Senaste inläggen
Idag är det som sagt en nationella prov dag. Det betyder att man får ha med sig en massa mumsigt till provet för att få ny energi. 99 % av Sveriges nior har med sig en påse godis och en burk energidryck/läsk. Inte jag, och det har ingenting om att jag tycker att det alldeles för onyttigt för mig, utan snarare att jag tycker mitt innehåll är 100 gånger godare.
Min lilla låda innehåller: Ett äpple tärnat i pyttesmåbitar, gojibär och kokoschips! Sedan har jag med mig tandpetare så att man kan äta allt på ett roligare sätt. Och en flaska vatten till förstås.
Förresten tycker jag att jag borde få godkänt i biologins näringsdel bara för att jag har med mig vad jag har med mig, haha. Eller hur?
x Kokt ägg
x Naturell yoghurt med skogsbärslycka och passionsfrukt
x Blåbärsbröd med philadelphia, plommon och kardemumma
Åter en ny morgon, med en ny frukost. Idag laddar jag upp inför nationella i NO som resten av 96:orna i landet. Önska mig lycka till!
Jag var överlyckling när jag fann plommon i affären igår. Fast när jag väl smakade dem var dem inte alls lika goda som i höstas i säsong, men det var ändå gott.
Förresten att skriva och rita positiva meddelanden på äggen har blivit min nya grej :P
Mums, med inspiration från denna grymma blogg testade jag på att göra kyckling med krispigt knäckebrödssmul runt, dock la jag även till sesamfrön som ger en god smak. Till detta hittade jag på någon sorts krämig kamutveteblandning på det jag fann hemma. Receptet här, enjoy:
Krispig kyckling med kamutvete och grönsaksfräs (2 portioner)
Kycklingen:
300 g kycklingfile
1 ägg
4 vanlig finn crisp (alternativt två vanliga knäckebröd)
lika mycket i mängd sesamfrön som knäckebrödssmul (ca 1/2-1 dl tror jag)
1. Skär kyckling i mindre bitar.
2. Knäck ägget och vispa lätt med en gaffel.
3. Smula sönder knäckebrödet och blanda med lika mycket sesamfrön och lite salt.
4. Doppa kycklingbitar i ägget och rulla sedan runt i knäckebröds/sesamfrönsmulet.
5. Bryna runt på medelvärme i en stekpanna med smör eller rapsolja.
6. Låt antingen kyckling genomstekas i stekpannan på svag värme så att den inte bränns (kan ta ganska lång tid) eller sätt in i ugnen på 200 g tills den är klar (gärna varmluftsläge).
Kamutvetet:
kamutvete för 2 personer
citronsaft efter smak
en bit finhackad chili eller chiliflakes
en bit paprika i bitar
1 msk kesella/kvarg
1. Koka kamutvete enligt förpackningen.
2. Blanda i resten. Smaka av så att det blir lagom med citron.
3. Salta och peppra!
Grönsaksfräset:
1-2 stora morötter
5-6 champinjoner
2 dl gröna ärter
1 pressad vitlöksklyfta
1. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Skiva champinjonerna.
2. Fräs morötter och champinjoner i en stekpanna/kastrull med olja en stund.
3. Fräs med ärter och vitlök!
Så gjorde jag, mitt tips till er om ni vill göra liknande, använd grönsaker i grönsaksfräset som är dina favoriter och som finns hemma, och till kamutvetet testa att blanda i olika kryddor för variation!
Kycklingen innan den stektes
Några har äntligen fattat vad jag vill ha serverat när jag är ute på stan, helt vanlig keso med frukt/bär! Här med färsk underbar mango. Hittades på ICA to go på stan idag på eftermiddagen! Tillsammans med några nötter som fanns i min väska utgjorde det ett ultimat mellis :)
Nu hoppas jag att fler ställen (typ vanliga caféer) börjar skaffa liknande fräscha, goda, lättillgängliga och nyttiga mellanmål! Om någon vet något bra ställe i Stockholm som har liknande, tipsa mig! Förutom keso med färsk frukt fanns där bla turkisk yoghurt med nötter, kokta ägg, härliga sallader, nötblandningar på påse och mackor. Tummen upp för detta! Vanliga kesellaburkar fanns också, men det är ju inte särskilt gott att äta rätt upp och ner som det är, så jag hoppas att någon smart människa kommer på att man även kan sälja kesella i olika bär, frukt och nötblandningar. Det skulle nog uppskattas av fler än mig?
Lite bilder från ICA to go
Annars har dagen flytit på bra, det har varit en riktigt härlig tisdag. Skola och sedan träffa en kompis för en runda på stan. Solen har värmt alldeles underbart, och jag har känt mig riktig vårig i nyklippt hår, ny vårjacka och nymålade färgglada naglar.
På vägen hem efter att ha spenderat tid på eftermiddagen med min kompis beslöt jag mig för att gå en runda extra. Skönt att få röra på sig, eftersom jag har träningsförbud just nu för att jag är sjuk har jag världens abstinens av att röra mig för att jag inte rör mig lika mycket som jag brukar.
Precis innan jag var hemma besökte jag min kära serie och tidningaffär. De säljer gamla begagnade tidningar för mycket bättre pris. Och gissa om jag blev glad när såg att de sålde ut LagaLätt tidningar för 5 kr st? Min favorittidning som lades ner i början av året, men eftersom jag knappt hann börja prenumera på tidningen innan den lades ner är det en massa nummer av den som jag inte har. Men nu har jag 4 nya nummer att läsa och finna matinspiration i.
Posandes med mina nya tidningar haha
Nu blir det en balja gojite och fram med biologiboken. Imorgon lyder biologiprov för alla Sveriges nior i allt de har lärt sig inom ämnet under hela grundskolan (10 år), yay, jag har en bok på BARA 360 sidor att plugga! Dags att börja kanske...
Ps. Titta in här senare, ska nämligen testa en ny kycklinggrej med kripigt täcke till middag
Detta smakade jag igår. Ganska gott!
Det består (enligt förpackningen) av 55 % dadlar, 45% nötter och 10 % kakao, haha det blir ju 110 %. Men jag antar att de menar 45 % dadlar och 35 % nötter. Så innehållsmässigt så är det här ju betydligt bättre än vanligt godis, bara naturliga ingredienser och inga kemibomber. Det tycker jag är jättebra att sådanna produkter har kommit ut på marknaden. Själv tycker jag inte särskilt mycket om godis förutom Lindts choklad, de där pollygodisarna och några få andra sorter, så detta passar mig perfekt.
Men energimässigt ligger det på nästan samma nivå. För både torkad frukt och nötter är ju energirikt. Men det är mycket bättre energi än vanligt godis. Perfekt efter ett träningspass när man behöver snabb energi fort!
Någon som har testat dessa? Jag har även köpt den med kokos från Rawbite, recension på den kommer också...
Annars kan jag starkt rekomendera dessa hemmagjorda bollar som ligger smakmässigt några nivåer högre!
x Kokt ägg
x Kiwi
x Passionfruktsgröt med banan och kokoschips (+mjölk)
Passionfruktsgröt (1 portion): Koka 1 dl fiberhavregryn+2 dl vatten+innehållet av 1 passionsfrukt+1/2 dl saft från 1 apelsin+en nypa linfrön!
Haha min kreativa sida tog över idag när jag gjorde en "leende" frukost. Jag har tänkt på att jag måste göra och fota frukostarna på kreativare sätt, blir mycket bättre bilder då och roligare för er att se.
Idag är det tisdag vilket betyder kort dag. Idrott (fast jag ska bara titta på för jag är lite sjuk), dubbeltimme i biologi, lunch, franska och mentorstid, så det är en ganska skön dag. Sedan ska jag möta en kompis! :D
Frukoststund har guld i mun! Så sant :D
x Mitt egna blåbärsbröd med keso och banan
x Naturell yoghurt blandat med keso, mosade blåbär, mosade hallon och kanel med kiwi, pumpafrön och ännu mer keso och yoghurt
Mums, frukost i högsta klass :D Åt ni också något gott?
Måndag idag, men jag är faktiskt ganska peppad för det. Solen skiner och det känns verkligen som våren är här, och det är bara 3 och en halv vecka till New York! Och min förkylning har lättat så att jag kan gå till skolan idag :P
Naturell nöt/frö/torkad fruktblandningar är perfekt mellanmål. Gott, enkelt att ha med överallt och nyttigt!
Idag på stan köpte pappa och jag och delade en påse kallad Skogsbärslycka från Risenta som Anja Persson gjort. Den bestod av en blandning på torkade blåbär, torkade lingon, pumpakärnor, cashewnötter och mandlar. Supergott! I framtiden kan jag tänka mig pröva på hennes andra två blandningar. En negativa grej med den dock är att det är socker i de torkade bären, men men som pappa sa "Det här är så mycket bättre än en påse bilar och det är dessutom mycket godare" och det har han definitivt rätt i.
En annan negativ grej är att det är väldigt dyrt med färdigblandade påsar. Man kan ju faktiskt blanda ihop sin egna och då får man ju bestämma exakt vad man vill ha i. Häromdagen till mellis hemma åt jag en egen blandning. Den bestod av paranötter, cashewnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, gojibär och aprikoser. Väldigt gott!
Vad tycker ni om sådanna här blandningar? Någon favorit? Eller gör ni egna?
Förlåt för dålig uppdatering, men jag är inte på topp när jag är halvsjuk, jag är helt enkelt inte på min kreativa sida och inte på särskilt bra humör heller, därför få inlägg i helgen. Jag bloggar hellre sällan med kvalite än ofta med dåliga inlägg! Jag hoppas ni förstår :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|