Alla inlägg under februari 2012
Jag skrev som sagt nationella idag, tre timmar utan paus. Vardag för en på högskola, tufft för en i högstadiet. Men jag tror att det gick hyfsatt bra.
Jag hade ätit en stor frukost innan så jag var inte direkt hungrig. Men dock kan det vara bra att äta lite för att hålla igång hjärnan. Till dagens prov hade jag därför med mig en flaska vatten, frukt, torkade gojibär, chokladdoppade sojabönor och rostade sojabönor/frömix som var lättsaltade. De två sistnämnda är två olika sorters blandningar man kan köpa från kung Markatta på påse i vanliga mataffärer. De bygger båda på rostade sojabönor som är krispigt och gott. Den ena sorten är doppat i mörk choklad. Den andra är blandat med pumpafrön och solrosfrön och lite havssalt (dock är de inte alls salta som saltade nötter man kan köpa, det är för mycket och inte gott).
Någon som har testat någon av dessa kung Markattas sojabönblandningar? Jag rekomenderar det annars som ett nyttigt snacks :)
Mums!
Andra tips på prov/föreläsnings"godis": nötter av alla slag, frukt, mackor, kesella/keso/yoghurt blandat med frysta hallon eller andra bär(hallonen håller kesellan kall i några timmar), gör en smoothie och ta med i termos, grönsaksstavar, te, mellanmålskakor som t.ex denna variant:http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/11/16/6667971-recept-mellanmalkakor-med-hallon-och-vanilj/ ...
Har ni några fler tips?
x Rågstyrka med philadelphia, kokt ägg och röd pesto
x Rågstyrka med philadelphia, varmrökt lax och röd pesto
x Citronfil (naturell fil+citronsaft) med björnbär
Precis som gårdagens kvällsmellis så lyxade jag till det med varmrökt lax, superbra när det blir över det från middagen. Idag lyder det nationella prov igen, vi ska skriva i närmare 3 timmar, jag tror aldrig jag har skrivet ett sådant långt prov tidigare. Jag har iallafall laddat upp med en bra frukost så att jag inte kommer att gå hungrig eller ha en seg hjärna. Jag har även packat med lite gott att äta under provet.
Rågstyrkabrödet som jag åt till frukost var väldigt gott, jag har aldrig ätit det innan men jag kan nu rekomendera det. Grovt men härlig smak. Jag tänkte på det, grovt bröd är så mycket godare än ljust eftersom oftast smakar vitt ingenting och har sällan tuggmotstånd i sig, och det gillar jag.
Ha en fin torsdag nu!
Jag slutar denna dag med en finn crips med varmrökt lax (kvar från middagen) med citronsaft på och några clementinklyftor. Idag har det varit en vanlig skoldag. På kvällen har jag även varit och hört/sett en film om mobbning, särskilt om överviktiga som blir mobbade i skolan. Det var väldigt intressant och berörande, filmen vi såg borde alla få se. Nu blir det lite hetsplugg innan sängen, jag skriver långt nationellt prov i svenska imorgon. Alla lärare säger att man inte kan plugga till de nationella proven, men jag kan iallafall öva på hur man skriva olika sorters texter för någon sorts text kommer jag definitivt behöva skriva imorgon.
Så godnatt alla kära läsare! :)
I hemkunskapen förra veckan fick vi kyckling som bas och sedan en massa andra råvaror och sedan fick vi exprimentera oss fram till ett eget recept. Det var kul. Jag gjorde en härlig marinad som även blev till sås och ugnrostade rotfrukter och grönsaker till. Det blev riktigt smarrigt, här har ni receptet:
Sofies marinerade kyckling med ugnsrostade grönsaker och soyasås
(2 personer)
1-2 kycklingfileer
1 msk soya
2 msk saft från apelsin
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk olja
5 potatisar
1 morot
1 dm bit squash
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 msk olja
1 msk mjölk
1. Sätt ugnen på 250 g.
2. Blanda soya, apelsinsaft, kardemumma och olja i en skål. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden. Låt den stå i ca 10 min medan du skär rotfrukterna/grönsakerna.
3. Skölj potatis, morot och squash. Skär alla 3 ingredienserna i mindre bitar. Lägg allt i en ugnssäker form. Pressa över vitlök, salta och ringla över oljan. Blanda runt allt i formen. Sätt in i ugnen i ca 25 min. Kolla då och då så att det inte bränns, du kan behöva sänka värmen efter ett tag.
4. Ta upp kycklingen ur marinaden och bryn i en stekpanna. Lägg över på en tallrik. När det är ca 5-10 min kvar i ugnen lägger du även i kycklingen och låter den genomstekas.
5. Den marinad som kycklingen inte sugit upp häller du i samma stekpanna som du brynade kycklingen i. Sätt på värmen och blanda ut till en sås med någon msk mjölk. Låt puttra en stund och servera med resten!
Bilden är tagen och redigerad i appen Instagram, ni som har iphones med instagram, följ gärna mig för förkik på mat jag lagar och se andra bilder ur mitt liv: @sooofieee
Har ni instagram? Jag följer er gärna om ni skriver vad ni heter :D
Den här müslin köptes hem förra veckan, och jag älskar den. Den är nu min nya favorit tillsammans med pauluns müsli. Smaken är god och jag älskar att den är krispig och man får tugga vissa bitar lite extra. I är det gojibär (superbären som jag älskar), havregryn med havtorn, pumpakärnor, torkade aprikoser, vetecrisp, havregryn, bransticks, vete/rågflingor och linfrön. Allt detta är goda saker med bra innehåll.
Den har hög fiberhalt, proteinhalt och inget tillsatt socker, vad mer kan man önska?
Nackdelen är kanske priset. Den är dyr jämfört om man hade blandat ihop sin egen. Men det är det kanske värt?
Mina favoriter i är de mörkare avlånga bitarna "bransticks" och gojibären
Den här müslin är ny på marknaden, och det har även kommit en supermüsli variant med acai, blåbär och hallon. Den skulle jag även vilja testa.
Några bilder på hur jag har ätit müslin under veckan som gått:
Och som sagt testa inte att göra gröt på blandningen som jag gjorde i förra veckan, bransticksen och vetecrispen kokade bara sönder och det blev en geggig massa.
Jag var inte sugen på något särskilt till mellis idag, så jag tog lite av många saker så att jag fick lite av allt. Och ett stort glas vatten till. Precis som igår känner jag mig ganska trött i huvudet (vilket jag väldigt sällan gör), jag hoppas inte att jag håller på att bli sjuk. Vatten brukar hjälpa när jag är trög i huvudet. Mellanmålet bestod iallafall av:
x En bit banan
x Några frysta jordgubbar
x En gojiboll av detta slag: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/20/7040596-det-ar-helg-recept-notbollar-med-gojibar-och-pumpacrunch/ (tagen ur frysen)
x Pauluns müsli
x Skinkrullar med keso i
Nu orkade jag inte göra några komplicerade skinkrullar med keso i, men jag kan tipsa om att det är gott att även blanda i kryddor (som basilika, oregano, timjan, pestokrydda, curry), paprikastavar, rivna morötter, tomater, krossade tomater, sallad, avokado, citronsaft och oliver. Testa även att byta ut skinkan mot kalkonpastrami, det tycker jag är ännu godare.
Nu ska jag strax iväg och möta upp min lilla mamma! :)
x Egengjord hallon/vanilj/banan yoghurt med funcs supermüsli
x Frökuse med philadelphia, kokt ägg och örtsalt
Egengjord hallon/vanilj/banan yoghurt:
Blanda mosade hallon+vaniljpulver+mosad banan+naturell yoghurt!
Jag har skrivit det förut, men ett sätt att hälsoboosta sin frukost är om man byter ut den smaksatta vanilj/frukt/bäryoghurten mot naturell youhurt. Och sen kan man blanda i bär/frukt/kryddor själv.
Om exakt 33 min kommer jag och resten av Sveriges nior sätta oss för att skriva första delen av nationella provet. Så håll tummarna för Sveriges framtid då ;) Men dagens prov är bara 1 timme och 20 min, så det är skönt att börja med en ganska (förhoppningsvis) lätt del!
Vi hörs senare...
Meningen var inte att jag skulle laga middag ikväll, men det blev så iallafall haha. Matlagning är för mig ett sätt att vara kreativ och slappna av. Jag hade världens sug efter dragonsås, så jag letade upp ett nummer av LagaLätt där jag fann en sådan sås med kyckling i. Jag körde samma ingredienser som i receptet, bara annan mängd av vissa saker:
Kyckling i dragonsås och morötter i ugn (3 personer)
valfri mängd morötter
2 stora kycklingfileer
1 stor schalottenlök
3 dl vatten+1/2-1 hönsbuljongtärning
1 tsk torkad dragon
1,5 dl vanlig grädde/matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1-1 1/2 msk citronsaft
1. Ugnen på 250 g.
2. Skala morötterna och halvera dem på längden. Lägg i en ugnsform och häll över olja och strössla salt. Baka i ugnen i ca 20 min.
3. Medans morötterna görs: Skär kycklingen i bitar. Stek dem i en stekpanna så att de får yta. Skala och finhacka löken och låt fräsa med kycklingen i någon minut. Salta och peppra. Lägg över i en ugnssäker form.
4. Blanda i vattnet och buljongen i stekpannan och sätt på värmen så att buljongen löser sig. Blanda i dragon, grädde, senap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll såsen över kycklingen. Nu ungefär ska morötterna ha varit inne i ca 20 min, låt morötterna vara kvar men sänk värmen till 225 g. Ställ även in kycklingen med såsen i ca 10 min så att kycklingen genomsteks.
6. Ät allt tillsammans med t.ex kamutvete!
Nu var vi 3 personer hemma hos mig som åt detta och därför står receptet för 3. Men sås blev det över så om ni är 4 (som grundrecept brukar vara), ha bara mer kyckling för såsen räcker ändå!
Nu ska jag återgå till mysläge och sätta på ett avsnitt av någon bra tv-serie innan jag lägger mig, skola imorgon med första nationella provet för i år, jag är redan nu supertrött och imorgon måste jag vara utvilad inför det!
Jag vill även tacka för fina kommentarer jag får av mina läsare, det vore inte alls kul att blogga om jag visste att ingen läste det, en kommentar som gjorde mig direkt på bättre humör idag:
Du är makalöst kreativ! Hittade din blogg idag och har inte kunnat sluta läsa. Tack för alla tips, speciellt alla mellanmålsrecept! Hit kommer jag att återvända, så sluta inte sprida matglädje! :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | |||||||
|