Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 30 mars 2012 15:46


    


Hemma från skolan nu och ska strax iväg och träffa en kompis och några andra. Självklart en mellanmålspaus som vanligt på eftermiddagen. Jag kände mig inte jättehungrig och vid första anblick hemma hittade jag en halv banan (tror mamma åt andra halvan i morse) som borde användas, så min första tanke var att jag snabbt slänger ihop bananhalvan och ett ägg och steker plättar på det. Sagt och gjort men när jag skulle börja steka smeten fick jag för mig att tillaga den som man gör klassisk äggröra istället. Och det blev faktiskt supergott, typ som pudding, och det smakade inte alls ägg och inte äggröra heller. Ni borde testa! Nu var jag inte så hungrig så jag gjorde inte så mycket, så jag har skrivit receptet enligt en normalportion och sedan inom parantes hur mycket jag använde mig av nu idag, välj själva beroende på hur hungriga ni är vilka mängder ni tar!


Söt äggröra med banan och kanel (1 portion)


Mosa 1 banan (1/2). Handvispa med en gaffel tillsammans med 2 ägg (1). Rör i 2 msk turkisk yoghurt (1 msk) (hade inte ingen mjölk hemma) och en massa kanel. Värm en kastrull med lite rapsolja och häll i blandningen, låt stelna och rör då och då så att det blir smuligt! Toppa med exempelvis keso, hallon och pumpafrön som jag gjorde :)


 


Tänka sig ibland när man får för sig att göra något så blir det något helt annat, och så blir det supergott, och man har kommit på ett helt nytt recept! :D 


Av Sofie - 30 mars 2012 07:53


 


x Kokt ägg

x Fruktsmoothie

x Risgrynsgröt/risifrutti med kanel och mandlar


Fruktsmoothie (1 litet glas): Mixa 2 kiwi+1 dl blåbär+4 normala stora jordgubbar!


Risgrynsgröt (1 portion): Blanda 1 1/2 dl kokt ris/kamutvete/bulgur/liknande (jag hade kamutvete)+ 3/4 dl kesella/kvarg+ 3/4 dl turkisk yoghurt (alternativ, 1 dl ris+1/2 dl av båda mejerivarorna), toppa med en massa kanel och mandlar!


Mums, älskade frukoststund. Haha som vanligt fick jag för mig att skriva på mitt kokta ägg...


Vad äter ni denna morgon?


Nu ska jag fixa mig inför skolan, snart helg, men först några lektioner och ett svårt matteprov!


 

Gottis, kan ju äta till lunch också fast i lite större mängd :D



Av Sofie - 29 mars 2012 19:44


   


Vegetariskt var det idag då till middag. Quornfärs har jag lagat tidigare men aldrig quornfile (fast jag har ätit det i skolan), som kyckling med lite annorlunda smak och väldigt saftigt. Superenkelt att ha i frysen och steka en eller ett par filéer på sådär 5-10 min. Dock kan jag tänka mig att det bli väldigt trist att äta en stekt quornfilé sådär rakt upp och ner utan något mer krämigt till, jag gjorde iallafall en underbar tomatsås. Hela familjen äter idag på helt olika tider (alla har vi olika aktiviteter), så jag lagade detta enbart till mig själv så därför är receptet för 1 person:


Quornfile i tomatsås (1 portion)


2 quornfiléer

1/4 squash

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 dl krossade tomater

1/2-1 msk tomatpure

ca 1 tsk torkad oregano

lite chilipulver (mindre än 1 krm)

lite cayennepeppar (mindre än 1 krm)

salt o peppar

en bit fetaost

 

1. Bryn filéerna i rapsolja i en stekpanna. Lägg över till en kastrull.

2. Tärna squashen, finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs först squashen i samma stekpanna som filéerna, när de nästan är klara (de ska få lite färg), fräs även med lök och vitlök. Lägg över i kastrullen.

3. Rör i krossade tomater, tomatpure, oregano, chilipulver, cayennepeppar, salt och peppar.

4. Låt puttra under lock i ca 10-15 min. Smaka av om det ev. behövs mer kryddor.

5. Vid servering toppa med en bit smulad fetaost!


Detta blev riktigt gott och det kommer jag göra igen. Jag har fler quornfiléer i frysen nu, så om ni har något bra recept för det, tipsa mig gärna. Annars kanske jag exprimenterar fram en helt ny rätt utan recept som jag gjorde idag. Om man nu av någon anledning inte vill ha quornfiléer eller inte har det hemma kan man lika väl byta ut det mot vanlig kycklingfilé istället.


Brukar ni laga mat med quorn?


För er som aldrig prövat quorn kan jag säga att förpackningen ser ut såhär, och finns i frysdisken i alla vanliga mataffärer:

 

  

    

Jag åt det tillsammans med bladspenat och kamutvete som är min favorit (fast inte resten av familjens så jag får passa på att laga det när jag ändå bara gör åt mig själv)


Nu ska jag återgå till att plugga matte tills jag somnar av trötthet, har nämligen prov imorgon på gymnasienivå så nu gäller bara plugga plugga plugga Sofie... :P


Av Sofie - 29 mars 2012 15:14


 

Älskade mixer min


Jag skrev hela detta inlägg imorse, men självklart när jag skulle publicera det så dör hela bloggplatsen och allt raderas, så nu har jag försökt skriva om allt igen:


Sakerna man ser på bilden ser kanske inte ut att passa ihop. Jordgubbar, avokado och päron tillsammans? Det är ingen vanlig kombination. Och grynig keso. Kan man mixa det i en smoothie? Tänk om det smakar hemskt?! Men det kan man inte veta förrän man har testat det. Men tänk om det smakar alldeles underbart då? Det kan man inte heller veta förrän man har testat det.


I matlagning är att testa sig fram a och o. Visserligen använder jag oftast recept men samtidigt gör jag nästan alltid om dom och smaksätter så att det passar mig. Och visst blir det ibland en underlig äcklig blandning men då vet jag det till nästa gång.


Det gäller att våga. Våga att lyckas och våga att misslyckas. Detta gäller inte bara mat utan allt i livet. Om man inte vågar pröva kommer man aldrig att lyckas, och man kommer aldrig heller lära sig av sina misstag och inte begå dom nästa gång och då lyckas!


Slutprodukten igår blev iallafall en smoothie som blev krämig och god, kanske inte den godaste jag ätit men långt ifrån den äckligaste:

 

Jag måttade inte, men den bestod av jordgubbar, päron, en liten bit avokado, rejält med keso, en skvätt naturell yoghurt och lite vaniljpulver, toppad med resten av päronet och favoritnöten just nu pekannöten :)



Av Sofie - 28 mars 2012 21:26


 


Efter en spännande final i Sveriges Mästerkock (någon annan som såg?) sitter jag nu och försöker lära in min svenska presentation för morgondagen (hade tänkt göra det tidigare på eftermiddagen men har hela tiden skjutit på det hehe). Till detta ett par bitar ljus choklad med hasselnötter i och en ramlösa citrus.


Något jag vill förmedla på bloggen är att jag äter vad jag vill ha och vad jag vet att jag mår bra av när jag vill utan att få dåligt samvete. Det kallar jag hälsosamt, och det önskar jag att fler gjorde. Vanligt lösgodis tycker jag inte är särskilt gott (särskilt när man kan äta en härlig fruktsallad) och jag vet att jag inte mår så bra av det heller. Men ett par bitar choklad kan då och då vara gott (oftaste mörk men även ljus med någon kräm i ibland), och det spelar ingen roll om det är en onsdag eller helg jag äter det bara jag är sugen på det. Visst en skål kesella med bär hade kanske vara lite bättre för kroppen. Men nu var jag sugen på choklad och då fick det bli det. Hälsosamt för själen helt enkelt!


Jag tror att många fokuserar så mycket på vilken dag det är, t.ex "idag är det vardag, då får jag inte äta något som är det minsta onyttigt" och om man bara tänker "det här får jag inte äta", vad kommer hjärnan då tänka på? Jo det du inte får äta och så kommer du äta det och få dåligt samvete och så blir det en ond cirkel och du tänker "nu kan jag likaväl äta mer för jag har ändå brytit regeln om det jag inte fick äta" och sedan trycker man i sig allt onyttigt man kan hitta. Och sedan på helgen äter man onyttigheter "bara därför att det är helg och nu får jag äta det, och då frossar man i sig".


Jag tror mer på min ide, att äta det man vill när man vill. Sålänge man kan hålla det i balans förstås!


Förresten är det någon som känner igen sig i vad jag skriver?


Nu måste jag verkligen plugga, jag önskar er alla en god natts sömn, kom ihåg att sova tillräckligt är lika viktigt som att äta rätt för kroppen, glöm inte det :D

Av Sofie - 28 mars 2012 20:16


 


Jag sitter och kollar på finalen av Sveriges mästerkock, spännande! Jag vet faktiskt inte vem jag hejjar på, båda är grymt duktiga. Ikväll har jag lagat middag för första gången på några kvällar (mamma har lagat för jag har haft så mycket att göra), men här är receptet, blev en god soppa med tillbehör:


Morots och ingefärssoppa med dragon och linsröra (4 portioner)


500 g morötter

1 msk färsk riven ingefära

1 stor vitlöksklyfta

5 dl vatten

5 dl mjölk

1 1/2 tsk torkad dragon

3-4 msk grönsaksfond

100 g fetaost

1 förpackning kokta gröna linser (380 g)

1 dl strimlad purjolök

1 dl turkisk yoghurt

rejält med salt o peppar (mätte dock inte hur mycket jag tog, men börja med 1 tsk salt ungefär)

 

1. Skala och grovriv morötterna. Skala och finriv ingefäran. Skala och pressa vitlöken. Fräs morötterna, ingefära och vitlökenn i en stor kastrull i rapsolja på medelvärme i ca 5 min.

2. Tillsätt vatten, mjölk, dragon och fond. Låt sjuda i ca 8-10 min. Mixa blandningen slät med en stavmixer. Sätt på låg värme igen innan servering. Smaka av med salt och peppar.

3. Smula fetaosten grovt och skölj linserna noga. Blanda fetaost, linser, purjolök och turkisk yoghurt i en skål.

4. Servera soppan med linsröran som topping!


Jag åt även en finn crisp och en riskaka med rökt lax, keso och basilika:

    

     

 

Av Sofie - 28 mars 2012 07:52


 


x Chokladomelett med kvargblandning, skivad banan, hasselnötter, hallon och några droppar sweet freedom


Idag till frukost gjorde jag världens godaste grej, chokladomelett med super topping och en skiva blåbärsbröd till det. Detta måste ni pröva!


Chokladomelett med lyxtopping (1 person): Handvispa snabbt 2 ägg, en skvätt vatten, 1 msk kakao och 1/2 mosad banan, se till att det inte blir några stora klumpar av kakao eller banan. Stek som en vanlig omelett i en stekpanna med rapsolja/smör. Blanda kvarg, vaniljpulver och kardemumma. När omeletten är klar brer du kvargblandningen över och toppar med resten av bananen som du skivar, hasselnötter, några halvtinade hallon och några droppar sweet freedom alternativt honung. Ät och njut!


Självklart om du inte har allt hemma till min topping kan du göra chokladomeletten och äta med vad du vill/har hemma.


  

Detta kan äta med gott samvete till dagens alla mål: Frukost, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål! :P

   

Vardagslyx när det passar som bäst...

Av Sofie - 27 mars 2012 16:22


   


Idag har jag testat en sorts granola från märket Bear. Det var min kompis Hedda som tipsade mig om det när vi var inne i en Konsumaffär (som jag inte brukar handla i). Jag köpte även hem deras naturliga fruktgodis (bears alltså), jag har inte testat det än, men jag kommer med omdöme om det med när jag gjort det. Ni kan läsa mer om märket Bear och deras produkter här.


Granolan då: Jättegod och krispig som granola ska vara. För er som inte vet så är skillnaden på müsli och granola, att müslin har mer rena flingor blandat med t.ex frön medan granola har flingor som sitter ihop till "klumpar". Granola brukar vara ganska mycket sötare också (ofta en hel del tillsatt socker). Men denna granola var bara lite sötad med torkade ananasbitar och naturligt äpple/vindruvextrakt, alltså inget tillsatt socker men fortfarande tillräcklig sötma. Även rik på fibrer (fullkornshavregryn är huvudingrediensen) och kokos som jag tycker är supergott. En väldigt bra produkt och som det står på förpacknigen: 100 % wholegrains and fruit with no added nonsense. Jag gillar!


Det negativa, dyrt (15 kr för en portionspåse!!!) och jag har bara sett det på några få ställen.


Någon annan som har prövat denna granola?


Detta åts idag som superenkelt mellanmål med naturell yoghurt blandat med kvarg och en massa kanel, och ett äpple och en mugg te till det.

 


Förresten är jag på jakt efter recept på hemmagjorda müslis/granolas, har ni några bra recept? Själv har jag testat på att göra pepparkaksmüsli, men det var ett bra tag sedan (i november någon gång när julkänslorna spirade)! :D


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards