Senaste inläggen
Detta inlägg har legat alldeles för länge i utkast, jag kommer inte ens ihåg när jag åt det, för några veckor sedan tror jag :D Här publicerar jag det iallafall:
Testade att göra en fin liten apelsinkladdkaka/chokladkaka häromdagen. Gott! Receptet är direkt taget härifrån. Den är ganska mäktig, bra som ett större mellanmål. Men passar även som frukost (om man gillar sött direkt på morgonen) och fika. Jag åt den som ett sent och större eftermiddagsmellanmål. Vill du inte ha så mycket? Gör hälften!!
Apelsinkladdkaka (1 person)
1 ägg (går kanske att byta ut mot 2 äggvitor?)
1 msk stevia strö (honung/agave/annan sötning kanske också fungerar?)
2 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
1 msk hackade mandlar
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
2 krm bakpulver
2 tsk skal/zest från 1 apelsin
1 dl kvarg
valfri topping men jag hade: kvarg, vaniljpulver, blåbär, mango och flera "sprut" agave
1. Vispa ägg och stevia strö i några minuter.
2. Blanda i en annan skål mjöl, hackade mandlar, kakao, vaniljpulver, bakpulver och apelsinskal. Rör försiktigt ner i äggsmeten. Rör även försiktigt ner kvargen.
3. Häll upp i en microsäker skål. Micra på högsta effekt i ca 1-3 min (beroende på micro). Den ska stelna men fortfarande vara lite mjuk i mitten. (enligt grundreceptet kan man även grädda den på 200 grader i ugnen i ca 20 min om man hellre vill det)
4. Toppa med vad du vill och njut!!
Dagens frukost:
x Jordnötspannkakor med vaniljkesokvarg, hallon och kiwi
Jordnötssmörspannkakor/plättar (1 person)
1/2 dl havregrynsmjöl (dvs havregryn som mixats till ett mjöl, alternativt något annat mjöl)
1 ägg
1 äggvita
1 mosad banan
1 tsk bakpulver
1 tsk kakao
drygt 1 msk jordnötssmör
1. Mosa ihop allt utom jordnötssmöret noga i en skål. Rör i jordnötssmöret, gott om det blir lite jordnötsklumpar i smeten (därför blandar man inte ner det på direkten).
2. Stek till 3-4 pannkakor/plättar på medelhögvärme i olja/smör.
3. Toppa med vad du vill! Jag hade vaniljkesokvarg, hallon och kiwi!!
Godmorgon alla fina läsare. Fick för mig att steka pannkakor till frukost = söndagslyx :D Använde mig av ett gammalt havrepannkaksrecept, men tillsatte lite kakao och framförallt en massa jordnötssmör. Gotteligott!! Det godaste jag vet är Green Choices jordnötssmör, och efter att inte ha haft det hemma på några veckor köptes det hem igår. Matlycka...
Detta recept fungerar utmärkt till dagens alla mål, frukost, lunch, mellanmål och middag :D
Idag är det söndag men det känns inte som söndag för jag går bara en lektion per dag i skolan måndag och tisdag. Men det kanske blir det vanliga "söndagsplugget" iallafall så kan jag vara mer ledig på måndag och tisdag, vi får se. Först ska jag iallafall träffa en kompis för promenad och lunch på stan. Och sen har jag lite ärenden som måste fixas. Vi hörs!!!
Dagens lunch. Supersnabb och superenkel att göra. Dessutom väldigt god och nyttig. Perfekt snabbmat och mat att ha med sig i matlåda:
Färgglad tonfiskröra med rödbetor och pesto (1 person)
1 dl kokt bulgur (eller liknande som kamutvete/ris/quinoa)
2 rödbetor
1/2-3/4 burk tonfisk (beroende på hur hungrig du är)
1/2 dl kokta kikärtor
1 msk grön pesto
2 msk turkisk yoghurt (creme fraiche eller kvarg fungerar nog lika bra, man kan nog skippa detta helt men det ger krämighet till röran)
ruccola, 1 morot, pumpakärnor
(1. Koka bulgur/liknande om du inte redan har färdigkokt)
2. Skala och grovriv rödbetor. Blanda ihop det med kokt bulgur, tonfisk, kikärtor, pesto och turkisk yoghurt. Smaka av!
3. Lägg ruccola på en tallrik/i en matlåda. Lägg över tonfiskröran. Toppa med en morot som du har skalat och skurit i halva mynt och pumpakärnor.
Alltid när jag/vi kokar bulgur/ris/matvete/liknande kokar vi för mycket, lägger i matlådor och förvarar i kylskåpet. Håller över en vecka, perfekt att bara snabbt ta fram och ha till maten, så slipper man koka nytt varje gång. Idag t.ex behövde jag inte ens röra spisen för att laga den här rätten eftersom jag redan hade kokt bulgur färdig. Bara ett grymt tips!!
Här kommer några matbilder tagna hos min kompis Hedda från gårdagen och imorse. Oftast brukar jag inte fota och lägga upp bilder när jag är borta, men vi åt en massa gott som jag bara var tvungen att fota:
Middagen bestod av en matig sallad (se nedan), laxburgare och keso med en klick pesto
Laxburgarna (2 personer) gör ni lätt på 2 portionsbitar lax som ni mixar tillsammans med 1/2 gul lök, 1 ägg och salt/peppar. Klicka ut smeten i klickar på en varm stekpanna (med olja/smör) och stek till biffar. Man kan ha kryddor som basilika, timjan och rosmarin i med om man vill. Även pressad vitlök, fetaost och soltorkade tomater är gott.
Den matiga salladen bestod av grön sallad, gurka, små tomater, avokado, stekt squash, stekt halloumi och rostade frön
Det blev över smoothie från mellis innan, så vi frös ner den och på kvällen tog vi fram den (=frozen smoothie) och toppade med hackade nötter, frön, mullbär och hackad mörk choklad till efterrätt
Min frukosttallrik idag bestod av naturell yoghurt blandat med keso och toppat med dinkelflingor, kanel, äpple, mandlar, valnötter och krossade linfrön
Slutligen vill jag visa denna smarta och roliga skafferilösning min kompis har hos sig. Ett helt skåp (hylla) med gamla burkar som de fyllt med frön, nötter, gryn, torkade bär och andra nyttigheter. Jag vill också ha det, men vi får inte plats med det hos mig!! Hur förvarar ni era grejer? :D
Senaste veckan har jag känt mig lite halvkrasslig från och till. En dag i veckan gjorde jag en dryck som jag proppade med alla nyttigheter jag kunde komma på. Jag tänkte att vi kunde ta ett inlägg nu i sjukdomstider om vad man ska boosta sig själv med om man vill motverka att bli sjuk/börjar känna sig sjuk/redan har blivit sjuk:
Den "magiska" drycken jag gjorde bestod av en stor kopp grönt chai te. Jag rev i färsk ingefära, hällde i kanel, citronsaft, honung och gojibär.
Förra året skrev jag ett liknande inlägg och då tipsade jag om denna dryck:
Ta en minst 2x2 cm stor färsk ingefära bit, skala och hacka i mindre bitar. Koka vatten (lagom för en stor mugg) i ca 10-15 min med ingefäran och en hel kanelstång. Sila bort ingefära/kanelrester och häll upp drycken i en mugg. Droppa i citronssaft och honung.
Annars kan ni testa mina ingefära/kanel kesoplättar som jag toppade med mängder av näringsbombad frukt en annan gång när jag kände mig krasslig!
Annars är väl de klassiska tipsen att man ska äta mycket vitlök, ingefära, chili, frukt med C-vitamin, bär (och annat mat) med mycket antioxidanter... Sedan att vara ute i solljuset en stund varje dag tror jag är viktigt och regelbunden motion (men inte när man är krasslig förstås, bara för att motverka innan)!
Sedan om alla dessa tipsen verkligen stämmer är väl en annan femma. Annars tror jag att de kan fungera om man verkligen tror att det fungerar. Förstår ni vad jag menar?
Nu vill jag ha era tips! Vad knaprar, dricker och gör ni för att motverka sjukdomar? Eller tror ni att det hela bara är "bullshit"?
Dagens frukost:
x Microbakad apelsin/kakao/kaffegröt med vaniljkesokvarg och hallon
Häromdagen skrev jag ett inlägg om att apelsin, kakao och kaffe smakar underbart tillsammans. Idag gjorde jag en microbakad gröt med den smaksättningen:
Microbakad/ugnsbakad apelsin/kakao/kaffegröt (1 portion)
1 dl vanliga havregryn
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk kakao
1 tsk rivet skal från 1 apelsin+1-2 msk apelsinsaft (smaka av)
2-3 msk kaffe (smaka av)
1 äggvita
3 msk kvarg/kesella/turkisk yoghurt
1 mosad banan
1. Blanda alla torra ingredienser. Rör i resten. Smaka av!
2. Lägg i en microsäker/ugnsäker form/skål. Micra antingen på högsta effekt i 3-4 min, eller grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min.
3. Toppa med någon sorts yoghurt/kvarg/keso blandning, gröten är ju väldigt varm så det är gott om den möter något kallt!
Här är tidigare ugnsbakade/microbakade gröter med samma grundrecept:
Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Microbakad gröt med rivet äpple och kanel, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt
Alla dessa kan bakas genom att sätta in dem på 225 grader i ca 10-15 min! Eller micra i 2-4 min på högsta effekt istället för ugnen (vare sig vad det står i receptet).
God förmiddag allesammans :)
Pga utvecklingssamtal, sjuka lärare och inställda lektioner av olika anledningar har det blivit så att jag idag, på måndag och på tisdag går bara en lektion på eftermiddagen i skolan. Så det är ganska slappt! Idag var planen att gå och träna och plugga på förmiddagen. Men så vaknar jag upp och har lite ont i halsen och har sovit dåligt = ingen träning. Irriterande, jag har varit lite halvsjuk från och till senaste veckan, det är som att jag har något i kroppen men det vill inte helt bryta ut. Jag kan gå i skolan, men träningen känner jag mig inte helt 100 % för. Det har blivit ett pass på en hel vecka, men då kände jag mig pigg och stark. Aja, man ska inte klaga för mycket. Nu ska jag iallafall möta en kompis som också sammanträffande nog är ledig på förmiddagen. Sedan ska jag försöka plugga hemma och sedan ta mig till den där lektionen i skolan. Och efter skolan har jag planer med en kompis och sen ska jag sova hos henne. Inte en så dum fredag iallafall. Vi hörs :D
Under "Ni sätter rubriken" ville någon att jag skulle skriva om mina favoritmellanmål. Såhär kommer en topp-10 lista (utan inbördesordning):
- Kokosmuffins med bärfyllning
- Keso blandat med ett kokt ägg och örtsalt+en frukt till
- Mellanmålsmuffins med hallon, kardemumma och kokosflingor
- Keso med kanel, äpple och jordnötssmör eller mandelsmör
- Vaniljkesokvarg (kvarg+keso+vaniljpulver) med varma hallon som är blandade med kardemumma
- Bananpannkakor (1 ägg+1/2 mosad banan) toppat med vaniljkesokvarg och en massa bär/frukt/nötter/kokosflingor/nötsmör/frön
- Knäckebröd (t.ex. detta eller köpt) eller hembakat bröd med kokt ägg och örtkrydda/basilika/pestokrydda/rosmarin och ev. keso
Vilka är era favoritmellanmål??
Dagens frukost:
x Naturell yoghurt blandat med raw äpplemos toppat med pauluns müsli, blåbär, kokoschips och valnötter
x Knäcke med keso, perfekt kokt ägg, basilika och sesamfrön
Godmorgon :D
En såkallad "enkel" frukost då jag bara blandar ihop lite utan att laga något, men vid närmare tanke kanske inte så enkel, det tog ändå lite tid och den är betydligt mer avancerad än en vanlig "svenssonfrukost" ;) Ofta brukar jag inte lägga upp bilder när jag äter "enkla" frukostar då jag kan tycka att det blir lite tråkigt när det inte är något nytt recept. Men ni ska veta att jag inte alltid äter en massa nya roliga saker, nu fotade jag denna frukost men om jag inte ska göra det, jadå bara kastar jag på allt utan att tänka på hur det ser ut, det blir oftast inte särskilt vackert ;)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|