Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 28 april 2014 12:00


Här kommer resten av svaren från min frågestund som jag hade i slutet av februari. Bättre sent än aldrig:


Hur ofta tränar du?

Olika beroende på lust och tid. Senaste året har det blivit väldigt periodiskt vilket jag nu vill ändra på. Problemet är bara att när jag väl blivit frisk eller har mer tid för att träna igen så tycker jag det är så kul att jag går ut för hårt. Min plan är nu att jag ska försöka springa 2 gånger i veckan och styrketräna 1 gång, sådär varannan dag alltså. Sen kan det bli lite yoga i samband med löpningen, och någon cirkelfys, spinning eller annat gruppträningspass om jag känner för det. Är jag stressad över annat är det lika bra att vila för mina erfarenheter har genom åren visat att om jag tränar när jag är stressad så blir jag bara sjuk. Sen har jag idrott i skolan 2 gånger i veckan som ibland knappast kan räknas som träning och ibland är den jobbig.


Favoritträningsform?

Det varierar ständigt eller jag har nog ingen favorit utan tycker om att variera eftersom jag annars börjar tycka det är tråkigt. Men nu tycker jag det ska bli kul att börja springa igen regelbundet. Men yoga, styrketräning, cirkelfys, promenader, intervall flex och spinning är också superkul i en bra balans mellan dem.


Berätta 5 fakta om dig själv?

1 Jag är strukturerad av mig och älskar listor av alla dessa slag.

2 När det kommer till musik kan jag lyssna på det mesta utom rock och punk. Vad jag dock nyligen har förälskat mig i är indian musik. Såååå himla skönt att lyssna på. Sök på indian native på spotify och en spellista som någon gjort med massa härliga låtar kommer upp.

3 Jag spelade fiol i många år men till slut kände jag mig nästan tvungen att sluta när läraren sa för ofta "du hörde att du spelade lite falskt där" och jag nickade trots att jag inte hörde det. Innan jag blev tonåring gick jag och sjöng en massa tills jag insåg att det inte var så vackert. Jag är helt enkelt tondöv även om jag uppskattar musik.

4 Jag ser dåligt på långt håll och använder glasögonen på bio, i klassrummet och när jag övningskör.

5 Jag hade jättekrulligt hår när jag var liten men nu är det bara lockigt. När jag var yngre hatade jag mitt hår för att jag tyckte det var annorlunda, fult och alldeles för tjockt och tovigt. Jag ville ha tunt rakt blont hår som alla andra. Men nu älskar jag mitt hår.


Har du någon förebild?

Ingen specifik. Finns massor av människor som inspirerar mig på olika sätt!


Favoritcitat?

Ett tråkigt svar igen; men jag har inget!


Vilka är dina favoritrestauranger i Stockholm?

Jag går inte ut och äter så mycket, en del luncher men sällan middagar, men några tips kan jag klämma fram. Letar man efter ett ställe som serverar mycket hälsosam mat kan jag rekommendera Blueberry Lifestyle där jag tidigare extrajobbade, Renée Voltaires restaurang i PUB, Planet Food i Östermalmsgallerian, den vegetariska restaurangen Hermans på Södermalm, café Vurma som finns på flera platser och Matdistriktet på Rådmansgatan. Linguini har bästa pastan i stan (inte Vapiano)! Även Elverket har god mat.


Vad skulle du välja om du bara fick äta samma frukost, lunch och middag varje dag?

Svåraste frågan hittills. Till frukost skulle det noga vara någon form av havregrynsgröt med toppad med kesokvarg, bär och något nötsmör. Lunch en plocktallrik med sallad, ugnsrostade rotfrukter, hummus, broccoli och linser. Till middag en bit lax med matvete, avocado, rostade mandlar, någon sås, morötter, aubergine och sallad.


Vad är din inställning till proteinpulver?

Om man ska använda proteinpulver ska man själv veta varför man använder det. Man ska inte använda det för att ens kompis använder det eller för att man fått för sig att man bara kan få träningsresultat om man dricker proteinshakes för det stämmer inte. Man får lätt i sig allt protein man behöver genom en vanlig kost.

Sedan är det många träningsmänniskor som använder proteinpulver i alla fall. När man tränar mycket och särskilt om man vill bygga lite muskler så behöver kroppen snabbt protein (OCH KOLHYDRATER) efter träning och då tror jag att många tycker att proteinpulver är ett bra alternativ eftersom det är smidigt och blir inte dåligt som många andra proteinkällor. Protein i allmänhet mättar också väldigt bra.

Så man behöver inte alls äta proteinpulver för att vara nyttig vilket man ibland kan få känslan av när man läser vissa träningsbloggar. Men vill man ha det med i sin kost så tycker jag man bör veta varför och inte göra det bara för att alla andra äter det. Sedan är det skillnad på proteinpulver och proteinpulver. Det finns hampa- och risprotein som är gjorda på växter och sedan finns det de klassiska animaliska proteinpulver; vassle och kasein. Men det är oftast inte bara proteinkoncentrationspulver i proteinpulvren utan smaksättning och sötningsmedel. Det tycker jag man ska hålla koll på om man vill köpa då dessa ofta är väldigt konstgjorda, kan ha väldigt konstiga bismaker och man kan undra vad det egentligen är och om det är så bra för kroppen. Jag kommer ihåg när jag var på Allt för hälsan mässan senaste gången och jag smakade på nästan allt som de hade smakprov på och i mycket var det olika sorters proteinpulver; eftersmaken som jag hade i munnen efteråt och resten av dagen var förfärlig.

Och framförallt ska man komma ihåg att proteinpulver är ett KOSTTILLSKOTT, det är alltså ett tillskott till den vanliga kosten inget man byter ut den normala kosten mot.


Som ni har märkt på bloggen så finns det inte ett enda recept med proteinpulver av den enkla anledningen att jag knappt använt det. Jag har känt att jag likaväl kan få i mig allt protein i min vanliga kost. Men i vintras hade jag möjligheten att köpa ett bra proteinpulver till ett bra pris så jag slog spontant till för att jag tänkte att det kunde vara kul att kunna pröva alla bakrecept jag har sett på andra bloggar med proteinpulver. Jag ville själv testa hur det var att baka med proteinpulver helt enkelt. Men det har faktiskt inte blivit någon bakning med det. Det står mest bara hemma, men en sak som jag tycker är jättegott att göra är att ta lite av proteinet och blanda med kakao och rismjölk. Heaven!

Proteinet jag köpte kommer från Holistic och är ett vassleprotein med vaniljsmak. Jag har hört mycket bra om det företaget och dess produkter från många håll och kanter, och det proteinet innehåller inte socker eller några konstiga sötningsmedel. Jag tycker det smakar ganska gott men när det är slut blir det nog inget nytt proteinpulver eftersom jag faktiskt inte behöver det.


Vad tycker du om sötningsmedlet Stevia strö?

Jag har det hemma men använder det inte särskilt ofta längre. Stevia är ett debatterat ämne, och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tro. Själva stevian kommer från en växt så det är helt naturligt. Men sötningsmedlet Stevia strö som man kunde köpa på ICA men som nu heter Sötströ innehåller om man läser på innehållsförteckningen erytritol (även kallad sukrin eller sötin) och stevioglykosider. Det är alltså inte ren stevia.  Om man googlar ämnena så finns det både människor som hyllar och varnar för ämnena. Så jag vet inte riktigt vad jag ska tro (jag är ju ingen forskare). Myndigheterna har ju godkänt produkten så då bör den ju vara helt okej. Förut använde jag ibland sötströ för att söta bakverk med men nu har gått över till att tänka att när jag bakar kan jag likaväl ha "rena" sötningsmedel i som honung, agave, banan, vanligt strösocker, kokossocker eller dadlar.


 Det var allt! Svar på läsarfrågor del 1 hittar ni HÄR!

Av Sofie - 27 april 2014 12:30


 

Godförmiddag! Hoppas att ni har en härlig helg och njuter av det fina vädret. Jag har varit i Uppsala och hälsat på en kompis men idag är det pluggsöndag eftersom det är nationella proven i franska imorgon. Jag startade iallafall dagen med en god och lyxig frukost:


Päron/kokosdavos, jordnöt/banankräm och hallonsås

(1 person)


1/2 dl havregryn

1 grovrivet päron

1 dl kvarg (eller yoghurt)

1 msk kokosflingor


1 mosad banan

1 rejäl sked jordnötssmör

1 dl kvarg (eller yoghurt)


1 näve hallon


1. Blanda ihop havregryn, päron, kvarg och kokosflingor i en skål.

2. Blanda ihop banan, jordnötssmör och kvarg i en annan skål.

3. Tina hallonen och mosa till sylt med gaffel.

4. Varva de tre rörorna lager på lager. Ät och njut!


  Perfekt frukost tillsammans med ett ägg och örtsalt!


Om någon undrar håller jag på att svara på resten av läsarfrågorna till del 2 i min frågestund som jag startade i februari. Kommer upp ett inlägg inom snar tid med alla svar. Bättre sent än aldrig ;)

Av Sofie - 24 april 2014 19:10


Här kommer en liten smoothiespecial nu när våren är här och sommaren är påväg och vi är många som vill ha något fräscht, gott och nyttigt att njuta av i värmen! Jag skriver om olika produkter som man kan ha i sin smoothie och hur jag tänker när jag ska mixa en smoothie. Enjoy!


   Jag har alltid något fryst i min smoothie som bär och/eller frukt. Hallon, mango och blåbär är favoriterna! De bidrar med kyla, sötma, smak, krämighet, vitaminer och antioxidanter! Eftersom jag mixar mina smoothies med hjälp av en stavmixer brukar jag börja med att lägga i det frysta i bunken jag mixar i så att de hinner smälta något.


   Ofta har jag även i andra färska frukter och grönsaker i smoothien förutom det frysta. Avokado är underbar i smoothie för sin krämighet, och mättar bra med sina fetter. Banan bidrar med sötma och krämighet. Citron (eller lime) ger syrlighet och mycket smak. Päron bidrar med vätska och en mild smak. En av de bästa näringsboosterna som blivit ett måste i mina smoothies den senaste tiden är de gröna bladgrönsaker; grönkål, ruccola och bladspenat.


   Sedan har vi mina superfoodspulver som jag gillar att boosta mina smoothies med - men som kan skippa om man inte har. Vetegräs, kakao, mesquite, carob, spirulina, maca, acai, nypon... alla fyllda med olika vitaminer, mineraler och antioxidanter! Favoriterna är kakao, vetegräs och acai. Macapulvret vet jag dock inte vad jag ska göra, jag kan knappt ha ett krm i utan att det ska förstöra min smoothie med sin förfärliga smak. Tips??


   Ofta har jag även i någon krydda för extra smak. Kanel, kardemumma, pepparkakskrydda och ingefära är de bästa smoothiekryddorna enligt mig! Kokos är ingen krydda men den är god både i och på smoothien, samtidigt som den bidrar med fina fetter! Vaniljpulver är också en favorit att smaksätta med men som tyvärr inte kom med på bild.


   Slutligen måste man ha i någon vätska. Jag brukar börja med att hälla i en dl och sen späder jag min smoothie med vätska till önskad konsistens.

En ganska ny favorit jag har är rismjölken, sååå god. Jag har inget emot vanlig mjölk men jag tycker rismjölken är mycket godare därför använder jag mig helst av rismjölk och ingen annan mjölk. Kokosmjölk fungerar också, dock tycker jag den är lite för mättande för att ha i smoothie men ibland när jag är sugen på kokos är kokosmjölken underbar. Annars fungerar vanligt kranvatten och naturell yoghurt bra som vätska i smoothies.


   Jag mixar med en stavmixer i en liten men hög bunke!


Här är länkar till mina favoritsmoothies: Acaismoothie, Blåbärssmoothie med apelsin och kanel, Grön smoothie med citron och ingefära, Jordgubbssmoothie med lime och kokos, Grön ananassmoothie med kokosmjölk och basilika, Morotskakasmoothie, Mango/blåbärssmoothie med kanel och kardemumma, Chokladig bärsmoothie


  Igår blev det en chokladig smoothie som samtidigt var väldigt fräsch med smak av citron!!


Choklad- och citronsmoothie (1 person): Mixa ihop 1 fryst banan, 3/4 dl fryst grönkål eller spenat, 1 1/2 dl valfri mjölk, 2 msk kakao, 2 msk citronsaft, 1 msk kokosflingor och 1 liten näve cashewnötter. Häll upp i ett glas och toppa med några cashewnötter! Njuuuuuut...


Vad har ni i era smoothies? Vilka är era favorit smoothierecept? Tipsa gärna mig och andra läsare i en kommentar till detta inlägg :D

Av Sofie - 22 april 2014 22:04


    

Idag lagade jag en smaskens kycklingrätt till middag. Recept kommer här:


Kyckling med provencalska kryddor, tomat och kokos

(3 personer)


ca 350 g kycklingfile

4-5 champinjoner

2 dl fryst grönkål eller spenat

4 tsk frysta provencalska kryddor (finns i frysdisken i små söta förpackningar)

2 dl krossade tomater

1 dl kokosmjölk

ca 1/2 buljongtärning eller motsvarade buljongpulver (gärna ekologisk variant med lite tillsatser)

salt o peppar

ev. några nävar ruccola och någon msk pumpakärnor


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn den i en stekpanna.

2. Skär champinjonerna. Fräs champinjonerna och grönkålen/spenaten med kycklingen tills grönkålen/spenaten tinat.

3. Rör i provencalska kryddor, krossade tomater, kokosmjölk och buljong. Låt puttra ihop på i ca 5 min.

4. Smaka av med salt och peppar. För att göra rätten finare vid servering; toppa med ruccola och pumpakärnor.

5. Ät och njut!


  Serverades med matvete, morot och citron/ingefära linser. Det sistnämnda är bara att göra genom att koka linser enligt förpackning och sedan tillsätta en skvätt citronsaft och torkad ingefära efter smak. Om jag hade haft kokosflingor hemma hade jag tillsatt någon msk av det i linsblandningen. God variation på linser som kan bli lite tråkigt att äta kokta bara som de är!


Av Sofie - 22 april 2014 15:55



 

Förra helgen fick jag världens "bakryck" och bakade då kladdkaka. När det kommer till bakverk är kladdkaka en av de bästa kakorna, om inte den bästa enligt mig. Min mamma bakar supergod kladdkaka och på fik väljer jag gärna en bit vanlig kladdkaka, men när jag är hemma och bakar själv tycker jag det är roligt att experimentera fram nyttigare recept som är minst lika goda. Den här kladdkakan smakar precis som vanlig kladdkaka. Något till eftermiddagsfikat i veckan kanske?


Nyttigare kladdkaka


15 färska urkärnade dadlar

1 dl kokosflingor

2 dl mandelmjöl

knappt 1 dl kakao

1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

1/2 dl kokosolja

2 msk agave/honung

2-3 ägg (blir något mer kladdig med 3 ägg)


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa först dadlar och kokosflingor i en matberedare. Mixa sedan med mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt.

3. Smält kokosolja i ett vattenbad. Häll ner den smälta kokosoljan, agave/honung och ägg i smeten. Mixa allt till en jämn smet. Smaka av.

4. Smörj en form (ca 18-20 cm i diameter) med kokosolja/smör och "bröa" med mandelmjöl eller kokosflingor. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan i ugnen i ca 12-20 min. Den ska vara ganska kladdig när man tar ut den. Desto längre tid den är inne, desto mer fast blir den.

6. Låt kakan svalna. Ät och verkligen njuuut!


Har du inte mandelmjöl? Gör som jag och gör ditt eget mandelmjöl; mixa bara några nävar mandlar i en matberedare till att det blir ett grovt mjöl. Klart!


Är du sugen på kladdkaka, är ensam och har inte så mycket tid/ork att baka en hel kladdkaka? Testa istället min enportionskladdkaka som går på ett kick att göra i micron! Klicka HÄR för att komma till receptet till den!


   Servera gärna med vispgrädde och hallon


 


Glöm inte smaka på den underbara smeten!!!


Av Sofie - 21 april 2014 21:59


Hej igen! Jag tog en liten oplanerad bloggpaus över påskhelgen, det bara blev så, datorn var nedpackad men jag använde den inte enda gång medan vi var borta. Skönt med en datadetox!

Nu är jag iallafall tillbaka med en massa energi. Den här helgen har varit underbar! Det är något magiskt med Skåne, så vackert och vädret har varit fantastiskt. Igår kväll fick vi för oss att gå på en kort kvällspromenad, och jag gick i SHORTS halv elva på kvällen i APRIL i Sverige! Hur sjukt är inte det?


Jag har tagit en massa bilder på naturen, maten och oss och jag tänkte bjuda på några:

  När vi kom fram hade mormor köpt dricka till alla. Och till mig hade hon köpt denna juice på äpple, fänkål, citron och vetegräs. Så gulligt! Supergod, jag kan verkligen rekommendera den!


  En av frukostarna där nere: Naturell yoghurt med kakao och müsli, bröd med bregott och parmaskinka och ett kokt ägg till det


   En dag var vi i Mölle med sin mysiga hamn och vackra utsikt. Rekommenderas ett besök om ni är i närheten under sommaren! Och där har de även gudomliga...


  RÄKMACKOR!!! Supergoda och superstora med bröd, dillmajonäs, kokt ägg, hur mycket räkor som helst, brieost, peppar och sallad


  Jag i hamnen


  Vagabond är min nya favorittidning, jag älskar att läsa om resor och världen. Till detta världens enklaste men godaste mellanmål på yoghurt, frysta bär och nötter.


  Chokladnjutning


  Vi målade ägg på påskafton...


  ... och här har ni resultatet.


     Underbart väder minst sagt! Njöt till tusen igår.


   Vi kom hem ganska sent nu på kvällen så det fick bli sushi till middag. Min favorit! Det som ni ser längst upp till höger är en av de godaste sakerna som finns enligt mig; algsallad med sesamfrön och chili. Det har de på de flesta sushiställen som en förrätt. Testa det nästa gång ni köper sushi!


Det var min påskhelg. Hoppas att ni haft det lika bra! Återkommer imorgon igen som vanligt :) God natt!

Av Sofie - 17 april 2014 13:00


 

Hummus, även kallad kikärtsröra, kan vara något av det godaste som finns. Det passar till nästan allt i matväg. Som pålägg på bröd, till kyckling/kött, som fyllning i wraps, som snacks med grönsaksstavar, som sås till sallad... Jag tror aldrig jag har lagt ut ett recept på hummus innan här på bloggen så det är minst sagt på tiden att jag gör det:


Superenkel men supergod hummus (2-4 personer)


1 förpackning kokta och avrunna kikärtor (230 g avrunnen vikt)

1/2 dl olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk citronsaft

1/2 tsk spiskummin

1 tsk tahini (kan uteslutas om man inte har det)


1. Mixa ihop allt till en krämig hummus med hjälp av en stavmixer.

2. Smaka av. Ät och njut!


Vad äter ni hummus till?


Av Sofie - 16 april 2014 17:14


 

Från att vara i kesoyoghurtträsket har jag nu hamnat i smoothieträsket. Det kan nog ha att göra med det fina vädret som gör att jag känner för något mer fräscht och lättare till frukost. Idag när jag gjorde dagens frukostsmoothie fotade jag även för ett stort smoothie inlägg som jag tänker göra, kommer upp inom den närmsta tiden! Här kommer iallafall receptet på dagens smoothie:


Mango- och hallonsmoothie med citron och kanel (1 person): Mixa ihop 1 1/2 dl fryst mango, 1 1/2 dl frysta hallon, 1 dl fryst grönkål, 1/4-1/2 avokado, 1 msk kokosflingor, 2 msk citronsaft, drygt 2 dl valfri sorts mjölk och 1 tsk kanel till en krämig smoothie. Häll upp i en burk/glas/skål och njuuut!


  Jag var inte särskilt hungrig imorse så det blev bara ett ägg till smoothien


Glad påsk på er allihopa! Själv njuter jag enormt av mitt lov. Jag träffar kompisar, slötittar på tv-serier och försöker ta dagarna som de kommer. Så himla välbehövligt innan slutspurten av det här läsåret. Ikväll ska jag packa för imorgon bär det av mot Skåne och mina morföräldrar. Vi hörs där nerifrån nästa gång!


Slutligen vill jag tacka för den respons jag fick på mitt förra inlägg. Den psykiska och inre hälsan är minst lika viktig som den fysiska. Det finns så mycket att säga och skriva om det. Men det är komplicerat och man blottar sig själv ganska mycket när man skriver om det. Jag ska ta och tänka igenom hur jag vill att min blogg ska vara och om jag bara ska lägga fokus på hälsosam mat. Hur jag och min blogg ska framstås i framtiden helt enkelt. Kom verkligen ihåg när ni läser bloggar att det bara är en blogg, alla bloggars inlägg är plockade och vinklade. Man väljer helt enkelt hur man vill framstås och vad som man väljer att skriva om. När jag var yngre var ett stort "misstag" att jag trodde att alla andra bloggare visade sin 100 % sanna bild av sig själva och att hela deras liv var lika perfekt som det ofta framstods på bloggen. Bara en tankeställare!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards