Senaste inläggen
Leksands Knäckebröd släpper snart ett nytt knäckebröd i butik som heter Effektknäcke Surdeg&Chia. Jag har fått chansen att pröva det i förväg :) Supergott, god smak och jag gillar att skivorna är ganska tunna jämfört med andra knäckebröd.
I helgen gjorde jag ett par goda mackor med detta knäcke:
Pizzamackor (2 st): Blanda 1 dl keso med 3 msk krossade eller passerade tomater. Ta fram 2 knäckebröd, och lägg 1 skiva kokt skinka (2 skivor kokt skinka totalt) på varje knäcke. Fördela tomatkesoröran på skinkan och knäcket. Toppa slutligen med 1 tsk oregano jämnt fördelat på mackorna!
Smakar och är kanske inte precis som pizza, men jag brukar kalla den här kombinationen för pizzamacka eftersom jag får pizzafeelings av dem :D
Mackorna som en del av frukosten i lördags
Håll utkik efter detta i butik!
Jag nämnde ju att jag köpte hem mandelmjölk förra veckan. Idag testade jag den för första gången till min frukostgröt. Min fina lilla bedömning:
Smaken: Ärligt talat när jag åt den till gröten så smakade det som vanlig mjölk. Varför ska man då köpa en mycket dyrare som smakar likadant som en billigare? Men sedan beslöt jag mig för att dricka en ren skvätt ur ett glas för att känna smaken bättre. Först tyckte jag att det smakade gott, sedan nästan för sött (den är lite sötad med agave) och sedan kom någon konstig bismak (kanske maltodextrin av majs?), faktiskt inte så gott om ni frågar mig.
Innehållet: Mest vatten, lite mixade mandlar, några procent sötad av agave (vilket jag tycker är helt okej) och sedan maltodextrin av majs (vad det nu är för något?). Den är alltså helt veganisk. Utan soja och laktos. Men egentligen har den så stora hälsoföredelar mot vanlig mjölk om man nu inte är vegan eller laktosintollerant tänker jag då? Särskilt om man jämför med priset. Och om man är en sådan som tänker en massa på proteinet så är det faktiskt mindre proteiner i denna mjölk.
Priset: Dyrt, ungefär 4 gånger dyrare än vanlig mjölk och dessutom svår att få tag på
Sammanfattningsvis: Kul att prova men ingenting jag kommer att köpa igen. Jag är varken laktosintollerant eller vegan så det känns ganska onödigt med tanke på priset att köpa. Dessutom använder/dricker jag mjölk så sällan så det skulle bara vara onödigt med ett till paket i kylskåpet.
Har ni testat? Vad tyckte ni?
Annars kan man ju alltid göra egen mandelmjölk, då kan man söta hur mycket man själv vill och dessutom slipper man maltodextrinet av majs. Jag har för mig att jag gjorde en egen variant mandelmjölk med blåbär i våras, kan dock inte hitta receptet nu...
Tillsammans med äpple/kanelgröt och mer äpple, gojibär och valnötter!
Dagens lunch: Vegetarisk soppa tillsammans med knäckebröd med ägg, och en avokadohalva+örtsalt
När jag la upp några av mina favoritsoppor frågade jag samtidigt efter era favoriter. Sally tipsade mig om denna, i grunden precis samma recept som hon skrev, jag använde bara lite andra mått. Kanel kan låta underligt i mat, men tillsammans med het kajennpeppar blev det riktigt gott, och jag förstår varför hon kallar det sin favoritsoppa.
Het röd linssoppa med squash och kanel (4 personer)
3 vitlöksklyftor
1/2 squash
2-3 morötter
6 dl vatten
6 dl krossade tomater
1 1/2 dl röda linser (okokta)
1/2 tsk kanel
2 krm kajennpeppar
1-1 1/2 tsk salt
1. Pressa vitlök. Grovriv squash och morot. Fräs vitlök, squash och morot i olja i en kastrull på låg värme i ett par minuter.
2. Häll i vatten, krossade tomater, linser, kanel och kajennpeppar. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
3. Smaka av med salt.
4. Servera gärna med äggmackor, avokado och kanske paprikastavar. Även en klick turkisk yoghurt/creme fraiche/keso i soppan är nog gott!
Banana Split Deluxe (1 person): Skala 1 banan, lägg den ner och skär av som ett "lock" på ovansidan. Locket behövs inte, så ät antingen upp det, tärna och frys in (fryst banan är sjukt gott) eller gör som jag: tärna och lägg i din mammas yoghurtskål. Skär en skåra i bananen och gröp ur lite banankött, även detta är det bara att spara/äta upp på direkten. Blanda keso med jordnötssmör, fyll bananen med nästan all jordnötskeso, jag toppade med granatäpplekärnor, men kan kan ju ta hallon/blåbär/gojibär istället. Hacka en bit päron och lägg bredvid den fyllda bananen. Fördela över resten av jordnötskeson. Jag toppade med min hemmagjorda granola, men man kan ju ta valfria müsli, gryn eller hackade nötter/frön. Ät och njut!
Har ni testat banana split gör det. Grunden är enkel, banan och keso. Sedan kan man blanda och toppa det med: hackade frukter, mosade värmda bär, kakao, kokosflingor, vaniljpulver, nötsmör, frön, kanel, nötter, kardemumma, müsli... Sök på Banana Split till höger och ni får ännu mer inspiration till vad ni kan göra från tidigare inlägg :D
Jag brukar även fota min frukostar med mobilen för att kunna lägga upp på instagram. Smarta jag glömde dock bort idag att fota efteråt med kameran till bloggen, därav får ni en redigerad iphonebild, jag hoppas det inte gör för mycket (själv är jag jätteirriterad på mig själv).
Ha en mysig söndag :) Själv ska jag spendera min med att plugga... Men jag måste ju ta några pauser, och då har jag bla lite roliga saker att blogga om, så kika in här senare :D
x Höstig supersmoothie toppat med gojibär och jordnötssmör
x Äggröra på 2 ägg, dill, peppar, salt toppat med smulad fetaost och morotbitar samt 1 finn crisp
Höstig supersmoothie (1 person): Mixa ihop 1 1/2 litet äpple (alternativt 1 stort), 2 dl naturell yoghurt, 1/2 msk kanel, 2 krm vaniljpulver, 1 msk hampaprotein (kan uteslutas) och 1 tsk mesquitepulver (kan uteslutas)!
Jag har varit på promenad med en kompis på Djurgården. Så himlans härligt höstväder ute! :D Väl hemma var det dags för lunch, och jag fick ett extremt sug efter äpple/kanel smoothie och äggröra, därför fick det bli det. Supergott!!! Nu vankas det plugg på eftermiddagen...
Ja jag gjorde ju en alldeles perfekt kräm/sås som en del av en frukost häromveckan. Då sa jag att den nog skulle passa till annat. Och nu har jag testat den till fler saker och kommit fram till att den är godast till keso (perfekt återhämtningskombination efter träning, bananen ger snabba kolhydrater och keson protein), eller som ett brett lager på riskaka. Smakar underbart gott!
Varm banan/choklad/jordnötskräm: Mosa ihop 1 mogen banan med 1 msk kakao och 1 msk jordnötssmör. Värm i micron i ca 30-40 sek så att krämen blir varm.
Jag säger bara en sak, testa. Påminner faktiskt lite om nutella... Passar säkert perfekt på bananpannkakor (2 ägg+1 mosad banan) också.
Dagens frukost:
x Aprikos/blåbärs/vanilj frukostmuffins med en topping av kesella+mosad hallon+mesquitepulver och hackade mandlar
Aprikos/blåbärs/vanilj frukostmuffins (1 person)
3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn
1 ägg
1 äggvita
1/2 mosad banan
3 torkade hackade aprikoser
1/2 dl blåbär
2 krm vaniljpulver
valfri topping
1. Bara att blanda ihop allt i en skål.
2. Lägg i muffinsformar (fyll inte helt upp till kanten), micra på högsta effekt i 2-5 min (beroende på hur många och hur stora muffinsformar du använder)
3. Toppa med valfritt, jag gjorde en blandning på kesella, mosade hallon och mesuitepulver (kolapulver). Men man kan ta vad som helst. Kesella/turkisk yoghurt med hallon/blåbär/mosad banan/rivet äpple/citronsaft/kanel/vaniljpulver/saffran/hackad mango/nötter/frön....
Ni hittar alla tidigare varianter på detta recept HÄR!!!
Idag har jag vaknat på helt fel sida, skriker åt minsta sak och är arg utan anledning. Beror antagligen på en kombination av stress, dålig sömn och ingen träning. Det sistnämnda kan jag inte göra något åt, jag trodde jag var frisk i måndags och gick och tränade, men fick avbryta mitt i för inte kändes bra, och sedan kom delar av min förkylning tillbaka och har inte släppt helt än, yay! Men stress och dålig sömn, det kan jag iallafall göra något åt. Måste bättra mig nästa vecka. Men idag är det fredag, och snart helg :D Jag tror inte att en helg har varit såhär efterlängtat på länge. Men först en dag i skolan, och sedan kan man njuta av det. Själv ska jag starta helgen med att gå på bio med ett gäng kompisar!
Vi hörs :)
Kvällens middag blev en riktigt god kycklingrätt, marinaden var helt underbar:
Kyckling i het tomat/sesam/sojasås (ca 3-4 personer)
400-500 g kycklingfilé
2 msk tomatpure
2 msk rapsolja
1 msk soja
2-3 msk sesamfrön
1/2 msk sambal oelek
1/2 msk honung
1. Skär kycklingen i mindre bitar.
2. Blanda ihop tomatpure, rapsolja, soja, sesamfrön, sambal oelek och honung. Lägg kycklingen i marinaden och låt den marineras allt från 30 sek-5 timmar, beror helt enkelt på hur mycket tid du har på dig.
3. Sätt på en stekpanna, behövs ingen olja i eftersom det är olja i marinaden. Stek så att kycklingen får fin yta, och sänk sedan värmen något och låt den genomstekas.
4. Serveras med bulgur/matevete/ris, kokta grönsaker och en sallad!
Får inte toppbetyg utseendemässigt kanske, men definitivt smakmässigt :D Pröva!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|