Senaste inläggen
x Keso med mosad banan, kanel och valnötter
x Sportknäcke med mosad avokado, citronsaft och chiliflakes
Jag äter sällan keso som huvudmat till frukost, men idag var jag jättesugen på keso när jag vaknade. Det fick bli min favoritkeso blandning. Testa!
Onsdag idag vilket betyder lång dag i skolan. Dock ska jag bara vara halva dagen i skolan och resten vara på ett mattecentrum för en gångs skull, kul med variation i skolarbetet.
Ni får ha en grym dag!
Köttbullar, pestosås, matvete, grönsallad, squashsallad
Även denna kväll lagade jag middag åt familjen:
Köttbullar i pestosås (4 portioner)
500 g nötfärs
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vatten
1 dl röd pesto
1/2 dl creme fraiche
1-2 tsk oregano
1. Blanda nötfärs, ägg, vitlök och salt. Rulla till köttbullar. Stek de i ca 2 min.
2. Häll i vatten, pesto, creme fraiche och oregano i stekpannan. Låt puttra i ca 10 min, eller tills köttbullarna är genomkokta.
Jag exprimenterade mig även fram till en supergod squashsallad:
Squashsallad: Skär en squash i två bitar (du behöver bara ena). Ta en osthyvel (gärna en dålig som gör tjocka skivor) och hyvla squashhalvan på längden. Lägg upp på en tallrik. Häll över citronsaft (mycket), olivolja, torkad timjan, salt och peppar i lagom mängd!
Kesella något som jag använder en massa i min mat har äntligen kommit ut i dubbelt så stor förpackning, äntligen! Jag äter gärna rena feta produkter, men när det gäller just kesella brukar jag använda lättvarianten, då den feta är för mäktig.
För er som inte vet det är kesella en krämig mejeriprodukt med hög proteinhalt, därför äter många som tränar mycket av detta.
Jag älskar att göra krämigare smoothies, nyttig glass, yoghurtblandningar med bär/nötter och kalla såser med kesella!
Äter ni kesella/kvarg? Några bra tips på vad man kan göra med kesella?
Jag rotade snabbt i mitt bildarkiv och fann dessa bilder med kesella:
Med mosade bär på pannkakor
Med frysta bär och nötter
Med kanelstekta äpplen och pumpakärnor
Blandat med apelsinsaft, hemmagjord müsli och hallon
Som topping på bananmuffins
Blandat med frysta bär, och varit en stund i frysen=hemmagjord glass!
Som topping på en fruktsmoothie
Mixat med frysta mango=mangoglass med pumpakärnor
Till gröt med bärmix
Med citronsaft, cashewnötter, pekannötter, kokosflingor och gojibär!
I en mango/hallonsmoothie med pauluns flingor, hasselnötter och cashewnötter
Det blev även kesella till dagens frukost (+äggmacka):
Blandat med fil och toppat med müsli, rostade sojabönor, pumpafrön, solrosfrön, cashewnötter, gojibär, sesamfrön, mango och kiwi!
Jag hoppas ni fick lite kesellainspiration nu :D Kom ihåg att tipsa mig nu om era bästa kesellatips!
Här har ni receptet på söndagens middag:
Lammkorvsgryta med röda linser (4-6 portioner)
6 lammkorvar med högt köttinnehåll
2 gul lökar
2 vitlöksklyftor
ca 800 g krossade tomater (två förpackningar)
2 dl vatten
2 dl röda linser (okokta)
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad oregano
salt
1. Skär korvarna i skivor. Finhacka gul lök. Bryn korv och gul lök i en stor stekpanna.
2. Pressa i vitlöken. Häll i krossade tomater, vatten, röda linser (snabbt sköljda), timjan och oregano. Låt koka i ca 10 min.
3. Smaka av med salt!
Enligt receptet skulle man inte ha något till, men vi kokade bulgur till för att det annars blev så mycket kött!
Kokt broccoli, spenat, lammgryta och bulgur
Frysta bär är något som jag älskar och vi nästan alltid har hemma. Oftast blir det att vi har en förpackning blåbär, en för hallon, en för mango, en för jordgubbar osv (dock brukar vi inte ha alla sorter hemma samtidigt=får inte plats i vår lilla frys). Dock i denna bärmix "supermix" från Garant (finns att köpa i de flesta mataffärer), där får man lite av alla bär man kan tänka sig vilja ha:
Hallon, blåbär, björnbär, havtorn och gojibär
Jag älskar blandningen. Idag hade jag för en gångs skull verkligen ingen lust att hålla på och göra frukost, därför en snabb/enkel frukost (för mig då). Kokade helt vanlig fiberhavregrynsgröt som jag toppade med bärmixen, kokosflingor och mjölk, medan gröten kokade tog jag fram ett redan kokt ägg i kylsåpet och klippte lite dill som fanns hemma. Klart på under 5 min och ändå supergott!
x Fiberhavregrynsgröt med bärmix, kokosflingor och mjölk
x Kokt ägg med dill
Idag är det måndag vilket betyder skola. Bara 1 vecka till sportlovet nu!
Starta denna vecka med ett stort SMILE :D
Igår hade jag som sagt en kompis över och vi lagade en jättegod lax rätt med recept från senaste Buffe tidningen (ICAs tidning). Här har ni receptet:
Asiatisk lax i ugn med avokadokräm (4 personer)
500 g laxfile
marinad:
1 msk finhackad röd chili
finrivet skal av 1 lime
2 msk färskpressad lime
1 msk japansk soja
1 msk finriven ingefära
1/2 msk honung
avokadokräm:
2 avokado
1/2-1 msk wasabi på tub (beroende på hur starkt man vill ha det)
1 msk färskpressad limejuice
lite salt
1. Sätt ugnen på 200 g.
2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en ugnssäker form och pensla marinaden över laxen. Låt stå i ca 5 min (eller längre). Sätt in i ugnen ca 20 min eller tills laxen är klar. Ta gärna ut laxen och häll på marinaden som runnit ner från laxen i formen någon gång.
3. Avokadokrämen: Dela, kärna ur och gröp ur köttet ur avokadorna. Mosa med en gaffel och blanda i wasabi, limejuice och salt.
Vi åt tillsammans med kamutvete och en härlig sallad
Salladen bestod av ruccola, spenat, gojibär, pumpafrön och solrosfrön:
x Fruktsallad (på äpple, kiwi, banan, apelsin och päron) med limekeso (keso+limesaft), kokosflingor och gojibär
x Rågstyrka med philadelphia, kokt ägg och örtsalt
Det är alltid lika kul att laga härlig helgfrukost med en kompis. Vi gjorde en fräsch fruktsallad som vi toppade med bland annat gojibär. Vitamin och antioxidant fylld mat i all ära. Supergott!
Det här var så gott, och keso med lime har blivit en ny favorit!
Med kesella, hackade nötter och kakaonibs
Efter en supergod laxmiddag (recept kommer imorgon) lyxade jag och min kompis till det med varsin chokladmilkshake framför tvn. Egentligen skulle det ha blivit glass (enligt receptet) men det blev mycket rinnigare så det fick bli en chokladmilkshake, men det var minst lika gott det.
Chokladmilkshake (2 stora glas)
2 frysta bananer
60 g hackad mörk choklad (vi hade lindts 85 %=6 rutor)
3 dl mjölk
1/2 dl kesella
1-2 dl hallon
ev. lite vaniljpulver och honung (om man vill ha mer sötma)
1. Mixa ihop allt och häll upp i stora glas.
2. Servera med t.ex en klick kesella och hackade nötter!
Varför äta smågodis framför melodifestivalen när man kan dricka chokladmilkshake???
Nu ska jag återgå till att vara social, ha en trevlig kväll!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|