Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 10 mars 2012 21:11


 


Som stora delar av Sveriges befolkning sitter jag just nu och kollar på finalen av melodifestivalen.


Jag fick tidigare ett tips på en dryck man kan göra såhär i förkylningstider, som jag sitter nu och dricker. Den sägs hålla bacillerna borta och stärka immunförsvaret, om det stämmer vet jag inte men god är den. Själv är jag redan sjuk men den känns som den lenar min stackars lilla hals.


Såhär gör du:

Ta en minst 2x2 cm stor färsk ingefära bit, skala och hacka i mindre bitar. Koka vatten (lagom för en stor mugg) i ca 10-15 min med ingefäran och en hel kanelstång. Sila bort ingefära/kanelrester och häll upp drycken i en mugg. Droppa i citronssaft och honung eller sweet freedom.


Start men gott, och lenande för halsen!


Av Sofie - 10 mars 2012 08:54


 


x Smoothie på fryst mango, banan, några jordgubbar, naturell yoghurt och några duttar kanel med kokosflingor till

x Äggröra med basilika


Den där smoothien är verkligen en av de godaste som finns, jag gjorde den igår och även idag till frukost för att den är så god. Tyvärr kan jag inte ge något exakt recept då jag brukar göra den på måfå, men det viktigaste är att det är mycket mango i, det ska vara den främsta smaken.

Äggröran gjorde jag som jag alltid gör mina äggröror: Fräs lite smör i en kastrull, i med två ägg, en skvätt mjölk, en nypa basilika och en gnutta salt, på med värmen och rör och rör när det börjar stelna (eller koagulera som det heter)!


Min lilla sjukstuga här hemma fortsätter, feber är borta men jag har fortfarande en förkylning så jag måste nog stanna hemma även idag :C Men eftersom jag till skillnad från igår är pigg i huvudet ska jag försöka utnyttja tiden med att plugga och skriva CV/personliga brev (tänkte skaffa mig sommarjobb nämligen) och sedan när jag inte orkar mer kan jag slötitta på Ugly betty (måste skaffa mig lite New york feelings innan jag ska dit)!


 


Vad ska ni göra denna gråa lördag?


Av Sofie - 9 mars 2012 20:39


 


Till middagen idag gjorde jag en klockren kall röra som vi åt med helt vanlig stekt kyckling till. Om man gillar fetaost, soltorkade tomater och pesto då kommer man definitivt älska denna röra:


Kall röra med fetaost, soltorkade tomater och pesto


50-75 g fetaost

ca 5 soltorkade tomater

1 msk röd pesto

1 dl kesella

 

1. Smula fetaosten och hacka de soltorkade tomaterna.

2. Bara blanda allt och njut!


Om du inte har kesella hemma kan du nog byta ut den mot turkisk yoghurt eller creme fraiche. Och även den röda peston mot grön pesto.


Nu åt vi denna med kyckling till middag men den sitter utmärkt på frukostknäckebrödet eller förrättssnitten också. Eller varför inte doppa grönsaksstavar i? :D


 

Fredagsmiddag med familjen: Stekt kyckling, supergod röra, bulgur, broccoli och rivna morötter! :D



Av Sofie - 9 mars 2012 13:26


     


Mitt halsont igår utvecklade sig på kvällen till lite feber som även höll i sig denna morgon. Så det har blivit en dag hemma vilandes för min del. Så typiskt, jag har feber 2 gånger på 1 månad, innan dess var det sådär 8 år sedan jag senast hade det.  


Spenderade iallafall lite dötid på förmiddagen med att baka bröd. Jag nämndes som sagt i senaste MåBra tidningen och i där fanns en del recept bland annat detta blåbärsbröd. Jag hade inte allt hemma så jag fick göra om det lite men det blev gott iallafall, här har ni hur jag gjorde det (och inom parantes orginal receptet):


Blåbärsbröd (1 limpa)


2 dl fiberhavregryn (vanliga havregryn)

6 dl fullkornsdinkelmjöl

1/2 dl hela linfrön (krossade linfrön)

1/2-1 dl torkade och hackade aprikoser

1 dl solrosfrön

2 tsk bikarbonat

1 krm salt

1 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel (eller yttligare en 1 tsk kardemumma)

3 dl naturell yoghurt

1-1/2 dl frysta blåbär

1 dl vatten

1 msk honung

1 msk rapsolja+mer för formen

 

1. Sätt ugnen på 175 g.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner allt flytande i samma bunke. Rör till en jämn och kladdig smet.

3. Smörj en avlång form med rapsolja och häll över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme (90 min). Ta ut brödet ur ugnen och direkt ut ur formen och låt det svalna (helst på galler). Skär i bitar och frys in.


 



Av Sofie - 8 mars 2012 19:39


    


Lax är en stor favorit hemma hos oss, idag fick den ätas till middag tillsammans med en ingefära och chilisås, bulgur och kokta haricots verts. Mums:


Lax i ingefära och chilisås (4 personer)


500-600 g laxfile utan skinn

1 tsk salt

en färsk bit ingefära (ca 2x2 cm)

1/2 röd chili

1 dl creme fraiche

1 dl kesella/kvarg

salt o peppar

 

1. Skär laxen i 2x2 cm bitar. Lägg i en kastrull, täck med vatten och 1 tsk salt. Koka upp och låt sjuda försiktigt. Var noga så att det inte stormkokar, det ska puttra lagom annars blir fisken inte bra. Koka i ca 5 min eller tills den är genomkokt (ta upp en bit och kolla noga att den inte är rå). Häll av vattnet.

2. Finriv ingefärsbiten och finhacka chilin. Blanda ingefära, chili, creme fraiche och kesella i en skål. Smaka av med salt och peppar, och ev. mer ingefära eller chili (allas smaklökar är olika).

3. Blanda försiktigt ner röran i kastrullen med laxen. Servera laxen i den halvkalla såsen (laxen värmer ju upp såsen även fast plattan inte är på).


 

Av Sofie - 8 mars 2012 16:15


   


Planen var idag efter skolan att umgås med kompisar och träna. Men mitt ont i halsen hade inte släppt och jag kände mig inte helt bra, så jag gick hem istället. Väl hemma blev det en supergod paj till mellanmål, nu ska jag krypa ner i sängen och vila och sätta på någon bra film. När kroppen säger ifrån då ska man lyssna och bara vila.


Men självklart måste jag bjuda på detta magnifika pajrecept som jag hittade från denna blogg (http://fridacsvensson.blogg.se/) och som jag la min lilla egna touch på. Pajen är krispig som vanlig smulpaj, dock inte lika söt (men det kommer en hel del sötma från honungen och bären/frukten). Passar utmärkt som frukost, mellis eller efterrätt på en måltid. Testa testa testa!


Nyttigare smulpaj (1 portion)


Bär och/eller frukt i bitar (jag hade hallon och blåbär)

1/4 dl valfritt mjöl (jag hade grahamsmjöl)

1/4 dl havregryn eller dinkelflingor (eller liknande som finns hemma)

1/4 dl solrosfrön

1 msk kokosflingor

2 msk kesella/kvarg

honung eller annat sötningsmedel efter smak

 

1. Sätt ugnen på 175 g.

2. Ta fram en ugnssäker form och täck med bär/frukt över hela botten.

3. Blanda mjöl, gryn/flingor, frön och kokosflingor. Blanda i kesella och honung (hur mycket beroende på hur söt du vill ha den).

4. Lägg smuldegen över bär/frukten.

5. Ställ in i ugnen i ca 15-20 min så att smuldegen blir krispig och får lite färg.

6.Servera med en sås på t.ex turkisk yoghurt/kesella/keso (jag tog kesella+vaniljpulver)!


Nu använde jag mig av hallon och blåbär eftersom det var det som fanns hemma, men exprimentera gärna med olika frukter och bär och testa även att blanda en nypa kanel eller kardemumma i smuldegen för variation.

  

 


Några av er önskade recept på nyttigare efterrätter, och här är ett perfekt exempel på det. Jag älskade receptet, och ni kommer definitivt få se det igen men kanske med en annan variation.

Av Sofie - 8 mars 2012 07:55


 


x Jordnötsrisifrutti med jordgubbar

x Frökuse med kesella, kokt ägg, oregano och sesamfrön


Jordnötsrisifrutti: Blanda 1 1/2 dl naturell yoghurt+ 1 dl kokt matvete/bulgur/kamutvete/ris/liknande+ 1/2-1 msk jordnötssmör!


Mums, jag älskar mitt nya jordnötssmör.


Jag känner mig kry i huvudet men halsen värker, jag får ta med en termos te till skolan idag tror jag. Vi hörs senare!


 

Av Sofie - 7 mars 2012 20:03


    


Till middag idag tog pappa och jag fram vad vi kunde hitta kylskåpet. Och på det gjorde jag helt fritt en underbar röra med soltorkade tomater och basilika. Jag hade även lammkorv i men det går också utmärkt med kycklingfile i småbitar istället, det ska jag testa nästa gång.


Sofies krämiga lammkorvröra med soltorkade tomater och fetaost (2 personer)


2 lammkorvar (med hög kötthalt)

3 schalottenlökar

1-2 vitlöksklyftor

4 champinjoner

3 dl redan kokt matvete (eller bulgur, kamutvete, ris, quinoa eller liknande)

1 dl krossade tomater

1-2 tsk torkad basilika

100 g fetaost

8 soltorkade tomater

 

1. Skär lammkorven i skivor. Stek och bryna i smör i en stor stekpanna.

2. Finhacka löken, pressa vitlöken och skölj och skiva champinjonerna. Fräs allt med korven.

3. Sänk till låg värme. Blanda i matvete, krossade tomater och basilika. Låt allt bli varmt.

4. Skär fetaosten i små kuber. Hacka de soltorkade tomaterna i små bitar. Blanda i fetaosten och soltorkade tomaterna i resten.

5. Smaka av med salt och peppar!


  


Nu ska jag kika på Sveriges Mästerkock och fixa med lite andra saker samtidigt! Ha en fin kväll :)


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards