Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 5 september 2012 21:27


 


Oftast handlar mina föräldrar hem all mat vi äter (och jag skriver ofta fina listor på sms till dem hihi), men ibland handlar jag. Idag skulle jag bara snabbt in där för att köpa kesella då den har varit slut i några dagar och jag vill ha det. Som vanligt när jag går in i en affär så kan jag inte komma ut med en sak. Jag hittar saker som jag kommer på är slut hemma och hittar nästan alltid något nytt att pröva. Så även idag blev det en drös saker.


Sedan kommer vi till det jag vill ta upp. Miljöhandling! Alltså att handla mat med tanke på miljön. Jag skulle säga att jag är riktigt dålig på detta. Jag äter nog för mycket kött och vill ha en massa frukter, och en del kommer långt ifrån. Inte bra! Med veckans veggo ska jag försöka dra ner lite på köttet och äta mer vegetariskt även fast att jag skulle kunna göra mer, men det är ändå ett steg i rätt riktning.


Men en annan sak och det är främst det jag vill ta upp med inlägget är den stora boven plastpåsarna. För när vi handlar behöver vi ju något att lägga allt vi köper i. Vi använder plastpåsar. Varje gång jag står där vid kassorna och ska betala och inser att jag måste köpa några plastpåsar IGEN så tänker jag att jag ska börja ta med redan använda påsar. Alltså att återanvända dem. Men sedan glömmer jag det alltid. Så från och med nu är det ett mål att börja ta med påsar till affären för att slippa köpa nya. Eller att göra som jag gjorde idag vilket är ännu bättre. Jag hade faktiskt en tygkasse i min handväska som jag kunde ta ut och fylla med alla matvaror. Supersmidigt och jag tjänade dessutom några kronor. Tänk om man gör det varje dag? Då blir det lite pengar iallafall! Dagens tips från mig: Ta med använda påsar eller en tygkasse :D


Sedan när vi ändå är inne på miljö kan vi ta upp det här med ekologisk mat. Vad är det? Finns det en exakt definition? Och hur mycket bättre är det egentligen? För miljön och individen? Själv tycker jag att det är väldigt flummigt och svårt att veta. Ska man lägga extra pengar på det eller är det inte så stor skillnad? Jag har hört kunnande som säger att om ska börja köpa ekologiskt är det köttet och frukter/grönsaker med inget/tunt skal (eftersom de inte har något skal som skyddar mot besprutningsmedel) som man ska börja med. Andra säger att allt ska vara ekologiskt och andra säger att det bara är sätt att lura folk på pengar.


Okej det här blev ett väldigt flummigt inlägg om miljö och ekologi i samband med mat. Men jag vill ändå ta upp det för det känns aktuellt och jag har inte skrivit om det någongång. Som ni märker är jag väldigt okunnig om detta. Det vore kul om ni kunde ge er syn på det hela. Och kanske har ni några kloka tankar kring detta?


    Hem kom bl.a 3 nya saker från frysdisken, frågan är bara vilken som ska bli veckans frukt/bär/grönsak denna vecka? :)

Av Sofie - 5 september 2012 07:31

     

 


x Två lager davosgröt toppat med hampafrön och kokosflingor

x Ett kokt ägg

x Kaneläpplebitar med keso


Två lager davosgröt (1 person): Blanda i en skål 1/2 dl fiberhavregryn, 1 dl naturell yoghurt, en bit mosad banan, kakao och jordnötssmör noga. Smaka av. Blanda i en annan skål 1/2 dl fiberhavregryn, 1 dl naturell yoghurt, blåbär/hallon och jag tror även jag hade i lite vaniljpulver. Ställ in båda skålarna i kylskåpet över natten. Ta ut på morgonen och varva fint i ett glas eller kör enkelvarianten som jag och lägg den ena gröten på den andra i en skål. Om du vill kan du toppa med vad du vill!


Varma kaneläpplebitar: Skär ett äpple i mindre bitar. Lägg på en tallrik och häll på en massa kanel. Blanda runt så att bitarna är "kaneliga" på alla sidor. In i micron på högsta effekt till äpplebitarna har blivit varma, ca 45-60 sek beroende på hur stora bitar du har skurit!


Godmorgon :) Onsdagar är min enda tidiga morgon, och jag har dessutom en lång dag. För att kunna sova sålänge som möjligt försökte jag fixa allt för dagen igår kväll, ta fram kläder, packa väskan och även fixa frukost. Koka ägg och göra davosgröt är sådana saker man kan göra kvällen innan och bara ta fram på morgonen. Jag gjorde till och med två varianter för att det skulle bli lite lyxigare. Älskade frukoststund, den prioriterar jag alltid! Änsålänge har jag varit bra på att fixa frukost och mellanmål (planering, planering, planering), vi får se hur många månader det håller i sig... Förresten testade jag att göra kaneläpplebitar i micron efter att ha läst om det, så himla gott. Ni måste testa det :) Supersnabbt och superenkelt


   

Av Sofie - 4 september 2012 22:30


 


Om jag äter kvällsmål brukar jag oftast bara snabbt slänga ihop något enkelt i ett glas, och det blir aldrig sådär fint att jag skulle lägga upp det här. Men idag körde jag på en lyxigare variant. Kommer ni ihåg chokladfluffet jag la upp för ett tag sedan? Det tycker jag är jättegott och det har jag gjort flera gånger. Men jag tänkte, går det inte att smaksätta med något annat? Och lime och kanel fick det bli, smakade väldigt gott ihop!


Kvällsfluff med lime och kanel (1 person)


1-2 äggvitor

limesaft (ca 1/2-3/4 lime per äggvita)

kanel (ca 1/2-1 tsk)

valfri sötning (honung/agave/stevia t.ex.)


1. Vispa äggvitor med en elvisp till ett hårt skum.

2. Rör försiktigt i limesaft och kanel efter smak. Söta sedan också efter smak.

3. Toppa med vad du vill eller inget alls!


          

Lite fler bilder :)


Godnatt!

Av Sofie - 4 september 2012 15:00


 


Kommer ni ihåg omelettmuffinsarna jag gjorde för 100 år sedan eller ja det var några veckor sedan? De var ju goda men jag var lite osäker på om de skulle vara goda kalla och/eller rumstempererade? Jag bestämde mig för att pröva. Så jag gjorde en liten sats i söndags kväll samtidigt som jag bakade bananbrödet. Jag tänkte att om de smakade okej utan kylskåpskyla i några timmar så är de perfekt att ha med som mellanmål. Och det var de sålänge man fyller de med mycket fyllning som jag gjorde! Precis som kokta ägg så skulle jag nog bara förvara de max 1 dag utan kylskåp för att de inte ska bli dåliga. En annan postiv sak är att de inte luktar lika illa som kokta ägg, så de är lite mer "bussvänliga" haha ;) Söndagens recept:


Omelettmuffins med soltorkade tomater, sallad, fetaost och basilika (4 st)


4 ägg

1 msk mjölk

2 msk krossade tomater

1 dl hackade salladsblad

4 st finhackade soltorkade tomater

1/2 dl smulad fetaost

1 tsk torkad basilika


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Elvispa äggen i ca 1-2 min i en bunke. Rör försiktigt i resten.

3. Häll upp i 4 stora muffinsformar i en muffinsplåt (annars kommer de att rinna ut).

4. Grädda i ugnen tills de har stelnat ca 20-25 min!

5. Ta ut och ät, godast varma men även kalla!


Detta var fyllningen jag hade i igår. För mer tips om fyllningar och hur man gör omelettmuffins kika in detta inlägget jag skrev förra gången :)


  

Så här såg de ut innan ugnen och innan de "svällde" upp!

Av Sofie - 4 september 2012 08:46


   


Dagens frukost:

x Naturell yoghurt med pauluns müsli, färska blåbär och kanel

x Snabbt mandelmicrobröd med keso, kokt ägg och pestokrydda


Snabb mandelmicrobröd(1 st): Blanda ihop 1 msk mandelmjöl (alternativt annat mjöl), 1 msk havregryn, 1/2 msk linfrön, 1 krm fiberhusk och 2 msk mjölk. Platta ut geggan på en platt tallrik. Kör i micron ca 2 min tills den har stelnat. Låt svalna något och skär loss från tallriken med en kniv. Toppa med vad du vill!


Brödrecept från frukostera! Snabbt och enkelt. Kanske inte det saftigaste och mjukaste brödet jag ätit, mer som knäckebröd. Men med tanke på hur enkelt det var så hade jag inte så höga förväntningar heller :)


 


Nu skola då som vanligt...

Av Sofie - 3 september 2012 21:40


 


Lax med kokosmjölk, lime, chili och ingefära (4 personer)


4 bitar laxfilé (ca 560 g)

3 morötter

1/2-1 röd chili

2 msk riven ingefära

1-2 lime

3 dl kokosmjölk

salt o peppar


1. Skär laxbitarna i mindre bitar.

2. Skala och skär morötterna i "mynt". Hacka chilin.

3. Stek laxbitarna. Låt morotsbitar, chili och ingefära få fräsa med i någon minut. Pressa limesaft och häll i kokosmjölk. Salta och peppra. Låt puttra i sådär 5-7 min.

4. Smaka av och se om det behövs mer av någonting! Klart.


Namnam, superduperenkelt och jag har säkert lagt upp liknande recept innan, men så här gjorde jag iallafall dagens middag :)


 


Kom fram till en sak när jag lagade middag idag (den ovan). Att laga mat är lite som terapi för mig, jag går liksom igenom vad som nyligen hänt i huvudet och tänker över saker medan jag håller på med händerna. En del får utlopp för sin kreativitet med att sjunga, andra måla/rita, andra spela teater, dansa, spela ett instrument eller skriva. Jag är kreativ när jag lagar mat. Hur är ni? :)

Av Sofie - 3 september 2012 14:45


Nuförtiden använder jag sällan kokböcker när jag lagar mat, jag gjorde det betydligt mer i början. Men nu gör jag mycket själv och finner inspiration från andra bloggar. Men jag har ett gäng som jag tycker är riktigt bra och som har recept med "min typ av matlagning". Tänkte att jag kunde tipsa er om dessa!


 


Hälsokokboken av Ulrika Davidsson - Den bästa. Alla grundrecept på ett hälsosammare vis. Även en del mer annorlunda recept (alltså icke grundrecept) att testa och finna inspiration ifrån.


Kostrådgivaren kokbok av Nina Ahlm - Bra hälsosam mat, med en del udda recept. I slutet finns även recept på vanliga rätter/tilltugg som man äter, men helt nyttighetsmodifierat.


Frukostera av Victoria - Ni vet frukostbloggaren nummer 1:s egna kokobok med en massa frukosttips. Mycket har jag testat, och när man har noll frukostinspiration är det bara att bläddra lite i den.


Lättlagat på 20 minuter av Maud Onnermark - Recept på lättlagad mat precis som titeln. Och nyttig sådan, mycket bra recept som är enkla att göra. Mest från grunden, men lite halvfabrikat har smygit sig in här och där.


Dessa ovan är väl de 4 bästa enligt mig :D


Om man vill ha mer Raw food ska man köpa dessa:

 


Raw food av Erica Palmcrantz Aziz - Fick jag i födelsedagspresent i år. En massa fina och nyttiga recept, dock har jag inte hunnit pröva någonting än. Men det ska jag när jag har tid och inte en massa andra recept som väntar på att bli prövande.


Salig Blandning av Renée Voltaire - Fin och inspirerande bok. Mest raw food. Dock lite dåligt att man måste ha hennes varianter av superfoods i nästan alla recept, allt sådant är extremt dyrt. Men man kan självklart modifiera bort det till en viss gräns.


 


Blueberry Lifestyle´s Kokbok av Ulrika Holm - Butikens Blueberry´s egna kokbok, så fin och inspirerande. Jag har testat en del och det var väldigt gott, men det finns en massa mer att testa. Mycket rawfood och veggo på ett annorlunda sätt.


Året runt med Saltå Kvarn av Åsa Swanberg - Allt lagat från grunden. Fin bok med en massa vackra bilder. Jag gillar att bläddra igenom den för att finna inspiration, men jag tror aldrig jag har lagat något ifrån den.


Detta var mina tips! Använder ni er också av någon av dessa? Har ni några andra bra tips så vill jag gärna veta! :D

Av Sofie - 3 september 2012 08:02


 


x Blåbärsgröt (på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, 1 dl blåbär, en gnuttasalt, kardemumma och kanel efter smak, och sedan 1 äggvita i slutet) med mjölk, en klick kesella, en bit rivet äpple, solroskärnor och en klick jordnötssmör


Någon nämnde orden höstig gröt bland kommentarerna. Så jag tänkte, vad är en höstig gröt om jag får bestämma? Och det är det ni ser ovan som jag gjorde till frukost. En klassiker som jag har gjort många gånger men som är väldigt god och kan göras igen :D Vad är en "höstig" gröt eller frukost för er? För vare sig vi vill erkänna det eller inte så har hösten kommit hit och den har kommit för att stanna!


 


På måndagar har jag världens underbaraste sovmorgon, man kan bara älska den som la det i mitt schema. Jag har hitills spenderat den med att sova en timme extra, och ska nu dra vidare till gymmet. Måndagsmorgonträning ska bli min nya grej! Enda problemet är att jag kommer att känna mig som världens packåsna med ombyteskläder, duschsaker, skor, vattenflaska, något att äta efter träningen, mellis efter skolan, mina läxböcker från helgen, annat som jag behöver till skolan osv...


Ni får ha en fin måndag :)

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards