Senaste inläggen
Här kommer andra varianten av mellanmålmuffinsen med kokosgrund. Jag älskar dem, eller jag älskar alla varianter av dessa muffins. Ni som missade hallon/blåbär/kardemumma varianten hittar den här. Lagom söta men smakrika och perfekt konsistens. Supersmart att ha med i väskan som mellanmål.
Mellanmålsmuffins kokosstyle med äpple/kanel (9 st)
2 ägg
1 mosad banan
1 dl havregryn eller andra gryn
1 dl kokosmjölk
2 msk kokosmjöl (går säkert med annat mjöl)
1 msk jordnötssmör eller annat nötsmör
1 rivet äpple
1 1/2 msk kanel
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
Toppingen: Mandlar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser noga till muffinsen i en bunke.
3. Fördela i ca 9 st normalstora muffinsformar. Tryck i 1-3 mandlar i varje muffins.
4. Grädda i ugnen i ca 20-30 min. Låt svalna.
5. Frys in eller ät direkt. Perfekta att på morgonen bara ta ut ur frysen, lägga i väskan och äta senare till mellanmål.
Dagens lunch ville inte hamna på bild, men så god den var:
Indisk laxpytt (1 portion)
1 portionsbit lax
1-1 1/2 dl kokt bulgur
100 g kokta kikärter
1 msk tomatpure
1-2 msk vatten
1 tsk indisk kryddblandning
ca 25-30 g tärnad fetaost
salt o peppar
1. Skär laxen i mindre bitar. Bryn i en stekpanna.
2. Fräs med kokt bulgur, kikärter, tomatpure, vatten och krydda. Lägg i fetaosten på lägre värme så att den smälter något. Smaka av med salt och peppar.
3. Klart, servera med vad du vill. Jag hade stekta wokgrönsaker och en sås på mosad avokado+turkisk yoghurt+salt!
Väldigt gott, och enkelt när man bara lagar åt sig själv. Jag är hemma nu supertrött efter min klassresa med alldeles för lite sömn, precis som det brukar vara på klassresor ;) Vi fick en lång håltimme mellan resan och eftermiddagens lektion så jag passade på att åka hem och vila lite emellan. Nu blir det skola i några timmar och sedan ska jag till andra sidan stan för att hämta ut min tjejmilennummerlapp :D
x Havrepannkakor med jordgubbs/basilika röra, två jordgubbar och jordnötssmör
Åh gjorde helt perfekta pannkakor/plättar idag till frukost. NI MÅSTE TESTA DESSA!!!! Mina favoriter bananpannkakor är goda men jag vill gärna ha lite mer kolisar till frukost. På instagram har jag sett många amerikanska bloggare göra pannkakor på ett havremjöl som de gör på mixade havregryn. Smart va? Det blir ju nästan som gröt med ägg i, bara att de är i pannkaksform. Dessa kommer ni se mer av på bloggen!
Havrepannkakor/plättar (1 person)
1/2 dl havregrynsmjöl (dvs havregryn som mixats till ett mjöl, alternativt något annat mjöl)
1 ägg
1 äggvita
1/2-1 mosad banan
1 tsk bakpulver
gärna kanel/kardemumma/vaniljpulver/mosade bär/liknande för mer smak
1. Bara att blanda ihop allt i en skål.
2. Stek till 2 pannkakor/plättar på medelhögvärme i olja/smör.
3. Toppa med vad du vill! Min röra på bestod av hackade jordgubbar, basilika, keso, kesella och lite vaniljpulver :D
Dessa går ju såklart att äta till mellanmål, lunch, fika osv också....
Idag åker jag på klassresa med min nya klass :D Hemma imorgon kväll, så vi hörs då igen!
Dessa är inte söta muffins man fikar på. Men de är riktigt goda ändå. Passar perfekt att ha med i väskan och äta som mellanmål i skolan/på jobbet. De har alldeles perfekt konsistens och jag tror hemligheten heter kokos, grunden kommer från Annie. Jag har nu testat att göra 3 varianter av dessa muffins med samma grund och olika smaksättningar. Alla är så goda!
Mellanmålsmuffins kokosstyle med hallon/blåbär/kardemumma (9 st)
2 ägg
1 mosad banan
1 dl havregryn eller andra gryn
1 dl kokosmjölk
1 1/2 dl frysta hallon/blåbär som tinas och mosas i smeten
2 msk kokosmjöl (går säkert med annat mjöl)
1 msk mandelsmör eller annat nötsmör
1 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
Toppingen:
Ca 3/4 dl hallon/blåbär
Kokosflingor
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser noga till muffinsen i en bunke.
3. Fördela i ca 9 st normalstora muffinsformar. Tryck i några fler hela hallon/blåbär i muffinsen och toppa med kokosflingor.
4. Grädda i ugnen i ca 25-30 min. Låt svalna.
5. Frys in eller ät direkt. Perfekta att på morgonen bara ta ut frysen, lägga i väskan och äta senare till mellanmål.
Fungerar såklart även som frukost etc!
x Mellanmålsmuffins med äpple/kanel (recept denna och några andra varianter av dessa muffins kommer)
x Yoghurtblandning på 1 dl naturell yoghurt, 1 dl turkisk yoghurt, 1 dl keso, 1 msk kallt kaffe, 1/2 msk kakao och 2 krm vaniljpulver toppat med mango, gojibär och valnötter
Mums, supergott! Jag älskar alla mina nya varianter på mellanmålmuffins, det är kokossmak på dem och det är så gott. Recept på hallon/blåbär/kardemumma varianten tänker jag lägga upp senare här idag, så kika in här då! Och självklart var även yoghurtblandningen god, om man gillar kaffesmak vill säga :)
Nu hinner jag inte skriva mer för jag måste supersnabbt fixa mig för att komma i tid till skolan :O
I helgen har jag faktiskt inte lagat någon mat alls så jag kände för det denna kväll. Problemet var bara vad jag skulle laga? Det blev till slut att jag gjorde en sås på en av mina favoritkombinationer soltorkade tomater/fetaost/basilika och bredde över kycklingfiléer, åh så gott! Till detta frästes grönsaker och blandades i överbliven bulgur från kylskåpet, detta måttade jag inte utan bara slängde ner allt gott jag fann.
Kyckling med soltorkade tomater/fetaost/basilikatäcke och grönsaksbulgur (4 portioner)
4 lagomstora kycklingfiléer
salt o peppar
1 dl philadelphia
6 st finhackade soltorkade tomater
50-60 g smulad fetaost
1 msk torkad basilika
Några nävar fryst spenat
Några morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Kokt bulgur/liknande för ca 4 personer
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Salta och peppra kycklingen och lägg i en ugnsäker form.
3. Blanda ihop philadelphia, soltorkade tomater, fetaost och basilika. Fördela och bre över kycklingen.
4. Sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
5. Fräs spenaten i en stekpanna så att den smälter.
6. Skala och skär morötter i "mynt". Pressa vitlök. Skär paprika i mindre bitar.
7. Fräs morötter, vitlök och paprika med spenaten. Fräs några minuter och rör slutligen i bulgur.
8. Ät allt tillsammans och NJUT!!!
Har ni också ätit något gott till middag? :D
Att äta frukt/grönsaker/bär 5 gånger om dagen är något som alla vet är bra och hälsosamt. Jag har inga som helst problem med att uppnå det, jag äter nog snarare ett överskott. Men det är så gott, jag kan inte fatta att jag för 2 år sedan och innan det i stort sett aldrig åt det.
Jag har ingen aning om hur mycket frukt/grönsaker/bär ni äter men jag tänker ändå skapa denna kategori för att inspirera till att äta mer frukt/grönt/bär. Jag är så trött på alla som säger att det är tråkigt att äta frukt/grönsaker och tänker då endast på smaklös isbergssallad med gurka och tomat, och i fruktväg bara äpplen och bananer. Det finns ju så mycket mer inom denna matkategori!
Så hur ska detta gå till nu då? Jo varje vecka, eller varje vecka jag hinner, kommer jag presentera en frukt/grönsak/bär. Jag ska främst leta reda på nya frukter/grönsaker/bär i mataffären som jag aldrig ätit och testa dem. Men ibland kanske det blir någon som jag ätit men som inte är vanlig som jag kommer att skriva om. Jag kommer att skriva ett inlägg om frukten/grönsaken/bäret, lite fakta osv och fråga om ni har några bra tips på vad man kan göra med produkten. Sedan under veckan kommer jag att använda produkten i matlagningen. Det beror ju lite på vad det är, är det en frukt kanske jag använder den som topping på en frukost, och är det en grönsak kanske jag kan få ner den i ett middagsrecept. Ni fattar. Sedan under veckan kommer jag uppdatera "faktainlägget" med tips och länkar på recept med vad man kan göra med frukten/grönsaken/bäret.
Det roligaste är självklart att ni köper hem samma vecka denna frukt/grönsak/bär så kan vi testa den tillsammans.
Tycker ni detta låter som en bra idé? Jag har ingen aning, jag testar i några veckor och ser hur det blir!
Först ut är iallafall frukten Kumquats. Den finns kanske inte i alla mataffärer men i de hyfsatt stora. Jag har aldrig ätit denna frukt tidigare utan såg den i mataffären och köpte hem.
Här finner ni bra fakta om frukten som jag tror kommer från en hyfsatt bra källa. Sammanfattningsvis är Kumquats en citrusfrukt med mycket sött skal, sött fruktkött och sur juice i mitten. Den är väldigt liten, ca 3-5 cm lång. Den ser ut som en oval apelsin men som sagt mycket mindre. Man kan äta hela frukten med skal och allt. Passar bra i skivor som dekoration, i te/drinkar och ihop med choklad. De transporteras från Israel, Afrika och Sydamerika och är därför inte så bra ur miljösynpunkt.
Jag har ingen aning om vad jag ska göra med frukten utan att äta den hel som är. Men jag ska komma på något. Har ni ätit Kumquats någon gång? Och vad tycker ni om denna nya kategori? Lämna gärna en kommentar! :D
Min hjärna är lite förvirrad av mina alla olika muffinsvarianter. Jag gjorde ju en variant choklad/kokosmuffins som var mer fika/efterrättsliknande förra veckan. Sedan har jag även testat en annan variant choklad/kokosmuffins som är mer som en mellanmålsliknande fralla men supergod. Recept på de kommer, jag har även planer på att testa att göra mellanmålsmuffinsarna/frallorna med samma grund men med andra smaksättningar. Kanske hinner jag göra det ikväll? Och sedan sist men inte minst har vi mina alla varianter frukostmuffins som jag gör i micron, ska sammanställa alla de varianterna med länkar till recepten i ett eget inlägg tänkte jag. Och det var en ny variant sådana här frukostmuffins i micron som jag gjorde till frukost idag och receptet på dessa kommer här:
Ingefära/citron frukost muffins/cupcakes med hallontopping i micro (1 person)
Muffins:
3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn
1 ägg
1 äggvita
3-4 krm torkad ingefära
skalet och saften ur 1 citron
1 liten riven morot
1/2-1 mosad banan
Topping:
1 dl kesella/turkisk yoghurt
Hallon
Kanel
Ev. kokosflingor och pumpakärnor
1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i muffinsformar i papper, jag tog 3 ganska stora.
2. Micra på full effekt i micron i ca 2-4 min, beroende på hur stora muffinsformar du har.
3. Blanda ihop allt till toppingen. Bara att kleta över muffinsen när de är klara!
Väldigt uppfriskande med ingefära och citronsmak, testa! :D
Så nu är jag tillbaka på bloggen igen. Jag har som sagt haft en bloggpaus under helgen och varken bloggat eller läst några andra bloggar. Skönt, man behöver göra det ibland :D
Idag då? På måndagar har jag världens underbaraste långa sovmorgon. Fast jag som är morgonpigg av mig kommer nog inte använda tiden så mycket till att sova. Idag var jag uppe 7, åt lite snabb energi och upptäckte att det bara var 10 grader och regnade ute. Wiho hejdå sommaren :( Men jag drog ändå på mig löparkläderna och körde min planerade 8 km runda i bra tempo, verkligen superhärligt, sista distanspasset innan tjejmilen på lördag! Morgonträning på måndagar kommer bli min nya grej, jag som nästan aldrig morgontränat tidigare. Brukar ni morgonträna? Nu har jag iallafall fått i mig frukosten ovan och duschat och fixat mig för en dag i skolan. Vi hörs senare!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|