Alla inlägg under oktober 2011
Ugnsgrilla grönsaker i ugn är supergott! I veckan blev det zuccini, paprika och plommontomater med en pressad vitlök över sig och blandat med olivolja. In i ugnen på 250 g i sådär 25-30 min. Potatis, morötter, sötpotatis och andra rotfrukter fungerar också alldelles utmärkt att tillaga på samma sätt. Smaksätt kanske med någon tsk rosmarin eller timjan!
En middag i veckan såg ut så här, ugnsgrillade grönsaker med quinoa, smörstekta trattkantareller/champinjoner, kikärtor och sallad:
x Fruktsallad (på päron och kiwi) med vaniljkesella (kesella+vaniljpulver)
x Pumpafrallor med ägg och örtsalt
Äggmackor med örtsalt är något som jag aldrig tröttnar på, med ägg på mackan gör det frukosten/mellanmålet mer proteinrikt än om man bara ätit en macka med en tunn skiva skinka på. Och protein behöver man ju.
Jag älskar även min vaniljpulverburk, som jag smaksätter min naturella yoghurt/fil/kesella med, helt vanligt rent pulver från vaniljstänger. Läs mer om produkten här:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/06/29/5636795-matprodukt-vaniljpulver/
Update!!! Fick en kommentar om jag bakat brödet själv och det har jag, och receptet på det finner ni här:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/09/12/6220858-recept-ragfrallor-med-pumpafron/
Köttfärsfyllda paprikor (4 personer)
8 ganska stora paprikor
1 gul lök
500 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1/2 dl vatten
1/2 tsk hel kummin
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
peppar
2 1/2 dl kokt råris (eller bulgur, quinoa, liknande)
2 1/2 dl kidneybönor
ev. 50 g smulad fetaost
1. Sätt ugnen på 200 g.
2. Koka riset om det inte är kokt.
3. Skölj paprikorna, skär av ett tunt lock (spara). Kärna ur paprikorna och lägg de i en smord ugnssäker form.
4. Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök med köttfärsen i olja i en stekpanna. Genomstek all köttfärs. Tillsätt tomatpure, vatten och kryddor. Smaka av! Blanda i riset och bönorna, låt allt puttra ihop sig en stund.
5. Fyll paprikorna med blandningen och toppa ev. med lite smulad fetaost (eller annan ost). Sätt på locken. Baka i ugnen ca 30-40 min.
Blandningen innan den fylldes i paprikorna:
Annars är detta en jättebra rätt att göra när man har köttfärsrester kvar, bara att fylla det i en paprika och in i ugnen och man har en lyxmiddag!
x Blandning på kesella, en skvätt naturell yoghurt, mosad banan, mosade hallon och vaniljpulver, med fryst persika, pumpafrön, hackade cashewnötter och valnötter
Detta är så mycket godare än godis, massor av smaker som tillsammans smakar underbart och blir krämigt som glass. Men det är mycket godare än glass. Och jag älskar det lilla tuggmotståndet man får av nötterna och fröna. Kesellan och banan gör det krämigt. Den frysta persikan gör det kallt och det blir som glass. Ni måste helt enkelt testa detta goda mellanmål, använd er av vilka bär/frukter och nötter/frön ni vill ha!
Detta åt jag nyss blädrandes med mammas Lantliv mat o vin. Dagen har varit bra. En hel dags skola, en springrunda i det mysiga höstvädret, lite mys hemma nu. Kvällens planer är att träffa en massa kompisar och ha kul tillsammans! Låter bra.
Bilderna blir snyggast som ovan, men det är godast såhär ihopblandat:
Detta kallar jag fredagsmys, inte sittandes med en påse chips
x Två mackor med skinka, tomatkeso (keso+en skvätt krossade tomater), ena toppad med basilika och andra med oregano
x Bulgur frutti (blanda lika mycket yoghurt som bulgur) med kardemumma, några skivade jordgubbar och solrosfrön
Blev några klassiska sofiemackor idag, med skinka och keso, men piffade upp de med lite krossade tomater och goda kryddor. Gott!
Fredag idag, jippi :D Det ska bli så härligt med helg!
x Ugnsbakad paprika med köttfärs, bönor och ris, toppat med fetaost
x Körsbärstomater
x Sallad med gurka, purjolök och balsamvinäger
Detta är sjukt gott, recept kommer upp imorgon!
Fläskfilegryta med svamp och paprika
(4 personer)
500 g fläskfile
300 g champinjoner
1 purjolök (ganska liten)
1 röd paprika
1 gul paprika
1,5 tsk salt
peppar
2 dl lätt creme fraiche
2,5 tsk kinesisk soya
1. Putsa och skiva fläskfilen i centimetertjocka skivor. Bryn dem på båda sidor i en stekpanna. Flytta över till en gryta/stor kastrull.
2. Skölj och skiva champinjoner och purjolök. Strimla paprikorna. Fräs alltesammans i stekpannan och flytta sedan över till grytan.
3. Salta, peppra, häll på creme fraiche och soya. Smaka av och låt koka ihop sig i några minuter!
En god gryta som är väldigt enkelt att göra, receptet är taget ur Lättlagat på 20 min, men som vanligt har jag ändrat receptet så att det passar efter mina förutsättningar och smak bättre!
Tillsammans med bulgur och sallad med gurka och solroskärnor
x Bärdavosgröt (på dinkelflingor+naturell yoghurt+kesella+hallon+blåbär) med mango och linfrön
x Finn Crips med kalkon
x Ett kokt ägg
Gott, davosgröt är verkligen gott! Blanda valfria flingor med yoghurt/fil/kesella, blanda och smaksätt ev. med bär eller kryddor och in i kylskåpet över natten!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|