Senaste inläggen
Lite inspirerande matbilder kanske... Första bilden säger Älska FÄRG och den andra säger ge mig mer FÄRG!
Dagens lunch: Tonfisksallad deluxe; Sallad, fullkornsris, tonfisk, avokado, gurka, körsbärstomater, paprika, oliver, keso och citronsaft
Dagens eftermiddagsmellis: 2 pannkakor som mamma gjort med päron, kakaonibs och kaffesås (turkisk yoghurt+kaffe+kesella)
Eftersom mamma har gjort pannkakorna har jag inte receptet men annars har jag bra pannkaksrecept här som jag lagt ut tidigare:
Vanliga dinkelpannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/24/6517346-recept-healthier-pannkakor/
Spenatpannkakor med kallrökt lax och kesoröra: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/09/07/6186592-recept-spenatpannkakor-med-grasloks-kesorora-och-kallrokt-lax/
Coltingpannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/02/14/7329649-recept-coltingpannkakor/
Bananpannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/06/26/5686374-frukost-enkla-och-nyttiga-bananpannkakor/
Blåbärsplättar/pannkakor: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/15/6868330-aggplattar-med-blabar/
Dålig uppdatering idag, jaja men här har det inte hänt så mycket. Lugn morgon, träning innan lunch, lunch hemma och ännu mera slapp hemma. Resten av dagens planer lyder: snabbt träffa en kompis som åker till fjällen imorgon (jag är inte alls avundsjuk...) och sedan spendera resten av kvällen hos en annan kompis. MYS!
Kaffesåsen vill jag förresten uppmärksamma, man behöver ju inte ha det på pannkakor utan till vad man än tycker det passar till. Bara att blanda kallt kaffe med någon form av turkisk yoghurt/kesella/yoghurt/keso! Mums :)
Förresten:
För att vara nybörjare i paint tycker jag att jag lyckades hyfsatt...
Grytan tillsammans med fullkornsris, körsbärstomater och spenat!
Jag stod för middagen denna kväll. Blev ett recept från denna fina blogg: http://drivkraften.blogg.se/
Kycklinggryta med avokado, curry och mango chutney (3 personer)
500 g kycklingfile (ca 2 stora kycklingfileer)
1/2 purjolök
1 tsk curry
2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
1,5-2 msk mango chutney
1/2 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1/2 msk soja
2 st avokado
1. Skär kycklingen i små bitar. Strimla purjolöken. Bryn kycklingen lätt i smör, tillsätt purjolöken i slutet.
2. Krydda med curry. Tillsätt vatten, buljong och mango chutney. Låt puttra i sådär 5-7 min.
3. Tillsätt grädde, creme fraiche och soja. Låt puttra i sådär 5-7 min till.
4. Skär avokado i mindre bitar och tillsätt någon minut innan servering.
5. Ät med ris och en sallad!
Mums, denna rätt fick verkligen tummen upp! Ni måste testa :D
Aromat, vad är det för något? Tydligen något som många människor har i maten för att förstärka smaken. När jag hörde talas om detta blev jag nördigt nog intresserad av att veta exakt vad det är för något. Efter att ha googlat runt på nätet har jag kommit fram till detta:
1. Innehållet består av salt, natriumglutamat, mjölksocker, jästextrakt, lök, härdat vegetabiliskt fett, kryddor och klumpförebyggande medel (E 552). Låter mums tycker jag ;)
2. Det är natriumglutamatet som används för att förstärka smaken i maten, min motfråga blir ju då: Varför inte använda kryddor och naturliga ingredienser istället för de kemiska saker?
3. Natriumglutamatet påstås ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador (enligt wikipedia).
4. En del påstår dock att det bara är överkänsliga som får besvär av aromat.
5. Folk använder aromat till ägg, popcorn, potatismos, pasta, knäckemackan, kött, gratänger eller rent sagt till den mesta maten som inte smakar så mycket.
6. Det finns stor risk av att bli beroende av det. Om du börjar äta det och du blir van av att alltid ha det i din mat kommer det att bli svårt att sluta. Och du kommer kanske bara vilja ha mer och mer.
7. Främsta ingrediensen är salt. Salt behöver alla men i rimliga mängder. De flesta människor äter för mycket salt nuförtiden, därför är inte det bästa att hälla i en massa aromat i din mat.
8. Det innehåller även härdat vegetabiliskt fett, vilket ofta betyder transfetter. Och transfetter vet du säkert att det är inte bra för dig, det är fett som är gjort på kemiskt vis och höjer ditt onda kolestrol.
Min slutsats: Aromat är inte bra för dig. Om du nu tycker din mat är smaklös: KRYDDA själv med riktiga kryddor och använd bra råvaror med bra kvalite.
Aromat, något som ni använder er av?
Och jag kan även meddela att jag nu har sportlov. Jippi, efter att ha spenderat dagen i skolan och en snabb sväng på stan med en kompis ska jag krypa ner och läsa alla tidningar och böcker jag samlat på mig den senaste veckan. Ha en trevlig fredags kväll!!!
x Brödskiva med kesella, kokt ägg och pestokrydda
x Brödskiva med kesella, skinka och körsbärstomater
x Kiwi/goji smoothie toppad med cashewnötter
Kiwi/goji smoothie (1 glas): Mixa 2 kiwi+1/2 dl gojibär+2 dl naturell yoghurt+1 dl kesella+lite vaniljpulver/honung!
Smoothien var god, dock hade den den där konstiga eftersmaken man får när man mixar kiwi med yoghurt. Någon som vet hur man får bort den?
Annars var frukosten superMUMS! Jag är beroende av äggmackor med pestokrydda...
Fredag idag, och det är inte vilken fredag som helst, den är sista dagen innan en veckas lov. Härligt! :D
Brödet har mamma köpt på ett bageri, supergott!
Något som jag sett många i "matbloggsvärlden" har prövat på senaste veckan är äggvitefluff efter att frukostera (en frukostblogg) bloggade om det. Jag passade på att testa detta idag till mellanmål. Det får tummen upp, kanske inte det godaste jag ätit men gott var det.
Äggvitefluff (en portion):
Elvispa 2 äggvitor till ett hårt skum/fluff. Vispa snabbt i halvtinade bär (jag använde mig av den där supermixen som jag bloggade om häromdagen: hallon, blåbär, gojibär, havtorn), en liten skvätt vispgrädde och lite vaniljpulver. Klart, ät på direkten. Jag toppade min med keso, kakaonibs och solrosfrön!
Just nu sitter jag och tittar på en film. Om ett tag ska jag ta mig ut i det fina vårvädret och gå på ett spinningpass, jag måste göra det för ett idrottsprojekt i skolan och sedan utvärdera det när jag kommer hem. Sen är sportlov :D Eller jag måste gå i skolan imorgon men inga fler läxor!
Ha en fin eftermiddag/kväll!
Jag älskar den härliga lila färgen :)
Jag kom på att jag glömt lägga upp detta: Innan jag skulle på the Nike Blast för några helger sedan laddade jag med en tidig middag i form av en enkel tonfiskröra som jag snabbt blandade ihop.
Tonfisk med spenat (2 personer)
100 g halvtinad bladspenat
1 vitlök
2 dl krossade tomater
1 burk tonfisk i vatten
1-2 krm chiliflakes
1/2-1 tsk curry
1. Fräs spenaten och vitlöken i en stekpanna.
2. Häll i krossade tomater, tonfisk, chiliflakes och curry. Låt puttra i några minuter.
3. Smaka av och så är det klart!
Det blir alltid tonfisk när jag har bråttom för det är så enkelt att bara ta fram en burk ur skafferiet!
Antioxidantboll från Blueberry lifestyle
Dagen har rullat på: 3 timmar skola, skollunch, 3 timmar matteprojekt i city, mellisstopp på blueberry, bokrea shopping, promenad hem, NTC träning hemma, restmiddag, fixat och hållt på hemma medans sveriges mästerkock gick på tvn i bakgrunden. Hur har er dag varit?
Jag måste verkligen tipsa er igen om Bluberry lifestyle, en cafekedja som säljer en massa goda och nyttiga saker, på vägen hem stannade jag förbi och unnade mig (allt där kostar skjortan) en blåbärsboll fylld med blåbär, blåbärspulver, jordnötter, cashewnötter och antagligen dadlar eller liknande. Mums!
Bokrean startade idag. Jag kikade förbi både Åhlens och Akademibokhandeln, ingen av dem hade särskilt bra "vanliga" böcker. Men Akademibokhandeln hade en massa fina kokböcker. Jag hittade en som jag bara var tvungen att köpa:
Kostrådgivarens kokbok av Nina Ahlm för 79 kr på Akademibokhandeln, jag har bara snabbt skummat igenom hela boken, jag älskar den, mat helt i min smak, allt ser så färgglatt och gott ut :) Rekomenderas!
Jag kikade även på Sannas matbok av Sanna Ehdin, fina bilder och allt såg gott ut, jag köpte den inte, men ett tips till er. 119 kr på Akademibokhandeln! Men det är ju inte bara de "riktiga" affärerna som har bokrea nu, även affärer på nätet. Från cdon kom idag Annika Sjöös (från lets dance) självbiografi, ska bli intressant att läsa. Förutom cdon har bokus, adlibris och bokia rea på nätet. Jag såg att bokia säljer ut en av mina favoritkokböcker Hälsokokboken av Ulrika Davidsson för 99 kr, yttligare ett tips från mig!
Har ni några bra bokreatips? Eller bara boktips i allmänhet?
Jag kör en liten favorit i repris, bara ifall någon har missat de godaste men nyttigaste kakorna, perfekta som mellanmål eller efter maten:
Mellanmålskakor med blåbär o kanel
(ca 18 st)
2,5 dl valfria naturella nötter och ev. frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)
2 äggvitor
2 msk smält smör
2 tsk kanel
1/2-1 tsk malen kardemumma
2 dl blåbär
1/2 mosad banan
Topping: blåbär, kokosflingor och kanel
1. Mixa nötterna till fint mjöl.
2. Blanda nötmjöl, äggvitor, smör, blåbär, banan och smaka av med kanel och kardemumma (så att det smakar lagom mycket för just dina smaklökar).
3. Klicka ut till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med blåbär, kokosflingor och ännu mer kanel.
4. In i ugnen på 175 g i 10-15 min!
Mellanmålskakor med hallon och vanilj
(ca 24 st)
2,5 dl valfria naturella nötter, gryn och frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, råggryn, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)
2 äggvitor
2 msk smält smör
1 tsk rent vaniljpulver
2 dl hallon
1/2 mosad banan
Topping: kokosflingor
1. Mixa nötterna till fint mjöl.
2. Blanda nötmjöl, äggvitor, smör, hallon, vaniljpulver och banan.
3. Klicka ut 3 längder smet på en plåt med bakplåtspapper (eller gör små runda klickar som jag gjorde förra gången med blåbär/kanel varianten). Toppa med kokosflingor.
4. In i ugnen på 175 g i 15 min. Skär direkt i lagom stora snittbitar (ca 24 st)!
5. Förvara helst i kylskåp. Men de klarar även att vara ute i vanlig luften men med risk att de bli smuliga och bryts sönder. De fungerar även att ha i frysen så blir de jättehårda och krispiga.
Mellanmålskakor med äpple och kanelsmak
2,5 dl blandade nötter (jag körde mest mandel)
2 msk smält smör
1/2 mosad banan
2 äggvitor
1 1/2-2 grovrivna äpplen
1 msk kanel
1. Mixa nötterna till mjöl i en matberedare. Lägg nötterna i en bunke, och blanda i smör, banan, äggvita, äpple och kanel.
2. Blanda allt väl!
3. Gör långa rader deg på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen ca 15-20 min på 175 g.
5. Skär raderna i bitar direkt när plåten har kommit ut.
6. Låt svalna och förvara i kylskåp!
Eller om man känner för lussekatter mitt i februari:
Lusse mellanmålskakor (ca 14 st)
2,5 dl blandade nötter
2 msk smält smör
1/2 banan
2 äggvitor
1/2 g saffran
2-3 msk russin
1. Mixa nötterna till mjöl. Tillsätt smält smör, banan, äggvitor, saffran och 1 msk russin. Mixa igen.
2. Tillsätt ca 1 msk till russin, mixa inte utan blanda bara runt (så att det blir lite hela russin i degen).
3. Klicka ut på bakplåtspapper och toppa med russin.
4. Grädda i ugnen i 10-15 min på 175 g.
Sedan finns även en variant som är god men inte lika god som de andra eftersom den inte är lika "crunchy" och har inte riktigt den perfekta sötman, men om man gillar choklad/apelsin kan det bli en favorit:
Mellanmålskakor med apelsin och kakao
(ca 24 st)
2,5 dl valfria naturella nötter, gryn och frön (jag gjorde på en blandning av hasselnötter, valnötter, råggryn, paranötter, cashewnötter, sötmandel och pumpafrön)
2 äggvitor
2 msk smält smör
1 1/2 msk kakao
saft från 1 apelsin (ca 3/4 dl)
1/2 mosad banan
Topping: mandelspån
1. Mixa nötterna till fint mjöl.
2. Blanda nötmjöl, äggvitor, smör, kakor, apelsinsaft och banan.
3. Klicka ut 3 längder smet på en plåt med bakplåtspapper.Toppa med mandelspån.
4. In i ugnen på 175 g i 15 min. Skär direkt i lagom stora snittbitar (ca 24 st)!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|