Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 10 augusti 2012 14:13

 


Ciao ciao! Nu drar jag strax till Värmland över helgen. En sådär 5 timmar bilresa väntar nu :(


Hursomhelst nu när jag är borta har jag fixat tidsinställda inlägg åt er, så kika in här som vanligt. Men "live" hörs vi igen söndag kväll/måndag morgon!


Jag passar även på att ha en frågestund medan jag är borta. Så fråga på nu i kommentarfältet till detta inlägg. Det ska helst vara enligt bloggens tema: mat/hälsa/träning men kan även vara en del personligt om mig (fast självklart inte privata saker). Vill även tillägga att jag inte är utbildad eller något inom mat/hälsa/träning utan jag har bara det som ett stort intresse. Allt svaras efter egna erfarenheter och den fakta jag har läst (och den behöver ju inte alltid stämma tyvärr). Bara så att ni har det i baktanke! :D


Så bomba mig med kommentarer nu...


Av Sofie - 10 augusti 2012 13:50

     

 


Till lunch idag var det ett paket kycklingfärs som stod och framme och som skulle ätas upp. Vad ska jag göra? Jag har gjort en god köttfärssås med kyckling tidigare men jag ville göra något nytt. Jag kikade lite i kylskåpet, vi hade några rödbetor och sedan 1/2 squash som var på gränsen att behövas slängas. Jag använde dem i, och sedan fortsatte mitt exprimenterande i köket precis som vanligt. Resultat? En läskigt rosa kycklingfärssås, men väldigt god och annorlunda mot vad jag har gjort tidigare.


Rosa kycklingfärssås med rödbetor, bönor, squash och timjan (4 personer)


400 g kycklingfärs

2 schalottenlökar

1/2 squash

2 medelstora rödbetor

1-2 dl grädde/creme fraiche/turkisk yoghurt (jag blandade lite av allt haha då vi inte hade 1 hel dl av något)

2-3 tsk torkad timjan

1 1/2 dl kokta och sköljda sojabönor (eller andra bönor/kikärter)

salt o peppar


1. Bryn färsen.

2. Finhacka löken, grovriv squashen och skala och grovriv rödbetorna. Fräs med färsen i slutet.

3. Häll i grädde och timjan, låt puttra ett tag, sådär 5-12 min (beror lite på hur mycket tid man har på sig).

4. Häll i bönor och smaka av med salt och peppar. Låt puttra yttligare ett par minuter!


    Läskig färg :S Allt blev rosa, och bilderna jag tog på hela såsen i stekpannan såg så oaptitliga ut att jag inte tänker lägga upp de bilderna! Men en överraskade god och annorlunda smak hade den. Testa!

Av Sofie - 10 augusti 2012 08:39


 


x Hembakat bröd (recept kommer i helgen när jag är bortrest) med keso, kokt ägg och basilika

x Naturell yoghurt blandat med keso och turkisk yoghurt (eftersom den naturella i stort sett var slut) med kanel, blandade rostade nötter/frön (kommer även upp ett inlägg hur man själv rostar i helgen), hallon, kiwi och en klick mandelsmör på toppen


Ja tidig och tidig morgon kan man väl inte egentligen säga. Jag har varit upp kl. 7.40 många gånger på lovet, men nu för första gången var jag tvungen att gå upp (väckarklocka). Jag ska faktiskt till läkaren (hjälp jag har inte varit där på sådär 8-10 år kanske), ska kolla hjärtat och lite annat, även fast jag vilat en massa så känns det inte normalt sedan jag var sjuk förra veckan. Just nu precis innan har jag en massa sjuka idéer om att de kommer finna världens hemskaste sjukdomar på mig och jag kommer bli tvingad att ligga stilla i en säng tills jag dör. Troligtvis är det inte så farligt, eller ingenting alls. Det vore skönt att höra :)


Ska även nämna att jag åker bort över helgen. Släktträff i Värmland med 200+ personer som har samma efternamn som mig. Tur att man inte i Sverige tilltalas med Mr. Mrs. eller Ms. och sedan efternamnet, då skulle det bli lite förvirrande ;) Ingen bloggning därifrån för min del. Men jag har fixat flera tidsinställda inlägg som jag oftast brukar göra när jag är borta. Så ni kommer inte märka någonting!


 


Ha en fin dag!

Av Sofie - 9 augusti 2012 18:00


  Ser lite dyster ut men smaken är inte alls dyster :)


Jag brukar sällan helt kapa andras recept precis som de är, jag gillar ju att göra min egna version av receptet. Men detta receptet är helt kapat (eller jag ändrade från 1/2 dl till 3/4 dl valnötter men det räknas inte) från AliceAugustas blogg (den har väl ingen missat). Egentligen hade jag inte alls tänkt att baka idag. Men så satt jag och läste lite bloggar innan jag skulle till farmor och detta recept kom upp. Det lät väldigt gott och enkelt, och för ovanlighetens skull hade jag allt hemma. Och det var dessutom perfekt fika att ta med till farmor! Och så fick jag äntligen testa det kokosmjöl och stevia strö som jag köpt inför bakningen till min födelsedag (som aldrig blev av). Återkommer senare med vad jag tycker om produkterna, jag vill testa de fler gånger och läsa på lite innan jag skaffar mig en riktig åsikt! Okej här kommer receptet iallafall:


Morotskakamuffins (12 st)


1 dl kokosmjöl

3/4 dl grovhackade valnötter

1 riven morot (ca 120 g)

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 msk kanel

1 dl stevia strö (eller honung/agave/vanligt strösocker)

1 dl valfritt mjöl (jag tog mandelmjöl, eller ta dinkel, graham, rågmjöl, annat)

100 g kvarg/kesella

2 ägg

1/2 dl vatten


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Blanda alla blöta (kvarg, ägg, vatten) i en annan bunke.

4. Blanda samman innehållet i bunkarna noga.

5. Klicka ut i 12 st muffinsformar.

6. Grädda i ugnen i ca 15-25 min (enligt receptet 15-20 min, för mig tog det 25 min).

7. Låt svalna!


Till fikat (eller mellanmål som jag till vana att kalla det) idag åt vi de precis som de var och det var gott. Men jag tror säkert att de blir ännu godare om man toppar med en röra på kesella/turkisk yoghurt/färskost blandat med citronsaft/mosade hallon eller liknande :)


 

Av Sofie - 9 augusti 2012 11:54


 


Dagens frukost:

x En sjukt god bägare med olika lager


Blåbärs/hallon/choklad/vanilj/jordnötssmör/choklad bägare (1 glas och portion): Blanda 1 dl valfria gryn, 2 dl naturell yoghurt, 2 dl frysta (mosade) blåbär/hallon, 2-3 tsk kakao och gärna 1-2 krm vaniljpulver (inte nödvändigt men förhöjer smaken). Låt gegga ihop sig en stund (kan förberedas kvällen innan och stå i kylskåpet över natten också). I en annan skål blandar du 1 dl kesella eller turkisk yoghurt med 1 msk jordnötssmör. Lägg halva bärröran i botten av ett glas, halva jordnötsröran, halva bärröran, halva jordnötsröran och avsluta med några (rostade) frön eller nötter (kommer snart ett inlägg om hur man torrostar sina egna frön/nötter)


Idag vaknade jag lite senare än vanligt. Som vanligt när man går upp senare än vanligt så är kroppen inte hungrig. Men frukost blir det alltid ändå, annars blir jag bara vrålhungrig efter 1 timme. Jag tänkte att jag inte skulle göra något avancerat, en lätt davosgröt skulle bli perfekt, det var det längesedan jag åt det. Men som vanligt när jag börjar göra något i köket blir det till världens expriment, "tänk om jag skulle blanda i det?" och "då kan jag ju blanda i det också" och "så kanske jag kan göra lite såhär så blir det ännu bättre". Jag kan inte låta bli haha även fast att jag har bestämt mig att jag ska göra något enkelt och fort. Men det är ju bra för er, ni får ju en massa härliga nya recept och tips hela tiden :D


Jaja angående smaken så förstår ni nog att den var väldigt bra med tanke på detta inläggets rubrik. Lyxigt och skulle likaväl kunna ätas som efterrätt som till frukost!


   

Av Sofie - 8 augusti 2012 16:26


 


Jag har alltid sagt att jag inte tycker om rödbetor. Jag tror att jag första gången smakade det på dagis och testade även det igen på lågstadiet (hemma har vi aldrig ätit det). Det fick räcka! Då var det ju inte "riktiga" rödbetor utan konserverade i lag på burk. Men så blev vi bjudna på det till förrätt när vi var bortbjudna, och då var det riktiga hemmakokta. Oj så gott det var. Och jag sa bestämt att det här skulle jag göra om. Har jag gjort det? Nej! Men nu när det är rödbetssäsong så köpte vi hem några häromdagen. Passade perfekt som lunch idag. Som oftast när jag lagar till mig själv använder jag inga mått, utan bara gör. Men jag skrev ungefärliga mått inom parantes:


Rödbetssallad med fetaostkräm, rostade valnötter och champinjoner (1 person)


Koka (4 st) rödbetor (som ej är skalade, ev. med avskurna kvistar och något skrubbade) i en kastrull i ca 15-20 min (på vintern är de större och behövs koka längre tid). Lägg upp (några nävar) gröna salladsblad på en tallrik. Smula (50 g) fetaost, blanda med (1/2-1 dl) kesella/turkisk yoghurt/creme fraiche, saften från (1/4-1/2) citron och svartpeppar. Stek (3-4) champinjoner i olja/smör. Torrosta (10) valnötsbitar i en stekpanna på hög värme i några minuter. Skala (1/2-1) morot och skär i "mynt". Häll av rödbetsvattnet. Skala rödbetorna under rinnade kallt vatten (så att du inte bränner händerna) och skär i mindre bitar. Häll flingsalt över rödbetorna. Lägg rödbetorna, fetaostkrämen, champinjonerna, valnötterna och morötterna på salladsbladen. Klart!


Denna sallad passar även utmärkt att ha till maten som en "sidorätt" eller "sidosallad" eller vad man nu ska kalla det.


    


Rödbetor är verkligen gott. Har ni några tips på vad man mer kan göra med dem? Kokta rödbetor är den enda rödbetsmaten som jag har hört talats om och så denna lasagne också! :D

Av Sofie - 8 augusti 2012 09:47


 


x Grön detox smoothie

x Sportknäcke med keso och kokt ägg

x Naturell yoghurt blandat med keso toppat pauluns müsli samt en klick mandelsmör


Grön detox smoothie (1 glas): Mixa samman 3/4 dl färsk basilika, 1 äpple, 1 dl mango, 1/2 dl vatten och saften ur 1 lime!


Nej jag kör ingen detox. Jag var bara sugen på att testa en grön variant på smoothie och hittade ett recept (som jag gjorde om rejält) på en detoxvariant. Fräscht, gott och svalkande! Testa :)


  Jag tycker att den gröna färgen är fin och inte alls avskräckande. Men pappa som är van och tycker ibland att jag gör lite väl konstiga blandningar ibland kollade på färgen och sa med förfärad blick "Sofie har du alger i?" Haha nää det finns annat grönt som heter basilika och äpple!

Av Sofie - 7 augusti 2012 20:19


  Grytan tillsammans med bulgur och blandsallad till dagens middag!


   Den här grytan har jag gjort tidigare eller iallafall en liknande version, men jag vet inte om jag lagt upp den här, i sådanna fall för väldigt länge sedan. Jag är inte så mycket för grytor (kanske ni har märkt...) men den här är verkligen sååå god. Den får mig att tänka tillbaka på en skidresa i Härjedalen. Då åt jag en nästan identisk gryta/röra fast i tunnbrödsrulle på ett fjäll. Egentligen ska det vara renskav i, det är godast, men av hänsyn till min lillebror som inte äter det så fick det bli på lövbiff idag, nästan lika gott. Perfekt höstgryta!


Gryta med renskav/lövbiff, soja, ingefära och grönsaker (ca 4 personer)


ca 500-600 g renskav eller lövbiff

3 schalottenlökar

1 vitlöksklyftor

2-3 msk finriven ingefära

3 morötter

250-300 g broccoli (jag använde fryst för enkelhetens skull)

1/2 dl tomatpure

2 msk soja

2 dl creme fraiche (jag använder den feta 34 % utan tillsatser)

salt o peppar


1. Strimla köttet.

2. På en annan skärbräda: Finhacka lök, pressa vitlök, riv ingefära och skala och skär morötter i "mynt".

3. Bryn köttet i en stekpanna.

4. I en annan stekpanna fräs lök och vitlök mjuk. Lägg i ingefära, morötter och broccoli och låt fräsa någon minut.

5. Lägg över köttet i grönsaksfräset.

6. Rör i tomatpure, soja och creme fraiche. Låt småputtra i sådär 7-15 min. Smaka av med salt och peppar!


  Grytor lyckas aldrig se så aptitliga ut på bild haha...


Nu väntar sängen och OS (eller kanske en film?), skönt och välförtjänat med tanke på hur långt jag och en kompis spontant var ute och gick idag (över 3 stora stadsdelar)!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards