Sofies Wellness

Alla inlägg under juni 2012

Av Sofie - 7 juni 2012 07:51


Inget nytt spännande recept, bara lite oavancerad frukost som jag snabbt fixade ihop:


    


x Naturell yoghurt med tärnat äpple, jordgubbar och kripig müsli

x Riskaka med kalkonpastrami och kokt ägg

x Riskaka med kalkonpastrami och små tomater


När jag lagt upp allt insåg jag att det kanske var lite mycket, den där skålen är inte liten. Men jag åt ändå upp allt, så nu är jag fylld med en massa energi för dagen, härligt!


Vad äter ni denna morgon?


  

Av Sofie - 6 juni 2012 16:15


 


Ni har kanske sett Arla nya varianter mjölk med extra protein i? En med naturell smak, en med blåbärssmak. Jag har testat båda, och tänkte utvärdera dem:


Smaken: Den naturella smakar precis som vanlig mjölk. Den med blåbär smakar konstgjort blåbär, alltså inte blåbär på riktigt utan fejk, typ som blåbärssmaken i blåbärsgodis, men det är ju inte så konstigt eftersom båda är smaksatta med blåbärsarom.


Hälomässigt: Båda innehåller 30 % mer protein än vanlig mjölk (lättmjölk) och efter träning är det ju bra då kroppen behöver "byggstenar" efter att musklerna har brutits ner samtidigt som mjölk innehåller laktos dvs snabba kolhydrater som kroppen också behöver för att återhämta sig. Men om man kollar noga och jämför mängden protein i gram, så ser man att proteinmjölken innehåller 4,5 g protein per 100 g och vanlig mellanmjölk (som vi har hemma) 3,5 g per 100 g (lättmjölk 3,4 g protein per 100 g), så någon stor skillnad är det inte. Sedan kanske man inte bara dricker 1 dl utan 2-3 dl, men det är ändå ingen märkvärdig skillnad. Ett plus dock är att det inte är något tillsatt socker i, vilket det ofta är i olika varianter av drickyoghurt.


Priset: Självklart dyrare än vanlig mjölk.


Sammanfattningsvis: Helt okej. Men med tanke på hur sällan jag dricker/använder mjölk (ibland till gröt eller i smoothie) så känns det ganska onödigt att köpa någon speciell variant som är dyrare och samtidigt smakar likadant (naturella) eller den som bara smakade fejk (blåbär) då tar jag hellre vanlig mjölk och mosar i några riktiga blåbär istället för blåbärsarom.


Har ni testat? Och vad tyckte ni? Något som ni har börjat använda?

Av Sofie - 6 juni 2012 13:21


Jag gjorde vad jag kallar "tråkgröt" dvs helt naturell gröt på 1 dl gryn till frukost, därför inget fint frukostinlägg då jag inte tycker att det är särskilt roligt att blogga om det. Men nu har jag hunnit med fler mål, så jag kan blogga om de allihopa tillsammans:


 


Frukost:

x Tråkgröt (eller kanske inte tråkig om man tänker på hela min topping som tog större plats än själva gröten haha), bestod iallafall av 1 dl grynblandning med 1 äggvita i, och toppat med en stor klick keso, krispig müsli, hallon, skivad banan, kokosflakes och en stor valnöt


Förmiddagsmellis (brukar jag aldrig äta på helgerna då det kommer för nära lunchen, men nu var jag konstigt nog hungrig sådär 1-2 timmar efter den stora frukosten och planen var att springa 1 mil någon timme senare, vad gör man då? Jo då trycker man i sig ännu mer mat även fast man redan ätit mer än man brukar och ingen alls ångest över det, varför nämner jag detta då? Jo för att jag vet att de är många där ute som mår dåligt om de äter mer än de brukar/planerar även fast att de är hungriga, och det är så himla dumt för hunger är kroppens sätt att signalera att man behöver få i sig mer energi, jag hoppa att ni som läser detta håller med mig?), tillbaka då till ämnet, alltså vad jag åt:

x Två skivor hembakat bröd med 3 kalkonpastrami skivor


Lätt efterträningsmål medan jag lagade lunch, stretchade och hällde i mig vatten på samma gång:

x Ett glas blåbärsmjölk med extra protein i


Lunch:

x Fryst laxfile som jag först tinade i micron för att sedan att skära i små bitar och steka. Stekt lax med sådan där krispig yta är alldeles underskattat och det borde jag (och ni) äta oftare. Tillsammans med stekt lax fräste jag spenat, champinjoner, paprika, röd chili, ärter och slutligen en massa citronsaft över det. Serverades med matvete och en klick turkisk yoghurt. Så gott efter attt ha sprungit en hel mil!


 


Halva dagen över, halva dagen kvar. Och lika mycket mat kvar att äta. Äta, äta, äta haha. Men det måste man om man tränar mycket och jag vill verkligen få fram det budskapet. Det finns så många som nu inför sommaren vill komma in i beachshape och tror att det bästa är att träna hårt och hålla på och räkna sina kalorier och ligga på ett rejält underskott. Men underskottet är för stort, visst du kanske blir lite mindre, men energinivån är låg och efter ett tag orkar du inte ta ut dig så mycket i träningen, i vardagen orkar du inte lika mycket, du blir lättare sjuk, tar längre tid på dig att återhämta dig efter träning och eftersom du inte äter tillräckligt så ökar risken för sötsug som du inte kan stå emot istället för att äta riktig mat. Och risken är att du faller tillbaka till gamla spår och bara blir sur på dig själv. Så ät ofta och regelbundet, så att du håller dig mätt till nästa mål och orkar med all träning. Känn efter vad kroppen säger och signalerar, inte vad din kaloritabell säger. Och var inte rädd för att äta om du blir hungrig, det är ju kroppen sätt att signalera att den behöver mat, eller hur?


Med det sagt, glad Sveriges nationaldag! Själv ska jag sitt barnvakt några timmar, och senare på kvällen blir det konsert i en stor park, några i klassen ska spela och ett stort gäng från klassen ska komma och titta :) Bara en vecka kvar tillsammans nu, sjukt!

Av Sofie - 5 juni 2012 19:58


 


Dagens frukost:

x Bananscones med basilikakeso, kokt ägg och några valnötter

x Kiwi och mango


Bananscones (4 st, 2 personer): Sätt ugnen på 225 grader. Mosa 1 banan klumpfri med en gaffel. Tillsätt 1 dl havregryn, 1 dl rågmjöl, 1 dl naturell yoghurt1 1/2 tsk bakpulver och 1 nypa salt. Rör om. Klicka ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15-20 min (mer närmare 20 min) så att de får fin färg och inte är kladdiga inuti!


     Receptet kommer härifrån, jättegott :D


Som ni kanske har märkt har det inte gått att komma in på bloggen under stora delar av dagen, ledsen och väldigt irriterad för det. Jag har ingen aning om varför, men domänen bloggplatsen som jag har min blogg på har inte fungerat, så ingen av dess bloggar har fungerat och jag har inte kunnat komma in där jag skriver mina inlägg heller. Därför kommer dagens frukost inte upp förrän nu, vid 20-tiden på kvällen. Men bättre sent än aldrig :P


Idag hade jag sovmorgon, och som vanligt vaknade jag av mig själv nästan lika tidigt som jag brukar så jag hade mycket tid till att göra och äta frukost idag. Men detta recept var faktiskt väldigt snabbgjort och därför skulle jag kunna göra det även på vanliga vardagar. Ugnen måste på (men då kan man ha en snäll familjemedlem som ändå stiger upp tidigare och som man kan be sätta på ugnen så att den är lagom varm när man själv kommer upp, eller så kör man på snabbläget på ugnen), sedan tar det 2-3 min att blanda ihop allt och lägga på en bakplåt och sedan de 20 min de är i ugnen kan man ju ändå passa på att klä på sig, sminka sig, duscha eller andra saker man gör på morgonen. Att klaga på att man inte hinner fixa sig någon riktig frukost är fel, det gäller bara att prioritera tiden rätt.


   


Jag är van att skriva om vad jag ska göra i frukostinläggen, idag blir det tvärtom, nu ska jag berätta väldigt sammanfattat vad jag har gjort (om någon är intresserad): Sovmorgon, dubbeltimme i teknik, näst näst sista äckliga (ja idag och igår har den faktiskt varit det) skollunchen på länge, en timme fransk film, sångövning inför avslutningen, tidig (som sagt skollunchen var ingen höjdare...) mellispaus hos mig, leta avslutningsmiddagskläder med 2 kompisar på stan i några timmar (fann en jättefin långkjol), svettig intensivjympa, middag i form av uppvärmd köttfärssås som jag hällde en massa tacokrydda på med en massa goda tillbehör och nu sitter jag här :D


Trevlig kväll!

Av Sofie - 4 juni 2012 20:00


 


Måndagsmiddagen kommer här:


Vit fisk med rött täcke (6 portioner)


800 g sejfile eller annan vit fisk (2 frysta block)


Röran:

12 st soltorkade tomater (ca 2 dl)

1/2 röd paprika

4 msk pinjenötter

2 tsk sambal oelek

2 vitlöksklyftor

4 msk vatten

salt o peppar


1. Tina fisken så gott som det går. Lägg i en ugnssäker form.

2. Mixa resten till en krämig röd röra. Smaka av med salt och peppar.

3. Bre röran jämt fördelat över fisken.

4. Sätt in i ugnen på 200 grader tills den är genomkokt. Hur lång tid beror på hur tinad fisken är. Om den är helt tinad, tror jag att det går på ca 10 min. Men om den är helt genomfryst mer än en halvtimme (men det är bäst om den är tinad). Min var halvtinad, dvs fortfarande kall men inte stenhård (den tog ca 22 min). Om du har en termometer är det bra, då ska innertemperatuen vara kring 60 grader.


Röran är självklart även god att äta kall som den är, eller på t.ex knäckebröd eller sås till en annars tråkig rätt!


   


Jag tycker att det är dumt att nästan all fryst fisk kommer i 400 g paket, då vi är 4 i min familj (och det är ju väldigt vanligt) och då är ca 600 g lagom för oss, och det går ju inte att dela ett fryst paket eller tina, skär och frysa in igen biten som blir över. Men man kan ju alltid spara det som blir över, och plötsligt har man två färdiga matlådor :P

Av Sofie - 4 juni 2012 11:30


    

Här är det uttaget för tidigt, den ska få en lite mörkare färg


Okej ni ska få brödreceptet som jag visat upp bilder på några gånger. Ihopgjort av mig, använde mig av tre olika recept+egna kunskaper sedan innan, och resultatet blev bra, bara det att jag trodde det skulle ha varit klart efter 45 min, men det tog 1 timme till. Så jag fick ta in och ta ut det hela tiden tills det inte var geggigt i mitten.


Morotsbröd med valnötter (1 limpa)


1 stor finriven morot

4 dl dinkelfullkornsmjöl

2 dl fiberhavregryn

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl pumpakärnor

1 dl grovhackade valnötter

1 1/2 tsk bikarbonat

7 st hackade katrinplommon

5 dl fil eller yoghurt


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda allt utom fil/yoghurt i en bunke. Häll i fil/yoghurt och blanda allt noga så att det inte blir mjölklumpar kvar.

3. Ta en brödform och lägg i ett bakplåtspapper. Häll i smeten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme och 45 min.

5. Ta ut och stjälp upp, skär i bitar och låt svalna!


 


     


Nästa gång blir det två limpor när jag väl är igång :D


Av Sofie - 4 juni 2012 07:52


 


x Två skivor hembakat bröd med varsin halva basilika/peppar microäggkaka (rör ner 1 ägg i en skål, med hackad färsk basilika och peppar, in i micron på högsta effekt i 1 min, ta ut och skär i två bitar) toppat med fetaost

x Naturell yoghurt blandat med keso och vaniljpulver med värmda jordgubbar (brukar inte de svenska färska komma nu?) och färsk basilika


En riktig frukost som skriker "kan det inte bli sommar igen?", för er som frågat om receptet på brödet så kommer det i ett tidsinställt inlägg idag när jag är i skolan. Att fixa ägg på 1 min i micron var alldeles perfekt idag när det inte fanns några tidigare kokta ägg i kylskåpet och jag orkade inte koka nya!


Efter en välbehövlig helg då jag nästan bara har tagit det lungt hemma och inte gjort något särskilt så ser jag framemot denna vecka. Fyra ynka dagar i skolan, och de sista "riktiga" dagarna med min klass någonsin. På onsdag är det ledigt, och i helgen ska vi ett gäng ut på landet innan vi splittras. Rolig vecka!


   

Förresten framsidan av tidningen var lite oroväckande. Läste ni? Jag orkade inte läsa allt jättenoga men tydligen är det höga halter av något giftigt ämne (bisfenol) i konserver och bör därför undvikas. Inte för att jag brukar äta så mycket konserver, t.ex krossade tomater köper vi i kartongförpackningar och ibland även bönor/linser/kikärter (men där kan vi förbättra oss). Men nu blir det ännu mindre av det... Fast tonfisk finns det att köpa på något annat sätt än konserv (förutom i stora färska filéer)?


Av Sofie - 3 juni 2012 20:41


 


Kommer ni ihåg när Skyr kom (kan väl ha varit för sådär ett halvår sedan?) till Sverige? Skrevs om den lite här och var på olika bloggar. Då fanns (eller det finns fortfarande) det bara flera smaksatta varianter. Jag testade flera av dem, men precis som vanlig smaksatt yoghurt tyckte jag att det bara smakade konstgjort och för sött. Jag mejlade till och med till leverantörerna i Sverige och frågade varför de inte kunde börja sälja den naturella även i Sverige som i de andra länderna den finns i. Jag fick svaret att det skulle de om det gick bra för de smaksatta varianterna. Och tydligen gjorde den det för nu finns den naturella i svenska butiker.


Okej vad är skyr nu för er som inte vet? Jo det är en isländsk yoghurt som är väldigt proteinrik (de har lyckats fylla en 160 g förpackning med 18 g) och är därför väldigt mättande. Perfekt efterträningsmat tillsammans med en frukt.


Nu gäller det bara att alla 7-eleven och pressbyråer köper hem denna produkt (än sålänge har jag bara sätt de i stora mataffärer). Då kan man alltid springa in där om behov för mellis behövs akut när man är ute på stan (förpackningen är precis för 1 portion och har till och med en sked). Visst ni kanske tycker att det är tråkigt med en helt naturell yoghurt? Men om man är som jag har man alltid en frukt, lite nötter och torkad frukt i väskan, så det är bara att blanda i och man har ett kanonbra mellis. Arla har ju haft sin mellanmålskeso ett tag, och jag tycker den är okej, men keson smakar annorlunda än den vanliga keson och den torkade frukten brukar inte vara så god. Och att köpa en vanlig burk keso och blanda i lite egna saker känns dumt när man är ute, då måste man slänga hälften. Men nu fick det ett bra alternativ i en engångsförpackning som heter skyr :D


Okej jag är kanske lite väl lyrisk... Något negativt är väl då priset, det var pappa som köpte hem 3 st (yay 2 kvar) så jag vet inte exakt vad de kostade men det var nog inte jättebilligt. Så det är nog inget direkt man köper hem en för varje dag till mellis. Men som sagt är man på stan och behöver något då är det perfekt.


Nu åt jag min första förpackning hemma och gjorde på detta sätt:

   


En förpackning skyr, värmda hallon och några valnötter! Super :)


Har ni testat skyr? Smaksatta/naturella? Vad tyckte ni? 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards