Sofies Wellness

Alla inlägg under maj 2012

Av Sofie - 6 maj 2012 21:22


 


Jag vet att jag antagligen inte har en chans då min blogg inte är så stor. Men man kan ju alltid försöka, annars vet man inte! Jag har fått en del kommentarer från människor som verkligen tycker att jag inspirerar. So let´s try!


Tycker du att min blogg inspirerar dig? Att det finns något på min blogg som gör att du kommer tillbaka, kanske bara för att få läsa de där positiva idéerna och tankarna jag har? Eller för att du vill bli inspirerad vad du ska göra till frukost eller middag? Eller vad du ska göra istället för att äta godis? Då får du jättegärna offra (max) ett par minuter åt att nominera mig på Veckorevyns Blog Awards 2012 som årets blogginspiratör. Vore jättekul om iallafall någon ville göra det, även om det inte alls har någon betydelse för tävlingen.


Nominera kan ni göra HÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄR ;)

Av Sofie - 6 maj 2012 20:03


 

Kvällens middag: Ugnsbakad lax med grön skagenröra, bulgur, ugnsgjord paprika, kokt broccoli


Till kvällens laxmiddag gjorde jag en underbar sås. Blev som skagenröra fast lite nyttigare, men samtidigt minst lika god som vanlig. Hade i avokado som ger krämig god smak och en grön färg. Och bytte ut creme fraichen mot kesella, mindre fett men mer protein. Oroa er inte för kesellans mer strävare smak, den kändes (smakade) inte alls.


Grönare skagenröra


2 dl skalade räkor (frysta eller färska)

1 dl kesella/kvarg

2 msk fryst dill

2 msk citronsaft

1 mosad avokado

salt o peppar


(1. Om räkorna är frysta (min var) tina dem i en kastrull med lite olja utan att de tar färg)

2. Blanda räkor, kesella, dill, citronsaft och avokado i en skål.

3. Smaka av med salt och peppar, och ev. mer dill och citronsaft.


Förutom till lax skulle jag misstänka att denna sås är underbart god att dippa grönsaksstavar i till förrätt eller på ett gott knäckebröd!


 


Nu har jag en massa att fixa denna söndagskväll, ha en trevlig kväll! :D


Av Sofie - 6 maj 2012 09:53


        


Hemmagjord müsli har jag gjort tidigare, men det var längesedan. Jag har väl snöat in mig på mina favorit köpemüsliar hehe. Pauluns är ju så god. Men nu har jag iallafall gjort en rejäl sats hemmagjord müsli som blev sååå god, den blev helt enkelt helt perfekt. Jag tycker ni borde pröva:


Hemmagjord müsli (1 sats)


5 dl dinkelflingor

4 dl fiberhavregryn

1 msk kanel

2 äggvitor

3 dl grovhackade mandlar

1 dl gojibär

1 1/2 dl torkade äpplebitar

1 1/2 dl kokosflakes/chips (alternativt kokosflingor)     

1 dl hela linfrön


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda dinkelflingor, fiberhavregryn, kanel och äggvitor i en bunke. Bre ut på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Sätt in i ugnen 5 min.

3. Ta ut och rör runt. Lägg även på mandlar. Sätt in i ugnen 7 min.

4. Ta ut och låt svalna något och blanda sedan i gojibär, äpplebitar, kokosflakes och linfrön.

5. Lägg i en burk med lock!


Grynen/flingorna är bara att byta ut till liknande man har hemma. Smaksättningen (torkade bär/frukt, mandlar, kanel) går ju också självklart att byta ut, men då får den kanske inte den här underbara perfekta smaken som müslin hade.


Hemmagjord müsli är väldigt uppskattat. Gör en sats, och spara halva till dig själv och lägg resten i en fin påse och ge bort nästa gång du går bort på middag istället för en chokladask! :D


   


Självklart fick müslin vara med i dagens frukost:

   


x Frö/torkad frukt brödskiva med kalkon och kokt ägg

x Hemmagjord müsli med en smoothie på jordgubbar, en bit äpple, naturell yoghurt, en klick kesella och en bit banan  


Vad äter ni till frukost denna morgon? Och brukar ni förresten göra er egen müsli? :D


Av Sofie - 5 maj 2012 20:22


 


Jag lagade en supergod köttfärsgratäng till middag denna kväll:


Köttfärsgratäng med potatis, morötter och västerbottenost (5 personer)


8 medelstora potatisar

4 morötter

1 gul lök

1-2 pressade vitlöksklyftor

500 g nötfärs

2 dl krossade tomater

3/4 dl chilisås

basilika efter smak (jag tog några msk fryst) eller annan valfri krydda

salt o peppar

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl keso

1 1/2 dl riven västerbottenost


1. Skölj potatis och morötter, skala om du vill. Skär i tunna (viktigt) skivor. Lägg i botten på en stor ugnssäker form. Sätt in i ugnen ca 20 min på 200 grader medan du gör köttfärssåsen.

2. Finhacka gul lök och fräs i en stor stekpanna. Fräs även efter ett par minuter med vitlök. Lägg ner färsen och bryn den.

3. Häll i krossade tomater och chilisås. Smaka av med basilika, salt och peppar. Häll i mjölken. Låt puttra en stund (tills potatisen är klar).

4. Ta ut potatisen och lägg på köttfärssåsen som ett lager på. Blanda ägg och keso i en skål. Lägg på äggsåsen på köttfärsen. Och till sist även västerbottenosten.

5. Ställ in i ugnen ca 20-25 min. De sista minuterna kan man ha på grillvärme så att gratängen får fin yta!


 


       


Äter ni också något gott denna lördagkväll? :)

  

Av Sofie - 5 maj 2012 13:43


 


Vaknade sent=sen frukost=inte särskilt hungrig till lunch! Men gjorde iallafall någon form av pannkakor som kändes väldigt somriga med tinade jordgubbar till nyss.


Pannkakssmeten (1 portion): Handvispa 2 ägg+1 mosad banan+1 msk jordnötssmör. Stek till två pannkakor i en stekpanna/pannkakslag. Toppa med t.ex torkade äpplebitar, keso, jordgubbar, kiwi och pekannötter!


Jag har gjort pannkakor på den där smeten tidigare, och jag tror att det är det som kallas coltingpannkakor :D


 


Vaknade som sagt sent, eller tjugo över nio om man ska vara exakt, sent för att vara mig. Men skönt att få sova ut! Har ägnat förmiddagen till att börja med ett stort bildprojekt vi har i skolan, tog mycket längre tid än jag trodde, men nu har jag kommit en bit på det iallafall. Denna helg blir nog mest slapphelg för min del, kanske träffa en kompis, plugga och inte göra något särskilt.


Är förövrigt grymt sugen på att börja träna igen efter min förkylning (har gått över en vecka nu, jag känner mig som en seg potatis). Dock vet jag inte om jag kan börja igen för jag är fortfarande snuvig. Men pigg i huvudet och kropp har jag varit i flera dagar, och ont i halsen försvann också för längesedan. Någon som vet om man kan träna även fast man är snuvig? För det kan ju ta flera veckor innan det försvinner.


Nu blir det troligtvis en lång promenad med pappa. Vi hörs! :D

Av Sofie - 4 maj 2012 16:26


    


Efter en dag i skolan är jag hemma och kollar på senaste avsnittet av Vampire Diaries och smaskar i mig en plocktallrik till mellis i form av detta:

x Kalkonwraps med kesella, curry, ruccola och röd paprika

x Finncrisp med mandelsmör och banan

x Torkade äpplebitar

x Ett par gottisbollar


 Kalkonwrapsen: Ta en skiva kalkon (kokt eller rökt eller vad du nu gillar, jag hade kalkonpastrami), bre ett lager kesella/kvarg (alternativt keso), krydda med lite curry (eller annan krydda), lägg på ruccola och finhackad röd paprika. Rulla till fina wraps!


De där wrapsen går att variera i oändlighet, och om man inte gillar kalkon kan man ta skinka :D


   


           


Så nu ska jag fortsätta slappa runt här hemma. Tänkte börja skissa på bordsplaceringen till skolans avslutningsmiddag för min klass, inte en lätt uppgift :P Senare ikväll blir det bio med ett par kompisar, trevligt...


Ha en toppen fredagskväll! :D


Av Sofie - 4 maj 2012 14:45


 


På fredagar och helger vill många unna sig söta saker (vilket absolut inte är fel). Lösgodis är en självklarhet för många. Om man vill göra söta men nyttiga saker har jag här ett gottisboll recept som jag exprimenterade mig fram igår kväll:


Gottisbollar med hallon, aprikos, kokos och kanel (ca 15 st)


1 dl mandlar

1 dl cashewnötter

1 dl frysta hallon

1 dl kokosflingor

4 torkade aprikoser

kanel efter smak (jag tog ca 1 tsk)


1. Bara att mixa ihop allt i en matberedare till en krämig massa.

2. Rulla till bollar. Om du vill kan du rulla bollarna i t.ex kokosflingor, nöthack, mörk choklad eller kakaonibs.

3. Ät krämiga direkt, eller låt stå i kylskåp/frys så att det stelnar till sig.

4. Förvaras bäst i en burk i kylskåp!


 


Ser inte så goda ut då de inte är så färgglada. Men oroa er inte (om ni ska bjuda) på att ingen kommer att gilla dem. Mamma älskade dem, och hon brukar vara ganska kritisk till mina försök att göra nyttigare sötsaker haha! :D


Brukar ni äta lösgodis, eller gör ni era egna nyttigare varianter?


Av Sofie - 4 maj 2012 07:48

     

 


Den senaste tiden har ni sett ganska mycket jordnötssmör i olika saker här på bloggen. Det jag använder är köpt, men man kan ju göra eget nötsmör hur enkelt som helst, gott och det blir billigare. Igår fick jag ett ryck och gjorde mitt eget mandelsmör. Var verkligen superenkelt, och blev alldeles krämigt och gott. Recept här:


Mandelsmör (en burk)


2,5 dl naturella mandlar

2 msk rapsolja

1/2-1 tsk havssalt

några droppar honung om man vill ha lite sötare smak


1. Mixa nötterna i matberedare till ett fint mjöl. Lägg i rapsolja och 1/2 tsk havssalt. Mixa tills det har blivit ett krämigt smör. Det tar några minuter.

2. Smaka av. Tillsätt mer salt om ni vill ha saltare, och lite honung för sötare smak.

3. Lägg in en burk med lock förvara i kylskåpet!


Testa att byta ut mandlarna mot andra nötter, mina nästa projekt är att göra cashewsmör och pekansmör! :D


Använde mig även av mandelsmöret till dagens frukost:

 

Jag blandade i en stor klick i min gröt, tyvärr misslyckades detta då man knappast kände av smaken, men jag toppade min gröt med yttligare en klick (och det smakade)


Gröten är förövrigt vanlig fiberhavregrynsgröt med banankesella (kesella+mosad banan), kiwi, hallon och äpplebitar (och så mandelsmöret förstås)!


   


Har ni testat att göra eget nötsmör någon gång? :)


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards