Alla inlägg under juni 2011
Kanelstekta äpplen med kesella och nötter
Så här gör du:
Tärna 1 äpple i bitar. Häll lite rapsolja i en stekpanna och lägg i äpple bitarna. Låt de bli genomvarma, häll på kanel (efter vad man tycker, men kanske några tsk). När det är varmt, lägg på en tallrik och servera med en stor klick kesella och strö över lite nötter (t.ex. valnötter men inte ett måste).
Jättegott och samtidigt ett nyttigt mellanmål, med kolhydrater o protein o fett.
Någon som ska testa?
x Färska jordgubbar
x Naturell yoghurt med kokosflingor (att doppa jordgubbarna i)
x Knäckemacka med skinka, keso o röd paprika
x Blåbärsgröt med fiberhavregryn o iskall mjölk
Sveriges nationaldag idag! Och vad associerar jag med Sverige, sommar o nationaldagen? FÄRSKA JORDGUBBAR FÖRSTÅS! Jag har alltid frysta jordgubbar hem att ha i t.ex gröten, men inget slår de färska man kan köpa under sommarhalvåret, speciellt de svenska som börjar komma nu. Att lyxa till det och doppa de röda bären i yoghurt med kokos (med en tandpetare) är så gott.
För er som undrar hur man varierar den vanliga gröten till blåbärsgröt:
Blanda i ca 1 dl frysta blåbär när gröten nästan kokat klart och låt de smälta och bli varma. Gott med kall mjölk till.
Förresten idag ville mina föräldrar testa keso på mackan eftersom de alltid ser mig göra det. Det fick godkänt men de fattade inte riktigt hela grejen med keso istället för bregott haha.
Hur ska ni fira nationaldagen? :)
Livet blir inte roligare än du gör det
Många deppar ner sig och tycker sig liv är skit och klagar bara över det utan att göra någor. Men jag kan säga att ditt liv inte kommer att kännas roligare om du fortsätter. Försök se det positiva som finns och lev i nuet.
X Köttfärssås
x Spagetti
x Keso
x Fryst grönsaksmix (uppvärmd förstås haha)
x Spenat
Eftersom jag tycker det är roligt att laga mat så lagar jag oftast middag till familjen. Men inte idag pga att jag inte hade nån lust och att jag var tvungen att bära in en massa ikea-saker som vi köpt idag (det kallar jag styrketräning för armarna, känner fortfarande nu en timme senare av hur det värker i underarmarna haha).
Mammas köttfärsås har alltid varit en favorit. För några månader sen upptäckte jag den underbara smakkombinationen mammas varma köttfärsås med kylskåpskall keso. Så himlans gott att blanda! (fast egentligen inte så konstigt eftersom jag gillar typ allt med keso, men denna blandningen är faktiskt något utöver det vanliga) Så testa det ni med!
x Tonfisk
x Blandris
x Grönsaker i form av röd paprika, sugar snaps o haricots verts
x Bönor (kidney o cannellini)
x En skiva stekt halloumi
Helt enkelt lite vad vi hade hemma, men mumsigt ändå! :)
(hehe glömde fota allt innan vi började äta, så här en bild på det som blev kvar)
Böngryta med tomat och spenat (4 personer)
1 finhackad gullök
2 pressade vitlöksklyftor
olivolja
1 msk malen spiskummin
400 g krossade tomater
2 1/2 dl vatten
200 g kidneybönor (på burk)
200 g cannellinibönor (på burk)
100 g hackade haricots verts
100 g grovhackad färsk spenat
salt o peppar
1.Fräs lökarna i olivoljan. Tillsätt spiskummin och låt fräsa ca 1 min.
2.Häll över krossade tomaterna o vattnet, låt koka i ca 10 min.
3.Tillsätt alla bönorna och koka i ca 5 min.
4.Tillsätt spenaten och haricots vertsen och låt koka yttligare 5 min.
5.Salta o peppra.
6.Servera med ris/bulgur/grovt bröd!
Ett lätt recept när man inte orkar hålla på och laga en massa mat!
Hittade ett gammalt sparat skolarbete från hemkunskapen om kolhydrater som jag och en kompis har skrivit. Det är ganska mycket text, men väldigt mycket basic fact och tänkte att det vore kul för er att läsa.
Kolhydrater
Den viktigaste energikällan är kolhydrater och finns i sockerarter, stärkelser och kostfibrer. 50-60 % av energin bör du få från kolhydrater.
Det finns två sorters sockerarter, enkla och sammansatta sockerarter. Enkla sockerarter tas upp i blodet direkt och ger energi. Inom enkla sockerarter finns glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker)och galaktos. Sammansatta kolhydrater måste brytas ner först till enkla kolhydrater innan det kan tas upp i blodet och ge energi. Inom sammansatta sockerarter finns sackaros, maltos och laktos (mjölksocker). Sockerarter finns i t.ex bär, frukt, mjölk, godis, kakor och läsk.
Den vanligaste kolhydraten i maten är stärkelse. Stärkelser har samma process som sammansatta sockerarter, att det måste brytas ner i kroppen till enkla sockerarter innan det kan tas upp i blodet och ge energi. Stärkelse finns i t.ex pasta, bröd, potatis, mjöl och ris.
Kostfibrer är en annan sorts kolhydrat. Eftersom kostfibrer inte bryts ner vid matsmältningen ger det ingen energi. Men kostfibrer är bra för tarmarnas arbete och motverkar förstoppning. Av fiberrika livsmedel får man större mättningskänsla. Det är eftersom man måste tugga maten mer vilket ger större salivavsöndring som binder vatten i matsäcken. Man känner sig alltså mättare. Kostfibrer finns mest i sädesslag, frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter.
Tips:
Hoppas ni har lärt er något av att läsa detta! (Alla bilderna är tagna av google och ägs inte av mig)
x Naturell yoghurt med hallon, skivad banan och lite müsli
x Två skivor grovt bröd, ena med philidelphia, ost o grön sallad och den andra med skinka o basilikakeso (blanda lite hackad basilika i vanlig keso)
x En kopp chai te med en skvätt mjölk
Stor frukost idag för jag vaknade vrålhungrig! Vad åt du till frukost idag? :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|