Alla inlägg under mars 2012
... då kastar jag ner 2 ägg, en skvätt mjölk, lite salt och lite färsk oregano som finns i köket i en djup skål. Rör runt, in på full effekt i 1 1/2 minut. Under den tiden häller jag upp en skål naturell yoghurt, på med müsli och lite fryst mango ur frysen. Skölja ett äpple och ta fram ett stort glas vatten. Ut med äggen ur micron och mosa med en gaffel. ÄT! Resultatet blir:
x Microomelett
x Naturell yoghurt med pauluns müsli och mango
x Ett äpple
Igår kväll blev jag oväntat medbjuden på en födelsedagsmiddag på kvällen. Jättetrevligt, vi åt på en italiensk restaurang, dock uselt ljus så det gick knappast att fota. Jag kom hem i hyfsad tid men hann ändå inte göra allt jag tänkt innan läggdags, så jag fick göra allt det på morgonen idag istället=ingen maffig frukost prioriterad, hade ett fåtal minuter på mig att göra den, och nu sitter jag här och äter och skriver samtidigt.
Min poäng jag vill få fram är att hur lite tid man än har på sig så går det alltid att äta en bra frukost. I värsta fall kan man alltid ta med sig den och äta på vägen. Vad äter ni när ni har ont om tid? Jag ska nog göra ett inlägg med mina bästa snabba frukosttips. Skulle ni vilja ha det?
Nu, måste jag verkligen skynda mig, börjar skolan om 20 min och jag är inte alls klar...
x Riskakor med skinka, avokado och sesamfrön
x Egen vaniljyoghurt (naturell yoghurt+vaniljpulver)
x Päronskivor att doppa i yoghurten
Mums, jag är hemma snabbt nu efter skolan. Jag har precis käkat upp mitt supergoda mellanmål, nu ska jag även öva kort på mitt musikprojekt som spelas upp imorgon och sedan ska jag ner på stan och möta några kompisar.
Förresten det är alldeles underbart väder ute. Min termometer här i mitt rum visar på 14,5 g ute och solen lyser starkt över taken utanför mitt fönster. Jag måste helt enkelt bara ut i detta vädret!
Ha en trevlig eftermiddag och kväll :D Och gå ut och gör något...
Riskakor har verkligen blivit min nya grej, ÄLSKA!
Dagens frukost:
x Stekt blåbärsgröt med keso, osötat äppelmos och några mandlar
x Finn crisp med kokt ägg och örtsalt
Blåbärsgröten (1 portion): Koka 1 dl fiberhavregryn (eller vanliga)+2 dl vatten+1 dl frysta blåbär+en nypa salt+en stor nypa linfrön+kardemumma och torkad ingefära efter smak!
Jag tänkte häromdagen på hur länge det var sedan jag senast stekte gröt, så många månader sen att jag inte kommer ihåg. Därför fick det bli det till frukost idag. För er som inte vet hur man steker gröt kan jag skriva det igen här nedan:
1. Koka valfri gröt (t.ex. den blåbärsgröten som står här ovanför) på kvällen. Lägg i en burk och låt svalna. Låt stå i kylskåpet under natten.
2. Ta ut på morgonen, skär i bitar till "biffar". Stek dem i smör i en stekpanna så att de får fin färg på alla sidor.
3. Ät med t.ex keso eller något annat gott!
Har ni provat att steka gröt tidigare? Det låter kanske inte så gott eller lyxigt men det är det!
Dagens middag: Köttfärslimpa, couscous, avokadosallad och morotsbitar
Förra veckan lade Ellen upp ett recept på sin blogg som lät jättegott, så jag testade det ikväll. Det får verkligen en stor tumme upp. Det var jättegott och krämigt! När jag gjorde det ändrade jag lite, blandade i färsk oregano (kvar från lammrätten i lördags), bytte ut svarta oliver mot gröna, mer köttfärs och fetare mjölk än minimjölken hon använde i sin köttfärslimpa. Så här gjorde jag:
Köttfärslimpa med touch från Medelhavet (4 personer)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
7 soltorkade tomater
15 gröna oliver
1 morot
ca 500 g köttfärs
1 dl mjölk
2 msk kesella/kvarg
2 msk fiberhusk (finns på glutenavdelningen)
1/2 tsk salt
några varv med pepparkvarnen
lite färsk oregano som fanns hemma (torkad fungerar säkert också, eller ingen oregano alls)
1. Finhacka löken. Pressa vitlöken. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och halver oliverna. Skala och finriv moroten.
2. Blanda allt som nämns i punkt 1 med färs, mjölk, kesella, fiberhusk, salt, peppar och ev. oregano (eller om man föredrar någon annan krydda).
3. Forma till en limpa, och lägg antingen på en plåt med bakplåtspapper, i en avlång bakform eller som jag i en smord ugnsform.
4. Ha inne i ugnen på 175 g i ca 35-40 min! Ta ut och skär i mitten och kolla om den är genomstekt.
Avokadosalladen bestod av: Två tärnade avokados med citronsaft, solrosfrön och en gnutta salt, MUMS!
Ni har sett olika varianter av kesellaglass här på bloggen tidigare. Idag gjorde jag den såhär:
Mixa 2 dl kesella/kvarg, 1 1/2 dl fryst tärnad mango, 1/2 dl frysta hallon, 1/2-1 banan, pressad saft från 1/2 apelsin och kanel efter smak! Mums, jag toppade även med lite kokosflingor :) Om man vill ha den ännu mer glassliknande, låt den stå inne 1 timme i frysen
Grunden är väl lika mycket kesella som frysta bär/frukt, sedan kan man variera lite som man vill varje gång. Men banan ger en härlig krämighet och lite sötma, apelsin ger också sötma och härlig smaka och det blir även lättare att mixa allt det frysta med något i vätskeform... Om man vill ha mer sorbetliknande glass kan man strunta i kesellan och istället tillsätta en liten skvätt yoghurt bara!
Jag måste även berätta om mitt härliga träningspass efter skolan. Jag har inte tränat alls på 2 veckor (förutom skidor en dag) eftersom jag har gått och fått en riktig förkylning. Under dagen har jag knappast snytit mig eller hostat, så jag tänkte att idag var det kanske dags för ett ta-det-väldigt-lungt-första-träningspass-och-känna-vad-kroppen-klarar-av. Sagt och gjort. På med träningkläder, bra musik i lurarna, ut i naturen, bara kör lungt och känna vad kroppen orkar. Jag joggade lungt och när det blev ganska jobbigt (i vanliga fall hade jag pressat mig själv att fortsätta) gick jag en bit, och sedan varvade jag så hela tiden. Jag körde lite spurter i korta men branta backar. Armhävningar, plankan och vanliga lunges på en gräsmatta. Jump squats, plankan och armhävningar på en annan. Överraskade mig själv med att köra 15 st armhävningar på tårna bara sådär, trodde knappast att jag skulle klara ett par st (då jag typ har klarat 15-20 st som max innan jag fick denna dumma förkylning). Jag hittade även ett vackert tempel som jag körde situps i. Allt i ett lugnt tempo och jag slutade i tid så att jag inte pressade mig själv till max. Det hela slutade på 55 min och 6 km, men då gick jag en hel del och stannade lite här och var körde styrka. Hem kom en ganska trött men endorfinfylld och glad Sofie med röda kinder som längtar till nästa träningspass. Ska dock försöka ta det ganska lugnt denna vecka med, då jag inte är 100 % frisk.
Apropå det här med löpning. Är det en träningsform ni tränar? Ska ni springa något lopp i vår/sommar? Jag tänkte anmäla mig till vårruset här i Stockholm. Och till dess vill jag börja löpträna mer seriöst så att jag orkar springa snabbare. Jag har hört att intervaller och backträning ska vara väldigt bra, men det är inget jag är särskilt kunnig om. Har ni några bra tips och upplägg på det? Kommentera eller maila mig på foodandhealthinmyway@yahoo.se så vore jag jätte tacksam! :D
Till alla ni som löptränar kan jag tipsa om appen Runkeeper som mäter tid, sträcka och min/km.
Här har ni även tre grymma löplåtar (eller till annan träning): Se här, här och här (varav de två första är remixer av en massa olika hitslåtar)
Nu ska jag hitta på något vettigt att göra!
x Bollnäsfil med jordgubb/limesås (mixa några tinade jordgubbar med limesaft), pumpakärnor, smulade finn crisp, smulade riskakor, tärnat äpple, gojibär och kakaonibs
Jag testade bollnäsfil för första gången idag. Smakade precis som vanlig fil enligt mig, skillnaden är väl bara att den kommer från Bollnäs. Någon som vet mer om filen?
Till detta serverades världens största topping med en massa goda saker. Jordgubb/limesåsen var underbar, och jättelätt att göra. Testa!
Tisdag betyder ny dag, med nya möjligheter och kanske kan denna dag reda ut en del problem...
Let´s face the day! :D
Till middag idag testade jag yttligare ett recept från Kostrådgivarboken av Nina Ahlm. Detta blev inte lika gott som första receptet jag testade ur den, men ändå helt okej, men antagligen ingenting jag kommer att göra om. Jag vill ändå lägga ut receptet här, för smaken är som baken och det kanske passar någon av mina läsare lite bättre.
Fisk i kokosmjölk, fänkål, päron och röd curry (4 personer)
1 zucchini
1-1 1/2 msk färsk ingefära (riven)
2 vitlökklyftor
1 fänkål
1 burk kokosmjölk (ā 400 ml)
2 päron
1 1/2-2 msk fiskfond
1-2 msk röd currypasta
600 g färsk spättafile
1 citron
1 msk torkad koriander
1. Tärna zucchini, finriv ingefära, pressa vitlök och strimla fänkål. Fräs i en stor panna med olja.
2. Skär päron i tunna skivor. Lägg i kokosmjölk, päron, fiskfond och currypasta i pannan. Smaka av med salt, peppar och ev. mer currypasta.
3. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg ner i såsen. Koka sakta (helst under lock) i 5-8 min.
4. Riv skalet på citronen. Strö över skalet, saft från 1/2 citronen och koriander. Rör runt försiktigt.
5. Klart!
Jag var nyss inne på kvinnan som har skrivit bokens hemsida och där fann jag massor av mer recept i min smak (som inte finns med i boken), jag rekomenderar er att kika in på sidan här!
En nyfunnen vän i matväg. Som barn hade jag problem med riskakor pga dess konstiga smaker (men jag gillade konsistensen), och jag tvingade min mamma att köpa hem det någon enstaka gång för att alla andra barn åt det. Men i mitt liv har jag ätit få riskakor.
I helgen när pappa och jag var och handlade såg jag dessa ekologiska riskakor som är helt naturella (inte ens saltade) och dessutom gjorda på råris. Så jag beslöt mig för att pröva och de var överraskande goda.
Jag har ätit de helt naturella som de är (dock blir det ganska smaklöst då) och med jordnötssmör (dagens frukost), och jag har även planer på att smula sönder det och ha det blandat med müsli till yoghurt.
Vad tycker ni om riskakor? Har ni några andra tips på hur man äta dem? Kommentera gärna! :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|