Sofies Wellness

Alla inlägg under juni 2012

Av Sofie - 3 juni 2012 19:13


 Jag skrev nästan hela detta inlägg (på ca 1/2 timme) på eftermiddagen, men självklart dog datorn och allt raderades (blev så himla sur och orkade inte skriva om allt direkt), men jag gör ett nytt försök nu och skriver om allt:


Jag får en del frågor vad och hur jag tränar. Jag tänkte därför visa er ett exempel hur en träningsvecka kan se ut för mig (denna vecka har jag tagit som exempel):


Måndag - Cross i grupp, 75 min

Tisdag - Pga av tidsbrist var planen att köra tabata intervaller (20 min intensivt, 10 sek vila x 8 gånger per övning) hemma, jag började bra, men efter ett tag tappade jag allt fokus och motivation, istället för att bara fuska igenom allt så drog jag på mig löparskorna och sprang en kort men intensiv runda, och vid en parkbänk fick jag även lust att köra lite dips och armhävningar som jag hade planerat göra hemma, total tid vet jag inte riktig, ca 50-60 min kanske

Onsdag - Vilodag

Torsdag - Helkroppspass på gymmet ca 50 min, + upp/nedvarvning till och från med snabb gång/jogging

Fredag - Vilodag igen, eller räknas det att springa sådär 40 m några gånger och kasta en boll kanske 10 gånger under en timme på skolidrotten?

Lördag - Box i grupp, 60 min

Söndag - Test löpning 5 km, 26 min 26 sek + 17 minuter mage&rygg appen (ny app som jag prövade idag, jättebra, rekomenderas för 15 kr)


Kommentar: Både cross och box passet var första gången jag gick på dem. Så då handlade det mycket om att förstå hur passet var uppbyggt och få in tekniken (fast det var självklart jobbigt också). Men nästa gång vet jag hur och när jag ska ta ut mig själv ännu mer för maxad effekt.

Jag springer ofta någon gång per vecka, jag tar alltid tid och sträcka (med runkeeper som är en hyfsad källa) men jag pressar mig aldrig till 100 %. Så idag pressade jag mig så gott som det gick på 5 km för att kunna få en tid att jämföra mig med till slutet av sommaren/hösten. Tiden jag fick idag är jag nöjd med, jag har aldrig sprungit så fort tidigare på den sträckan, men samtidigt har jag inte pressat mig så mycket innan. Men planen är nu att få ner tiden ganska rejält på både 5 och 10 km. I september tänker jag nämligen springa tjejmilen.


 


Jag funderar på om jag ska börja skriva veckans träning och/eller något annat träningsreleterat inlägg varje vecka (t.ex. tips på bra träningsappar, favoritövningar, motivation, tips, inspiration och liknande) för jag vet att många av er som läser bloggen är mycket fysiskt aktiva. I början när jag startade bloggen handlade den mycket mer om träning, men nu är den nästan helt en matblogg. Vad tycker ni? Dock vill jag att detta fortfarande främst ska vara en matblogg (om ni vill ha mycket träningstips finns det mycket andra bra bloggar som fokuserar på det och är mycket mer kunniga än jag), men kanske något träningsinlägg i veckan? Och jag skulle själv behöva en massa bra tips. Så vi kanske kan ha ett inlägg varje vecka där vi peppar, tipsar och diskuterar träning med varandra? Låter det bra? Lämna en kommentar så är ni gulliga! :D


Av Sofie - 3 juni 2012 11:41


 


x Hembakat bröd med keso, krossade tomater och färsk basilika

x Blåbärsfil (mosade blåbär+fil) toppat med en klick turkisk yoghurt, saften ur 1/2 lime och kokosflingor


Startade dagen på ett sätt som jag borde göra mycket oftare (på vardagarna skulle jag aldrig hinna, men på helgerna). Inlindad i mitt täcke i pyjamas, med stor frukost, en stor kopp te till, gardinerna neddragna och kolla på nyhetsmorgon/pretty little liars och läsa tredje delen av Hungerspelen. Mysigt! Även om jag äter lyxiga frukostar varje dag betyder det inte att jag lyxar till och hinner ta det så där lungt varje morgon som man skulle kunna tro.


Dagen är helt oplanerad. Ja vad ska jag göra? Vi får väl helt enkelt se :)


 


Lyxar ni till det denna söndagsmorgon?

Av Sofie - 2 juni 2012 23:09


 


Denna kväll lyxade vi till det med efterrätt hemma hos oss. Blev en härligt krämig chokladmousse:


Raw Chokladmousse (4 portioner)


12 katrinplommon (ca 1 dl)

1 dl vatten

2 msk honung eller annan sötning

2-3 avokado

1 dl kakao

valfri topping


1. Hacka plommonen i mindre bitar. Mixa med vatten och honung till en smet.

2. Mixa även med urgröpt avokado och kakao till en krämig jämn smet.

3. Ställ gärna in i kylskåpet en stund innan du äter den.

4. Lägg upp i fina glas/skålar. Toppa med något gott (annars blir det ganska tråkigt), jag hade hallon, rejält med kaffepulver (är säkert gott att blanda i själva moussen också om man gillar kaffe), kokosflingor och apelsinskal. Andra tips på toppingar är bär/hackad frukt i alla dess slag, nötter, frön och/eller keso/kesella/vispgrädde/turkisk yoghurt/riktig gräddglass...


Receptet har jag läst på många olika bloggar så jag vet inte riktigt vem jag ska länka, vem kom på det först?


 


     


Detta är perfekt att bjuda på till efterrätt när man har besök på middag, eller eftermiddagen till mellis när sötsuget sätter in! Äts som allt på min blogg med gott samvete, men det vet ni ju redan! :D

Av Sofie - 2 juni 2012 19:45


   


Denna kväll stod jag för middagen här hemma, jag gjorde en jättegod fisk och räksoppa med inspiration härifrån, och till detta blev det nybakat bröd direkt ur ugnen med bregott som smälte och ost, så gott:


Lyxig fisk och räksoppa (ca 5-6 portioner)


1/2 purjolök

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 morötter

1 tsk tomatpure

2 dl krossade tomater

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad basilika

3 dl vitt vin

1-2 fiskbuljongtärningar

1 burk kokosmjölk (400 ml)

5-6 dl vatten

400 g torsk (ett frysblock)

280 g lax (två frysta portionsbitar)

400 g räkor med skal


1. Hacka purjolök och gul lök, pressa vitlök och skär morot i "mynt".

2. Fräs allt ovan med tomatpure, krossade tomater, timjan och basilika. Tillsätt vin och smulad buljong. Låt koka i ett par minuter.

3. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter.

4. Tina fisken. Skär torsken och laxen i kuber. Lägg i fisken i soppan och låt puttra i ca 5-7 min (beroende på storlek).

5. Skala räkorna. Ta bort soppan från värmen, lägg i räkorna och rör runt och smaka av!


 


   


Receptet på brödet kommer upp imorgon eller på måndag! :D


Vad äter ni denna lördagskväll?

Av Sofie - 2 juni 2012 12:56


 


Dagen goa lunch:


Kycklingfärssås med morot och fetaost (3-4 personer)


1-2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

400 g kycklingfärs (eller annan färs)

1-2 morötter

1/2 tsk chilipulver

400 g krossade tomater

1 tsk torkad timjan

1 1/2 tsk torkad basilika

50 g fetaost


1. Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs en stund i en stekpanna med olja, lägg åt sidan.

2. Bryn färsen i samma stekpanna.

3. Skala och skär morötterna i halva "mynt". Fräs i lök, vitlök, morötter och chilipulver med färsen.

4. Tillsätt krossade tomater, timjan och basilika. Låt puttra så lång tid som du orkar (ca 7 min-1 timme).

5. Avsluta med att smula i fetaost så att den smälter sådär lite härligt i!


Som sagt tomt i kylskåpet denna dag (pappa är och storhandlar nu), men ett paket kycklingfärs fanns i frysen så jag bjöd resten av familjen på det till lunch. Jag tog inspiration från era köttfärssåstips, dock hade jag gärna velat testa att ha riven squash och hackade soltorkade tomater, men tyvärr fanns inte det hemma. Men nästa gång minsann, då kommer denna rätt bli helt perfekt, och om ni gör efter detta recept: riv i en bit squash och soltorkade tomater!


Hemma hos mig händer det inte mycket denna regniga och kalla dag (att gå ut känns inte så lockande direkt). Jag har spenderat förmiddagen med att läsa alla olästa bloglovin inlägg, läsa mejlen och annat. Jag sitter nu och funderar om jag ska ta mod till mig och gå på ett boxpass på gymmet för första gången, det låter ju kul, men vågar jag gå dit ensam haha?


 


Balsamico och solroskärnor på salladen är supergott :)


Av Sofie - 2 juni 2012 09:07


Kameran ville inte vara med denna morgon så jag ursäktar för suddiga bilder:


 


x Mangosmoothie

x Finncrisps med äggröra med dill


Mangosmoothie (1 glas): Mixa 2 dl fryst mango, 1 banan och 2 dl naturell yoghurt


Äggröra med dill (till 2 finncrips): Mosa 2 kokta ägg och blanda med 1 msk turkisk yoghurt/kesella/creme fraiche/keso (det som finns hemma) och 3-4 krm torkad dill. Smaka av med salt och peppar!


  Godmorgon, idag när det var dags för frukost ekade kylskåpet ganska tomt. Men jag fann ändå en del saker att göra något på, fast jag var sugen på min kära keso haha.


Hela helgen är helt oplanerad. De flesta av mina kompisar är på landet och de sista proven i skolan skrev jag igår så jag har inget alls att plugga. Så vi får se vad jag hittar på. Att bara vara hemma och göra ingenting är jag dålig på men det är nog vad jag behöver efter de senaste veckorna med stress! Har ni några roliga planer för helgen?


Lycka till alla ni som ska springa Stockholm Marathon! Har jag några läsare som ska springa?


 

Av Sofie - 1 juni 2012 07:38

  

   


x Kokos och hallongröt med basilika i med vanilj keso/turkisk yoghurt, mango och cashewnötter


Kokos och hallongröt med basilika i (1 portion): Koka upp 1 dl valfria gryn, 2 dl vatten och 2 msk kokosflingor till en gröt. Rör/mosa i 1 dl frysta hallon och ha fortfarande på värmen så att gröten inte helt kyls ner av hallonen. Rör i några färska hackade basilikablad. Stäng av värmen och rör i 1 äggvita. Toppa med vad du vill!


Godmorgon :D

Idag började jag att göra en av mina favoritkombinationer (kokos+hallon) i gröten men sedan fick jag för mig att blanda i färsk basilika. Jag gjorde ju det häromveckan i yoghurt, det var gott. Och det var minst lika gott i gröten. Även fast att det låter konstigt, testa!


Jag använder mig oftast av fiberhavregryn när jag gör gröt, men ibland varierar jag med dinkel eller rågflingor. Men idag använde jag mig av en färdigblandad grynblandning som jag ätit förut och tycker är väldigt god, rekommenderas:

 


Och idag är det fredag, och det gillas starkt. Börjar dagen med ett historiaprov för att sedan fortsätta med vanliga lektioner på förmiddagen. Och efter lunchen ska vi paddla kajak/kanot, jag hade sett framemot det. Inte längre, regnet öser just nu ner, tempraturen ligger på 5 grader och det blåser! Det kommer att bli hemskt. Och efter det ska jag på studentmottagning.


Ni får ha en fin dag :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards