Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 21 maj 2012 10:00


 


Förutom x antal andra praktiska saker (mobil, nycklar, plånbok...) som alltid finns i väskan brukar jag alltid se till att ha någon sorts frukt i väskan, oftast äpple då det inte alls är ömtåligt och håller länge. Och sedan nötter i en burk. Alltså inget som behöver kylskåp. För man vet aldrig när en plötsligt hungerattack eller man är någonstans efter skolan där det finns brist på mellanmål.


Oftast brukar jag bland en, två eller tre sorters olika nötter eller liknande i en burk. Jag brukar variera för att det är kul. Igår gjorde jag en lite extra lyxig mellanmålsblandning på:

Cashewnötter, Paranötter, Hasselnötter, Mandelflarn, Kokosflakes, Pumpakärnor, Torkad Mango


Andra tips på sådannt som jag brukar variera med:

Valnötter, Mandlar, Gojibär, Torkade Äpplebitar, Torkad Aprikos, Solrosfrön, Kakaonibs


 


Brukar ni också göra mellanmålsblandningar att ha i väskan? Vad har ni i dem?


Andra tips på saker som man kan ha i väskan som mellanmål:

Keso/kesella blandat med frysta bär (bären håller keson/kesellan kall i några timmar), mellanmålskakor, kokt ägg (varning för att det luktar äckligt), mellanmålsmuffins, gottisbollar, pestomuffins, nötbollar med smak av hallon och pepparkaka!


Har ni några andra bra tips?

Av Sofie - 20 maj 2012 19:44


 


Denna kväll var jag väldigt sugen på köttfärsås, och mamma hade köpt hem nötfärs sedan tidigare så det passade ju perfekt.


Men när jag skulle börja laga så slog mig tanke, vad ska jag ha i? För man kan ju göra på så mycket olika saker. Alla har sina egna varianter som de alltid gör och kan utantill, och det är det som är roliga. Själv har jag ingen "egen" köttfärssås, jag brukar alltid göra ungefär den som mamma gör. Men idag tänkte jag att jag skulle börja exprimentera mig fram till min egna. Sagt och gjort. Blev gott, men inte wow, så jag ska fortsätta exprimentera mig fram nästa gång.


Men dagens köttfärs innehöll iallafall (blev lite extra allt på det hela):

2 bamstora schalottenlökar

2 rivna morötter (en grovriven, en finriven)

1 stor pressad vitlök

1 paket nötfärs

1 paket krossade tomater

En skvätt rödvin

En skvätt vispgrädde

Basilika

Timjan

Oregano

Chilipulver

Paprikapulver

Cayennepeppar

Dragon

Salt o peppar

En tärnad avokado


Note, till mig själv nästa gång jag ska laga: Ha i schalottenlök, rivna morötter, en skvätt vispgrädde, dragon och tärnad avokado för det var jättegott. (nötfärs, krossade tomater, vitlök, salt, peppar är förstås självklara att ha med i, det är grunden enligt mig)


Så nu undrar jag vad ni brukar ha i er köttfärssås. Tre grundsaker man brukar prata om är, rivna morötter/eller inte, grädde/eller inte och röd vin/eller inte. Så hur gör ni och vad tycker ni är godast? Har ni i dessa saker eller inte? Gör ni alltid på samma sätt, eller varierar ni från gång till gång? Har ni i några udda saker som ni kan rekomendera mig (och andra) om? Själv kan jag tipsa om att ha i en tärnad avokado och lite dragon, udda, men det blev väldigt gott.


 

Här blev det potatis till köttfärssåsen, konstigt kanske men var mer sugen på det än pasta, och så en sallad också som pappa gjorde till!


Så kommentera nu om allting som rör köttfärssås, vore lite kul att få en diskussion om vad som folk tycker är godast att ha i!

Av Sofie - 20 maj 2012 13:36


 


Måste tipsa er om världens godaste fruktkombo jag hade till dagens lunch. Färska skivade jordgubbar, tärnad mango och en bit hackad färsk röd chili! Sött men ändå spicy pga chilin. Passar utmärkt såhär på sommaren när de svenska jordgubbarna snart kommer (jag fuskar lite och köper de från Belgien nu...).


Om ni undrar vad resten av lunchen består av kan jag meddela er att det är tonfisk, keso, bladspenat, kokt broccoli med citronsaft och pumpafrön på toppen! :D Äter ni också något smaskigt men lättgjort till lunch?


Att kunna äta ute på balkongen höjer sommarkänslan yttligare:


 


Jag vet att jag hela tiden skriver om vädret. Men det är ju så underbart. Har suttit och pluggat lite på balkongen. Men nu tänkte jag nog ta med mig skolböckerna och sätta mig ute i en mysig park. Söndagslyx!


Ska även meddela att jag är med och tävlar i en chokladtävling på denna fina blogg :D


Av Sofie - 20 maj 2012 09:26


    


x Mix på turkisk yoghurt, kesella och naturell yoghurt med dinkelpuffar, solrosfrön och kokosflingor

x Kanelstekt banan och färska jordgubbar


Kanelstekt banan: Skär en banan i mindre bitar. Fräs i lite rapsolja på medelvärme så att den blir mjuk och varm, sänk värmen något och häll på en massa kanel. Låt fräsa en kort stund!


Åh ni vet inte hur gott detta var. Kanelstekt banan har jag sett på någon blogg någon gång och sedan igår snackade min kompis om det, så jag tänkte att jag borde testa. Åh bananen blev sådär söt, varm och mjuk och sedan kombinerat med kanel! Jag har lite svårt för att bara äta turkisk yoghurt som det är, lite för mäktigt och intensiv smak, men när man blandade ut det kesella och naturell yoghurt, heaven. Dinkelpuffar testades även för första gången idag, jag har sett det på så många bloggar men aldrig i mataffären, men jag fann det bland lösviktssakerna. Dock upptäckte jag vid frukostbordet att de var sötade med honung, jag som ville ha naturella. Någon som vet var man finner det? Hehe ni kanske inte tycker det är så kul att läsa när jag går in i detalj hur allt smakar! :P


 

Dessa saker kommer ni få se mer av i sommar


Så nu är frukosten avklarad, idag har jag till skillnad från resten av helgen inget planerat alls. Men jag tänkte ta tag i lite plugg nu, bara 15 dagar till betygen sätts :S


Av Sofie - 19 maj 2012 22:36


 


Detta är något för alla chokladälskare där ute, mandlar är också bra om man gillar, det är nämligen härliga crunchiga mandelbitar i. Yummy, goda chokladmuffins med lite bättre ingredienser i bara! Havregryn/dinkelmjöl/mandelmjöl istället för vetemjöl. Honung och banan som sötar istället för socker. Rapsolja med bättre fetter än vanligt smör.


Nyttigare chokladmuffins med mandel (12 st)

1 dl havregryn

3 dl dinkelmjöl/mandelmjöl (jag tog 2 dl dinkelmjöl o 1 dl mandelmjöl)

1 dl grovhackade mandlar

2 tsk bikarbonat

5 msk kakao

2 msk honung

2 ägg

1 stor banan (eller 2 mindre)

1 dl naturell yoghurt

1/2 dl rapolja

50 g mörk choklad (minst 70 %)

1/4 dl mandelflarn


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda havregryn, dinkelmjöl/mandelmjöl, hackade mandlar, bikarbonat och kakao i en bunke. Häll i honungen.

3. Vispa äggen i en annan bunke, med elvisp. Mosa en banan, och rör i äggsmeten. Blanda även i yoghurt och rapsolja.

4. Häll ner den kladdiga smeten i den torra. Rör noga.

5. Häll smeten i 12 st medelstora muffinsformar, de ska bli ungefär halvfulla.

6. Grovhacka chokladen.Tryck ner en del av chokladen i muffinsmeten, medan du toppar muffinsarna med en del av chokladen. Toppa även med flagad mandel.

7. Sätt in i ugnen i ca 12 min!


     


När man lagar mat kan man hålla på och smaksätta och ändra som man vill, när man bakar ska man inte göra det då det är väldigt mycket kemi (har jag fått lära mig), men det struntade jag helt i idag då jag blandade 3 olika recept och körde dessutom min egna touch på det, men lyckat blev det iallafall!


Detta var medtaget till dagens picnic med några kompisar:

 

Chokladmuffins, färska jordgubbar, cashewnötter och chokladdoppade jordgubbar med kokos/mandelflarn!


Förresten, åh vilket grymt picnicväder det var idag :) Och det ska hålla i sig i några veckor nu har jag hört...

Av Sofie - 19 maj 2012 20:14


 


Jag var hemma tidigare från min picnic än resten av familjen från ikea, så denna kväll gjorde jag middag endast till mig själv. Lite roligt, när jag ska laga åt andra brukar jag ibland tänka på vad jag skulle kunna göra om det bara var till mig själv och jag inte var tvungen att ta hänsyn till andra. Men när jag väl lagar själv har jag oftast ingen lust att laga något roligt och jag bara blandar ihop något snabbt. Ikväll blev det något väldigt typiskt för mig "när jag bara blandar ihop något till mig själv":


x Stekt kyckling med grönsaksmix och en massa pestokrydda

x Dinkel eller något liknande som var kvar från gårdagens middag

x Ett par små tomater

x Krämig röra på 1/2 mosad avokado, en klick kesella och citronsaft


Och sedan toppade jag allt med färsk basilika!


Grönsaksmixen, som jag tror är ny då jag aldrig sett den tidigare, var denna:

 

Broccoli, sugarsnaps, majs, kidneybönor, svarta bönor. God kombo!


Vad äter ni till middag idag? Och vad brukar ni laga när ni "bara lagar något snabbt till er själva"? :D


Av Sofie - 19 maj 2012 11:07


 


x Smoothie med smak av morotskaka

x Finn crips med kokta ägg

x Äppleklyftor

x Många stora glas vatten


Smoothie med smak av morotskaka (1 stort glas): Mixa 1 kokt morot, 1 fryst banan, 1 tsk kanel, 1/2 tsk vaniljpulver, lite ingefära och 1 1/4 dl mjölk! Toppa med valnötter. Låter kanske lite jobbigt med en kokt morot och en fryst banan, men om du bestämmer dig redan kvällen innan att du ska göra det är det bara att skala en banan och skiva, lägga i en plastpåse och in i frysen. Moroten kan du inte göra förrän på morgonen, men om du skalar den och skär i små skivor går det på bara några ynka minuter att koka!


Härliga start på lördagen säger jag bara. Vaknade och kollade på klockan halv 8. Drog mig lite och hoppade glatt upp ur sängen ett par minuter innan 8, kastade i mig några riskakor med ost och lite yoghurt, drack ett glas vatten och på nya träningskläderna jag köpte igår. Knöt skorna och satte på träningslistan på spotify i lurarna. Sprang 45 min i ett hyfsatt tempo, i underbart solsken och värme. Sprang inte i den vanliga parken utan i en ganska död stadsmiljö men vackert var det iallafall. Väl hemma gjorde jag frukosten ni ser ovan, tog med den ut på balkongen. Satt i en timme i solen och åt i slowmotion samtidigt som jag läste dagens tidning noggrannt (hinner jag aldrig göra). Livsnjutning på hög nivå, samtidigt som jag skaffade mig en hel del vuxenpoäng haha.


 

Recepten på smoothien kommer härifrån, smakar nästan identiskt som vanlig morotskaka fast i flytande form, gillar ni det gillar ni detta! :D


Dagens planer: Årets första picnic :) Nu ska jag bara planera vad jag ska ha med mig... Chokladdoppade jordgubbar blir det iallafall :P Har ni några bra tips på picnicmat?


Av Sofie - 18 maj 2012 13:30


 


Igår testade jag Lokas nya jordgubb och lakrits. Oj, vad god den var. Jag som aldrig varit så förtjust i lakrits. Den kommer definitivt köpas många gånger i sommar! Har ni testat?


När vi ändå är inne på ämnet dricka skulle jag tycka det var intressant om era tankar kring detta. Själv är jag en riktig vattenmänniska och har alltid varit det. Jag har aldrig druckit saft av anledningen att jag tycker det smakar så äckligt. Jag vet inte hur många gånger jag fick förklara när jag var sådär 4-10 år och gick på barnkalas att jag inte vill ha saft. Snälla, kan jag få vatten? Alla föräldrarna tittade på mig som om att jag dum i huvudet, och svarade "är du säker på det?". Som om det var självklart att alla barn ska dricka saft och älska det. Läsk har jag inte heller druckit särskilt mycket, men jag hade en period då jag gillade coca cola. Mjölk som man ska dricka som barn fick jag inte heller i mig då jag inte tyckte om den smaken heller. Energidrycker tror jag inte ens att jag har smakat, bara lukten av de som dricker det på flera meters avstånd får mig att vilja avstå. Och drycker som säger sig öka förbränningen, det tror jag inte på. Och hellre riktiga drycker än light.


Så jag fortsätter med mitt kära vatten eftersom det är det som jag tycker är absolut godast. Sedan kan det vara gott att lyxa till det med en ramlösa eller loka (men bonaqua klarar jag däremot inte, vet inte varför). Och te dricker jag på vinterhalvåret.


Vad dricker ni? Och hur ser ni på det hela? Och väljer ni hellre lightläsk än vanlig för att det är mindre kalorier och inget socker, men mer skit i? :)

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards