Alla inlägg under december 2011
För ett tag sedan testade jag Skyr blåbär (http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/29/6762804-jag-testar-skyr-blabar/I) och den tyckte jag mycket om. Nu har jag även testat den med hallon/granatäpple och den med vanilj och ärligt talat blev jag besviken på båda. De var väl inte direkt äckliga, men jämfört med blåbärs varianten var de inget goda alls. De smakade konstgjort och var alldeles för söta för min smak, det är lite konstigt för jag skulle gissa att den med blåbär har ungefär lika mycket socker i sig. I framtiden nöjer jag mig med min kesella med mosad hallon eller vaniljpulver!
Har ni smakat dessa? Vad tyckte ni?
För er som inte vet vad Skyr är så kan jag berätta det kort här:
En ny sorts yoghurt från Island som är väldigt proteinrik precis som kesella/kvarg. Dock finns den bara med tillsatta smaker tyvärr och inte den naturella som i andra länder. Är krämig som kesella vilket jag tycker är gott och det ger en glassliknande konsistens. Enligt mig är den med blåbär den goda! Finns att köpas i vissa mataffärer i mellanmålsförpackningar på omkring 20 kr st, så det är dyrt!
x Kesellaglass (mixa fryst mango+frysta hallon+frysta skivad banan+kesella) med torrrostade solroskärnor
x Pepparkaksbröd med kesoblandning (på keso+mosad banan+kanel)
Bilderna talar för sig själva, detta var supergott. Receptet på pepparkaksbrödet som jag gjorde i helgen kommer upp idag eller imorgon!
Sista skoldagen med riktiga lektioner idag, men alla betygen är redan satta så vi kommer nog inte göra något viktigt. Superskönt, bara 2 dagar till jullov nu! :D
Finns den perfekta tomatsåsen? Jag undrar det. Jag gör aldrig det på recept utan brukar alltid göra det på det jag är sugen på och har hemma. Och på något konstigt vis blir den alltid god. Den på bilden innehåller krossade tomater, schalottenlök, vitlök och färsk basilika. Andra tips på vad man kan ha i är alla sorters lökar, smulad fetaost (som smälter i), citronsaft, oliver, torkade kryddor (som rosmarin, timjan, basilika), rivna morötter, linser, bönor, röd chili och hela tomater som man mosar lite grann.
Nu är jag nyfiken. Vad brukar du ha i din tomatsås? Om du kommenterar något gott så kanske jag testar och bloggar om det (och länkar då självklart)! :D
Med godaste kycklingköttbullarna, kamutvete och sallad
Mina mellanmålskakor har jag gjort flera gånger på olika sätt, och i helgen blev det en lusse variant på det:
Lusse mellanmålskakor (ca 14 st)
2,5 dl blandade nötter
2 msk smält smör
1/2 banan
2 äggvitor
1/2 g saffran
2-3 msk russin
1. Mixa nötterna till mjöl. Tillsätt smält smör, banan, äggvitor, saffran och 1 msk russin. Mixa igen.
2. Tillsätt ca 1 msk till russin, mixa inte utan blanda bara runt (så att det blir lite hela russin i degen).
3. Klicka ut på bakplåtspapper och toppa med russin.
4. Grädda i ugnen i 10-15 min på 175 g.
Varianten på dessa kakor hittade jag på denna blogg:
Mina andra varianter på dessa hittar ni här:
Blåbär varianten: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/25/6486768-recept-mellanmalskakor/
Hallon/vanilj varianten: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/16/6667971-recept-mellanmalkakor-med-hallon-och-vanilj/
Kakao/apelsin varianten: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/22/6668232-recept-mellanmalskakor-med-apelsin-och-kakao/
Pepparkaka/äpple varianten: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/17/6885427-julbak-recept-pa-pepparkaks-mellanmalskakor/
Innan ugnen:
Smakar som lussebullar men i kakform!
Pappa och jag lagade middag tillsammans idag. Vi hittade ett recept i en Arla tidning (ni vet de där små tidningar de har i mataffären som man får ta gratis, jag har en hel bunt med sådana som jag har tagit och sparat haha):
Jag hoppas att ni kan se vad som står (kommentera annars), vi hade ingen gräslök hemma så vi fräste med en bit purjolök istället
Super söndagsmiddag med familjen :D
De strimlade ingefärabitarna som man fräser så att de blir krispiga förhöjer verkligen hela rätten till en ny nivå!
Jag gillar nötter och jag gillar mörk choklad så jag kom på ett eget julgodis av det:
Chokladnötter med apelsinsmak
100 g choklad 70 % (jag körde Lindts)
4-5 dl blandade frön och grovhackade nötter (jag hade pumpafrön, hasselnötter, valnötter och mandel)
2-3 msk egenpressad apelsinjuice
1. Grovhacka nötterna och pressa juice av 1 apelsin.
2. Gör vattenbad med chokladen så att den smälter. Blanda i nötter/frön och smaka av med apelsinjuicen. Klicka ut på en bricka med bakplåtspapper.
3. Låt svalna minst 30 min i kylskåpet.
4. Lägg sedan alla i en burk som förvaras i kylskåpet!
Chokladnötter med kaffesmak
100 g choklad 70 % (jag körde Lindts)
4-5 dl blandade frön och grovhackade nötter (jag hade pumpafrön, hasselnötter, valnötter och mandel)
3 msk kallt starkt kaffe
ev. kokosflingor
1. Grovhacka nötterna.
2. Gör vattenbad med chokladen så att den smälter. Blanda i nötter/frön och smaka av med kaffe. Klicka ut på en bricka med bakplåtspapper. Om du vill: toppa med kokosflingor.
3. Låt svalna minst 30 min i kylskåpet.
4. Lägg sedan alla i en burk som förvaras i kylskåpet!
Så här mycket får man av 1/2 sats chokladnötter med apelsinsmak och 1/2 sats chokladnötter med kaffesmak
Har ni några andra bra tips på gott julgodis?
x Naturell yoghurt med blåbär och pepparkaksmüsli
x Äggröra med skinka och basilika (blanda ihop 2 ägg+en skvätt mjölk+baslika+strimlad skinka i en kastrull, sätt på värmen och rör runt då och då)
Jag har helt glömt bort min pepparkaksmüsli jag gjorde för ganska många veckor sedan. Men jag hittade den idag och då tog jag det till frukost. Receptet på den har ni här:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/03/6790357-recept-krispig-musli-med-jultouch/
Nu ska jag försöka skriva klart mitt engelska projekt innan jag ska ner till stan exakt när affärerna öppnar så att jag kan köpa de sista julklapparna. Sedan blir det tennis, och julklappsfix hemma på kvällen. Och lite plugg till borde jag få in, sista provet imorn :D
Denna eftermiddag har jag julbakat. Jag exprimenterade mig fram och det blev pepparkaksbröd, chokladnötter med apelsinsmak, chokladnötter med kaffesmak, mellanmålskakor med saffran och mellanmålskakor med pepparkakssmak, den sistnämna får ni recept på här:
Mellanmålskakor med pepparkakssmak
2,5 dl blandade nötter (jag körde mest mandel)
2 msk smält smör
1/2 mosad banan
2 äggvitor
1 1/2 grovrivet äpple
2,5 tsk pepparkakskrydda
1. Mixa nötterna till mjöl i en matberedare. Lägg nötterna i en bunke, och blanda i smör, banan, äggvita, äpple och pepparkakskrydda.
2. Blanda allt väl!
3. Gör långa rader deg på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen ca 15-20 min på 175 g.
5. Skär raderna i bitar direkt när plåten har kommit ut.
6. Låt svalna och förvara i kylskåp!
Tidigare har jag alltid gjort mina mellanmålskakor varianter med två hela ägg eftersom jag tycker det är onödigt att slänga gulan, men nu körde jag med bara äggvitan och det blev mycket bättre, inte alls rinnigt, så i framtiden när jag använder detta recept blir det endast med äggvitan!
Supergoda! Kommer att finnas på vårt julbord :D
En liten spoiler på resten jag bakade, recepten på allt annat kommer upp dagarna framöver!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|