Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 27 januari 2013 20:23


 


Jag gjorde en helt underbar rätt till middag. Supergod och fylld av nyttigheter:


Lax med rödbet/nöt/fetaosttäcke med squash/svamp quinoa (3 personer)


3 tinade laxfiléer

salt o peppar

2 rödbetor

1/4 dl cashewnötter (eller solroskärnor)

1/4 dl solroskärnor (eller cashewnötter)

3/4 dl smulad fetaost

1/2-1 tsk basilika

1 liten vitlöksklyfta

1/4 dl vatten


1-1 1/2 dl quinoa

2-3 dl vatten

1/2 squash

4 champinjoner

saften ur 1/2 citron

salt o peppar


1. Lägg lax i en ugnssäker form. Salta och peppra.

2. Skala och skär rödbetor i mindre bitar (lättare att mixa då). Mixa samman rödbetor, cashewnötter/solroskärnor, fetaost, basilika, vitlök och vatten. Smaka av!

3. Fördela rödbetsröran över laxbitarna. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills laxen är genomgjord.

4. Skölj quinoa. Koka ihop med vatten tills allt vatten dunstat bort (ca 15 min).

5. Grovriv squash och skär champinjoner i mindre bitar. När quinoan nästan kokat klart, rör i squash och champinjoner. Häll över citronsaft och salta/peppra.

6. Servera laxen med grönsaks/svampquinoan!!


Självklart kan man bara göra laxen och servera något annat till, eller servera grönsaks/svamp quinoan med något annat. Eller byta ut squashen och champinjonerna mot andra grönsaker/svampar, de flesta grönsaker är jättegoda att ha med i quinoa/matvete/bulgur/ris, ett supertips bara. Rödbetsröran kan man använda till annat än lax, jag gjorde dubbelsats av den.


 


 


            


Mer bilder för den som är intresserad :)  


Av Sofie - 27 januari 2013 13:46


Ett inlägg under "Ni sätter rubriken". Här har jag försökt välja ut 5 enkla, billiga och nyttiga måltider:


- Tonfiskbiffar med tomat, timjan och basilika


- Kyckling i ugn med rotfrukter


- Hemmagjord wrap med kikärtröra


- Tonfiskgryta


- Limekassler med grönsaksbulgur



Ärligt talat är jag inte så bra på det här med billig mat. Men vänta bara några år tills jag blir en fattig student som lever på studiebidrag, då kommer det nog bli mer fokus på billig mat här (om jag bloggar fortfarande) ;) Annars kan jag starkt rekommendera Sallys matblogg som heter Skippa Nudlarna, där bloggar hon om billig, god och nyttig mat. I alla recept står det hur mycket en portion kostar (och ofta är det kring 10 kr). Har ni inte kikat in där tycker jag att ni ska göra det, hon har även gett ut en egen kokbok och har varit med i Tv4s Nyhetsmorgon och lagat mat ett antal gånger.


Men detta har jag lyckats lära mig om billig mat och matlagning (som samtidigt är god och nyttig):


- Billig mat är rotfrukter, tonfisk, grönsaker efter säsong, ris, pasta, ägg, fryst fisk, krossade tomater, linser, bönor, fläskkött...


- Satsa på att köpa hem en massa kryddor. Då kan du laga enkla och billiga rätter med råvarorna ovan, men variera dem med olika kryddor. Var inte rädda för att krydda mycket och experimentera med nya kryddor.


- Ha med matlådor till lunch istället för att köpa mat på restaurang för närmare 100 kr per måltid. Det kan man tjäna några 1000 kr på varje månad. Storkok på söndagar, eller gör alltid dubbelt med mat till middag som du kan ha med till lunch dagen efter.


- Baka ditt eget bröd. Detta är mitt favoritbrödrecept!


- Köp i storpack och frys ner det du inte behöver.


- Köper du ofta kaffe? Brygg eget och ta med i en egen mindre termos.


- Kolla upp vad som det är extrapris på i din mataffär varje vecka och anpassa dina måltider efter det.


- Omelett är billig mat och går att variera på en massa olika sätt


Har ni några fler tips på billigare rätter eller tips för en billig matlivsstil? Kommentera gärna :D


Av Sofie - 27 januari 2013 13:32



Jag och mamma köpte ju hem dessa soppor. Och nu har jag smakat dem, och tänkte berätta lite mer som jag lovade :D


Det är ett företag som heter Spoons som säljer dem. Det finns fyra olika: Grön ärtsoppa, Rödbetssoppa, Butternutsoppa och Tomatsoppa. Jag har smakat de två först nämnda. Det som är bra med dessa soppor är att de är helt rena, dvs de innehåller främst grönsaker tillsammans med kryddor, lite potatis (och den gröna en skvätt grädde) och inga som helst tillsatser. Och som det står på burken, i en burk får du dig ca 3-4 av dina 5 gröna (grönsaker alltså) för dagen. Så det är ju perfekt för dem som inte äter så mycket grönsaker och frukt under resten av dagen.


Av de jag smakade tyckte jag att den gröna var godast, även om rödbetssoppan också var god. Jag tyckte om att de inte var helt släta utan att det var lite att bita i.


Nu köpte vi hem dem och åt hemma. Men meningen med dem tror jag är att sälja på stan, så att människor kan köpa det till lunch som ett hälsosamt alternativ. Jag har sett dessa på ICA och jag tror även på Pressbyrån.


 



Att bara äta soppan räcker inte som en hel måltid. Man måste ha något till/i (tycker jag). I rödbetssoppan hade jag rester i form av stekt lax och fetaost i, och till detta en skiva hembakt bröd som jag hade smält ost på (värme i micron) och örtkrydda! Till ärtsoppan hade jag ett kokt ägg och röd paprika (var inte så hungrig då). Om man nu inte är hemma och köper denna soppa till lunch, kan man ju soppa en burk med nötter eller ett par ägg för att kompletera med protein och fett, det finns ju lite överallt nuförtiden.


Har ni testat dessa soppor? Vad tyckte ni? Själv skulle jag gärna testa de andra två andra smakerna med! :D

Av Sofie - 26 januari 2013 13:30


 


Med den här chokladbollröran kan man göra mycket. Jag gjorde en liknande mindre sats att ha som nyttigare kvällsfika häromdagen. Tänkte bjuda nu på receptet på en lördag eftersom jag vet att många är då ute efter tips på nyttigare sötsaker att ha som fika, godis eller snacks på kvällen.


Mini chokladbollar (6 st)


1-2 msk havregryn

2-3 msk kvarg eller turkisk yoghurt

1 msk kokosflingor

2-3 tsk kakao

ev. en skvätt kaffe eller en nypa kaffepulver

ev. lite vaniljpulver

valfri sötning (mosad banan/stevia/honung/agave)

ev. kokosflingor/gojibär/kakaonibs/hackade mörk choklad att toppa/rulla i


1. Blanda ihop havregryn, kvarg/yoghurt, kokosflingor och kakao. Ha ev. i lite kaffe eller kaffepulver och vaniljpulver.

2. Smaka av med sötning.

3. Rulla till ca 6 st minibollar. Om du vill kan du rulla dem i eller toppa det hela med kokosflingor, gojibär, kakaonibs eller hackad mörk choklad.

4. Ät och njut direkt eller låt dem stå ett tag i kylen och bli fastare!!


 


Annars om man är sugen på något chokladigt och som kommer i "bollform" skulle jag starkt rekommendera dessa chokladbollar, de grundar sig på nötter, mörk choklad och dadlar istället :D


Av Sofie - 26 januari 2013 10:23


 


Dagens frukost:

x Microbakad hallon/kardemummagröt med en äppleröra (på raw äpplemos+kvarg+vaniljpulver) och kokoschips


Denna smaksättning på gröt har jag gjort innan, ni finner receptet HÄÄÄR. Enda skillnaden idag var bara att jag hade den nästan 4 min i micron istället för ugnen och så hade jag en annan topping. Haha ni kanske tröttnar på att jag lägger upp så mycket ugnsbakade gröter, men just nu har jag en period då det är min favoritfrukost och då är det det som jag äter och ni får ta del av :D


Här är tidigare ugnsbakade/microbakade gröter med samma grundrecept:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgrötMicrobakad gröt med rivet äpple och kanel

Alla dessa kan bakas genom att sätta in dem på 225 grader i ca 10-15 min! Eller micra i 2-4 min på högsta effekt istället för ugnen (vare sig vad det står i receptet)


 


Igår kände jag mig inte 100 % bra, jag var inte sjuk men jag kände att det var något i kroppen så jag tog det lugnt. Idag känns det bättre, men ska iallafall fortsätta vila ifrån planerad träning. Men träffa några kompisar för bio blir iallafall av som planerat, vi ska se Les Miserables :D

Av Sofie - 25 januari 2013 09:43


 


Dagens frukost:

x Kokospannkakor med mango, hallon och blåbär


Kokospannkakor (1 person)


2/3 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 mosad banan

2 ägg

2 dl valfri mjölk (sojamjölk, vanlig mjölk eller mandelmjölk)


1. Blanda ihop kokosmjöl och bakpulver först. Mosa i bananen och rör i resten. Rör (eller mixa) så att smeten blir klumpfri.

2. Stek till ca 6 st pannkakor på medelhögvärme!!


       Bra frukost, lunch, middag, mellis... De godaste pannkakorna jag har ätit på länge, jag älskar kokossmaken. Om ni har kokosmjöl måste ni testa detta. Kokosmjöl finns nuförtiden att köpa i många mataffärer (iallafall de större), annars finner ni det på hälsokosten eller att beställa hem på nätet. Annars mitt vanliga tips om ni bor i Stockholm: Gryningen på Söder!! Receptet på dessa pannkakor kommer ursprungligen från @raindances på instagram :D


 


Idag har jag fått sova ut lite, även om jag ändå vaknade av mig själv strax efter halv 8. Skönt efter fyra tidiga morgonar i rad med antingen morgonträning eller åka direkt till skolan. Idag har jag bara en endast lilla lektion på eftermiddagen, och sen är jag ledig helt på måndag också. Lååååånghelg :D Gillas starkt!!


Av Sofie - 24 januari 2013 09:00


Här kommer det första önskeinlägget. Ni kan fortfarande skicka in rubriker HÄÄÄR!!!


 


Jag älskar jordnötssmör och äter det eller annat nötsmör i stort sett varje dag. Just jordnötssmör brukar jag köpa eftersom det är svårt att komma över naturella jordnötter och det är inte alls lika dyrt som andra nötsmör. Favoritmärket är definitivt Green Choice, Monkis är också ganska gott (på bilden) och Kung Markattas är okej smakmässigt. Det finns säkert fler bra/goda märken, men kom ihåg att smöret ska bestå av främst nötter och sen bara en gnutta salt och ev. lite olja, då är det ett bra och nyttigt nötsmör (hejdå till skippys variant). Dessa "braiga" jordnötssmör kan man hitta i många vanliga mataffärer (inte alla), annars finns det att beställa hem på nätet eller i hälsokosten.


Annars kan man lätt göra jordnötssmör (byt ut mot andra nötter om du vill ha annat nötsmör):

Du tar några nävar jordnötter, lägger på en plåt och rostar i ugnen på 225 grader i ca 5 min (beroende på ugn), håll noga koll så att de inte bränns. Låt svalna något och sedan mixar du dem i en matberedare tills det blir smör (tar några minuter) tillsammans med en nypa salt och ev. en skvätt naturell olja (som rapsolja eller kokosolja) för att få rinnigare konsistens. Förvara i en burk i kylskåpet, håller många veckor.


Jordnötssmör är energirikt men nyttigt med bra fetter, en hel del protein, vitaminer och andra nyttigheter.


Här är mina favorittips på vad man kan göra med jordnötssmör:

x Chokladbollsröra med varm banan/jordnötsfrosting

x Frysta bananskivor med jordnötssmör

x Kyckling med jordnötssås

x Varm choklad/jordnötssås

x Chokladpraliner med jordnöts/bananfyllning

x Riskakor med jordnötssmörslager

x Frukostmuffins med jordnötsmör/banan/kanel och blåbär/kesotopping

x Krämig nyttigare snabb kladdkaka med jordnötssmak

x Jordnötssmör/kokosgröt

x Coltingpannkakor

x Rivet äpple, keso, kanel med jordnötssmör

x Gottisbollar med hallon, banan och jordnötssmör

x Mini banankaka med varm hallon/jordnöt/kokossås

x Som topping eller blandat med gröt, keso, yoghurt, kvarg, kesokvarg, smoothie...

x En helt plain sked med jordnötssmör till efterrätt


Vad har ni att säga om jordnötssmör? Äter ni det ofta? Några bra recept med det i (både frukost/mellis/fika men även middags/lunchtips)? Kommentera och tipsa gärna :D


   Chokladbollsröra med varm banan/jordnötsfrosting


Det på bilden ovan, helt underbart gott :D

Av Sofie - 23 januari 2013 20:19


 


Jag sitter och kollar på Sveriges mästerkock på tv, det är alltid kul tycker jag att kolla vad de lagar. Kollar ni också på det? :D Hursomhelst, nu ska jag tipsa er om det jag lagade till middag idag. En väldigt annorlunda rätt som var het av sambal oelek och hade en udda smak av nejlika. Annorlunda men gott, det var faktiskt en kompis som snackade om att hon lagat något liknande idag i skolan, så jag snappade upp några ingredienser och gjorde något liknande. Jag hade i en massa linser och grönsaker, vilket gjorde att jag inte behövde ha lika mycket kött i men det var fortfarande väldigt mättande. Ett 500 g paket brukar vara lagom för min familj på 4 personer, men nu när jag hade en massa annat i räckte 500 g nötfärs till 8-9 personer. Att äta helt vegetariskt är inte min grej, men att byta ut delar av köttet mot linser ska jag försöka göra oftare, för miljön och djurens skull :D Använde mig även av sojamjölk för första gången, men man kan ta vanlig mjölk istället.


Färsröra med linser, svamp, purjolök, sambal oelek och nejlika (ca 8-9 personer)


8 champinjoner

1 stor purjolök

2 morötter

500 g nötfärs

2 förpackningar kokta linser (380+380 g)

1 dl tomatpure

2 dl krossade tomater

1 1/2 msk sambal oelek

knappt 1 krm malen nejlika

1 dl sojamjölk eller vanlig mjölk

salt o peppar


1. Skiva champinjoner. Hacka purjolök. Skala och finriv morötter.

2. Fräs champinjoner och purjolök i en stekpanna, efter några minuter fräs även med morötter.

3. Bryn färsen i en annan stekpanna.

4. Lägg ihop innehållet i båda stekpannorna i samma stekpanna/grytform.

5. Skölj linser. Rör i linser, tomatpure, krossade tomater, sambal oelek, nejlika och mjölk med resten. Låt puttra ihop sig i ca 5-10 min. Smaka av med salt o peppar!


Nu använde jag mig av färdigkokta linser på förpackning, men det är självklart mycket billigare om man kokar själv.


  Med quinoa, gröna ärtor, små tomater och avokado


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards