Sofies Wellness

Alla inlägg under juni 2012

Av Sofie - 11 juni 2012 12:05


 


x Kyckling i någon röd (tomat?) sås

x Couscous med grönsaker, linser och fetaost

(x En halv avokado med keso och basilika hemifrån)


Ni har önskat mer bilder och inlägg om maten jag äter i skolan, jag gjorde ju ett ganska stort inlägg om det. Men jag har inte direkt känt för att stå och fota i matsalen, och jag tror inte att det skulle bli så kul att läsa/se bilder i längden. Men här är sista lunchen någonsin i min nuvarande skola. Och jag kan väl inte direkt klaga på den (det är ju ändå skolmat och då är det inte av högsta kvalite). Dock blev det lite speciellt då vi fick lunchlådor istället för att äta i skolan. Och jag som inte alls var hungrig då det delades ut (lunch innan kl.10?) så jag la min i väskan och tog med hem och åt vi lunchtid.


Hur har ni med er skolmat? Fast många av er har kanske slutat nu, men hur var den innan? Okej? Eller oätlig?


NU: fixa inför avslutnings"lunchen" på eftermiddagen, ska bli kul! :D

Av Sofie - 11 juni 2012 08:32


 


x Sportknäcke med tjockt lager kesella, avokado och basilika

x Hallonyoghurt (naturell yoghurt+mosade hallon) med banan/vaniljkesella (mosad banan+vaniljpulver+kesella) och pauluns müsli


Jag startade dagen med en härlig (somrig) men inte alltför unik frukost. Supergott var det iallafall :) Vad äter ni denna morgon?


Idag är det en rolig dag. Först ska vi städa lite i skolan (inte så roligt). Men sedan är det hem för fix inför vår avslutningslunch/middag (eller vad man nu ska kalla 3-rätters vid 15-tiden?) för oss nior som slutar. Det ska bli kul!


   


Av Sofie - 10 juni 2012 19:54


Hej igen! Jag är nu hemma efter två dygn med kompisarna i Stockholms skärgård. Vi har haft det så mysigt! Jag har inte alls orkat fota allt jag ätit men en del, så jag tänkte bjuda på det:


   


Två olika frukostar:

x Havregrynsgröt med kanel, kiwi, persika, cashewnötter och mjölk, Knäcke med ost, tomat och timjan, Kokt ägg med timjan

x Havregrynsgröt med kanel, äpple, hallon och mjölk, Knäcke med kokt ägg och keso, Grönt te


 


Ena lunchen som var "rest-lunch" (lite mat jag vet, men plockade flera gånger):

x Sallad, paprika, melon, kyckling, kokt ägg, sojakorv, gurka, mozzarella och pesto


 


Ett mellanmål som jag ska göra igen för det blev väldigt gott:

x Skiva banan och blanda med frysta hallon och kanel, micra 1 min i micron, så bananen blir mjuk och hallonen blir varma, servera med exempelvis keso, vaniljkesella och pekannötter som jag gjorde


   


Två middagar (andra på båten hem):

x Ugnsrostad potatis, squash, fläskfile, tomat, keso och pesto

x Räkmacka


Hej då Stockholm från båten i fredags:

 


Jag återkommer imorgon med bloggning som vanligt. Nu är jag bara sjukt trött, att ta en löprunda nu som var halvplanerat känns inte så frestande, men ska nog gå en kort kvällsprommis istället. Men först packa upp och fixa inför morgondagen. Trevlig kväll! :D


Av Sofie - 9 juni 2012 14:30


Jag gjorde världens godaste rätt i söndags som jag inte har hunnit lägga upp här än:


      


Hemmagjord pasta med kyckling och grönsakssås (ca 3 portioner)


Pastan:

4 ägg

125 g philadelphia ost

1/2 dl fiberhusk


Kyckling/grönssakssåsen:

400 g kycklingfile

1/2 squash

4-5 champinjoner

1 morot

2 vitlöksklyftor

1 1/2 dl grädde

1 dl krossade tomater

5 soltorkade tomater

salt o peppar

ev. färsk basilika och riven parmesan


   1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Mixa ihop ägg och philadelphia så att philadelphian inte klumpar sig (och äggen vispas luftigare). Rör i fiberhusk och häll ut på en bakplåtspapperklädd bakplåt innnan det hinner svälla. Bre ut så tunt som möjligt.

3. Grädda i ugnen i ca 10 min. Ta ut och skär i långa strimlor (lättast med en pizzaskärare annars vanlig kniv).

4. Under tiden som pastan är i ugnen gör du resten.

5. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i en stekpanna.

6. Tärna squashen, skär champinjonerna i mindre bitar, finriv moroten och pressa vitlöken. Fräs allt samtidigt som kycklingen i en annan stekpanna.

7. Lägg över grönsakerna i samma stekpanna som kycklingen. Häll över grädde och krossade tomater. Hacka soltorkade tomater och lägg i.

8. Låt puttra på svag värme. När pastan är klar och strimlad lägger du även i den i stekpanna. Blanda!

9. Smaka av med salt och peppar. Och för mer krämighet riv i parmesan, och toppa med basilika!


Jag har ju gjort hemmagjord pasta tidigare, då enligt ett annorlunda recept då man skulle låta fiberhusken svälla innan man la den på plåten och då var man tvungen att kavla åt hela degen, detta var mycket enklare. Men smakade likadant, sååå gott! Ni måste verkligen testa att göra egen pasta om ni inte gjort det innan, det är inte alls svårt och low carb om ni är intresserade av det :)


   


     


Har ni testat att göra hemmagjord pasta någon gång?


Av Sofie - 8 juni 2012 16:30


Här kommer några tips på vanliga fredagsmysrätter. Många av dessa rätter är klassade att vara "ohälsosamma" men det behöver de inte vara om du lagar från grunden (slipper tillsatser) och sedan använder grövre mjöl och serverar med mycket grönsaker till och kanske en extra proteinkälla.


 

PIZZA: Gör hemmagjord deg (på dinkelmjöl) och tomatsås enligt detta recept och toppa med en massa gott... grönsaker och kanske någon proteinkälla (toppingen är det goda ju). Servera med en stor sallad och en klick keso! Den rivna osten kan bytas ut mot fetaost eller mozzarella också.


 

TACOS: Gör din egen tacokrydda för att slippa onödiga tillsatser, se recept här. Guacemolen kan du också göra själv, mosa avokado och blanda med kesella/turkisk yoghurt/creme fraiche, pressad vitlök, hackad chili, salt och peppar. Ha mycket grönsaker till och köp fullkornstortillas för mer mättande fibrer (eller baka eget, har jag dock aldrig gjort, men recept på det är bara att söka på google).


 

HAMBURGARE: Gör hamburgarbröd enligt detta recept, eller gör på ett vanligt recept men byt ut mjölet mot dinkel/råg/graham, köp bara inte färdiggjort. Gör egna hamburgare på riktigt kött (dvs inte färdiga i frysdisken). Servera med sallad till!


Sedan några tips på efterrätter också:

 

Smulpaj


 

Cookie Dough Bollar


 

Gottisbollar


 

Chokladglass


 

Raw chokladmousse


 

Bärmousse


 

Chokladbollar med kaffesmak


 

Mangoglass


 

Frukt med mörk choklad och kokos i ugn


Jag hoppas att ni blev lite inspirerade, ha en mysig fredagskväll nu! :D


Av Sofie - 8 juni 2012 07:48


 


x Davosgröt på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl naturell yoghurt, 1 finhackad persika och hackad färska basilika blad toppat med ännu mer persika och pumpakärnor

x Ägg i micro med tomat och paprika


Sååå gott, min nya favoritkombination i davosgröt. Fast det kanske har något att göra med att persika är min favoritfrukt och basilika favoritkrydda haha...


Hej stressig morgon! Jag ska bort med de närmsta kompisarna över helgen, så jag har varit uppe tidigare för att fixa, packa och laga middagslåda till båten ikväll (men är långt ifrån klar och jag börjar skolan om 25 min...). Ska bli så himlans kul, fem tjejer tillsammans på en ö i skärgården i två dygn. Blogga kommer jag självklart inte att göra, men jag har fixat ett par tidsinställda inlägg åt er :) Så håll utkik efter dem!


 

Kreativt och fint såklart.... Smile :D


Av Sofie - 7 juni 2012 22:39


 


Jag har spenderat eftermiddagen och kvällen med goda vänners sällskap. Storshopping inför helgen, en snabb runda på stan, middag och mys.


Jag fick iallafall laga middag i min kompis Josefines stora och härliga kök (jag älskar mitt kök också, men detta är så öppet och större i storlek). Blev detta serverat på en stor härlig vit tallrik:


x Omelett på 2 ägg, smulad fetaost och basilika (absoluta favoriten)

x Röd paprika och squash fräst tillsammans med sesamfrön

x Keso (förstås...)

x Tomatskivor

x Kalkonkorvar (aldrig testat det förut, men supergott, jag som inte är så förtjust i vanlig korv)


Supergott och somrigt för på sommaren blir det oftare lite lättare mat och mer ihop-plock av olika saker på tallriken!


 

Taget i fönstret för bästa ljus...


Av Sofie - 7 juni 2012 22:19


 


Jag var och storhandlade med några kompisar inför helgen idag efter skolan. Gissa om jag blev överlycklig när jag såg att de har börjat sälja massor av persikor igen (det är ju snart 1 år sedan), äntligen börjar säsongen. Persika är nämligen min favoritfrukt, så gott och saftigt!


Försökte googla fram lite fakta om persika, det här var det enda jag hittade:


Persika


Persika

**

Energi-

nivå

ÄmnePer 100 gram (40 kcal)
Persika

energimatare_lag

Låg

Kolhydrater

Fibrer


C-vitamin

E-vitamin

Antioxidant

9 gram

2 gram


8 milligram (11 % av RDI)

1,8 milligram (18 % av RDI)

ORAC-värde: 170

Självklart blev mellanmålet efter att vi betalat något med persika att göra:

 


x En skyr med persikabitar och lite nötter/frön+en till persika rent upp och ner som den var direkt efteråt


När jag åt gjorde jag något som jag tyckte var smart, skyr är ju inte så god helt naturell och därför ville jag ha persika i skyren, men jag hade ingen kniv där att skära upp persika med och lägga i. Därför min supersmarta lösning: Bita av en bit persika, spotta ner i skyren, bita av en bit persika, spotta ner i skyren, bit av... Så att skyren blev full av goda persikabitar samt nötter. Smart samtidigt som att alla omkring mig fick ett gott skratt, och jag fick en massa blickar av folk som gick förbi... Haha!


Förresten eftersom jag tycker så mycket om persikor, tror ni man kan spara en kärna och gräva ner i en kruka med jord, och sedan få ett eget persikoträd? Det vore ju jättekul!


Vilken är er favoritfrukt?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards