Senaste inläggen
Jag slutar denna dag med en finn crips med varmrökt lax (kvar från middagen) med citronsaft på och några clementinklyftor. Idag har det varit en vanlig skoldag. På kvällen har jag även varit och hört/sett en film om mobbning, särskilt om överviktiga som blir mobbade i skolan. Det var väldigt intressant och berörande, filmen vi såg borde alla få se. Nu blir det lite hetsplugg innan sängen, jag skriver långt nationellt prov i svenska imorgon. Alla lärare säger att man inte kan plugga till de nationella proven, men jag kan iallafall öva på hur man skriva olika sorters texter för någon sorts text kommer jag definitivt behöva skriva imorgon.
Så godnatt alla kära läsare! :)
I hemkunskapen förra veckan fick vi kyckling som bas och sedan en massa andra råvaror och sedan fick vi exprimentera oss fram till ett eget recept. Det var kul. Jag gjorde en härlig marinad som även blev till sås och ugnrostade rotfrukter och grönsaker till. Det blev riktigt smarrigt, här har ni receptet:
Sofies marinerade kyckling med ugnsrostade grönsaker och soyasås
(2 personer)
1-2 kycklingfileer
1 msk soya
2 msk saft från apelsin
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk olja
5 potatisar
1 morot
1 dm bit squash
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 msk olja
1 msk mjölk
1. Sätt ugnen på 250 g.
2. Blanda soya, apelsinsaft, kardemumma och olja i en skål. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden. Låt den stå i ca 10 min medan du skär rotfrukterna/grönsakerna.
3. Skölj potatis, morot och squash. Skär alla 3 ingredienserna i mindre bitar. Lägg allt i en ugnssäker form. Pressa över vitlök, salta och ringla över oljan. Blanda runt allt i formen. Sätt in i ugnen i ca 25 min. Kolla då och då så att det inte bränns, du kan behöva sänka värmen efter ett tag.
4. Ta upp kycklingen ur marinaden och bryn i en stekpanna. Lägg över på en tallrik. När det är ca 5-10 min kvar i ugnen lägger du även i kycklingen och låter den genomstekas.
5. Den marinad som kycklingen inte sugit upp häller du i samma stekpanna som du brynade kycklingen i. Sätt på värmen och blanda ut till en sås med någon msk mjölk. Låt puttra en stund och servera med resten!
Bilden är tagen och redigerad i appen Instagram, ni som har iphones med instagram, följ gärna mig för förkik på mat jag lagar och se andra bilder ur mitt liv: @sooofieee
Har ni instagram? Jag följer er gärna om ni skriver vad ni heter :D
Den här müslin köptes hem förra veckan, och jag älskar den. Den är nu min nya favorit tillsammans med pauluns müsli. Smaken är god och jag älskar att den är krispig och man får tugga vissa bitar lite extra. I är det gojibär (superbären som jag älskar), havregryn med havtorn, pumpakärnor, torkade aprikoser, vetecrisp, havregryn, bransticks, vete/rågflingor och linfrön. Allt detta är goda saker med bra innehåll.
Den har hög fiberhalt, proteinhalt och inget tillsatt socker, vad mer kan man önska?
Nackdelen är kanske priset. Den är dyr jämfört om man hade blandat ihop sin egen. Men det är det kanske värt?
Mina favoriter i är de mörkare avlånga bitarna "bransticks" och gojibären
Den här müslin är ny på marknaden, och det har även kommit en supermüsli variant med acai, blåbär och hallon. Den skulle jag även vilja testa.
Några bilder på hur jag har ätit müslin under veckan som gått:
Och som sagt testa inte att göra gröt på blandningen som jag gjorde i förra veckan, bransticksen och vetecrispen kokade bara sönder och det blev en geggig massa.
Jag var inte sugen på något särskilt till mellis idag, så jag tog lite av många saker så att jag fick lite av allt. Och ett stort glas vatten till. Precis som igår känner jag mig ganska trött i huvudet (vilket jag väldigt sällan gör), jag hoppas inte att jag håller på att bli sjuk. Vatten brukar hjälpa när jag är trög i huvudet. Mellanmålet bestod iallafall av:
x En bit banan
x Några frysta jordgubbar
x En gojiboll av detta slag: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/20/7040596-det-ar-helg-recept-notbollar-med-gojibar-och-pumpacrunch/ (tagen ur frysen)
x Pauluns müsli
x Skinkrullar med keso i
Nu orkade jag inte göra några komplicerade skinkrullar med keso i, men jag kan tipsa om att det är gott att även blanda i kryddor (som basilika, oregano, timjan, pestokrydda, curry), paprikastavar, rivna morötter, tomater, krossade tomater, sallad, avokado, citronsaft och oliver. Testa även att byta ut skinkan mot kalkonpastrami, det tycker jag är ännu godare.
Nu ska jag strax iväg och möta upp min lilla mamma! :)
x Egengjord hallon/vanilj/banan yoghurt med funcs supermüsli
x Frökuse med philadelphia, kokt ägg och örtsalt
Egengjord hallon/vanilj/banan yoghurt:
Blanda mosade hallon+vaniljpulver+mosad banan+naturell yoghurt!
Jag har skrivit det förut, men ett sätt att hälsoboosta sin frukost är om man byter ut den smaksatta vanilj/frukt/bäryoghurten mot naturell youhurt. Och sen kan man blanda i bär/frukt/kryddor själv.
Om exakt 33 min kommer jag och resten av Sveriges nior sätta oss för att skriva första delen av nationella provet. Så håll tummarna för Sveriges framtid då ;) Men dagens prov är bara 1 timme och 20 min, så det är skönt att börja med en ganska (förhoppningsvis) lätt del!
Vi hörs senare...
Meningen var inte att jag skulle laga middag ikväll, men det blev så iallafall haha. Matlagning är för mig ett sätt att vara kreativ och slappna av. Jag hade världens sug efter dragonsås, så jag letade upp ett nummer av LagaLätt där jag fann en sådan sås med kyckling i. Jag körde samma ingredienser som i receptet, bara annan mängd av vissa saker:
Kyckling i dragonsås och morötter i ugn (3 personer)
valfri mängd morötter
2 stora kycklingfileer
1 stor schalottenlök
3 dl vatten+1/2-1 hönsbuljongtärning
1 tsk torkad dragon
1,5 dl vanlig grädde/matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1-1 1/2 msk citronsaft
1. Ugnen på 250 g.
2. Skala morötterna och halvera dem på längden. Lägg i en ugnsform och häll över olja och strössla salt. Baka i ugnen i ca 20 min.
3. Medans morötterna görs: Skär kycklingen i bitar. Stek dem i en stekpanna så att de får yta. Skala och finhacka löken och låt fräsa med kycklingen i någon minut. Salta och peppra. Lägg över i en ugnssäker form.
4. Blanda i vattnet och buljongen i stekpannan och sätt på värmen så att buljongen löser sig. Blanda i dragon, grädde, senap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll såsen över kycklingen. Nu ungefär ska morötterna ha varit inne i ca 20 min, låt morötterna vara kvar men sänk värmen till 225 g. Ställ även in kycklingen med såsen i ca 10 min så att kycklingen genomsteks.
6. Ät allt tillsammans med t.ex kamutvete!
Nu var vi 3 personer hemma hos mig som åt detta och därför står receptet för 3. Men sås blev det över så om ni är 4 (som grundrecept brukar vara), ha bara mer kyckling för såsen räcker ändå!
Nu ska jag återgå till mysläge och sätta på ett avsnitt av någon bra tv-serie innan jag lägger mig, skola imorgon med första nationella provet för i år, jag är redan nu supertrött och imorgon måste jag vara utvilad inför det!
Jag vill även tacka för fina kommentarer jag får av mina läsare, det vore inte alls kul att blogga om jag visste att ingen läste det, en kommentar som gjorde mig direkt på bättre humör idag:
Du är makalöst kreativ! Hittade din blogg idag och har inte kunnat sluta läsa. Tack för alla tips, speciellt alla mellanmålsrecept! Hit kommer jag att återvända, så sluta inte sprida matglädje! :)
Potatis/avokadomoset: Koka som vanligt 3 potatisar. Häll av vattnet och mixa med 1 avokado, lite olivolja, citronsaft, salt och peppar.
Med inspiration härifrån: http://ellen.shapemeup.se/
Eftersom jag gick i skolan i lördags är jag ledig idag. Superskönt! Jag sov några timmar extra och gick sedan till gymmet. Gymmet är jämt fullt av för mycket folk såhär års, men inte vid halv 10. Bara jag och några pensionärer. Härligt att se så många pensionärer hålla igång och svettas på gymmet, det tycker jag är sällan man ser. Även fast jag inte har varit på gymmet på många veckor så orkade jag med tyngre vikter än förra gången, men jag tränat och tydligen blivit starkare på andra sätt. Jag testade även hur länge jag orkade hålla plankan. Jag klarade 3 och en halv minut, det är ganska bra va? Jag hade nog klarat 4 min om jag haft bättre musik och någon som stått bredvid och peppat mig.
Nu ska jag fortsätta njuta av min lediga dag, strax kommer en kompis över hit :D Ni får ha en underbar måndag ni med!
Dagens lunch: Potatis/avokadomos med ugnsbakad lax, rårivna morötter, ugnsbakade paprikabitar och grön sallad, MUMS!!!
Det var väldigt längesedan jag åt ugnsbakade paprikabitar, det är bland det godaste jag vet, så jag passade på att göra det nu när jag ändå skulle ha laxbiten i ugnen. Det är verkligen det enklast man kan göra, skär en paprika i bitar, lägg i en form, häll över lite olivolja och in i ugnen på 225 g i ca 25 min!
Jag irriterar mig på alla som säger att fisk inte är gott. För det är det. Det gäller bara att tillaga den på rätt sätt. Jag tror minnena av skolans geggiga fisk får många att tro att all fisk är äcklig. Men fredagens middag visar iallafall att fisk kan vara underbart gott:
Medelhavsfisk (4 portioner)
600 g valfri vit fisk (vi hade torsk)
250 g körsbärstomater
3/4 dl egenpressad citronjuice
1 dl kalamataoliver
10 st vitlöksklyftor (ja du läser rätt, det ska vara 10 st)
1/2 kruka basilika
olivolja
salt o peppar
nötströssel:
10 valnötter
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka basilika
1. Sätt ugnen på 225 g (om fisken är fryst, försök halvtina den innan).
2. Olja en ugnssäker form. Salta och peppra runt om fiskfilerna. Lägg ner i formen.
3. Dela tomaterna och lägg på fisken. Pressa citronerna och och häll över saften. Lägg på oliverna och vitlöksklyftorna (hela med skalet på). Hacka basilikan och strö över. Ringla även över olivolja eller olivolja med basilikasmak.
4. Sätt in i ugnen ca 10-15 min (ca 20 min om fisken är halvtinad/fryst) tills fisken är klar.
5. Hacka valnötterna, pressa vitlöken och hacka basilikan och blanda i en sål. Strö över fisken när den kommit ut ur ugnen.
6. Ät och njut!
Sedan äter man självfallet inte vitlökarna, de är bara med för att ge smak åt resten av rätten :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|