Sofies Wellness

Alla inlägg under juni 2012

Av Sofie - 27 juni 2012 16:21


Att posa med ett äpple och samtidigt bita i det på ett snyggt sätt var inte det lättaste märkte jag efter att ha tagit en massa bilder och ingen blev bra haha. Men jag bjuder ändå på några (roliga men icke snygga) bilder (fast med ekorre varning på mig hihi, särskilt den sista):


       


Och så var den av. Tandställningen alltså! Egentligen skulle det inte ske idag, så jag fick en överraskning imorse hos tandläkaren när hon sa att hon kunde ta av den direkt om jag ville för hon hade tid över. Och så helt plötsligt var den där saken som suttit fastlimmad i min överkäke i över två år borta innan jag hann reflektera över det. Egentligen har jag inte stört mig så mycket på den (jag fick ett ganska stort modelljobb tack vare den förra året), men det har ju funnits en del som jag inte har fått äta. T.ex sega godisar, läsk, tuggummi, hela äpplen, hela morötter och knäckebröd. De där tre sistnämnda sakerna har jag struntat lite i, eller jag har ätit dem försiktigt. Eller äpplen/morötter som man normalt biter av med övertänderna har jag kommit på en strategi hur man istället biter av bitar med undertänderna, jag hade ju ingen tandställning där nere så det gick ju bra, bara det att man såg löjligt rolig ut.


Så vad har jag gjort nu utan tandställningen idag? Käkat äpple på riktigt med övertänderna (som jag så fint ska visa på bilderna ovan) och köpt ett paket av mitt tidigare favorittuggummi:

 


Jag testtuggade ett tidigare och insåg att det inte alls var så gott som jag minns. Jag har aldrig varit en tuggummitjej men detta med hallon/lakrits tuggades flitigt när jag gick i sjunde klass. Men sedan dess har mina smaklökar förändrats radikalt. Och så kom jag på tanken, vad innehåller egentligen tuggummi? Jag vände på förpackningen och började läsa en lång innehållsförteckning med en massa okända ord. Visst ett tuggummi kanske inte består av många kalorier men det innehåller en kemikalbomb precis som godis. Tuggummi kanske inte är så hälsosamt? Den tanken har inte ens slagit mig eftersom jag själv inte har kunnat tugga något. Tuggar ni tuggummi eller har några fler tankar kring detta ämne? :)



Av Sofie - 27 juni 2012 07:48


 


x Hemmagjord risifrutti med kiwi

x Finncrisp med kalkonpastrami, keso och pestokrydda

x Finncrisp med kokt ägg och pestokrydda


Dagens risifrutti bestod av: 1 dl mosade hallon/blåbär, 1 dl kokt matvete (man kan annars ta ris/bulgur/kamutvete osv), 2 dl fil (eller yoghurt) och en nypa vaniljpulver!


Längesedan jag senast gjorde egen risifrutti, alltid lika gott. Så enkelt att göra om man redan har färdigkokt ris/bulgur/matvete i kylskåpet.


Idag är jag uppe i normal skoltid, jag ska nämligen till tandläkaren på morgonen :S Eftersom det är fint väder ska jag nog hitta på något ute efteråt. Annars är planerna för dagen att ev. luncha med pappa och ikväll blir det tjejkväll med två av mina finaste vänner, vi har inte träffats på snart 2 veckor, som jag har saknat dem :D


 


Vi hörs senare!

Av Sofie - 26 juni 2012 20:36


   


x Smoothie på 1 dl hallon/blåbärmix, 1 litet äpple, 1 dl kesella, 1 dl naturell yoghurt och 1 msk carobpulver, toppat med en stor klick keso, müsli, mango och kokosflingor


   Idag var det kvällstränings som gällde vilket innebar ett lite större eftermiddagsmellanmål eftersom det blev sen middag. Jag gjorde en härlig smoothie och testade att blanda i mitt nyköpta carobpulver. Egentligen har jag alltid varit kritisk till olika sorters superpulver och liknande, ät riktig och nyttig mat så kan du skippa det. Men så skulle jag köpa chiafrön förra veckan och de sålde carobpulver till hyfsatt pris. Så jag fick med mig det hem för att testa!


Vad tyckte jag om pulvret då? Smaken var inte wow, smakade lite som kakao dvs chokladsmak men med en touch av kola. Jag kommer nog inte köpa det igen, men med det som är kvar (ganska mycket) ska jag nog blanda i gottisbollar, kanske gröt och fler smoothies. Det ger ändå en smakförhöjning i det man har det i :D


Vet ni mer saker man kan använda det till? Och har ni testat det? Och vad tycker ni i allmänhet om sådanna här "superpulver"? Bara lurendri på pengar eller bra för kroppen?


 


Vad är carobpulver då? Jag har sökt fram fakta på nätet (men självklart kan man ju vara kritisk till detta då företagen vill sälja sin produkt):


Snabbfakta:

Carobpulver (eller johannesbrödkärnmjöl) är gjort av malda carobbönor och används på samma sätt som kakao. Carob går bra att använda i alla slags bakverk och godis. Det är något mildare än kakao och sägs öka fettförbränningen.

Carob innehåller vitamin A, B1 och B2, niacin samt mineraler.


Långfakta:
Carob - grönsaken från Medelhavet
Carob är en grönsak som kommer från det ständigt grönskande carobträdet (Ceratonia siliqua), det är egentligen en buske som formas till ett träd. Den växer runt Medelhavsområdet och odlas för sina ätbara avlånga frökapslar.


Caroben har sitt ursprung runt Medelhavet men odlas numera även i andra varma delar utav världen som i t.ex Florida och Kalifornien. Carob kallas även för Johannesbröd eftersom att det sägs att Johannes Döparen livnärde sig på dessa när han strövade runt i vildmarken. Innan sockerrör och sockerbetor fanns tillgängliga i Europa, så användes den vilda caroben som ett sötningsmedel.


Det tar hela 6-8 år för ett carobträd att ge frukt, men den fortsätter sedan att ge frukt i 100 år. Ett fullvuxet carobträd får flera 100 kg frukt per år. Carobfruktens kapslar är rödbruna till färgen och kan bli upp till 30 cm långa.


Det som vi människor konsumerar är den torkade kapseln och inte själva fröna. De torkade kapslarna mals ner till ett finkornigt, brunt, kakaoliknande carobpulver. Detta carobpulver används ofta som ett substitut för kakao och har som sagt var en söt, lite kolaaktig smak. Carob är rik på vitaminer och mineraler så som t.ex kalcium och innehåller inte något koffein eller oxalsyra.



Innehållet i carob/carobpulver
Carobpulver passar väldigt bra ihop med kakao och då både smakmässigt och näringsmässigt. Dessa två ämnen kompletterar varandra väldigt bra, eftersom att kakao har ett högt magnesiuminnehåll och carob har ett högt kalciuminnehåll. Carob innehåller dessutom mycket vitamin B1 och vitamin A och även vitamin B2, magnesium, kalium, järn, koppar, nickel, mangan och krom.


Carobdrinkar dricks ofta traditionellt sett under t.ex den Islamska högtidsmånaden Ramadan. Det sägs även att det också är ett afrodisiaka och är alltså bra för potensen.
Ett liknande och nyttigt pulver är macapulver.


Några sätt att använda carobpulver
Den torkade caroben har en lätt söt smak och används i pulverform som t.ex ingrediens i en tårta, i kakor och andra typer av bakverk. Carobpulvret har en smak som påminner lite om kakao men innehåller mindre andel fett och även mindre kalorier.

Carob används även på samma sätt som kakao används, för du kan t.ex ha det i smoothies, drinkar, efterrätter och i snacks.

Något som även går utmärkt att använda i smoothies, efterrätter och snacks är morötter.

Av Sofie - 26 juni 2012 14:16


 


Igår kväll gjorde jag en vegetarisk paj. Tyvärr tog jag en för liten pajform (ca 25 cm i diameter) så jag fick skippa en del av fyllningen och toppingen. Så till detta recept skulle jag rekomendera en pajform på minst 27 cm i diameter. När jag fick skippa en del och samtidigt fylla formen till max (så att det rann ner i den varma ugnen och brände fast) var jag rädd att hela pajförsöket skulle misslyckas. Men nej, smaken blev jättegod och konsistensen också. Till och med min lillebror och hans kompis (som kan vara kräsna) tyckte jättemycket om den och tillsammans med pappa och mig åt vi upp hela. Att vetemjölet var utbytt mot dinkelmjöl och smöret mot kokosolja var det ingen som la märke till.


Pajdegen kan man ju använda till vilken fyllning som helst. Jag tänker i framtiden använda degen till att göra köttfärspaj och kycklingpaj då jag aldrig gjort det tidigare.



Recept: Linspaj (4-6 portioner)


Pajdeg:

3 dl fullkornsdinkelmjöl

1 dl kesella/kvarg

3 msk kokosolja (går nog att byta ut mot ca 25 g smör)

1-2 msk vatten


Fyllning:

1 1/2 dl gröna eller röda linser

4 - 4 1/2 dl vatten+lite salt

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk chilipulver

1-2 krm cayennepeppar

1 tsk salt

12-14 st frysta spenatknyten

1 1/2 dl krossade tomater


Topping:

3 ägg

2 dl mjölk

150 g smulad fetaost

1 msk torkad oregano

1 tomat


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skölj och koka linserna i vattnet. Ca 30 min för gröna linser (vi hade detta för de röda var slut) eller ca 15 min för röda linser (de är godare).

3. Blanda ihop mjöl, kesella, kokosolja/smör och vatten till en deg. Tryck ut i en pajform, minst 27 cm i diameter (jag hade 25 cm och den var för liten). Nagga med en gaffel. Förgrädda i ugnen ca 15 minuter.

3. Hacka schalottenlök, pressa vitlök och hacka paprika. Fräs det med paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar och salt i en stekpanna med rapsolja. Lägg i spenat och krossade tomater och låt det puttra till linserna kokat klart. Lägg då i linserna och låt puttra ihop sig i några minuter. Smaka av!

4. Höj värmen på ugnen till 200 grader.

5. Blanda ägg, mjölk, fetaost, oregano och peppar. Skiva tomaten.

6. Lägg ner linsröran i det förgräddade pajskalet. Häll över äggtoppingen. Lägg tomatskivorna på pajen.

7. Grädda i ugnen i ca 35-40 min tills pajen är klar och har stelnat!


        



Har ni några andra kombinationstips på vad man kan fylla pajer med? 

Av Sofie - 26 juni 2012 10:12


 


x Fiberhavregrynsgröt med kokosflingor, kanel, keso, kakaonibs, pumpakärnor, pekannötter, blåbär, mango och chiafrön

x Ett fint målat ägg


Som jag skrev på min instagram idag "Today I had so much on my oatmeal that I barely could see it". Och det var ju inte direkt första gången. För visst är det inte själva gröten i sig som är det bästa utan toppingen som man blandar ihop med en geggig varm röra? Jag kommer ihåg de första gångerna jag gjorde gröt för många år sedan. 1 dl havregryn, 2 dl vatten och 1 krm i en skål och sedan in i micron. Blanda och sedan på med hallonsylt (mjölken struntade jag i för att jag inte tyckte om det), och sedan försökte jag få ner den där geggan i magen. Det var så svårt, smakade inte så gott och det var alldeles för varmt. För att äta upp det fick jag dränka hela gröten i en massa sylt haha.


Men nu vet jag hur man gör gröt som blir god. Och då är det toppingen och ev. det man har i som är det viktigaste. Det finns så många varianter att det är omöjligt att säga en favorit. Har ni någon favorit? Sök bara på gröt i sökfältet här på bloggen (till höger) så får ni en massa inspiration och idéer på gröter som jag har gjort senaste året.


Hur tänker jag när jag gör gröt då? Jo alltid 1 dl gryn i en kastrull, oftast fiberhavregryn annars vanliga havregryn, rågflingor, dinkelflingor eller någon grynblandning. Tillsammans med 2 dl vatten och 1 nypa salt. Sedan får fantasin och det jag känner att jag är sugen på spela roll. Ibland blandar jag i något i gröten, ibland kör jag bara på topping. Men alltid någon form av frukt eller bär i och/eller på, och mjölk eller keso eller kesella på och antingen en rå äggvita iblandat i slutet eller ett kokt ägg till. Sedan kan man ju variera frukt/bär, nötter, frön, nötsmör, kryddor osv varje gång. Det är nog därför jag aldrig tröttnar på gröt.


Och det här är ju bara vanlig gröt. Sedan kan man ju göra davosgröt (med yoghurt/fil), steka gröt eller ugnsbakad gröt! Om ni vill testa något av det ovan sök på det i sökfältet :D


    


Och jag kände för att skriva på dagens ägg, lite kreativt och roligt...


Av Sofie - 25 juni 2012 13:50


 


Dagens lunch:

x Kyckling (se recept nedan) med basilika, vitlök, tomat och fetaost

x Kokt matvete (rest från igår)

x En riven morot med en halv tärnad avokado och lite kikärter (fanns en öppnad förpackning i kylskåpet)


Kyckling i ugn med basilika, vitlök, tomat och fetaost (1 person)


1 lagom stor kycklinfile

salt o peppar

torkad basilika

1 pressad vitlöksklyfta

3 tjocka skivor tomat (nästan 1 hel)

1 bit fetaost i tunna skivor som täcker kycklingen (ca 25-50 g?)


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Salta, peppra och häll över en massa basilika.

3. Pressa vitlök, skiva tomat och fetaost. Lägg först över vitlök, sedan tomat och sist fetaosten.

4. Sätt in i ugnen till kycklingen är genomstekt, ca 25 min.


Detta var en väldigt enkel lunch jag gjorde till mig själv idag, bara att skiva på några saker på kycklingen och sedan klarar den sig själv i ugnen och jag kunde göra annat. Oj, vad saftigt det blev, jag är van att steka kycklingen och då blir det ofta torrt.


 


     


Perfekt matlådmat för er som kör på det! :D Och när man väl är igång kan man ju köra flera kycklingfileer samtidigt men med olika toppingar, och så har man matlåda för hela veckan :P

Av Sofie - 25 juni 2012 10:07


   


Nu i helgen fick jag bekantas med Verums hälsofil. Oj vad god den var! Jag är egentligen inte alls någon filmänniska, jag föredrar yoghurt. Men den här hade mildare (fil)smak och var krämig och god. Vi åt den varje morgon till frukost blandat med keso. Och hemma i stan igen igår bad jag pappa köpa hem den när han skulle handla. Så det fick självklart bli till dagens frukost.


Förutom om att den är god, ska den vara väldigt nyttig och bättre än vanlig fil. Innehåller nämligen en massa mer bakterier som är bra för magen enligt förpackningen/deras hemsida (detta kan man ju självklart vara lite kritisk till då de flesta företag vill sälja sin produkt så bra som möjligt). Och precis som vanlig fil är den fylld med kalcium, vitaminer och mineraler. Det negativa med den är självklart att den är dyr jämfört med vanlig fil. Läs mer om Verums produkter här. Finns även yoghurt och smaksätta variationer (fast det vet ni vad jag tycker om...).


Dagens frukost då:

    


x Två finncrisps med ett kokt ägg och örtsalt

x Verums naturell hälsofil med kakao, fiberhavregryn,  hallon, banan, gojibär och pumpakärnor

x Några torkade äpplebitar och pekannötter som jag mumsade på medan jag läste klart dagens tidning (jag vet, pensionärsvarning på mig haha)


Supergott, har förälskat mig i att strö kakao över fil/yoghurt och sedan ska det vara havregryn till detta.


Här i Stockholm är det världens sämsta väder. Regnet bokstavligt piskar ner och tempraturen ligger just nu på 12 grader. Var tog sommaren vägen? Fast tydligen är det såhär i nästan hela Sverige idag. Jag som ville ut i solen och hitta på något. Nähä, jag får väl ta itu med min resväska som jag inte packat upp än och läsa de där tidningarna som jag fick för några veckor sedan som jag tänkt sålänge att jag ska läsa.


Ni får ha en fin dag, så hörs vi senare :)

Av Sofie - 25 juni 2012 06:00


Måndag - Förmiddagspromenad 60 min + Plankutmaningen + Jympa intensiv 55 min


Tisdag - Morgonlöpning 5 km 27:27 min + Plankutmaningen


Onsdag - Crossfit pass med Maxime: Jogg 5 min, 3 set armhävningar varvat med 3 set situps med klapp, Jogg 5 min, Bicepsövning då man trycker/håller emot varandra 2 set var, "Väderkvarnen" en ligger ner med raka ben upp och den andra puttar ner dem 2 set var, 5 min jogging, en bit gång med lunges och squats och squathopp, dips på bänk, 5 min jogging, Burpees utan armhävning 4 set x 20 sek, 5 min jogging, en stunds gång, trappintervaller x 6 och slutligen plankutmaningen


Torsdag - Plankutmaningen


Fredag - Vilodag


Lördag - Vilodag


Söndag - Hemmaträning med youtube: Jillian Michaels 30 min yoga, TIU 10 min Sunset Workout, TIU 10 min Cowabunga Workout, TIU 6 min Bikini Beach Bum, Plankutmaningen + 50 min kvällspromenad med pappa och bror


Kommentar: Jag är nöjd med veckan. Körde lite hårdare i början av veckan, och tog det betydligt lugnare andra halvan av veckan då jag var bortrest. Men det var väldigt välbehövligt med att komma bort från stan och stressen och bara umgås med en kompis i en vacker och tyst i miljö. Det är lika mycket hälsa för mig som att träna mycket, balans... Plankutmaningen som jag kör bestod denna vecka av 2-3 varv plankor i tabataform mån, ons och sön och plankor på pilatesboll 3 varv tis och tors. Gick jättebra och nästa vecka ska det bli ännu hårdare!

Kul även att träna med en kompis. Vi körde ett crossfitpass med ett smart upplägg, detta kommer jag nog även köra en hel del själv i sommar när jag är bortrest. 5 min jogg, 2 styrkeövningar som man kör supersets med, 5 min jogg, 2 styrkeövningar...

På söndagen hade jag tänkt gå till gymmet, men det var stängt. Tur att det finns en massa grymma träningsvideos på youtube som man kan köra istället. Vem gillar inte stenhårda Jillian Michael? Och Tone it up (TIU) tycker jag också om, två tjejer som kör en massa olika övningar på någon varm och solig strand och sen är det bara att härma det de gör. Mer av dessa kommer det ett bli senare i sommar och jag är borta och inte vet vad jag ska träna. Har ni några fler bra träningsyoutube tips? Finns ju miljoner och man har ju inte tid att kolla igenom alla, utan vill ha några bra som är hårda och de inte bara står stilla och pratar en massa eller använder vikter då det inte finns hemma (inte hos mig iallafall).


 

Uteträning är härligast på sommaren, en löprunda på morgonen eller kvällen i solen :) Eller kanske en promenad, tummen upp för vardagsmotion!


Veckans tips/tanke:


Nu när många börjar bli lediga från skola/jobb så tänkte jag ta upp det här med att träna eller inte träna på semestern. Det råder delade åsikter om detta. En del säger att man ska hålla igång kroppen hela sommaren (kanske inte riktigt lika intensivt) för att må bra och inte få ha det jättejobbigt när man börjar träna sedan i höst/tappa allt man tränat upp (även fast allt självklart inte försvinner helt). Medan andra tycker att på semestern ska man bara slappa och slippa anstränga sig. Och om man tränar hårt hela året kan det vara bra för kroppen att få vila sig i några veckor, fast kanske med en del vardagsmotion (detta har jag läst någonstans). Min åsikt då: Jag tycker man får göra som man vill och känna efter vad som passar en bäst själv. Känner man för att bara slappa, gör det med gott samvete. Visst kroppen kommer förlora både styrka och kondition, men om du känner att det är det du behöver för själen (och även kroppen) för att orka med resten av året, gör det. Annars kan man ju träna några få gånger varje vecka för att hålla kvar en del. Men känner man att man mår bra av träningen, och skulle må sämre om man slutade med den så tycker jag man ska fortsätta som vanligt. Det ska kännas lockande och inte vara en plåga. För många är ju träningen en livstil och är en så självklar del av deras liv att träning under semester är en självklarhet. Själv kommer jag nog att fortsätta träna ungefär som vanligt, blir ju lite annorlunda när man är bortrest, men springa ute kan man ju alltid göra och köra styrka med kroppen likaså. Jag vet att jag mår bra om jag tränar, både fysikt och psykiskt, så det skulle bara vara konstigt om jag slutade helt plötsligt. Men sen får vi ju se, om det kommer några dagar/någon vecka då jag inte har någon lust så tänker jag ta det lungt.


Hur ser ni på det här med träning under semestern? Ska man/ska man inte? Kommer ni träna?


Om ni har något ni vill att jag ska skriva om nästa vecka, skriv en liten kommentar. Om ni vill får ni gärna dela med er av er träningsvecka också! Eller något annat som rör träning! :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards