


Jag fortsätter att exprimentera med sötpotatisen som jag ganska nyligen börjat använda i min matlagning. Igår kväll blev det sötpotatismos till middag. Så gott! Testa :)
Sötpotatismos: Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 min (men det beror självklart på hur stora bitar du skurit). Häll av vattnet. Mixa med stavmixer till ett mos. Klart!
Jag åt mitt mos naturellt dvs som det var. Men jag tror säkert att man kan smaksätta det med olika kryddor, smulad fetaost, ha hackade bitar soltorkade tomater i... Fantasin sätter gränserna! Har ni några bra tips på vad man kan smaksätta det med?
Sötpotatisar kan vara väldigt olika stora. Men beräkna ca 1/2-1 per person att göra mos på!
Till mitt mos igår åt jag en laxburgare från fiskaffären i hamnen, någon kräftröra från samma affär, gröna ärtor och spenatsallad. :)
Sarah
23 juli 2012 10:58
Först av allt vill jag säga TACK för att du berättade om örtsaltet hehe :P Nu äter jag det till nästan allt, så gott tycker jag att det är :P
Sen vill jag tipsa om ett enkelt hemmagjort knäckebröd som jag tycker mycket om- min mamma gillade det dock inte men smaken är som baken! ;)
Ta bara vilket mjöl du gillar, jag tog graham+fullkornvetemjöl, och blanda med salt. Ta sedan i äkta smör i små bitar tillsammans med kallt vatten och knåda till en fin liten deg. Mjöla bordet med krusakli och kavla tunt och nagga, in på 200 grader tills de känns klara. Mums! :)
http://finefoods.tumblr.com
Sofie
24 juli 2012 16:40
Javisst är det gott (herbarmare örtsalt)! :D
Fick dock en kommentar som sa att herbarmare inte är så bra, det består mest av natrium och bara lite kalium, ja du kan själv läsa vad han skrev här:
Du rekommenderade herbamare örtsalt, men när jag läser på innehållsförteckningen ser jag att den innehåller 37g natrium och endast 0,23g kalium. Som vi vet är natrium en elektrolyt som gör att en stor mängd vätska samlas utanför dina celler, därmed leder det till högt blodtryck, samt att det binder fett. Genomsnitt svensk får i sig 8,5g salt dagligen när man inte bör överstiga 5g. Tycker du borde rekommendera kaliumsalt( mineralsalt) Som har motsatt effekt som natriumsalt. Där kalium suger åt sig vätskan innanför cellerna, därmed sänks blodtrycket och risken för att binda fett minskas// Sean
Jag hade ingen aning om detta, så man ska nog inte vräka i sig detta salt (precis som alla andra salter). Men det är ju fortfarande gott :D
Sofie
24 juli 2012 16:20
Ja det är det godaste man kan göra med sötpotatis :)
Hanna-chan
24 juli 2012 22:26
Jag brukar bara mosa min potatis grovt (jag gillar potatisbitar och lite tuggmotstånd C;), och blanda med lite kok-stärkelsevatten. Ibland slänger jag i kokt grovmosad morot och/eller palsternacka. MUMMA! ;D
http://klockanhalvtre.blogg.se