Senaste inläggen
Dagens middag fick bestå av köttbullar (recept nedan), kokt sötpotatis, gröna ärtor, avokado och wokgrönsaker
Idag gjorde jag en ny variant köttbullar. Blev supergoda:
Köttbullar med oregano, dijonsenap och vitlök (4 personer)
500 g nötfärs
1 msk torkad oregano
2 tsk dijonsenap (1 msk om man starkt gillar dijonsenap)
2 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2-3 krm salt
många varv med pepparkvarnen
ev. 1 dm squash eller 1 stor morot som du river (kan uteslutas, jag hade riven squash i)
1. Bara att blanda ihop allt.
2. Rulla till bollar och stek så att de får fin yta och blir genomstekta!!
Vill ni ha fler idéer hur ni kan smaksätta och variera köttbullar, kika in detta inlägg jag skrev om köttbullar :D
Dagens frukost:
x Varmt kardemummapäron med kokos/jordnötsgröt med vaniljkesokvarg, kakaonibs och gojibär
Varmt kardemummapäron (1 st): Skär ett päron i skivor. Kärnhus och det på toppen och botten skär du bara bort. Lägg skivorna på en tallrik. Strössla över kardemumma. Micra på högsta effekt i ca 40-90 sek (beroende på micro) så att päronet blir mjukt.
Kokos/jordnötsgröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn och 2 1/2 dl vatten, men koka även med 1 msk kokosflingor och 1 msk jordnötssmör. Låt puttra ihop sig! Om du vill kan du röra i 1 äggvita efteråt för mer protein och mättnad.
Helt underbar frukost, bästa starten på dagen :D
Kokos/jordnötsgröten är en av mina absoluta favoritgröter, men det var ett tag sedan jag åt den sist. Och varmt kardemummapäron var första gången, så himlans gott! Och tillsammans blev det ännu bättre.
Vad äter ni till frukost idag? Och har ni börjat planka än i dagens onsdagsutmaning? :) Jag körde min första innan frukost!!
I december hade jag ju som in vet en hälsokalender fylld med olika utmaningar och tankar. Jag tänkte nu fortsätta med detta. Inte att det kommer upp något varje dag för det skulle jag aldrig hinna MEN varje vecka på onsdagar. Och varför har jag då valt just onsdagar? Jo för att måndagar är en för klassisk dag att ha och helgen är helg. Onsdagar är mitt i veckan, den där "jobbiga" dagen och den dagen man mest kan behöva en hälsokick.
Precis som innan kommer det vara en blandning av utmaningar (och ibland även tankar) inom matlagning, träning, inre hälsa och allt som jag tycker rör hälsa eller är lämpligt att ha som tema. Ibland ska utmaningen genomföras under bara onsdagen, andra veckor börjar vi utmaningen på onsdagen och håller på i en vecka eller tills den veckan är slut, det beror helt enkelt på vad det är för utmaning. Inlägget kommer att komma upp kl. 5 varje onsdagsmorgon.
Så vad tycker ni? Är ni med? Kommentera!!
Och självklart ska vi börja med en utmaning denna onsdag, och idag blir det en fysisk sådan. Vi ska planka tre gånger under denna dag, och varje gång till max så att vi riktigt skakar och när vi tror att vi inte kan mer, då biter vi ihop och kör en stund till, ända tills vi faller ihop!! Så hur länge du står spelar ingen roll, det viktiga är att det blir riktigt jobbigt för DIG, och att du har rätt teknik. Här förklarar Lofsan hur du ska göra plankan och med rätt teknik.
Som innan är det kul om ni kommenterar hur det gick efteråt!!
Kvällens goa middag:
Marinerad kyckling med tomatris med majs o bönor och ugnsbakad brysselkål (4 personer)
ca 500-600 g kycklingfile
salt o peppar
1/2 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 krm chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk olivolja
1 påse färsk brysselkål
olja och salt
1 röd paprika
2 dl råris (den snabbkokta sorten, ca 10 minuters koktid)
2 dl vatten
1 1/2-2 dl krossade tomater
1 förpackning/burk svarta bönor (ca 380 g)
1 liten burk majs (ca 150 g)
1. Skär kycklingen i mindre bitar, salta och peppra.
2. Blanda ihop spiskummin, paprikapulver, oregano, chilipulver, vitlök, tomatpure och olivolja i en bunke. Lägg i kycklingen och massera in kycklingen i marinaden. Låt stå en stund.
3. Skölj brysselkål och skala av första lagret (om det inte är väldigt fräscht). Lägg brysselkålen på en plåt. Ringla över rejält olivolja/annan olja och salta. Skär paprikan i mindre bitar och lägg på plåten, ringla över olja.
4. Lägg även på kycklingen på plåten. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
5. Koka ihop råris, vatten och krossade tomater. Låt puttra ihop under lock på svag värme i ca 10-15 min. I slutet rör även i bönor och majs. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar!!
6. Servera alltihop tillsammans!
Självklart kan man ju bara göra kycklingen med grönsakerna i ugnen, eller bara grönsaksriset. Eller bara kycklingen utan grönsakerna eller med andra ugnsbakade/rostade grönsaker. Bara fantasin sätter gränserna :D
Bulgur, kamutvete, quinoa etc tycker jag är gott helt som det är, men råris blir alldeles för torrt helt för sig självt. Därför gjorde jag det krämigare med krossade tomater och med extra smak i form av bönor och majs. Det var även första gången jag testade ugnsbakad brysselkål och det var inte sista gången, kul med grönsaksvariation. Däremot kokt brysselkål, blääää :P
Fin tisdagskväll på er :D Och förresten imorgon ska jag börja med något nytt på bloggen. ONSDAGSUTMANINGAR, så kika in här imorgon när ni har vaknat!!
Jag gjorde en underbar blandning till mellis häromdagen. Kesokvarg (hälften keso och hälften kvarg) blandat med apelsinsaft, kakao och en skvätt kaffe. Så himlans gott ihop, och vill man inte ha kesokvarg kan man ju ta yoghurt eller fil, kombinationen apelsin+kakao+kaffe passar säkert bra i gröt med. Toppingen var inte heller fel, kiwi, rostade hasselnötter, inkabär och kakaonibs, och till detta en liten näve mullbär!!
Dreggel dreggel...
Kan ni också några sådana där smakkombinationer som bara är helt underbara? :D
Risenta har kommit ut med en ny grötblandning (eller två men jag har bara fått smaka en) som jag har fått chansen att pröva. En gröt med lågt GI som är gjord på bovete och quinoa, och den har även nyponskalsbitar i för en extra boost av C-vitamin. Gröten görs lätt genom att koka 1 dl av grötblandningen med 2 1/2 dl vatten som annan gröt. Passar jättebra till frukost!!
Bovete är ett av få livsmedel från växtriket som är en naturlig källa till fullvärdigt protein (dock inte större mängd protein än t.ex fiberhavregryn, men som sagt fler (alla) sorters proteiner, bra för vegetarianer/veganer som inte får i sig det lika lätt från kött), och är även rikt på mineraler som sägs sänka kolestrolhalten i blodet.
Jag har testat blandningen till frukost ett par gånger:
Den första gången gjorde jag grötblandningen precis som den var och toppade med kiwi, hallon, mullbär, pekannötter och sojamjölk
Andra gången (idag) tog jag 1/2 dl av grötblandningen och 1/2 dl vanliga fiberhavregryn och hade även carob, mesquite och jordgubbar i gröten, till detta sojamjölk, och ett kokt ägg på sidan
Grötblandningen ska finnas i butik nu!! Bovete är nyttigt men man ska veta att det har en väldigt speciell smak. Jag tyckte det var gott att som idag blanda ut grötblandningen med fiberhavregryn och lite annat. Men smaken är ju som baken ;) Har ni testat denna grötblandning med nypon eller den andra med linfrön? Vad tyckte ni?
Förresten sojamjölk, mums till gröt (hejdå kesokvargen)!!
Blev extremt sugen på wrap, så jag letade rätt på mitt hemmagjorda wraprecept till lunch och gjorde en smarrig fyllning till. Hur gott som helst!!
Här kommer wrapreceptet igen för er som har missat det, och receptet på den kikärtsröra jag gjorde idag:
Hemmagjord Wrap (1 st, 1 person)
2 äggvitor
2 1/2 msk valfritt mjöl (t.ex. dinkelfullkornsmjöl, havremjöl, mandelmjöl, sojamjöl)
1 krm salt
olivolja
1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör i mjöl och salt.
2. Olja ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt. Bre smeten på det oljade bakplåtspappret till en rund cirkel.
3. Grädda i ugnen ca 5-6 min på 200 grader.
4. Fyll med valfri fyllning och vira in i aluminiumfolie!
Sedan kan du fylla din wrap med vad som helst. En massa grönsaker, kanske någon proteinkälla (som t.ex lax, linser, tonfisk, kyckling, quorn) och det är gott med någon krämig röra eller sås. Se kikärtsröran nedan:
Kikärtsröra med apelsin och tahini (lagom till att fylla 1 wrap)
1 1/2 dl sköljda kokta kikärter
2 msk apelsinsaft
2 tsk tahini (sesampasta, kan man göra själv (googla recept) eller köpa färdig i de flesta mataffärer)
1. Bara att mixa ihop allt med en stavmixer. Smaka av och bre över wrapen när den är klar!
Sedan fyllde jag även min wrap med: Riven morot, riven squash, ruccola och rödbet/nöt/fetaoströran jag gjorde igår (som blev över)!!
Mina tidigare fyllningar i samma wrap: Avokado/fetaoströra med linser och tomat, Annan variant kikärtsröra med grönsaker
Som sagt, wrapen kan fyllas i stort sett med vad som helst som man tycker är gott. T.ex kan man använda den som tacobröd :D
Vad tycker ni är gott att fylla wraps med? :D
Dagens frukost:
x Stekt gröt med smak av äpple/kanel med apelsin/kakaoröra, gojibär och kokoschips
Stekt gröt med smak av äpple/kanel med apelsin/kakaoröra (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn och drygt 2 dl vatten. Koka även med 1 grovrivet äpple och 1 tsk kanel. När gröten är klar rör i 1 äggvita. Lägg i en burk och förvara i kylskåpet under natten. På morgonen tar du ut gröten, och skär den i mindre bitar. Sedan steker du bitarna med olja/smör i en stekpanna så att de får fin och lite krispig yta. Toppa med vad du vill, men jag gjorde en jättegod sås på kvarg, keso, apelsinsaft och kakao (som även passar till annat än stekt gröt)!!
Det var evigheter sedan jag senast åt stekt gröt. Men jag blev sugen på det igår kväll, så jag kokade då gröt att steka till frukost idag. Har ni inte testat borde ni göra det! Det blir fortfarande "geggigt och grötigt" men grötbitarna blir lite krispiga på ytan. Självklart man kan byta ut äpplet och kanelen som jag hade i min gröt mot vad som helst eller bara helt vanlig plain gröt.
Har ni testat stekt gröt? :D
Måndag. Jag har studiedag från skolan. Skönt! Fast den här helgen har varit sådär. Jag har inte varit sjuk, men haft något i kroppen som inte vill bryta ut. Kroppen är pigg och glad, men huvudet hänger inte riktigt med. Huvudet är trött även fast att jag sovit mer än jag brukar under helgen. Så jag har knappt tagit mig ut under helgen förutom ett biobesök. Jag har vilat, kollat på film, läst, spelat onödiga spel på mobilen och pluggat en del. Kroppen har rört sig nada. Idag känns det väl lite bättre. Men frågan är om jag verkligen har något i kroppen och borde vila ännu mer, eller om jag bara lider av någon form av vintertrötthet och det vore bättre att komma ut och röra sig vilket gör mig piggare? Aja det är mitt dilemma. Det får nog bli att dega hemma och sen ikväll har jag planer med en kompis och då kanske jag kommer ut lite. Hur är det med er? :) Såg att jag hade nytt läsarrekord igår, över 2000 unika personer som hade varit här inne och kikat under gårdagen, det är ju helt sjukt. Jag känner att jag måste göra någon form av "Vilka är ni?" inlägg så att jag får veta lite mer vilka ni är :D
Ha en fin måndag!!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|