Senaste inläggen
Dagens frukost:
x Äpplesmulpaj frukosstyle med vaniljsås (kvarg+vaniljpulver+honung/agave)
Äpplesmulpaj frukoststyle (1 person)
3/4 dl havregryn
2 msk hackade valfria nötter/frön (jag tog valnötter och hasselnötter)
1/2 dl naturell yoghurt
honung/agave efter smak
ev. lite vaniljpulver
1 äpple (halva hackat i små bitar, hacka rivet)
kanel
kardemumma
1. Blanda ihop havregryn, nötter och yoghurt. Smaka av med honung/agave och ev. vaniljpulver.
2. Lägg det rivna/hackade äpplet i botten av en form. Krydda med en massa kanel och kardemumma.
3. Smula över smuldegen. Micra på högsta effekt tills smuldegen har stelnat och fått lite färg, ca 4-6 min (går även att göra i ugnen men tar längre tid).
4. Ta ut och servera med vaniljsås (kvarg/yoghurt+vaniljpulver+honung/agave)!
Smaskens :D Inte vad man bjuder släkten på fika eller äter som efterrätt en lördagskväll, men gott och lagom sött som lyxig frukost! Inspiration till receptet kommer från Julia.
Steg för steg:
Idag börjar jag först vid 10, härligt! Men jag vaknade pigg och glad strax innan halv 7 av att solen lyste in i mitt rum. Jag fann ingen mening med att ligga kvar. Så nu har jag hunnit äta förfrukost i sällskap med mamma och pappa, pluggat franska, sprungit 5 km i underbart solsken och ätit riktig frukost i lugnt tempo :D Nu blir det skola!!
Dagens frukost:
x Blåbär/kardemumma oatmealkaka med kesokvarg och hasselnötssmör
Blåbär/kardemumma oatmealkaka till frukost (1 person)
3/4 dl fiberhavregryn eller havregryn
1 tsk kardemumma
1/2 tsk bakpulver
1-1 1/2 dl blåbär
1 mosad banan
1 ägg
1. Bara att blanda ihop i en djup microsäker skål. Smaka av.
2. Micra på högsta effekt tills den stelnat, ca 2.30-4 min!
3. Vänd försiktigt upp och ned på ett fat och toppa med vad du vill.
Superenkelt och supergott :D Dagen har hitills gått i ett. Ett morgonpass på gymmet, gå i skolan och umgås med kompisarna där, lite slapp (=mellis+te+yelp) en stund efter skolan och nu blir det att plugga hela kvällen eller så mycket jag orkar. Och så Dicte ikväll på tv, ni har väl inte missat den grymma danska tv-serien (den enda jag följer just nu)?
Och letar ni efter ett grymt våffelrecept idag hänvisar jag er till detta recept!! Det är ju våffeldagen för den som har missat det. Själv blir det nog ingen våffla idag, jag är helt enkelt inte sugen på våfflor :)
Något som jag fastnat för på sistone är dijonsenap, sååå gott. Idag när vi kom hem sent och hungriga och med ett halvtomt kylskåp fick det bli en enkel och snabb rätt till middag. Nämligen omelett med dijonsenap i! Gott.
Dijonsenapomelett med ruccola och fetaost (2 personer)
4 ägg
1-2 msk dijonsenap (beroende på hur stark smak man vill ha)
1 näve hackad ruccola
salt o peppar
50 g fetaost
1. Vispa snabbt ihop ägg, dijonsenap och ruccola i en skål. Krydda med salt och peppar.
2. Häll i en varm stekpanna med olja/smör. Låt stelna, och innan du vänder på omeletten; smula över fetaosten.
3. Servera med valfria grönsaker/sallad!
Har ni några bra recept med dijonsenap i?
Jag har iallafall haft en underbar helg i Dalarna där jag har åkt skidor. Så härligt att komma till vacker natur och vara ute hela dagarna. Dessutom sken solen båda dagarna. Nu ska jag bara vara hemma några dagar för att ladda om batterierna och gå i skolan, sen bär det av mot Barcelona. Sol där med och 17 graders temperatur lovar SMHI. Att vara borta på en riktig vinterhelg har varit fantastiskt, men tänk att komma till en ny främmande storstad och det är VÅR på riktigt. Längtar :D Okej, nu har miljoner saker att fixa innan jag kommer somna som en stock, två heldagar på skidor är jobbigt för den ovane!
Till onsdagens soppa bakade jag bröd. Och det var inte vilket sorts bröd som helst utan ett kokosbröd. Kokosgalen som jag är tyckte jag såklart att det var jättegott. Receptet är taget från Emmas blogg.
Kokosbröd (1 st)
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
några krm salt (jag hade inte det, men det hade varit gott)
1/2 dl kokosolja eller 50 g smör
5 ägg
valfria frön som solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrön
1. Blanda ihop kokosmjöl, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke.
2. Smält kokosoljan/smöret och rör ner bland de torra ingredienserna.
3. Vispa äggen i en annan bunke fluffigt. Rör ihop innehållet i de båda bunkarna. Vispa lite till.
4. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd brödform. Toppa med valfria frön.
5. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 25-30 min!
6. Skär upp i skivor, ät och njut.
Hela familjen älskade det så detta kommer jag att göra igen. Nu gjorde jag det i form av en tunn limpa. Nästa gång ska jag testa att göra det i form av frallor eller "tekakor".
I detta recept är det ju en del "konstiga" saker som kokosmjöl och fiberhusk som man kanske inte har hemma. I just detta recept går nog inte dessa ingredienser att utesluta eller byta ut mot andra. Ni finner ingredienserna i vissa större mataffärer, i hälsokostbutiker och på nätet som Bodystore :D (hehe jag vet att ni kommer fråga detta så därför skriver jag svaren innan ni hinner ställa frågorna)
Jag hoppas ni får en fin söndag!!
Nu har jag som jag sa att jag skulle göra fixat så att alla "chokladiga" inlägg hamnar under en kategori så att det blir lättare att finna alla dessa recept. Ni finner dem här under chokladigt!!
Jag har även valt ut de tolv godaste "chokladiga" recepten av dem (utan inbördesordning):
Chokladmoussetårta med chokladfrosting och pekannötter
Hemmagjord choklad med cashewnötter, gojibär och havssalt
Choklad/kaffe frukostmuffins med blåbärstouch och mandelsmörstopping
Chokladgröt eller Chokladdavosgröt
Underbart, god och krämig brownie men orkar man inte hålla på med två lager eller inte gillar kaffe som är i kan man istället göra min liknande raw chokladkaka
Kvarggröt med kakao, apelsin och kaffe
Krämig och snabb kladdkaka i micro
Chokladbollsröra med varm banan/jordnötssmörstopping
Hemmagjord nutella och nutellapraliner
Chokladbollar med kaffe och blåbär eller dessa liknande chokladbollar
Varm choklad/banan/jordnötsröra som man kan ha som lager i en frukostbägare som på bilden ovan eller till keso eller på riskaka som här
Alla recepten är verkligen underbart goda och nyttiga :D Har ni några bra "chokladiga" recept att dela med er av?
Dagens frukost bestod av:
x Havregrynsgröt toppat med päronbitar, pekannötter och en kaffe/hallonsås
Kaffe/hallonsås (1 person): Blanda ihop någon msk kokat kaffe med en näve hallon och en knapp dl kvarg!
Dagens frukost kommer upp lite sent idag, jag hann inte lägga upp den här på bloggen innan skolan. Men som ni ser var det en ganska enkel variant: den kära gröten med lite topping. Gott var det iallafall!
Nu blir det packa packa packa och plugga plugga plugga innan jag åka norrut senare idag till skidbacken för en dator- och pluggfri helg :D Ska bli underbart.
Så jag önskar er trevlig kväll och helg på samma gång!
Dagens frukost:
x Äggröra på två ägg, salt och basilika med tomatpure ringlat på
x Choklad/ingefärasmoothie toppat med gojibär
Choklad/ingefärasmoothie (1 person): Mixa samman 2 dl naturell yoghurt, 1 stor mogen banan, 2-3 msk kakao och 1/2 tsk torkad ingefära!
Idag startade jag dagen för en gångs skull med en härlig morgonpromenad, kallt men vackert och soligt. Varför gör jag inte det oftare? Efter promenaden åt jag iallafall frukosten ovan, supergott!! Chokladsmoothie har jag gjort många gånger innan även om det var ett tag sedan sist nu, men idag spetsade jag den med ingefära vilket passade bra tillsammans med chokladsmaken :D
Åh kvällens middag var verkligen underbart god. Den bestod av en fräsch linssoppa och till det kokosbröd med avokado och örtsalt på. Receptet på brödet får ni någon annan dag, men här får ni iallafall receptet på linssoppan som jag hittade på medan jag lagade:
Linssoppa med smak av citron, rosmarin, vitlök och kokos (4 personer)
3 schalottenlökar
1/2 squash
4 vitlöksklyftor
2 dl okokta röda linser
5 dl vatten
5 dl krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad rosmarin
rivet skal och saften från 1 citron
salt o peppar
1. Hacka schalottenlöken. Grovriv squashen. Pressa vitlöken. Fräs lök, squash och vitlök i en större kastrull i några minuter.
2. Häll i linser, vatten, krossade tomater, kokosmjölk och buljong. Låt det puttra upp.
3. Rör i rosmarin, citronskal och citronsaft. Låt allt puttra i ca 10-15 min tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar!
Linser är verkligen en bra råvara. Alltid efter att jag ätit en utsökt vegetarisk måltid undrar jag varför jag inte gör det oftare, det är ju så gott. Och det är nyttigt och bättre för miljön än att äta en massa kött.
Hur går det för er med onsdagsutmaningen? Själv genomförde jag precis mina sista 10 burpees :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|