Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 15 februari 2013 08:24


 


Jag startar denna fredag med en god och stor frukost. Letade reda på mitt gamla favorit frukostmuffinsrecept jag gör i micron, och gjorde en ny variant, som ett muffinssvar på den ugnsbakade ballerinagröten. Precis lagom frukostsöta :D


Nyttiga ballerinamuffins (1 person)


Lager 1:

1/2 dl fiberhavregryn/havregryn

1/2 mosad banan

1 ägg

1 msk kakao

2 msk kvarg (kan uteslutas om man inte äter mjölkprodukter)


Lager 2:

1 msk fiberhavregryn/havregryn

1/2 mosad banan

1 äggvita

1 msk hasselnötssmör (kan bytas ut mot andra nötsmör som jordnötssmör, men blir lite annan smak då)


1. Blanda ihop allt till lager 1 i en skål, och allt till lager 2 i en annan.

2. Fördela nästan all smet av lager 1 i 2-4 muffinsformar (beroende på storlek). Fördela över lager 2. Och sist men inte minst det där lilla du sparade av lager 1.

3. In i micron på full effekt i ca 2-4 min eller tills de har stelnat.

4. Ät och njut. Jag hade även några frysta hallon på sedan, jag älskar när varmt möter kallt!!!


 


 


Ha en fin fredag :D


Av Sofie - 14 februari 2013 18:17


 


Rödbetor i glass? Har jag redan avskräckt er? Jag hoppas inte det! Det blev jättegott, om man gillar rödbetor vill säga. Som ni säkert vet är det Alla hjärtans dag idag och jag ville göra något kreativt nytt recept med "Alla hjärtans dag tema!, så det fick bli en glass med helt underbar rosa färg och smak. Som jag skrev häromdagen, grönsaker kan man ha i mycket!!


Alla hjärtans dag glass/Rödbetsglass (1 person)


1 rödbeta

1 banan

1 dl kvarg (eller turkisk yoghurt)

1 tsk kanel


1. Koka rödbetan mjuk i en kastrull i ca 20 min.

2. Skala den. Mixa tillsammans med banan, kvarg och kanel.

3. Lägg i en mindre burk, och frys ner i ca 2-3 timmar. Rör om då och då!!

4. Ät, njut och toppa med vad du vill!!


Ju större och ju mognare banan, ju sötare glass. Man kan även söta lite extra med honung/agave/stevia om man vill det!!!


Tycker ni inte om rödbetor eller inte vågar på er detta recept vet ni väl att ni kan göra liknande glass men med andra smaker? T.ex kvarg+mosad banan+kakao=Chokladglass, eller kvarg+hallon(ev. +kardemumma)=Hallonglass eller kvarg+mango(ev. +hackad chili)=Mangoglass. Man kan även röra i 1 redan elvispad äggvita, detta choklad/hasselnötsfluff eller detta kolafluff är säkert underbart att frysa och senare äta som glass. Är man vegan, testa detta glassrecept annars är det supergott att mixa några frysta bananer tillsammans med kakao och en skvätt kokosmjölk!


  Med kokosflingor, kakaonibs och cashewnötter som pluggmellis


     


Och spara gamla kvarg- och kesoburkar, perfekta att förvara hemmagjord glass, rester och mellanmål i!!!


Har ni lagat/bakat något särskilt idag med temat "Alla hjärtans dag"? :D

Av Sofie - 14 februari 2013 17:47


 


Dagens lunch:

x Pestobakad lax

x Quinoa

x Morotsbitar

x Grönkål/rödbetsfräs


Även idag blev det lunch hemma eftersom jag bara gick på förmiddagen i skolan, och sen var vi lediga MEN vi har en massa annat att göra hemma istället. Hursomhelst, jag och min lillebror (som är hemma sjuk) var grymt sugna på pestobakad lax. Så vi gjorde det till lunch. Det är jätteenkelt att göra, ta laxfileer, salta/peppra dem och bre över ett lager med pesto, in i ugnen på 200 grader i ca 15 min (våra var halvtinade så vi hade dem inne i dryga 20 min). Till min laxbit gjorde jag ett supergott fräs. Som ni kanske vet älskar jag rödbetor och grönkål, så det kunde inte bli fel när jag blandade det tillsammans och smaksatte med citron och vitlök:


Grönkål/rödbetsfräs (1-2 personer)


3-4 dl fryst grönkål i bitar (finns att köpa i påse)

2 skalade och grovrivna rödbetor

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk citronsaft

salt o peppar


1. Fräs grönkålen i en kastrull så att den tinar.

2. Låt rödbetsriv, vitlök och citronsaft får fräsa med i ca 5 min.

3. Smaka av med salt och peppar!


Perfekt tillbehör till maten, massor av nyttigheter från grönsaker som man kanske inte så ofta äter :D


Sedan vill jag även ge ett tips på en "färdig"pesto:

 


Urtekrams (märket säljs på Coop) gröna pesto!!! Det finns pesto och det finns pesto. Självklart är den man gör själv godast och bäst, men man har kanske inte varje gång man vill ha pesto 1-2 krukor färsk basilika hemma och allt annat som behövs och kanske inte heller tiden eller orkar hålla på att mixa när man bara ska ha en sked av det. Då är "färdig"pesto mycket smidigare. Men efter att ha smakat Urtekrams inser jag att det verkligen är stor skillnad på vilket märke man köper. Det är svårt att beskriva smaker, men Urtekrams smakar liksom "starkare" än andra pesto med mycket basilika, den smakar mycket mera hemmagjord. Och det är kanske inte så konstigt när man sedan kollar innehållet och ser att den innehåller basilika som främsta ingrediens och inte olja eller potatisflingor (den innehåller det men inte som främst ingrediens), vilket många andra gör. Dessutom inga tillsatser och ekologisk. Bra tips, jag tycker om Urtekrams produkter i allmänhet (nej jag har inte blivit sponsrad), finns som sagt på Coop!!!


  Goaste laxen :P


Av Sofie - 14 februari 2013 08:36


Apropå gårdagens inlägg om att ost/kvarg/keso INTE är vegetariska fick en del respons. Och som jag misstänkte är en del av er mer insatta i det där än jag är, läs mer i kommentarerna, men tydligen är ICAs egna och Lidl kvarg helt vegetariska utan löpe med Arlas kesella inte är vegetarisk. Det kan alltså bero på vilket märke man köper, så håll utkik efter löpe på innehållsförteckningen!!!


Till dagens frukostinlägg istället:

 


Dagens frukost:

x Grötkaka med mesquite och hallon toppat med röra på kvarg, mosad banan, carob och hasselnötssmör


Jag fortsätter med temat "koka vanlig gröt och sedan göra något mer av det". Självklart kan man byta ut mesquite och hallonen mot annan frukt/bär och smaksättning:


Grötkaka med mesquite och hallon (1 person)


1 dl fiberhavregryn/havregryn

2 1/2 dl vatten

drygt 1 dl hallon

1 msk mesquite

1 ägg

1/2 tsk bakpulver


1. Koka gröt som vanligt på gryn och vatten. Koka även med hallon och mesquite.

2. Låt svalna något, rör sedan NOGA i ägg och bakpulver.

3. Lägg i en ugnssäker form, sätt in i micron på högsta effekt i ca 4 min, eller grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-20 min.


 


Och nu ska jag bege mig till skolan. Vi hörs :D

Av Sofie - 13 februari 2013 20:18


Ett inlägg som har önskats under "Ni sätter rubriken". Kommer ni på fler idéer på rubriker, kommentera dem här!


Här kommer en drös goda vegetariska rätter:


- Linsbiffar


- Het röd linssoppa med squash och kanel



- Vegetarisk wrap med avokado/fetaoströra och linser (den godaste av alla rätterna här)


- Het linssoppa


- Linssoppa med timjansmak och fetaoströra


- Paj med quorn, pesto, soltorkade tomater och fetaost


- Rödbetssallad med fetaostkräm, rostade valnötter och champinjoner


- Tacoquornsallad


- Linsgryta med squash och kokos


- Quorn i tomatsås


- Lins- och grönsakssoppa med persilja


Vilka är era favorit veggorecept? Dela gärna med er!


Förresten, nyligen när jag bloggade om någon rätt som jag skrev var vegetarisk fick jag en kommentar om att den inte var det. Den innehöll nämligen keso. Jag har kollat upp det nu, keso, kvarg, riktig fetaost och de flesta andra ostar innehåller löpe (enzym från kalvmagar). De är alltså inte vegetariska! Visserligen äter man ju inte lika mycket djur som när man äter en stek, men man måste ändå döda djuret för att komma åt det (dock kan jag då anse att om djuret ändå ska slaktas för att man ska ha köttet så är det bättre om man använder alla delar av djuret). Ville bara skriva det iallafall så alla vet att det inte är helt vegetariskt (vilket jag länge trott och har skrivit i tidigare inlägg)! Dock fann jag någon här som har listat ostar som inte innehåller löpe. När jag till detta inlägg skulle ta fram vegetariska recept ur bloggarkivet försökte jag rensa de recepten med löpe, det är dock några ovan med fetaost, men då kan man ta Apetinas fetaost (som inte innehåller löpe) och i de som innehåller kvarg kan man ta turkisk yoghurt om man vill ha helt vegetariskt. Ja då vet ni det :)

Av Sofie - 13 februari 2013 09:56


 


Dagens brunch:

x Grötpannkakor med kanel toppat med en apelsin/kakaoröra, apelsinbitar, kokosflingor och hasselnötssmör


Grötpannkakor med kanel (1 person)


1/2 dl fiberhavregryn/havregryn

1 dl vatten

1/2 mosad banan

2 ägg

1 tsk bakpulver

1 dl finriven morot

1/2 msk kanel


1. Koka en halvportionsgröt som vanligt, dvs koka grynen med vatten tills det blivit en grötig konsistens.

2. Under tiden blandar du ihop banan, ägg, bakpulver, morot och kanel i en skål. Rör ner gröten i resten av smeten.

3. Stek till 4 mindre pannkakor på medelhögvärme i en stekpanna/pannkaksjärn med olja/smör.

4. Toppa med vad du vill. Ni ser ovan vad jag hade, och röran bestod av en rejäl klick kvarg utblandat med kakao och apelsinsaft!!


Helt underbart goda, ett nytt favoritpannkaksrecept. Man känner grötsmaken men samtidigt är det pannkakor. Lyx på hög nivå :D Och dessa kan man ju äta till frukost, brunch, lunch, middag och mellanmål (men då kanske halva receptet om man inte är väldigt hungrig)... Kanel kan man ju byta ut mot andra kryddor som kardemumma, pepparkakskrydda, kakao, mesquite, ingefära, carob eller vaniljpulver. Och morötterna kan man skippa, eller kanske riva i någon annan grönsak?


 


     


Och hur är det med sjuklingen Sofie då? Jo jag var i skolan igår och det gick finfint. Men idag är det friluftsdag och träna det kan jag inte. Så jag har istället sovit närmare 10 timmar i natt, vilket är ovanligt för mig men jag antar att jag behövde det. Nu ska det tas igen det jag missade i måndags och annat plugg ska göras. Sedan blir det antagligen en lugnare promenad med en kompis som inte heller är helt kry för att vara med idag i skolan.


Idag är det som ni säkert vet onsdag vilket brukar betyda onsdagsutmaning här på bloggen. Men ärligt talat glömde jag helt bort det igår och skrev aldrig något fint inlägg som kom upp imorse. Jag var taggad på att köra något fysiskt denna vecka, men det kan jag ju inte göra. Så jag tror att vi istället skippar denna vecka, och så kör vi något extra HÅRT men KUL nästa onsdag :D


Av Sofie - 12 februari 2013 06:15


 


Idag är det som ni säkert vet Semmeldagen. Egentligen tycker jag att det är lite fånigt att bara för att det är en viss dag så ska ALLA äta semlor, även fast att man egentligen inte är särskilt sugen på det. Idag tänker jag äta en semla men bara om jag är sugen på en semla, inte om någon annan anser att jag borde äta en semla för att det är en vis dag. Hursomhelst igår hade jag iallafall semmelcravings, jag var ju hemma sjuk, och tänkte ringa mamma och fråga om hon kunde köpa hem några, men sen var ju så uttråkad efter att ha legat i sängen hela dagen, så jag fick för mig att exprimentera med att göra egna semlor på MITT sätt. Och de blev superbra. Så alla ni som är på jakt efter ett recept på nyttigare semlor, här har ni:


Nyttigare minisemlor med hallonfyllning (5 st mini)


Brödet:

1 dl kvarg/turkisk yoghurt/silkestofu

1 ägg

2 krm vaniljpulver

1 krm malen kardemumma

2 msk stevia (eller annan sötning som strösocker/kokossocker/agave/honung efter smak)

1 tsk bakpulver

3/4 dl havregrynsmjöl eller annat mjöl (havregrynsmjöl får man om man mixar havregryn till mjöl)

1/4 dl kokosmjöl (eller mer havregrynsmjöl eller annat mjöl, dock tror jag i lite större mängd då kokosmjöl drar åt sig mer vätska än andra mjöl)

1 msk fiberhusk

ca 1 msk av ett ägg att pensla bullarna med


Mandelmassan:

4-5 msk mandelmjöl (bara att mixa vanliga mandlar till mjöl)

1 msk mjölk

några droppar agave eller honung (efter smak)


Hallonfyllningen:

1 dl kvarg/turkisk yoghurt/keso

1 dl hallon

2 krm vaniljpulver

några droppar agave eller honung (efter smak)


ev. lite kokosmjöl som "pudring"


1. Börja med brödet. Blanda först ihop kvarg, ägg, vaniljpulver, kardemumma, sötning och bakpulver. Sedan rör du i mjöl och fiberhusk.

2. Forma till 5 mindre "bullar". Lägg på en plåt, pensla med lite ägg.

3. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min.

4. Gör mandelmassan genom att röra ihop mandelmjöl och mjölk. Söta med honung/agave och smaka av.

4. För hallonfyllningen blandar du bara ihop kvarg/turkisk yoghurt/keso med tinade hallon och vaniljpulver. Söta med honung/agave och smaka av. Om du använder dig av keso behöver du även mixa smeten med en stavmixer för att slippa klumparna.

5. Skär bröden itu, så att du får ett lock och en underdel. Bre över mandelmassan på underdelen, sedan fördelar du över hallonfyllningen och lägger på locket. För att få den klassiska vita pudringen, strössla över lite kokosmjöl.

6. Klart för servering. Ät och njuuuuut!!


Bara bra saker, de äts med gott samvete till fika, mellis, efterrätt eller varför inte frukost!?! Om du inte äter dem direkt efter gräddning, fyll dem inte förrens precis innan. Jag åt och provsmakade två till mellis direkt när de var klara. Men de tre bröden som blev kvar la jag i en påse (inte i kylskåpet, det sa det på nyhetsmorgon igår, man ska INTE lägga bröd i kylskåpet) och sparade mandelmassan och hallonfyllningen i kylskåpet. Sedan fick resten av min familj göra varsin egen på kvällen, mycket godare och fräschare än om jag gjort alla fem på direkten och ställt in dem färdiga i kylskåpet.


"Backstage" i köket innan de var färdiga och fina och godkända för att fotas:

 


 


       



Av Sofie - 11 februari 2013 20:03


 


Superenkel och lättare lunch, kan man även ha som sidosallad till vanliga maten. Jag tog inga mått utan bara blandade ihop lite men jag kan berätta hur jag gjorde och vad jag hade i:


Blandade grönsaker med pestofetaost och linser: Koka några rödbetor tills de blivit tillräckligt mjuka att äta (ca 15-20 min). Under tiden rödbetorna kokar, skala en stor morot och skär i mynt. Grovriv en bit squash. Skär en bit äpple i mindre bitar. Skölj färdigkokta linser. Mosa en bit fetaost med en stor sked grön pesto. Lägg upp morot, squash, äpple och linser på en tallrik. Skala de färdigkokta rödbetorna, skär i mindre bitar och lägg på tallriken. Toppa med pestofetaosten som du smular över!!


 


Jag har faktiskt varit hemma idag. Jag tänkte gå till skolan, men sedan imorse när jag stod där färdigklädd med väskan packad och skulle gå så kände jag att jag inte orkade, att jag var sjuk och jag gjorde bäst i att vara hemma och vila. Så det är vad jag har gjort idag, legat i soffan och i sängen, kollat på nyhetsmorgon, film, lyssnat på musik och läst. Och käkat bafucin för min stackars hals! Ganska tråkigt faktiskt när man gjort samma sak hela helgen. På eftermiddagen var jag så uttråkad och hade semmelcravings konstigt nog, så då fick jag faktiskt för mig att testa att baka nyttigare minisemlor med hallonfyllning (fast jag borde ha legat och vilat), och de blev alldeles underbart goda. Fascineras över mig själv. Att laga mat är en sak för då kan man smaka av hela tiden. Men med bakning är det ren kemi, ett litet fel kan förstöra allt. Receptet kommer upp tidigt imorgon då det är semmeldagen, så kan ni alla baka semlor!!



Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards