Sofies Wellness

Alla inlägg under juni 2012

Av Sofie - 24 juni 2012 20:39


 


Denna kväll var det dags att laga mat på hemmaplan igen. Pappa och jag lagade tillsammans och vi gjorde en fiskrätt som är en favorit i repris. Medelhavsfisk med basilika, tomater, vitlök, citron och oliver! Receptet finner ni HÄR!!! Vi åt det tillsammans med matvete och en morotssallad, söndagslyx :D


Vad äter ni denna kväll?


 


Nu ska jag ut i ett (ganska varmt) Stockholm, har lyckats övertala pappa och bror på en kvällspromenad nämligen :P

Av Sofie - 24 juni 2012 16:22


Som ni har märkt har bloggen stått tom i några dagar nu (när hände det senast?), men det var ju planerat. Jag har varit nere i Småland i 4 härliga dagar hos min underbara kompis Hedda och hennes landställe där. Vi har haft jättekul och jag har upplevt totalt lugn i kropp och själ. Det händer sällan när man bor i stressiga Stockholm. Välbehövligt alltså! Och det skadade ju inte att det var jättevackert där heller. Jag har faktiskt inte tagit ett enda foto med min kamera, men en hel del med min iphone som jag lagt ut på instagram under helgen. Ni som följer mig där (jag heter sooofieee) har säkert sett det. Tänkte att jag kunde bjuda på bilderna här också:


                                   

 


Aja lite olika storlek på bilderna men jag orkar inte fixa det :P


Som ni ser var det väldigt vackert. Och så blev det mycket matbilder haha. Hedda gillar också att laga mat, så vi har hållt på och fixat en massa måltider i deras mysiga lilla lantliga kök.


Hur har ni firat er midsommar?


Nu går bloggen tillbaka till sin vanliga uppdatering för en vecka, sedan åker jag iväg igen (i över en månad), men då kommer jag nog ha med mig dator och internet, men det blir inte lika mycket uppdatering som vanligt! Bara så att ni vet :)

Av Sofie - 21 juni 2012 07:16

        


x Chiapudding med vanilj, jordnötssmör, persika och blåbär

x Resten av persikan

x Riskakor med keso, tomat och basilika

x Ett kokt ägg


Chiapudding (1 portion): Handvispa/elvispa 2 dl mjölk och 2 msk chiafrön (finns i välsorterade matbutiker och i hälsokosten) i ca 2-4 minuter. Ställ in i kylskåpet över natten. På morgonen tar du ut och toppar/har i vad du vill. Jag hade 1 krm vaniljpulver och 1 msk jordnötssmör i, och sedan toppade jag med persika och blåbär! Blev supergott, om ni har chiafrön måste ni testa.


Uppe vad som känns som supertidigt, eller det är supertidigt för mig. Jag har ju kunnat sova sålänge jag velat i över 1 vecka, och idag är jag uppe tidigare än jag brukar på vanliga skoldagar. Som tur är har jag aldrig problem med att stiga upp även fast att jag sovit några timmar för lite. Men världens största frukost kände jag inte för (4 timmar tidigare än jag ätit senaste veckan). Men nedpackat i väskan är iallafall andra frukost/förmiddagsmellis (en skyr, ett päron och lite müsli) och lunchlåda (på en massa rester från veckan) så hungrig kom jag inte att bli.


Var ska jag då? Jo ska till Småland till min kompis Heddas land över midsommarhelgen. Kommer att bli så kul. Men blogga kommer jag inte att göra. Jag hade tänkt fixa några tidsinställda inlägg åt er, men jag har inte hunnit. Och vem sitter framför datorn på midsommar? Ni får ha det så bra, och så hörs vi igen på söndag!


Nu måste jag rusa till bussen :P


    


Den här kombinationen på riskakor var underbar, ni måste testa! :D


Av Sofie - 20 juni 2012 22:51


 


Dagens middag:

x Kallrökt lax

x Kokt sötpotatis

x Kokt färskpotatis

x Kokt broccoli

x Sallad

x Sås på turkisk yoghurt, kesella, citronsaft och dill


Ingen i familjen hade någon bra idé på vad vi kunde äta till middag. Så vi tänkte, varför inte köra på midsommarmat även fast att det är några dagar för tidigt? Vi kommer ändå inte att fira midsommar alla tillsammans!


Sagt och gjort. För mig är midsommar (i matväg) lax, färskpotatis, dill, jordgubbar och ägg. Jordgubbar fick jag inga men det får jag säkert någon annan dag, och ägg fick jag inte till denna måltid men jag har redan ätit det till frukost, lunch och mellis så det kändes inte så nödvändigt ;) Och underbar lax (om jag bara fick äta 3 saker i resten av mitt liv skulle lax vara en av sakerna), färskpotatis och dill fick jag! Fast jag kokade en massa sötpotatis också eftersom jag helt förälskade mig i det igår. Kokt var också god men jag föredrar ugnsgjord.


Hur kokar man sötpotatis då? Jo du skalar hela sötpotatisen (1 räcker för 1 person) och skär den sedan i mindre bitar. Sedan kokar du bitarna i lättsaltat vatten i ca 5-6 min (om du har lika stora bitar som jag)!


Vad är midsommarmat för er? Sill kanske? Vad har ni för planer för midsommar?


Jag hinner nog med ett frukostinlägg imorn (upp tidigt ska jag), men sen åker jag bort resten av helgen och kommer inte att blogga, så jag önskar er en glad midsommar! :D

Av Sofie - 20 juni 2012 17:59


Detta kallas fastfood (lunch) ā Sofie et Maxine efter ett svettigt träningspass och orken att göra värsta maffiga maten inte finns där:


 


x Kokt matvete

x Avokado

x Kokt ägg

x Superröra på en superstor riven morot, en paprika i bitar, all quorn som fanns kvar i min frys, gröna ärter, en liten förpackning svarta bönor, en klick creme fraiche och kryddorna curry, spiskummin och chili


Så gott, och enkelt. Kändes lite indiskt med tanke på kryddorna. Jag får passa på att laga indiskt när pappa inte ska äta, han klarar nämligen inte av smaken av kryddorna :P


Och vad har jag hittat på denna underbara härliga onsdag? Först vinkat av mamma som åkt till andra sidan jordklotet, slappat hemma på förmiddagen och sett senaste PLL, mötte upp min nyfunna vän Maxine, vi körde ett crossfitpass ute i stekande sol (mer om detta kommer i veckans träningsinlägg), lagat och ätit lunch med Maxine, gått några ärenden på stan, och istället för att ta tunnelbanan hem tog jag världens härligaste promenad genom Stockholm som kryllade av turister. Passade på att besöka en ekologisk hälsobutik när jag ändå var nere i den delen av stan, chiafrön har bland annat inhandlats, så imorn blir det nog chiapudding till frukost som det bloggas om lite här och var just nu (har ni prövat?). Nu väl hemma är det packning som gäller, ska ner till en kompis land i Småland över midsommar, kommer bli superkul! :D

Av Sofie - 20 juni 2012 10:13


 


Jag testar och jag testar, recept efter recept, och kommer samtidigt på egna. Oftast blir det väldigt gott, och det brukar jag ju skriva, även fast att det kan bli tjatigt i längden (men är det gott så är det). Men med att jag gör det så är det svårare för er att veta vilka recept som har det där extra som man bara måste pröva. Detta är ett sådannt recept. Det är direkt tagen från denna blogg. Smakar identiskt till kladdkaka, eller det är kladdkaka. Man har bara bytt ut några ingredienser och så går det superfort eftersom den tillagas i micron. Jag älskade den, och den kommer att tillagas i mitt kök många gånger framöver! Och även bjudas på :) Ni som prövade kladdkakan/chokladkakan jag la upp recept på för några månader sedan, den här slår den gamla med hästlängder:


Krämig hälsosam snabb kladdkaka (1 person)


2 msk kakao

3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)

1/2 tsk kaffepulver

en pyttenypa salt (mindre än 1 krm, går kanske att skippa?)

1/4 tsk bakpulver

lite vaniljpulver (ca 1 krm)

1-2 msk valfri sötning (jag hade 1 msk sweet freedom, vilket är som ungefär som honung, så använd det t.ex., grundreceptet använde 2 msk stevia strö)

1 msk smält kokosolja (går kanske att byta ut mot smör? fast jag är inte säker på det)

3 msk mjölk


1. Blanda alla torra ingredienser noga i en skål. Rör sedan i resten.

2. Ställ i i micron och kör på högsta effekt i 1 minut.

3. Ät direkt som den är, jag hade en klick kesella+vaniljpulver och hallon!


Jag åt detta som kvällsmellis igår. Passar ju perfekt som efterrätt eller mellis också. Och om man gillar kaka på morgonen, varför inte som en del av frukosten? Det är ju inte dåliga saker i direkt!


     


Ni lovar att pröva va?  

Av Sofie - 19 juni 2012 21:06


 


Och ännu mera mat idag... Men på sommarlovet finns det mycket mer tid för matlagningen och det är kul. Och ni tycker väl om att jag lägger upp ännu mer recept? Jag fick inspiration av Josefine till dessa panerade fiskbitar. Supergoda och krispiga. Och sedan fick jag för mig att testa sötpotatis, eller jag har ätit det för längesedan och då tyckte jag inte om det, för sött. Men smaklökarna förändras med tiden, och jag blev förvånad av hur gott det var. Som en mix av morot och potatis fast godare, kommer ni definitivt att få se mer av. Jag tänkte inte på att det blev som fish and chips förrän min bror sa det efter några tuggor, han gillade detta starkt (och då måste det vara gott för han kan vara kräsen). Men denna variant är nyttigare än den flottiga fisken och pommes fritesen (i plural?). Och såsen till var inte dålig den heller. Okej nu bara babblar jag på, här är receptet:


Panerad torsk med sötpotatis och squash och citron/dillsås (3 portioner)


3 sötpotatisar

olivolja och flingsalt

1 squash


400 g torsk eller annan vit fisk (ett block)

dinkelmjöl (någon dl)

1 ägg

fiberhavregryn (några dl)

skalet från 1 citron

citronpeppar (någon msk)


1 1/2 dl turkisk yoghurt

1 1/2 msk fryst dill

saften ur 1/2 citron

salt och peppar


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och skär sötpotatisen i stavar. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper, häll på och "massera in" olivolja och flingsalt. Sätt in i ugnen ca 30 min.

3. Skölj och tärna squashen. När det är ca 20 min kvar för sötpotatisen sätt även in squashen.

4. Skär fisken i 6 lika stora bitar. Lägg dinkelmjöl i en skål, handvispa ägg i en annan skål och i den tredje skålen blandar du fiberhavregryn, citronskal och citronpeppar. Ta varje fiskbit (en i taget), rulla först runt i mjölet, doppa sedan i ägget och slutligen havregrynsmixen.

5. Stek sedan alla fiskbitar så att de får färg i en stekpanna i ca 5-7 min.

6. Lägg över fisken i en ugnsform och sätt in i ugnen i ca 8-10 min (antagligen är inte din sötpotatis klar men de kan ju båda få plats i ugnen, jag satte upp bakplåten lite högre upp i ugnen och ställde fisken nedanför och så hade jag varmluftsläge på, fungerade utmärkt). Skär en fiskbit itu för att se om den är klar.

7. Blanda turkisk yoghurt, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

8. Servera allt tillsammans, och som vanlig NJUT och ät långsamt och ha en trevlig stund!


            

   


Denna rätt tog lite längre att göra, men perfekt helgmat att laga när man har lite mer tid (eller sommarlov förstås som jag)! Jag som nu är sötpotatis förälskad undrar om ni har några bra tips på vad man kan göra med sötpotatis? :D

Av Sofie - 19 juni 2012 14:00


 


Lite lunch satt bra i magen. Gjorde för en gångs skull vegetarisk mat som blev överraskande god, jag måste bli bättre på vegetariskt:


Enkel och snabb linssoppa med timjansmak och fetaoströra (2 portioner)


1 morot

1 vitlöksklyfta

3/4 dl röda linser (okokta)

2 1/2 dl krossade tomater

2 1/2 dl vatten

1 tsk torkad timjan

1 krm chilipulver

1/2 tsk salt


2 dl keso/turkisk yoghurt/kvarg/creme fraiche

50 g smulad fetaost

en massa svartpeppar


1. Finriv moroten och pressa vitlöken. Fräs tillsammans i en kastrull i några minuter.

2. Skölj snabbt linserna i rinnande vatten. Lägg i linser, krossade tomater, vatten, timjan, chilipulver och salt i kastrullen.

3. Låt puttra i ca 10-15 min tills linserna är mjuka. Smaka av med kryddorna.

4. Blanda ihop keso/liknande med fetaosten, peppra en massa.

5. Servera soppan med fetaostkrämen, och en eller ett par knäckemackor/mjukbröd för den hungrige!


   


Linser är en superprodukt. Går fort att koka, jättebilligt, nyttigt, mättande och gott. Dock har jag svårt med att komma på vad jag ska göra med dem. Soppa som denna kan man ju göra, och det går ju att variera. För längesedan gjorde jag linsbiffar som jag minns som helt underbara, men ungefär där försvinner min inspiration bort. Några idéer? :)

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards