Sofies Wellness

Alla inlägg under maj 2012

Av Sofie - 22 maj 2012 07:46


   


x Kesoplättar/pannkakor

x Hallonröra (mosade hallon+kesella) med en stor paranöt i

x En kiwi i små bitar

x Det sista av min egna müsli och dinkelpuffar


Kesoplättar (1 portion): Mixa 1 ägg, 125 g keso och 1/2 msk fiberhusk. Låt stå en stund, under tiden kan du fixa det du ska ha till. Stek först så att de får fin yta, sänk sedan värmen och låt pannkakan bli fastare innan du vänder på den (tar lite tid). Det blir 2 st.


Imorse hade jag ingen aning om vad jag skulle göra till frukost, hade faktiskt ingen inspiration alls. Men så kom jag på att ni tipsade mig och en massa saker för några veckor sedan, så jag letade upp alla dem kommentarerna och beslöt mig för att testa kesoplättar, det har jag aldrig gjort förut. Blev väldigt goda, tjocka och luftiga som amerikanska pannkakor/plättar. Tipset kommer härifrån! Dessa går utmärkt även att göra till lunch, men då skulle jag nog dubbla satsen för fler stycken.


Nu skola för min del, börjar med idrott utomhus, ganska härligt faktiskt såhär på morgonen :)


 


     


Vad äter ni till frukost idag?


Av Sofie - 21 maj 2012 19:48


 


Ni som läser andra bloggar liknande min kanske har hört talas om silkestofu som många har börjat använda sig av till mellis/frukost etc. Spännande tyckte jag att det lät när jag läste om det för första gången. Så jag bad mina föräldrar köpa det om de såg det i mataffären. Men det har de inte gjort. Fast i helgen när jag väl befann mig nere på stan gick jag in i en asiatisk mataffär (silkestofu är ju asiatiskt) och köpte hem två paket.


Ingredienserna tyckte jag var lite konstiga: Vatten, äggpulver, Icke-GMO sojabönor och salt. Och består då mest av proteiner!


Hursomhelst, testade jag silketofun till dagens eftermiddagsmellis. Jag tog ett paket (150 g) och blandade med 1 dl mosade hallon, för det har jag läst att andra har gjort. Smakade och upptäckte till min besvikelse att det inte var särskilt gott, någon smörja som smakade lite ägg blandat med hallon. Jag blandade då i en bit mosad banan, vaniljpulver och citronsaft, och toppade med cashewnötter och kokosflingor. Då blev det betydligt godare. Resultatet:


 


Färgglatt och fint! :)


Dock är nog detta inget jag skulle vilja äta igen, så gott var det inte alls. Men jag skulle nog ha mixat hela geggan till en mer finfördelad gegga, nu blev det lite äckliga klumpar av silkestofu. Jag har en förpackning kvar, så jag funderar på vad jag ska göra den, läste på en blogg att man kan göra silkestofuplättar så det får kanske bli nästa grej. Jag misstänker även att alla andra som jag har läst har testat detta har använt sig av Blue Dragons silketofu som ska finnas i vanliga mataffärer, jag använde mig av något "riktigt" asiatiskt märke.


Har ni testat silkestofu? Vad tyckte ni? Vet ni något bra man kan göra med det? :D


Av Sofie - 21 maj 2012 10:00


 


Förutom x antal andra praktiska saker (mobil, nycklar, plånbok...) som alltid finns i väskan brukar jag alltid se till att ha någon sorts frukt i väskan, oftast äpple då det inte alls är ömtåligt och håller länge. Och sedan nötter i en burk. Alltså inget som behöver kylskåp. För man vet aldrig när en plötsligt hungerattack eller man är någonstans efter skolan där det finns brist på mellanmål.


Oftast brukar jag bland en, två eller tre sorters olika nötter eller liknande i en burk. Jag brukar variera för att det är kul. Igår gjorde jag en lite extra lyxig mellanmålsblandning på:

Cashewnötter, Paranötter, Hasselnötter, Mandelflarn, Kokosflakes, Pumpakärnor, Torkad Mango


Andra tips på sådannt som jag brukar variera med:

Valnötter, Mandlar, Gojibär, Torkade Äpplebitar, Torkad Aprikos, Solrosfrön, Kakaonibs


 


Brukar ni också göra mellanmålsblandningar att ha i väskan? Vad har ni i dem?


Andra tips på saker som man kan ha i väskan som mellanmål:

Keso/kesella blandat med frysta bär (bären håller keson/kesellan kall i några timmar), mellanmålskakor, kokt ägg (varning för att det luktar äckligt), mellanmålsmuffins, gottisbollar, pestomuffins, nötbollar med smak av hallon och pepparkaka!


Har ni några andra bra tips?

Av Sofie - 20 maj 2012 19:44


 


Denna kväll var jag väldigt sugen på köttfärsås, och mamma hade köpt hem nötfärs sedan tidigare så det passade ju perfekt.


Men när jag skulle börja laga så slog mig tanke, vad ska jag ha i? För man kan ju göra på så mycket olika saker. Alla har sina egna varianter som de alltid gör och kan utantill, och det är det som är roliga. Själv har jag ingen "egen" köttfärssås, jag brukar alltid göra ungefär den som mamma gör. Men idag tänkte jag att jag skulle börja exprimentera mig fram till min egna. Sagt och gjort. Blev gott, men inte wow, så jag ska fortsätta exprimentera mig fram nästa gång.


Men dagens köttfärs innehöll iallafall (blev lite extra allt på det hela):

2 bamstora schalottenlökar

2 rivna morötter (en grovriven, en finriven)

1 stor pressad vitlök

1 paket nötfärs

1 paket krossade tomater

En skvätt rödvin

En skvätt vispgrädde

Basilika

Timjan

Oregano

Chilipulver

Paprikapulver

Cayennepeppar

Dragon

Salt o peppar

En tärnad avokado


Note, till mig själv nästa gång jag ska laga: Ha i schalottenlök, rivna morötter, en skvätt vispgrädde, dragon och tärnad avokado för det var jättegott. (nötfärs, krossade tomater, vitlök, salt, peppar är förstås självklara att ha med i, det är grunden enligt mig)


Så nu undrar jag vad ni brukar ha i er köttfärssås. Tre grundsaker man brukar prata om är, rivna morötter/eller inte, grädde/eller inte och röd vin/eller inte. Så hur gör ni och vad tycker ni är godast? Har ni i dessa saker eller inte? Gör ni alltid på samma sätt, eller varierar ni från gång till gång? Har ni i några udda saker som ni kan rekomendera mig (och andra) om? Själv kan jag tipsa om att ha i en tärnad avokado och lite dragon, udda, men det blev väldigt gott.


 

Här blev det potatis till köttfärssåsen, konstigt kanske men var mer sugen på det än pasta, och så en sallad också som pappa gjorde till!


Så kommentera nu om allting som rör köttfärssås, vore lite kul att få en diskussion om vad som folk tycker är godast att ha i!

Av Sofie - 20 maj 2012 13:36


 


Måste tipsa er om världens godaste fruktkombo jag hade till dagens lunch. Färska skivade jordgubbar, tärnad mango och en bit hackad färsk röd chili! Sött men ändå spicy pga chilin. Passar utmärkt såhär på sommaren när de svenska jordgubbarna snart kommer (jag fuskar lite och köper de från Belgien nu...).


Om ni undrar vad resten av lunchen består av kan jag meddela er att det är tonfisk, keso, bladspenat, kokt broccoli med citronsaft och pumpafrön på toppen! :D Äter ni också något smaskigt men lättgjort till lunch?


Att kunna äta ute på balkongen höjer sommarkänslan yttligare:


 


Jag vet att jag hela tiden skriver om vädret. Men det är ju så underbart. Har suttit och pluggat lite på balkongen. Men nu tänkte jag nog ta med mig skolböckerna och sätta mig ute i en mysig park. Söndagslyx!


Ska även meddela att jag är med och tävlar i en chokladtävling på denna fina blogg :D


Av Sofie - 20 maj 2012 09:26


    


x Mix på turkisk yoghurt, kesella och naturell yoghurt med dinkelpuffar, solrosfrön och kokosflingor

x Kanelstekt banan och färska jordgubbar


Kanelstekt banan: Skär en banan i mindre bitar. Fräs i lite rapsolja på medelvärme så att den blir mjuk och varm, sänk värmen något och häll på en massa kanel. Låt fräsa en kort stund!


Åh ni vet inte hur gott detta var. Kanelstekt banan har jag sett på någon blogg någon gång och sedan igår snackade min kompis om det, så jag tänkte att jag borde testa. Åh bananen blev sådär söt, varm och mjuk och sedan kombinerat med kanel! Jag har lite svårt för att bara äta turkisk yoghurt som det är, lite för mäktigt och intensiv smak, men när man blandade ut det kesella och naturell yoghurt, heaven. Dinkelpuffar testades även för första gången idag, jag har sett det på så många bloggar men aldrig i mataffären, men jag fann det bland lösviktssakerna. Dock upptäckte jag vid frukostbordet att de var sötade med honung, jag som ville ha naturella. Någon som vet var man finner det? Hehe ni kanske inte tycker det är så kul att läsa när jag går in i detalj hur allt smakar! :P


 

Dessa saker kommer ni få se mer av i sommar


Så nu är frukosten avklarad, idag har jag till skillnad från resten av helgen inget planerat alls. Men jag tänkte ta tag i lite plugg nu, bara 15 dagar till betygen sätts :S


Av Sofie - 19 maj 2012 22:36


 


Detta är något för alla chokladälskare där ute, mandlar är också bra om man gillar, det är nämligen härliga crunchiga mandelbitar i. Yummy, goda chokladmuffins med lite bättre ingredienser i bara! Havregryn/dinkelmjöl/mandelmjöl istället för vetemjöl. Honung och banan som sötar istället för socker. Rapsolja med bättre fetter än vanligt smör.


Nyttigare chokladmuffins med mandel (12 st)

1 dl havregryn

3 dl dinkelmjöl/mandelmjöl (jag tog 2 dl dinkelmjöl o 1 dl mandelmjöl)

1 dl grovhackade mandlar

2 tsk bikarbonat

5 msk kakao

2 msk honung

2 ägg

1 stor banan (eller 2 mindre)

1 dl naturell yoghurt

1/2 dl rapolja

50 g mörk choklad (minst 70 %)

1/4 dl mandelflarn


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda havregryn, dinkelmjöl/mandelmjöl, hackade mandlar, bikarbonat och kakao i en bunke. Häll i honungen.

3. Vispa äggen i en annan bunke, med elvisp. Mosa en banan, och rör i äggsmeten. Blanda även i yoghurt och rapsolja.

4. Häll ner den kladdiga smeten i den torra. Rör noga.

5. Häll smeten i 12 st medelstora muffinsformar, de ska bli ungefär halvfulla.

6. Grovhacka chokladen.Tryck ner en del av chokladen i muffinsmeten, medan du toppar muffinsarna med en del av chokladen. Toppa även med flagad mandel.

7. Sätt in i ugnen i ca 12 min!


     


När man lagar mat kan man hålla på och smaksätta och ändra som man vill, när man bakar ska man inte göra det då det är väldigt mycket kemi (har jag fått lära mig), men det struntade jag helt i idag då jag blandade 3 olika recept och körde dessutom min egna touch på det, men lyckat blev det iallafall!


Detta var medtaget till dagens picnic med några kompisar:

 

Chokladmuffins, färska jordgubbar, cashewnötter och chokladdoppade jordgubbar med kokos/mandelflarn!


Förresten, åh vilket grymt picnicväder det var idag :) Och det ska hålla i sig i några veckor nu har jag hört...

Av Sofie - 19 maj 2012 20:14


 


Jag var hemma tidigare från min picnic än resten av familjen från ikea, så denna kväll gjorde jag middag endast till mig själv. Lite roligt, när jag ska laga åt andra brukar jag ibland tänka på vad jag skulle kunna göra om det bara var till mig själv och jag inte var tvungen att ta hänsyn till andra. Men när jag väl lagar själv har jag oftast ingen lust att laga något roligt och jag bara blandar ihop något snabbt. Ikväll blev det något väldigt typiskt för mig "när jag bara blandar ihop något till mig själv":


x Stekt kyckling med grönsaksmix och en massa pestokrydda

x Dinkel eller något liknande som var kvar från gårdagens middag

x Ett par små tomater

x Krämig röra på 1/2 mosad avokado, en klick kesella och citronsaft


Och sedan toppade jag allt med färsk basilika!


Grönsaksmixen, som jag tror är ny då jag aldrig sett den tidigare, var denna:

 

Broccoli, sugarsnaps, majs, kidneybönor, svarta bönor. God kombo!


Vad äter ni till middag idag? Och vad brukar ni laga när ni "bara lagar något snabbt till er själva"? :D


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards