Sofies Wellness

Alla inlägg under maj 2012

Av Sofie - 24 maj 2012 19:32


 


Lillebror äter inte kyckling, och pappa avskyr curry. Så mamma och jag får passa på att äta dessa saker när de inte är hemma, som denna kväll. Jag gjorde en superenkel middag:


Kyckling i tomatsås med curry, broccoli och cashewnötter (2-3 personer)


2 kycklingfiléer

1-2 schalottenlökar

1 morot

1 tsk curry

3 1/2 dl krossade tomater

1 broccolihuvd

ev. lite cashewnötter


1. Skär kycklingen i mindre bitar, bryn i en stekpanna.

2. Finhacka löken och grovriv moroten. Fräs lök, morot och curry med kycklingen i ett par minuter. Häll på krossade tomater och låt puttra i ca 5-10 min.

3. Koka broccolin separat i ca 2 min. Lägg över broccolin med resten.

4. Låt puttra ihop sig några minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Toppa ev. med lite hackade cashewnötter eller andra nötter!


 


Satt fint i magen efter dagens träning på seneftermiddagen i det underbara vädret. Nu ska jag strax gå och möta upp bästa kompis, för vi ska köpa matsäck för imorgon. Vi har nämligen idrottsdag, och då får man ha med sig matsäck :D Stor tummen upp för det, nu gäller det bara att komma på vad jag ska laga :P


Av Sofie - 24 maj 2012 12:45


 


Tror det var över ett halvår sedan jag senast gjorde mina mellanmålskakor. Världens bästa mellis att ha med sig. Men jag gjorde en ny sats igår:


Mellanmålskakor (ca 16 st)


2,5 dl mandelmjöl (får du om du mixar 2,5 dl mandlar eller använd andra nötter)

1 dl solrosfrön

1 dl havregryn

1/2 dl kokosflingor

1 1/2 tsk pepparkakskrydda (kan man byta ut mot en större mängd kanel)

1 mosad banan

1-2 dl hallon

1 grovrivet äpple

2 msk smält smör

1 ägg

1 äggvita


1. Blanda allt i en bunke noga.

2. Lägg ut i "remsor" på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

3. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min, man ser när de är färdiga.

4. Ta ut och skär direkt i ca 16 st bitar.

5. Låt svalna och förvara i en burk, bäst i kylskåpet. Men de klarar sig utan kylskåp i många dygn, men ännu längre tid i kylskåp!


 

Ser dystra och tråkiga ut, men är goda!


   


Förutom att ha med sig dem som mellanmål, är de perfekta att äta när man inte har tid att göra frukost eller ha som nyttigare kakor till eftermiddagskaffet :)


Av Sofie - 24 maj 2012 07:45


 


x Havrekli och kesogröt med kiwi, blandade frysta bär, kakaonibs, kokosflakes och bananskivor+cashew/paranötssmör


Havrekli och kesogröt (1 portion): Koka gröt på 1 dl havrekli och 2 1/2 dl vatten. Smaksätt den ev. med någon krydda (ex. kanel), jag hade i vaniljpulver. Stäng av värmen och blanda i 1 dl keso. Toppa med vad du vill!


Så gott, grötrecetet kommer härifrån!


 

Av Sofie - 23 maj 2012 21:58


   


Som jag älskade mitt hemmagjorda mandelsmör (ni måste testa). Det var så gott att det tog slut på en vecka haha. Så idag gjorde jag en ny variant nötsmör (jag har ju så svårt för att göra samma sak, jag vill alltid exprimentera fram nya saker). Denna gång på cashewnötter och paranötter, och det blev också väldigt smarrigt. Förra gången fick jag en kommentar om att det är godare att rosta nötterna först, så det gjorde jag idag. Blir en lite nötigare smak då, men om man inte orkar går det att skippa och bara mixa på direkten:


Cashew och paranötssmör (1 burk)


1 1/4 dl cashewnötter

1 1/4 dl paranötssmör

1 tsk havssalt


1. Skär paranötterna itu, eftersom de är ca dubbelt så stora som cashewnötterna. Lägg på en plåt. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 5-7 min.

2. Låt nötterna svalna något. Mixa sedan till en krämig massa, tar olika tid pga hur bra mixer man har (för mig tog det ca 1 min). Om man tycker det tar för lång tid, mixa med lite rapsolja.

3. Mixa i saltet, och smaka av om du vill ha mer salt eller söta med lite honung!


Nötterna går självklart att byta ut mot andra nötter, bara mixa 2 1/2 dl nötter med 1 tsk havssalt. Precis som jordnötssmör och mandelsmör passar detta underbart på finn crips, bröd, riskakor, i gröt, ha i/på pannkakor och att doppa äppleklyftor/bananskivor i. Eller har ni några mer tips på vad man kan göra med nötsmör? :D


 

Av Sofie - 23 maj 2012 21:12


 


Det här är en klassiker som är sååå god, samtidigt som den är sååå enkel och samtidigt såååå nyttig. Det gillar vi va?


Lägg laxfileer i en ugnsäkerform, strö över citronpeppar och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min! Under tiden gör man en matig sallad på det som finns hemma. Idag blev det på:

Romansallad, en riven morot, tärnad gurka, tärnad röd paprika, tärnad avokado, matvete på burk, tärnad fetaost, pumpakärnor, färsk basilika och en massa citronsaft!


Förresten har ni några andra bra salladtips? Goda kombinationer?


   


Förresten var jag rastlös denna kväll, jag har så svårt för att sitta ner och bara ta det lungt. Så jag fick för mig att göra en ny sats müsli då den förra har tagit slut. Och när jag väl höll på och bakade tänkte jag att jag likaväl kunde baka mer saker. Så det gick bli en burk cashew/paranötssmör och mellanmålskakor. Recept på allt detta kommer inom snar framtid! Men först för min del, en kvällspromenad i solnedgång, oj vad jag älskar det! :D


Av Sofie - 23 maj 2012 07:50


 


x Naturell yoghurt med färsk basilika, värmda hallon och tärnat päron

x Sportknäcke med keso, kokt ägg och örtsalt

x Surdegsskiva med kalkonpastrami, keso och örtsalt


Jag fortsätter med att pröva era bästa frukosttips. Om ni missade skriva ett bra tips, kommentera det i detta inlägg istället så kanske jag testar det. Dagens tips kommer härifrån! Och det var att man skulle blanda i färsk basilika i yoghurten, gärna med värmda hallon och päron till. Det låter kanske lite konstigt med en krydda i yoghurt, men det blev faktiskt väldigt gott. Basilika är dessutom min favoritkrydda. Testa! :D


 


Sådär mätt och glad för en ny dag i skolan! :D


Av Sofie - 22 maj 2012 19:27


 


Jag har typ aldrig lagat paj (det är så jobbigt), eller några gånger men det var väldigt längesedan. Idag satte sig iallafall ett pajsug in i kroppen. Dags för att testa göra paj alltså. Och oj vad gott det blev, nästan värt allt besvär och den tid det tog. Jag gjorde allt (degen, fyllningen, toppingen) på helt fri hand, med inspiration från typ 10 andra recept haha. Okej nu ska jag inte bara skriva på här, ni vill ju ha receptet:


Paj med quorn, pesto, soltorkade tomater och fetaost (ca 4-5 bitar)


Pajdegen:

2 dl dinkelfullkornsmjöl

3 msk sesamfrön

25 g smör (ca 1/2 dl)

1 dl kesella


Fyllningen:

200-300 g fryst spenat

2 stora pressade vitlöksklyftor

300 g quornbitar

2 dl grovrivna morötter

1 dl hackade soltorkade tomater

75 g fetaost


Toppingen:

3 ägg

2 dl mjölk

3/4 dl grön pesto (eller röd)


1. Blanda allting till pajdegen i en bunke. Se till att smöret inte klumpar med hjälp av en gaffel.

2. Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 25 cm i diameter), sätt in i kylskåpet minst ca 20-30 min.

3. Nagga med en gaffel degen i formen. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15 min.

4. Under tiden tinar du spenaten. När spenaten inte är fryst i klumpar, kan även snabbt fräsa med vitlök och quorn i samma stekpanna (så att det inte är djupfryst när det ska in i ugnen). Riv morötter och blanda ner i quornblandningen. Hacka soltorkade tomater, och småtärna/smula fetaosten.

5. Blanda ägg, mjölk och pesto i en skål.

5. Ta ut pajen ur ugnen. Lägg över quornblandningen först. Lägg sedan över soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggtoppingen.

6. Grädda i mittersta delen av ugnen (fortfarande 200 grader) i ca 30-35 min.

7. Ät och njut!


Quornen går säkert utmärkt att byta ut mot kyckling. Pajskalet går ju att använda med vilken fyllning som helst. Pajskalet blev faktiskt väldigt gott, ibland om man tar bort mycket smör kan pajen förlora sin knaprighet, det gjorde inte detta skal även fast det mesta av smöret var utbytt mot kesella.


 


     


Nu har jag gått och förälskat mig lite i paj. Och skalet blev ju så gott (och fyllningen också), har ni några bra kombinationstips att ha i paj? Jag behöver idéer till framtida pajrecept! :D


Av Sofie - 22 maj 2012 12:45


Någon frågade om jag har instagram (iphone och android app). Ja, det har jag. Jag heter sooofieee där. Lägger upp en hel del matbilder men även en del andra bilder från mitt dagliga liv (som inte alls rör mat eller bloggen). Följ mig gärna, och om ni själva har instagram får ni gärna säga vad ni heter så kan jag följa er! :D


Här är ett urval av de bilder som jag har lagt upp där:


           

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards