x Egengjord morotsjuice
x Bovetegröt med hasselnötter, hallon, plommon (och mjölk)
Jag är nästan aldrig sjuk. Så när jag i onsdags hade lite ont i halsen var det väldigt ovanligt. Men eftersom jag var pigg i huvudet och kroppen gick jag i skolan som vanligt, men skippade träning och liknande. Det bästa när man är lite kraslig är att lyssna på kroppen och ta det llungt. Men hursomhelst igår morgon/natt (fredag) var jag uppe vid kl.4 för att köa utanför sergel tillsammans med några kompisar och hundratals andra tonåringar för att få biljetter till twilight fan event om en vecka. Även fast jag hade massor av lager vinterkläder på mig var det svinkallt att stå där flera timmar och bara vänta. Och det gjorde definitivt inte mitt lilla halsont bättre, resten av dagen i skolan gick jag runt i vinterskor, tjocka tights under jeansen, en jättetjock stickad kofta, en halsduk uppvirad upp till näsan och vantar inomhus, och frös ändå. Jag borde gått hem, men eftersom jag fortfarande var pigg och hade två stora prov på eftermiddagen så stannade jag kvar. Men efter båda proven kom tröttheten i kapp mig och jag spenderade resten av dagen i sängen. Och det kommer jag troligen behöva göra resten av helgen också. Jag hostar, halsontet är värre, huvudet känns tungt och jag är trött även fast jag sov mer än 10 timmar i natt. Jag vet att jag får skylla mig själv, men nu har jag i alla fall fått biljetter.
Okej det kanske inte var så kul att läsa om mitt klagande över att vara sjuk, hursomhelst gjorde jag en riktig höjdarfrukost idag, exprimerade mig med en juice fylld med nyttigheter i hopp om att den ska lindra min förkylning lite. Recept kommer här:
Kryddig Morotsjuice (1 glas): Mixa ihop 1,5 dl rårivna morötter, 1 dl vatten, 0,5 tsk riven ingefära, 1 msk pressad lime och 2 krm kanel
Jag testade även för första gången att göra bovetegröt, det blev gott men lite krångligare att göra en vanlig gröt. Jag gjorde enligt recept och jag tyckte det blev lite för att vara 1 portion, jag tror det skulle vara gott att blanda i gryn också och då blir det mer gröt. Men det får jag testa nästa gång jag gör bovetegröt.
Bovetegröt (1 liten portion)
Grunden:
1/2 dl krossat bovete
2 dl vatten
1 dl vatten
salt
Jag tillsatte med:
1 msk hackade hasselnötter
1/2 msk kokosflingor
1. Låt bovete och 2 dl vatten koka upp i en kastrull. Sila av vattnet och skölj bovetet i kallt vatten.
2. Koka upp bovetet igen med 1 dl vatten. Tillsätt salt, och smaksätt med t.ex med hasselnötter och kokosflingor (som jag gjorde) eller annat. Låt koka i ca 5-8 min så att vattnet koka bort och det får grötkonsistens.
3. Servera med t.ex hallon, plommon, hasselnötter och mjölk!
Fakta om bovete:
Är glutenfritt och mineralrikt. Bovete måste alltid kokas först med vatten och sen sköljas av, för i bovete finns färgämnet fagopyrin som kan ge allergiska reaktioner om man inte gör det.
Har ni testat och gjort bovetegröt? Annars gör det, god variation till den vanliga havregrynsgröten :D

God lördagsfrukost