Senaste inläggen
x Gojibär
x Solrosbröd med bregott och skinka
x Äggröra (på 2 ägg, basilika, salt och en skvätt grädde eftersom mjölken var slut)
Mums, jag orkade inte göra något avancerat idag så det fick bli detta. Men det var gott.
Skönt att det är fredag idag, äntligen snart helg!
Gojibär i mitt <3
x Hallon o päronmix med kardemummakrydda och en klick kesella
Dagen: Skola, lång promenad med en kompis, öppet hus på en gymnasieskola och nu sitter jag här!
Väl hemma från gymnasiet mådde jag lite illa och var inte direkt sugen på något, men ändå lite hungrig. Mixade ihop något som jag bara fantiserade ihop snabbt i huvudet, blev överraskande gott och uppfriskande. Och mitt illamående försvann.
Ett glas: Mixa 1 näve hallon+1 tärnat päron+1 krm malen kardemumma, drick antingen så som juice/fruktsmoothie eller blanda i en stor klick kesella för mer mättnad!
Just nu försöker jag göra en massa saker samtidigt:
Dricka/äta smarrigt kvällsmål, blogga, skriva dagbok, läsa svenska bok, plugga historia, planera i min kalender och läsa Fitness Magazine som kom på posten idag!
Som ni kanske ser har jag ändrat i headern så att det står: en blogg om mat, hälsa och mig istället för bara mat. För bloggen handlar ju faktiskt inte bara om mat. Men annars är headern likadan. Jag har haft den sen september någon gång, så jag är ganska trött på den nu, någon gång i framtiden när jag har tid ska jag göra om den helt, men vi får se när det blir, det tar fler timmar än man tror att göra en.
x Omelett
x Morot i bitar
x Spenatsallad
x Små tomater
x Curryröra
Eftersom jag bor bara ett stenkast från skolan är det lite konstigt att jag så sällan går hem och äter på lunchen. Men jag gjorde det idag. Det blev en omelett med det jag fann i kylskåpet:
2 ägg, en skvätt mjölk, en kokt potatis i tärningar, ruccola, fetaost och salt!
Älska omelett! Bara man har två ägg så kan man ta det man har i kylskåpet och hitta på miljoner olika kombinationer. Vad tycker ni om att ha i era omeletter?
Min favorit är defintivt fetaosten!
Jag får alltid höra detta angående mina frukostar: Hur orkar du och hinner på morgonen? Och du har alltid så mycket "ovanliga" saker i som "normala" människor inte har hemma. Därför ska jag nu tipsa om den nyttiga snabbfrukosten som du gör på mindre än 5 min (+4 min i micron), håller dig garanterat mätt till lunchen, är bra för kroppen, superenkelt att göra så att du som är ovan kan känna dig säker i köket och innehåller endast 7 vanliga ingredienser som de flesta nästan alltid har hemma. Låter det bra?
För 1 pers:
Blanda 1 dl havregryn, 2 dl vatten och 1 krm salt i en skål. Knäck i ett ägg och blanda/vispa med en gaffel noga (annars kommer det att smaka ägg). Sätt in i micron och kör 3 min på nästan den högsta värmen. Under tiden skär du ett äpple i tärningar och tar fram kanel och mjölk. Ta ut ur micron, blanda runt och in igen på 1 min. Ta ut och lägg på äpple och kanel och häll på mjölk. Sådär nu har du en superfrukost.
Jag körde på fibervarianten, och hade mer gryn i eftersom jag vet att jag behöver mer än 1 dl för att hålla mig mätt till lunch. Men om du inte är en van grötätare, kör med vanliga gryn och inte mer än i receptet, du kommer tycka att du blir proppmätt iallafall.
Jag hör många säga "jag gillar inte gröt". Men det kanske var ett tag sedan du testade. Testa igen, och sen om du inte gillar det då så är det väl så, men det är värt ett försök. Jag tycker gröt är gott och det kan varieras i mängder. Sen så håller jag med om att det inte ser så gott ut.
Hemkommen från skolan idag testade jag på att göra kokosplättar till mellanmål, supergott blev det:
Kokosplättar (lagom till 1 pers)
1 ägg
3 msk kesella
3 msk kokosflingor
lite salt
1. Vispa ihop allt med en gaffel.
2. Stek på medelvärme i en stekpanna så att de får fin yta.
3. Jag stekte 1 stor pannkaka, som jag delade i 4 småbitar innan jag vände dem i pannan.
Med kanel/banan kesella och blåbär!
Dagen har flytit på. Efter skolan följde jag med 2 kompisar och simmade. Jättehärligt, jag går för sällan till badhus. Vi simmade över 1 km, blev faktiskt riktigt jobbigt, jag har aldrig simmat så långt förut, dock har jag aldrig försökt simma så många längder tidigare. Simma är en underbar träningsform helt enkelt, pulsen går upp och man tränar många muskler samtidigt. Dock tycker jag den är alldeles för långtråkig för att jag skulle kunna gå och simträna flera gånger i veckan.
Väl hemma blev det lite plugg innan jag beslöt mig för att laga mat åt mamma och mig. Jag har länge varit sugen på att testa göra biffar på antingen bönor eller linser, så jag googlade runt och hittade ett recept som lät gott. De tog ganska mycket längre tid att göra än jag trodde, men det var så värt det, de blev sååå goda. Jag brukar nästan alltid skriva att det jag gör är supergott, men de här var något extra i min kategori supergott. Mamma älskade dem. Jag stod och åt "smeten" medan jag formade biffarna eftersom det var så gott (och jag var hungrig...). Helt enkelt något ni måste testa. Här får ni iallafall receptet som jag gjorde det:
Linsbiffar med morötter, solroskärnor och soltorkade tomater (4 personer)
2 dl röda/gröna linser
4 dl vatten
1 tsk salt
1 krm chilipulver
2-3 schalottenlökar
2 morötter
1 dl solroskärnor
5 soltorkade tomater
75 g fetaost
1,5 dl fiberhavregryn
1. Skölj linserna. Koka linserna i vattnet med salt och chilipulver i ca 10 min (om du använder röda linser) eller 25-30 min (om du använder gröna linser).
2. Finhacka löken. Skala och riv morötterna. Stek löken, morötterna och solroskärnorna i en stekpanna så att de får lite fin yta.
3. Grovhacka soltorkade tomaterna. Smula fetaosten.
4. Blanda linserna, morotsfräset, tomaterna, fetaosten och fiberhavregrynen till en mjuk smet med t.ex en gaffel. Forma till biffar.
5. Stek någon minut på varje sida så att de får fin yta.
6. Ät och njuts med en matig sallad!
De blev lite smuliga, nästa gång kanske jag testar att blanda i ett ägg så att de håller ihop sig mer.
Så gott, linsbiffar med sallad (på ruccola, spenat, små tomater och paprika), keso och avokado!
Förövrigt har jag bla som nyårsmål i år att börja äta mer vegetariskt, bra för miljön, djuren och kroppen. Detta vegetariska recept blir lite av starten för mitt nya år med mer vegetarisk mat!
Ett kokt ägg och en frukt! Perfekt efterträningsmat att äta direkt efter avslutat träningspass innan man äter en riktig måltid. Om man skalar ägget fungerar det att ta med i väskan och äta i omklädningsrummet. Desto snabbare efter träningen, desto bättre. Frukten kan ju varieras i mängder, annars har man ju hört att banan är den bästa frukten efter träningen, fylld med snabba kolhydrater som kroppen behöver.
Vad brukar ni äta efter träning?
x Chokladsmoothie/yoghurt med kokosflingor
x Frökus med skinka, keso och curryröran jag gjorde häromdagen
x Kiwi
Chokladsmoothien: Mixa 3 dl yoghurt+1 msk kakao+1 banan!
Mums gott! Jag har inte så mycket att skriva. Kul att många har ställt frågor i frågestunden, fortsätt att fråga på. En ganska slapp dag i skolan väntar, sedan ska jag kanske följa med 2 kompisar och simma efter skolan, jag får se om jag orkar det!
För er som missade curryröran:
http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/15/7104793-recept-raw-food-sas-med-currysmak/
Ha en härlig tisdag nu!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|