Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 28 februari 2012 21:04


 


Kvällen spenderades med middag ute och bio med mina kära föräldrar. Stället vi åt på låg inne i Kungshallen, direkt in till höger när man kommer in. Jag smaskade på en underbar sallad med:


Kyckling, keso, bönor, sallad, gurka, tomat, paprika, avokado, morot, quinoa, ajvar och citron!


Vardagslyx att äta middag ute. Jag hoppas att ni har haft en lika trevlig kväll. Kan nu rekomendera filmen Descendants med George Clooney :D

Av Sofie - 28 februari 2012 14:26


 


Till lunch idag:

Laxfile med timjan, krämigt grönsaksris och squash med citron och timjan! Det gick på 16 min, så ingen kan klaga på att de inte har tid att laga riktig och bra mat :P


Såhär gjorde jag:

I med en laxfile (tinad) i en ugnsform, på med citronsaft, timjan, peppar och salt, in i ugnen på 200 g i 15 min. Under tiden hackade jag paprika, som jag fräste i olivolja med gröna ärter och pressad vitlök. Medan det fräste skar jag squash i skivor, la på tallriken och hällde över citronsaft och timjan, klart med det. Jag tog kokt ris som blivit över från tidigare middag och ner i grönsaksfräset, i med en massa citronsaft och torkad ingefära. Jag lät det fräsa en stund, och sedan i med ett ägg så att det blev krämigt, rörde runt och lät det stelna på eftervärmen. Ut med laxen ur ugnen, och riset ur stekpannan och upp på tallriken. KLART! :D


    

Ett ägg är egentligen lagom för 2 portioner ris, idag när jag bara skulle göra till mig själv blev det lite för krämigt...


Idag är det en sådan här slappa hemma/inte göra något märkvärdigt/inte vara social/ha tråkigt dag. Men man behöver sådanna dagar också. Jag har degat hemma, pluggat lite, slötittat på tv-serier, varit o tränat, ätit lunch osv. Och det ska jag fortsätta med resten av eftermiddagen!


Av Sofie - 27 februari 2012 19:25


 

Rårivna morötter med pumpafrön, broccoli, potatis och kycklingfärssås!


Ni vet säkert att jag sällan lagar samma sak två gånger eftersom jag tycker att det är kul att testa nya saker och exprimentera mig fram. Men idag passade vi på när min brosa (som inte äter kyckling) var borta att ta fram ett paket kycklingfärs ur frysen. Jag använde mig av ett recept jag lagade första veckan jag hade denna blogg (i maj förra året), och det var minst lika gott denna gång.


Jag antar att de flesta av er inte läste min blogg precis i början så därför får ni länken till receptet:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/05/30/5480983-recept-kycklingfarssas-gardagens-middag/


Supergott som vanligt haha :D


Av Sofie - 27 februari 2012 09:39


     


x Microgjorda ägg med keso och basilika

x En macka med philadelphia, skinka, tapenad och paprika

x En kiwi


Microgjorda ägg (1 portion): Knäck två ägg i en djup skål, vispa runt snabbt med en gaffel, in på högsta effekt i  micron i ca 1-2 min (beroende på hur effektiv micro du har), ta ut och mosa "äggkakan" i smuliga bitar! Ät med t.ex keso och någon krydda :)


Härliga lediga måndag :D Många av mina kompisar är och åker skidor i fjällen, och oj vad jag också är sugen på att göra det. Men det får bli nästa år. Denna måndag har jag iallafall flera planer. Jag ska strax ut i det soliga (men kalla) vårvädret och gå en promenad med en kompis, sedan ska vi äta lunch tillsammans, jag ska göra ett ärende på stan och sedan tänkte jag kanske gå och kolla lite på kläder.


Till alla som är lediga: Gå ut i det soliga vädret!

Och ni som inte är lediga: Försök komma ut en stund på lunchrasten, vi behöver alla en dos d-vitamin från solen såhär års!


   

  

Av Sofie - 26 februari 2012 22:24


 


x Choklad/banan "gegga" toppat med mina älskade gojibär


Choklad/banan "gegga" (en portion): Mosa 1/3-1/2 banan och lägg i ett glas, fyll nästan resten av glaset med kesella, en skvätt yoghurt eller mjölk för att få det lite rinnigare och sedan kakao efter smak!


Vanliga söndagar vid denna tid springer jag runt hemma som en dåre. Måste göra den läxan, packa väskan, fixa det, duscha, fixa något annat, kolla igenom veckans schema, springa hit och springa dit! Stress, stress och stress. Inte denna söndag, jag är ledig hela veckan och måste inte upp tidigt imorgon.


Istället sitter jag och kollar på något program inför kvällens Oscargala och käkar ett av mina favoritkvällsmål. Kvällsmys! Eftersom jag inte ska upp innan solen går upp imorgon sitter jag och funderar på om jag ska stanna uppe och kolla Oscargalan live för en gångs skull bara därför att jag kan. Eller så stannar jag bara uppe ett tag och kollar på röda mattan...


    

Passar ju inte bara som kvällsmål, underbart till mellis eller som en del av frukosten! Nästan lika krämigt som gräddglass...

Av Sofie - 26 februari 2012 20:36


Idag har varit en sådan där dag när matmotivationen och fantasin tryter (JA även jag har sådanna dagar), som tur är bor jag hemma och låter mina föräldrar laga allt mat på sådanna dagar (och även dagar då jag inte hinner). Så jag har inget gott nytt recept från dagen att bjuda på, MEN jag har ett superrecept från veckan som jag inte har hunnit lägga upp:


       


Fisk rekomenderas att man ska äta minst 3 gånger i veckan, det är en hel del människor som inte gör det. Jag tror att många tycker det är svårt att veta hur man ska tillaga fisk så att det blir gott, särskilt vit fisk (lax i ugn kan de flesta göra). Här är en fiskrätt (med vit fisk) från en kväll i veckan som iallafall jag och min familj tyckte var god:


Sej med en ugnsbädd av äpple, ärter och dill samt currymos (3 portioner)


400 g halvtinad sejfile (ett fryst block)

ca 9 st potatisar

3 msk mjölk

en skvätt olivolja

2 tsk curry

150 g halvtinade gröna ärter

1 kruka färsk dill

1-2 syrliga äpplen


1. Sätt ugnen på 200 g. Skär fiskblocket i 3 bitar. Gnid in fisken med lite olivolja, salt och peppar. Lägg i en ugnsäker form, täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i ca 30 min, eller tills den är "genombakad".

2. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka som vanlig potatis. Mixa med en sammans med mjölk och olivolja. Smaksätt med curry, salt och peppar. Låt stå på svag värme tills resten är klart.

3. Hacka dillen och skär äpplet i 1/2 cm stora tärning. Fräs först ärterna i en kastrull med olja. Precis innan fisken är klar, låt dill och äpple få fräsa med. Lägg "fräset" över fisken.

4. Servera fisken med moset!


       


Av Sofie - 26 februari 2012 09:53


 


x Apelsingröt (1 dl havregryn+1 dl vatten+1 dl egenpressad apelsinjuice+en stor nypa gojibär) på en bädd av naturell yoghurt med jordgubbar och hasselnötter


Jag älskar sega söndagsmorgonar med långfrukost. Denna goda gröt njöt jag av idag.


Idag har jag inget särskilt planerat förutom den vanliga tennislektion, så vi får se vad som händer! :)


 

Haha yoghurten var millimeter från att rinna över kanten! Jag la nämligen först ett tunt lager yoghurt på tallriken och sedan när jag la på gröten, tryckte gröten ut yoghurten på kanten, och innan tänkte jag inte på att den skulle göra det...

Av Sofie - 25 februari 2012 20:45


 


Oroväckande höga siffror. När jag var mindre tyckte jag det var äckligt om mamma och pappa använde sig av mat som gått (även fast att den var fräsch). Men mina föräldrar har under åren fått mig att förstå att det bara är ett datum som producentera sätter för att vara säkra att livsmedlet inte blir dåligt innan och konsumenterna klagar. Men ofta är livsmedlet färskt ännu längre tid. Konserver kan ofta hålla flera år längre än vad som står på burken. Det enda livsmedlet man helst ska använda innan bäst-före datumet är kött av olika slag. Det kan vara svårt att lukta och se att det är bra (och smaka kan man ju inte om det är rått).


Vi har ju faktiskt näsa och mun för att kunna lukta och smaka. Om vi har något hemma som gått ut brukar jag alltid först lukta på det och om det är okej sedan smaka och om det är okej är det bara att använda. Visst har det hänt att jag har stått där med kesoburken som luktar okej och när jag har stoppat det i munnen har jag spottat ut det i högre hastighet än det kom in och sedan sköljt munnen med vad som har kännts som liter av vatten. Men att det har varit okej har ändå hänt så många fler gånger än att det har smakat pyton, så jag fortsätter och vågar ta risken. Gör du?


Jag vill inte anklaga människor, snarare vill jag ge folk en tankeställare.

Slänger du ofta mat som du inte luktat/smakat på pga ett datum? Börja med att lukta!

Slänger du det som blir över från middagen? Spara i kylskåpet till nästa dag!


Vad är era åsikter i denna fråga?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards