Senaste inläggen
Det är ett tag kvar till våffeldagen (den är väl i mars någongång?), men inte långt kvar till jul. Jul i matväg för mig är allt som smakar saffran och pepparkaka hehe. Så dessa våfflor smakade jul. När jag skrev om saffransugnpannkaka häromdagen fick jag ett tips om att göra saffransvåfflor och det lät gott så jag var tvungen att pröva det till middag igår. Egentligen är det bara mitt favoritrecept bananpannkakor (+saffran) men man gör det i ett våffeljärn. Om ni nu inte av någon anledningen har/tycker om saffran, kan ni bara skippa det så får ni vanliga våfflor som smakar som bananpannkaka.
De var väldigt goda, men dock inte frasiga som våfflor kan vara (vad är tricket med det egentligen?). Mer som konsistensen på bananpannkakor men i våffelform.
Saffransvåfflor (2 st)
2 ägg
1 banan
1 paket saffran
kokosolja/smör/kanske rapsolja
1. Mosa bananen och rör med äggen och saffran.
2. Sätt på våffeljärnet. När det är varmt ligger du i en rejäl klick kokosolja/smör/smakfri olja (det du har hemma helt enkelt, dock inte olivolja eftersom den kommer ge just olivsmak).
3. Häll i halva smeten, och låt gräddas till en våffla med fin färg. Lägg på en tallrik och gör samma med andra halvan av smeten.
4. Ät med vad du vill. Jag lyxade till det med hallon/keso/en gnutta kanel-röra, mullbär, russin (kanske man även kan ha i våfflorna för mer lussebullssmak), hampafrön och kokosflingor!
Passar till dagens alla mål. Frukost, förmiddagsmellis, lunch, eftermiddagsmellis, middag, kvällsmellis och fika. Man kan ju anpassa mängden beroende på vad det är för måltid och om man har någon topping på osv.
Minnesregeln: 1 ägg+1/2 banan=1 våffla
Enjoy, skapar även en ny kategori nu som får heta Jul. Då blir det lättare att hitta alla juliga recept. Dock kommer det ta ett tag för mig att föra över alla tidigare recept in i kategorin som är juliga eftersom det är massor av recept och allt måste göras manuellt (och jag har en massa månaders inlägg som jag inte ens har sorterat sedan tidigare, men det tar en hiskelig tid).
Jag har tänkt att jag skulle vilja ha små utmaningar på min blogg precis som en del andra bloggar har. Något man ska göra en viss dag i veckan, eller hela veckan eller kanske under helgen/vardagarna. Och sedan är det olika saker varje vecka. Det kommer främst röra mat/hälsa/träning/inre hälsa som är temat på min blogg. Tycker ni det låter kul? Skulle ni vara med varje vecka i det?
Annars nu när det närmar sig jul och december funderar jag på att ha någon sorts julkalender. Antingen att jag har någon form av utmaning som kommer upp på morgonen och som man ska genomföra under dagen. Eller att jag i slutet av november presenterar vad ni ska göra till en viss dag i december och skicka in till då, och sedan kommer det upp ett inlägg den dagen där ni alla som är med presenterar vad ni gjort eller hur det gick (t.ex. om ni ska göra något med kiwi, testa på en helt ny maträtt, genomföra något jag kommit på, tänka över något eller skicka in er favoritfrukost...). Det roliga är om ni bidrar med hur det går/ni tänker i utmaningarna i form av text, bild eller liknande. Kanske att man taggar något särskilt på instagram och så sparar jag alla de fotona och lägger upp här. Vore det en smart idé?
Dock vet jag inte exakt vad jag ska ha för utmaningar, vad skulle ni orka/ha lust att utmanas i? Det jag känner är att det ska vara både kul och inspirerande (och kanske lite jobbigt ibland). Laga något med en viss matprodukt, tänka igenom något inom mental hälsa, genomföra kanske ett kort träningspass som jag kommit på, testa något helt nytt, visa något av era favoritrecept...? Eller så kommer det bara upp ett inlägg varje morgon och så är det helt vilt olika varje dag, med roliga och konstiga "uppgifter" och så har ni dagen på er att utföra den, och sedan presenteras allt nästa dag. Vore det bra? Eller så har jag bara dagens "tanke" eller recept eller liknande från 1-24 december. Nu vill jag att ni skriver vad ni tycker om hela den här idéen. För jag tänker bara göra det om många hakar på och är delaktiga :D Annars är det verkligen ingen vits!
Vad tycker ni??? Kommentarbomba mig tack :D
Jag har tidigare lagt upp recept på en variant müsli och en variant granola. De två är verligen supergoda och slår alla köpevarianter lätt. Så när jag häromdagen skulle göra en ny sats müsli/granola vore väl det smartaste och enklaste att följa något av de recepten. Men icke! Konstiga jag vill alltid göra på ett nytt sätt. Därav en ny variant, och även den blev supergod. Nu har jag tre favoriter. Om ni nu vill göra müsli/granola och inte vet vilket recept ni ska välja, ska jag guida er lite. Den nedan smakar mycket kanel, lite äpple och har knapriga valnötter i sig. Den granolan jag gjorde för ett par månader sedan har förutom kanel även kardemumma i sig, aprikoser som ger en söt smak och de hackade nötterna i är mandel och cashewnötter. Müslin som också är en favorit skiljer sig med att det är just en müsli så den är inte lika crunchig som granolorna (i plural??), den smakar mycket äpple, kanel och mandel och innehåller även gojibär och kokoschips. Alla är supergoda, här kommer iallafall receptet på granolan jag gjorde häromdagen:
Granola med kanel och valnötter (en sats)
2 dl vanliga havregryn
3 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl valnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
3 msk kanel
3 dl grovrivet äpple (1-2 st äpplen beroende på storlek)
1/2 dl kokosolja/rapsolja
3 msk agave/honung
1 dl vatten
1. Blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i resten av ingredienserna.
2. Fördela över en bakplåtsklädd bakplåt.
3. Sätt in i ugnen på 200 grader, i ca 30-45 min (beroende på ugn). Rör om var 15 minut. Håll noga koll så att den inte blir bränd.
4. Låt svalna och förvara i en tät burk!
Jag gjorde världens godaste sak till frukost idag, eller kanske inte världens godaste men väldigt god:
Chokladbollsröra med varm banan/jordnötsfrosting (1 person): Mixa 1 1/2 dl keso till en slät smet med stavmixer (alternativt kan man nog använda kvarg istället så slipper man mixa). Rör i 3/4 dl fiberhavregryn/vanliga havregryn, 2 msk kakao, 1 msk kaffe, 3 msk kokosflingor, 1/2 mosad banan, 2 krm vaniljpulver och söta slutligen med honung eller agave efter smak (bananen kan man skippa och ha mer honung/agave i istället). Frostingen gjorde jag genom att mosa andra halvan av bananen med en rejäl sked jordnötssmör, in i micron på högsta effekt i ca 20-30 sek så att den blev varm och la sedan som ett lager på chokladbollsröran!
Ett måste för alla chokladbollsälskare, själv är jag väldigt svag för chokladbollar och har alltid varit det hehe. Det finns roliga historier när jag som liten vräkte i mig det på barnkalas. Superlyxigt att nu kunna äta det till frukost!
Passar till frukost, mellanmål, fika och kvällsmål. Nu gjorde jag detta som en stor kaka, men man kan nog lika väl rulla till mindre bollar precis som vanliga chokladbollar. Inspiration till receptet kommer ifrån denna fina blogg.
Just nu ger skolan plugg upp över öronen på oss. Så alla i min klass är minst sagt glada att det har lagts in studiedag både idag och på måndag. Och studiedagarna måste helt ägnas åt att studera, men det kanske är det som är meningen haha? Själv har jag idag sovit lite längre, ätit frukost och kollat på nyhetsmorgon i sängen och sedan pluggat på förmiddagen. Jag har faktiskt fått en massa gjort, känns superskönt. Nu har jag tagit en liten paus för att blogga och ska strax återgå till mer plugg. Sedan blir det en sväng till gymmet innan lunch tänkte jag för att sedan återgå till plugg på eftermiddagen. Det är dagens plan!
Ha en fin torsdag :D
Igår hann jag och en kompis hem till mig och äta mat på lunchen. Det blev tonfiskbiffar med bulgur och grönsaker. Receptet på biffarna kommer här:
Tonfiskbiffar med tomat, timjan och basilika (2 personer)
150 g tonfisk på burk (avrunnen vikt)
1 ägg
1 msk tomatpure
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 krm salt
1. Bara att blanda ihop allt.
2. Sätt på en stekpanna med olja. När den är varm klicka ut biffar av smeten i pannan och tryck ut till biffar, ca 6 st. Stek så att de får fin yta på båda sidorna!
Några andra varianter av tonfiskbiffar jag gjort tidigare om ni har missat de:
Curry, Fetaost/citron, Tandoori, Heta tonfisk/kikärt/potatis med tomatsås
Jag gjorde en riktigt lyxig frukostbägare till frukost denna morgon:
Äpple/kanelmos: Skär 1 stort äpple i mindre bitar. Micra på högsta effekt i 1 min. Mosa med en gaffel till mos och rör i 1 tsk kanel.
Mandelsmörsyoghurt: Blanda 1 1/2 dl naturell yoghurt med 1 msk mandelsmör (eller jordnötssmör eller annat jordnötssmör)
Vaniljkeso: Blanda 1 1/2 dl keso med 2 krm vaniljpulver
Den lyxiga bägaren (1 person): Ta ett stort och högt glass. Fyll med halva vaniljkeson, halva mandelsmörsyoghurten, halva äpple/kanelmoset, 1/2 dl valfri granola/müsli, halva vaniljkeson, halva mandelsmörsyoghurten, halva äpple/kanelmoset och toppa med 1/2 dl valfri granola/müsli!
Att blanda ihop frukost lager-på-lager i ett glas gör att det hela känns mycket lyxigare, särskilt om man har många olika lager. Denna var supergod! Annars finner ni andra lyxiga frukostbägare här:
Hallon/persika/kardemumma, Blåbär med varm choklad/jordnötssmör/banankräm
Ha en fin onsdag :D
Ni ser rubriken. Idag ville jag testa på något nytt till mellis, blev en smarrig, snabbgjord och nyttig chokladkaka. Jag har tidigare gjort kladdkakor som varit underbart goda, en vanlig här och en med jordnötssmörsmak här, har ni inte testat de så gör det! Men jag vill ständigt göra nya saker. Så idag gjordes det en ny variant. En mer proteinrik sådan, men helt utan proteinpulver för jag använder inte det, jag använder istället äggvitor. Den blev iallafall väldigt god, men mer chokladkaka än kladdkaka även om den är lite kladdig. Det är helt enkelt kokosoljan (som är energirik men supernyttig) som gör jobbet, om man har i mer kokosolja än jag hade (kanske 1 hel msk eller två) tror jag att den kan gå ännu mer åt det kladdigare hållet. Jag hade även i lite blåbär, men det kan man skippa helt eller kanske ha hallon istället!
Proteinrik chokladkaka med blåbärssurprise (1 person)
3 äggvitor
1/2 msk smält kokosolja (går nog att byta ut mot smält smör, och som nämnt ovan ha i mer för kladdigare effekt)
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk kaffepulver (gör inte att det smakar kaffe om ni är oroliga för det)
ca 2 msk sötning (stevia, agave, honung, liknande)
2 krm bakpulver
1/2 dl blåbär
1. Blanda ihop allt i en mindre microsäker skål.
2. Micra på högsta effekt i ca 2-3 min tills den stelnar, men det är gott om det inte stelnar helt utan blir lite kladdig.
3. Lägg upp på ett fat och servera med vad du vill, jag hade blåbärskvarg och kokosflingor!
Passar till mellanmål, kvällsmål, fika eller efterrätt :D Enjoy!
Den ska inte stelna helt utan vara lite kladdig som ni ser på bilden!
Pröva och berätta vad ni tyckte!!! Förresten funderar jag på att göra en ny kategori som får heta micromat, jag gör så mycket bakverk i micron... Dock förknippar jag ordet micromat med dålig och äcklig mat, men min micromat är god :D
Jag vill tipsa om ett te, eller egentligen är det inget te för det har inga teblad i sig hihi. Det innehåller bara kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika och svartpeppar. Gott är det iallafall, smakar jul! Finns att köpas på Indiska och heter Yogi tea!!! :D Har ni testat?
Jag är en sådan människa som gillar att variera var jag sitter när jag pluggar, då pluggar jag bäst. Det brukar variera mellan köksbordet, sängen, mitt skrivbord, fönstret eller som igår att använda hela sovrumsmattan. Jag älskar att dricka te när jag pluggar!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|