Senaste inläggen
Dagens frukost:
x Frö/fruktbröd med keso, kokt ägg, sesamfrön och örtsalt
x Blåbär/kardemummagröt med mjölk, apelsinbitar och kokosflingor
Blåbär och kardemumma i gröt har jag ätit en massa gånger eftersom det är så gott, men att toppa med apelsin gjorde pricken över i:et, helt enkelt supergott ihop :D
Idag har pappa tagit ledigt så att vi kan åka skidor alpint en dag här i Stockholmsområdet. Så idag laddar jag med en stor grötfrukost med äggmackor, precis som när man är uppe i fjällen en hel vecka. Ska bli grymt kul att åka skidor, jag åkte bara en dag förra året med skolan, och i år blir det bara idag och en helg om några veckor. Älskar att åka skidor, så idag ska njuta.
Ni får ha en kul dag vad ni nu gör och så hörs vi imorgon igen (eller kanske ikväll)!!!
Ni som följer mig på instagram (@sooofieee) kanske igår såg att jag fått hemskickat knäckebröd. Det var ett nytt surdegsknäckebröd från Leksands knäckebröd. Knäckebröden är runda och väääldigt stora (större än andra runda knäckebröd). Supergod smak och perfekt krispighet, vi kommer nog köpa hem det i framtiden. Idag till middag exprimenterade jag iallafall med knäcket vilket resulterade i en underbar knäckebrödspizza. Gott, enkelt, snabbt, nyttigt och går att variera på massor sätt efter vad som finns hemma. Knäckebrödet fick perfekt konsistens efter att ha varit inne i ugnen med krossade tomater på, det var inte hårt som vanligt knäckebröd men inte heller "degigt" utan perfekt konsistens som en vanlig pizzadeg brukar ha. Detta kommer jag att göra igen!!
Knäckebrödspizza (2-3 personer)
1 stort runt surdegsknäckebröd (eller flera mindre knäckebröd av valfri sort)
2 dl krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk torkad oregano
valfri fyllning (jag hade champinjoner, röd paprika, kalamataoliver, tonfisk)
valfri ost (jag hade fetaost)
1. Lägg knäckebrödet på en bakplåt med bakplåtspapper. Bre över krossade tomater, pressad vitlök och torkad oregano.
2. Lägg på valfri fyllning. Smula över valfri ost.
3. Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 10-15 min. Ta ut, skär i mindre bitar och servera med en sallad!!
Passar ju även att göra en stor och dela ett gäng som förrätt. Kan varieras i all oändlighet precis som vanlig pizza.
Med spenat, squash och tomatsallad!
Här kommer fler läsarfrågor:
Vad är din favorit rätt? :)
Svar: Oj vilken svår fråga. Det varierar från dag till dag. Jag tycker ofta det senaste jag åt var det godaste hehe och jag har lagat så mycket gott de senaste åren. Att välja ut en eller ens några stycken rätter är omöjligt. Men nu har jag faktiskt gått igenom hela middagsrecept-arkivet och valt ut alla rätter som jag minns som sådär extra goda och det blev hela 24 st. Här kommer dem helt utan inbördesordning: Vegetarisk Wrap, Lax med pesto med ugnsrostad sötpotatis, rödbetor, timjan och fetaost, Supergod het laxsoppa med bulgur, kokosmjölk och tomat, Färgglad tonfiskröra med rödbetor och pesto, Basilikalax med frästa grönsaker samt snabb tomatsås med oliver och timjan, Limekassler med grönsaksbulgur, Tacopaj, Oliv- och senapsbiffar med tomatbulgur, Rosa kycklingfärssås med rödbetor, bönor, squash och timjan, Renskavsgryta med soja, ingefära och grönsaker, Nyttig pizza, Hemmagjord pasta med kyckling och grönsakssås, Fisk- och räksoppa, Parmalindad pestokyckling med fetaostspenat och paprika, Quorn i tomatsås, Asiatisk lax med avokadokräm, Medelhavsfisk, Kycklingköttbullar, Fiskrullar med tapenade, lufttorkad skinka och squash, Kryddiga köttbullar med grönsaksmatvete, Italiensk kycklinggryta, Fisksaffransgryta, Köttfärsfyllda paprikor, Curryfisksoppa med bulgur
Nästa gång ni (eller jag) inte har någon aning om vad ni ska laga, gör något ovan. Bokmärkera detta inlägg i mobilen, så har ni alltid en hel drös rätter att välja på när ni står där i mataffären och inte har någon aning om vad ni ska köpa. De är alla rätter som jag tycker lite extra om :D
Supersmarriga Medelhavsfisken!!
Du äter verkligen kokos till allt! är det nyttigt? vad jag har läst och hört så är inte kokos nyttigt alls då det innehåller massa dåliga mättade fetter. Har jag fel?
Svar: Jo jag tycker om kokos och det är nyttigt. Det innehåller mättade fetter, men det är skillnad på mättade fetter och mättade fetter. Kokos innehåller en massa nyttigheter (googla om du vill ha mer konkret näringsfakta) och då menar jag kallpressad kokosolja, kokosflingor och kokosmjöl. Att kokos har fått dåligt rykte beror nog på de där silvriga förpackningarna med kokosfett som är överprocesserade och rent av transfetter, dessa är inte bra.
Har funderat på det här med vaniljpulver, är inte det samma sak som vaniljsocker eller vad är skillnaden?
Svar: Nej vaniljsocker är inte samma sak som vaniljpulver. Vaniljpulver är rent pulver från vaniljstång som jag älskar att smaksätta med. Läs mer om det HÄÄÄR. Vaniljsocker är finmalet socker som smaksatts med vanilj. Vanillinsocker innehåller inte äkta vanilj utan det är smaksatt med det syntetiska smakämnet vanillin.
Kan inte du tipsa om något bra recept på vegetariska biffar? :)
(inte med quorn utan med olika grönsaker) har ju gjort vanliga falaflar men försöker komma på något annat med mer än bara kikärtor i och tänkte att du ksk har något bra recept? :)
Svar: Kolla in denna variant och denna variant linsbiffar :D
Vad använder du för kakao? :)
Svar: Jag använder den där vanlig kakaon man köper i mataffären med ett öga på förpackningen. Jag vet att det finns bättre raw varianter där mer nyttigheter bevarats, men här handlar det om prioriteringar. Jag kan inte köpa alla bra hälsokostprodukter, och då satsar jag hellre på de udda saker som mesquite och carob som man inte kan köpa någon billighetsvariant på vilket man kan med kakao. Jag har testat raw kakao, och jag tyckte inte det var någon särskild skillnad smakmässigt.
Hej! Mig veterligen så är det ur hälsoaspekt inte särskilt bra att dricka komjölk bl a då den innehåller laktos som är en polysackarid och därmed är "jobbigare" för kroppen att bryta ned. Eftersom den här bloggen heter som den gör antog jag att hälsoaspekten var viktig. :)
Min främsta anledning att skippa komjölken är att jag valt att äta
veganskt och då använder jag havremjölk istället för komjölk i matlagning eller till gröten. För de som är ovana så kan den mjölken kännas vattnigare och inte så speciell i smaken, men jag föredrar den framför sojamjölk. Men idag skall jag göra egen mandelmjölk! Min favoritsort i affären är från Alpro och kostar 25 kr, prova den vetja! Det är dyrt som du säger, men om man tittar ut miljösynvinkel så borde komjölk vara mycket dyrare än vad den är idag och kommer förmodligen bli det i framtiden. ;D
Tack och hej!
Svar: Det råder delade meningar med det här med laktos. Många människor är känsliga för laktos och utesluter det därför ur sin kost eller iallafall minskar på det. Personligen känner jag mig inte påverkad (som ont i magen, uppsvullnad mage, trötthet) av laktos jämfört med annan mat därför ser jag ingen anledning till att dra ner på det. Sedan häller jag inte i mig mängder av mejeriprodukter för det. Jag tror på att man kan äta allt men med måtta. Jag tycker om både sojamjölk och mandelmjölk, men med tanke på hur lite "ren" mjölk (alltså inte mejeriprodukter som yoghurt, fil, kvarg och keso) jag får i mig så vore det väldigt onödigt att köpa/göra sojamjölk och mandelmjölk då det mesta kommer hinna bli dåligt. Annars har jag hört att sojaprodukter i allmänhet för oss kvinnor ökar risken för cancer (är inte säker på hur mycket det stämmer), och havremjölk har jag aldrig provat.
Först vill jag bara säga tack för en härlig blogg med många bra recept :-)
Sen undrar jag, använder du ekologiska ingredienser? Verkar ex gå åt en hel del banan och det är ju en av de livsmedel som konventionellt besprutas hårdast!
Svar: Tack :) Jag är inte så insatt i det här med ekologiska produkter ärligt talat. Jag önskar att jag vore det och kunde alla skillnaderna mellan olika märkningar, och vilka produkter som är viktigare än andra att köpa ekologiskt ur olika perspektiv (hälsomässigt, miljömässigt, ekonomiskt, med tanke på djuren, smakmässigt). Men det är rent ut sagt en djungel om ni frågar mig, det är svårt som konsument att sätta sig in i det hela. Det finns märkningar som Krav-märkt, ekologisk, närdproducerat, MSC, nyckelhålmärkt, GMO (eller inte), rättvisemärkt mfl ... Men exakt vad betyder vad? Det kanske bara är jag som är dum, men jag tror att de flesta människor inte kan skillnaderna, och köper de märkta produkter "bara för att det är bra för något" vilket lättar deras samvete. Jag skulle vilja veta exakt vad som skiljer dem åt. Vilka är gjorda utan att besprutas? Vilka är närproducerade? Vilka är gjorda med bäst omständigheter för djuren, och får jobbar de människor som tillverkar maten under bra förhållanden?
Men som svar på din fråga: Oftast är det mina föräldrar som handlar hem all mat vi äter, och de köper ekologiskt ibland tror jag och ibland inte (men de tycker de är lika förvirrande som jag med alla olika märkningar). Och jag ser att bananerna här bredvid mig i köksskålen INTE är ekologiska, är bananer något som är bland det viktigaste att byta ut om man vill gå över till en mer ekologisk livsstil (någon som vet)?
Så apropå ekologiskt är jag väldigt ovetandes, och jag skulle bli väldigt glad om någon kunnigare kunde förklara för mig (och alla mina läsare som säkert också undrar) alla skillnader på de olika benämningarna och vilka produkter som är viktigare än andra att satsa på ekologiskt (från olika perspektiv)!! :D Hur mycket ekogiskt köper/äter ni?
Jag har en drös med ungefär lika många frågor till, men de svarar jag på någon annan dag!!!
När jag vaknade imorse var jag inte alls hungrig. Det fick bli en lite mindre frukost. Men smaskig var den. Jag hade ett megastort äpple så jag fick göra två fyllningar, om man har ett mindre och mer normal stort räcker det nog med bara en av dem för att fylla ett äpple. Passar utmärkt som mellis och fika med!!
Varma äpplesandwiches med mandelsmör/bananfyllning och kakao/kaffe/bananfyllning
1 stort äpple (eller två mindre)
Fyllning 1:
1/2 dl kvarg
1 msk mandelsmör (jordnötssmör fungerar nog med)
1/2 mosad banan
Fyllning 2:
1/2 dl kvarg
2 tsk kakao
1 krm kaffepulver
1/2 mosad banan
1. Skär äpplet i skivor. Men rensa ut kärnhuset (därför blir en del bitar halvor).
2. Blanda ihop fyllningarna (eller bara en av dem).
3. Lägg hälften av äppleskivorna i ugnsäker form. Bre över fyllningarna. Lägg över resten av äppleskivorna så att det blir som sandwiches.
4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 12-15 min!! Äts varma direkt med händerna som vanliga sandwiches.
Innan ugnen:
Det var ett tag sedan jag lagade den ultimata snabbmaten när man är ensam hemma och har en del rester. Det jag snackar om är stekt och krämigt ris/bulgur/quinoa/matvete/liknade. Fräs de grönsaker du har hemma, rör i färdigkokt ris/bulgur/liknande, krydda med några kryddor du är sugen på, ev. något proteinkälla som en halvbit överbliven lax/ lite köttfärsrester/kokta linser och rör slutligen i ett ägg som gör det hela krämigt.
Idag gjorde jag en variant på överbliven kokt bulgur och en halvöppnad burk tonfisk, sedan kryddade jag den hett:
Krämig tonfisk/bulgurröra (1 person)
2 schalottenlökar
1/2 röd paprika
1-2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1 krm kayennpeppar
2 msk tomatpure
ca 1 halv burk tonfisk (ca 1 dl)
1 dl kokt bulgur (eller annan kolhydratskälla)
1 ägg
salt o peppar
smulad fetaost
1. Finhacka löken och skär paprikan i mindre bitar. Fräs i en stekpanna i några minuter tills löken blivit mjuk.
2. Krydda med paprikapulver, chilipulver och kayennpeppar. Rör i tomatpure, tonfisk och kokt bulgur.
3. Rör slutligen i ett ägg för att få det hela krämigt. Smaka av med salt o peppar.
4. Servera med sallad och toppa gärna med lite smulad fetaost!!
Se tidigare rätter då jag fräst ihop lite efter vad jag har haft hemma med bulgur/grönsaker/kryddor/ägg här: Stekt bulgur med linser, ingefära och chili, Stekt bulgur med kyckling på asiatiskt vis och Stekt bulgur med julskinka och grönsaker
Testa nästa gång ni har rester i kylskåp: Stek vad du har kylskåpet. Kycklingbitar, grönsaker i alla former, svamp, ost, sallad, köttbitar, lök, fiskbitar, linser, kolhydratkälla (som bulgur, ris, quinoa, matvete) och kryddor. Häll sedan på ett ägg och allt blir till en krämig och god röra! Enkelt och snabbt och går att varieras på miljoner sätt :)
I helgen bakade jag en sats knäckebröd. Jag använde som grund ett recept jag tidigare använt och freestylade från det. Blev supergott och krispigt:
Fröigt Knäckebröd (ca 20 bitar)
3 dl valfria frön/frökärnor (jag tog 1 dl sesamfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl solroskärnor)
2 dl valfritt mjöl (jag tog 1 dl havregrynsmjöl och 1 dl mandelmjöl)
2 dl valfria gryn (jag tog 1 dl havregryn och 1 dl rågflingor)
1/2 tsk salt
2 1/2 dl vatten
ev. lite rosmarin eller annan krydda
1. Bara att blanda ihop allt till en smet. Jag toppade delar av mitt knäckebröd med rosmarin.
2. Smeta ut tunt på en bakplåtsklädd (jag tog aluminiumfolie efter mitt papper var slut) bakplåt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Ta ut och skär i fyrkantiga bitar.
3. Sätt in i ugnen igen ca 25 min tills de stelnat.
4. Ta ut och låt svalna. Förvara dem torrt i en burk!
Och till dagens frukost fick dessa knäckebröd vara med:
x Davosgröt med pepparkakskrydda och bär
x Fröigt knäckebröd med keso, kokt ägg och lite extra rosmarin på toppen
Davosgröt med pepparkakskrydda och bär (1/2 frukostportion, men lagom för 1 person med matiga knäckemackor till): Blanda ihop 1/2 dl fiberhavregryn eller andra gryn med 1 1/2 dl naturell yoghurt, 1/2 tsk pepparkakskrydda, 1/2 dl hallon och 1/2 dl blåbär!! Äts antingen på direkten men fungerar annars utmärkt att göra på kvällen, sätta in i kylskåpet under natten och ta ut och äta direkt en stressig morgon.
Davosgröten ovan är en av mina favoritdavosgröter. Supergott!!
Idag är det första riktiga dagen på lovet. Men jag ska plugga haha eftersom vi har så mycket :S Jag har bestämt mig för att jag ska ha några riktiga pluggdagar då jag pluggar järnet och sen ska jag känna mig helt fri de andra dagarna. Så nu ska jag minsann sätta igång och få så mycket gjort som möjligt.
Jag har tidigare gjort morotskakagröt, mini morotskaka, raw morotskakabollar, morotskakacupcakes, morotskakasmoothie och morotskakapannkakor. Efter dagens mellisexpriment välkomnar jag även morotskaka kvargen i morotskaka-recept-familjen.
Morotskaka kvarg (1 person)
3/4 dl finriven morot (ca 1 liten morot)
drygt 1 dl kvarg eller turkisk yoghurt
1 tsk kanel
pyttelite torkad ingefära (det rör sig om mindre än 1/2 krm)
1 krm vaniljpulver
1 tsk agave eller honung (går säkert att söta med mosad banan med)
några valnötter
1. Blanda ihop riven morot, kvarg, kanel, ingefära, vaniljpulver och sötning. Smaka av.
2. Lägg upp på ett fat och toppa med några hackade valnötter, lite mer riven morot och ringla ev. över lite honung/agave.
Passar säkert underbart att toppa gröten eller liknade till frukost också. Gillar man inte det lilla tuggmotståndet man får ifrån morotsrivet kan man mixa ihop alltihopa med en stavmixer. Och om man vispar 1 äggvita fluffigt, och sedan rör ihop tillsammans med det ovan och fryser ner ett par timmar skulle det inte förvåna mig om man får smaskens morotskakaglass :D
Idag exprimenterade jag fram ett helt nytt recept, frukostwrap som man kan skär i bitar till rullar!! Själva wrapen fick apelsinsmak och fyllningen choklad/apelsinsmak. Blev jättegott, ni måste pröva. Apelsinen och kakaon går såklart att byta ut mot andra smaksättningar. Själv har jag en massa idéer på hur jag ska smaksätta detta recept på andra sätt, imorgon får det nog bli en wrap med citron/ingefära/hallon smaksättning. Som vanligt när jag lagar frukost/bakar och vill ha det lite sött så sötar jag med banan, sedan brukar jag utgå från 1 dl gryn (som gröt) men om jag sötar med banan brukar jag ta lite mindre gryn så att det blir lagom till frukost. Sedan ett ägg, eller en äggvita, eller både ägg+äggvita men då brukar jag inte ha någon kvarg/keso/yoghurt i receptet. Och slutligen smaksättning, som jag varierar. Det är så jag "tänker" när jag gör frukost, jag vet att det är ungefär lagom för mig. Om ni kollar på de flesta gröter, frukostmuffinsar, chokladbollröran, mina frukostkakor, grötpannkakor, havrepannkakor etc så ser ni att de utgår från ganska lika grund. Det är inte så svårt :D
Frukostwrap/rullar med apelsin/kakao (1 person)
Wrapen:
3/4 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)
2 krm bakpulver
1/3 mosad banan
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
en skvätt naturell olja (som kokosolja eller rapsolja)
Fyllningen:
3/4 dl kvarg (eller turkisk yoghurt)
2/3 mosad banan
2 tsk kakao
saften från 1/2 apelsin
lite mer kakao att "strössla" över
1. Blanda ihop gryn, bakpulver, banan, ägg och apelsinskal till wrapen.
2. Lägg ett bakplåtspapper (jag tog aluminiumfolie då mitt bakplåtspapper var slut) på en bakplåt. "Smöra" med en skvätt olja.
3. Bre över smeten tunt i en cirkel på det smörade bakplåtspappret. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5 min.
4. Blanda ihop kvarg, mosad banan, kakao och apelsinsaft.
5. När wrapen är klar, ta en stekspade och "dra av" den från bakplåtspappret. Bre över fyllningen.
6. Rulla ihop till en wrap. Skär ev. i mindre bitar till rullar, eller ät den helt som den är. "Strössla" över lite extra kakao.
Det var lite svårt att skära rullen i bitar, fyllnigen rann ut, jag skar upp halva och sen gav jag upp. Därför ser det inte jättebra/gott ut på bild, och min kamera ville inte heller sammarbeta med ljuset så det blev halvtaskiga bilder. Men man kan skära upp hela om man vill, men det blir som sagt inte så bra på bild om man ska fotografera.
Steg för steg (men som sagt kameran ville inte riktigt vara med idag):
Och idag skiner solen vackert, vilket alltid gör mig extra glad. Snart vår kanske? :D Idag har jag sovit till 8, lagat denna fantastiska frukost och kollat klart på filmen (A Royal Affair, superbra!!) som jag inte orkade se klart på igår kväll. Nu ska jag bege mig ner på stan och träffa en kompis precis som igår, men en annan kompis och istället för att kolla på kläder ska vi leta present åt en av hennes kompisar och käka lunch ute. Trevligt!! Annars har jag inga direkta planer för dagen, men jag ska nog bara ta det lugnt och läsa Lars Kepler som är mitt nya "svenska deckare"-beroende. Ha en fin söndag, och ni som åker skidor, åk lite för mig med, jag önskar att jag vore ut i skidbacken!!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|