Senaste inläggen
x Kardemumma/vanilj keso/kesella/yoghurtblandning med en smulad riskaka, pumpakärnor och torkade äpplebitar
Blandade ihop något snabbt och enkelt nyss när jag kom hem från skolan. Åh jag älskar kardemumma+vanilj (använder vaniljpulver om någon undrar)! Förresten vet någon hur man torkar äpplebitar själv? Jag köpte nämligen en stor förpackning för ett par månader sedan, och jag har ätit det väldigt ofta (för att det är så gott), så nu är det nästan slut. Men det vore kul att torka själv istället för att köpa färdigtorkade :)
Det känns otroligt segt, men nu ska jag sätta mig med lite läxböcker igen... Fast inte så länge, ska på avslutning med grillning senare ikväll! Ni får också ha en trevlig kväll
Som sagt, här gjorde jag en av mina favoritblandningar kardemumma+vanilj, kan ni några andra bra smaksättningar eller toppingar? Lämna gärna en kommentar!
x Goji och jordgubbssmoothie
x Äggröra med färsk basilika och fetaost med en klick keso och paprikastavar
Goji/jordgubbsmoothie (1 litet glas): Mixa 3 msk torkade gojibär, ca 10 små jordgubbar, 1 krm vaniljpulver och 1 1/2 dl naturell yoghurt!
Åh färsk basilika och fetaost i äggröra, det är den godaste kombinationen, det har jag gjort många gånger förut men det är alltid lika gott. Till detta serverades en annorlunda smoothie med gojibär i, någon vid namn Antonia tipsade mig om denna för ett tag sedan. Tack för det, det var gott! :D
Nu ska jag fixa mig inför skolan, som vanligt...
Vad är er favoritkombination i äggröra?
Den här veckan har jag inte riktigt tid för att laga mat egentligen. Men jag fick ändå ett ryck idag att göra det, jag har nämligen inte lagat middag sedan... eehh jag kommer inte ihåg när, någon vardag förra veckan. Jag exprimenterade iallafall fram biffar med citron,vitlök och kryddor i, blev jättegott. Och sedan kom mamma hem med färsk potatis för första gången i år, äntligen! Så jag gjorde en variant potatissallad av det.
Citron/vitlök/kryddbiffar med potatis"sallad" (4 personer)
Biffarna:
500 g nötfärs
1 ägg
rivet skal+saften ur 1 citron
1 1/2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
peppar
Potatissalladen:
färsk potatis/vanlig potatis för 4 personer
1 avokado
1 röd paprika
3 msk turkisk yoghurt
salt o peppar
1. Blanda ihop alla ingredienserna för biffarna i en bunke. Forma till biffar.
2. Stek biffarna i en stekpanna.
3. Koka potatisen som vanligt. Om det är färsk potatis, halvera dem. Om det är vanlig potatis dela dem flera gånger så att potatisen är i mindre bitar.
4. Finhacka avokado och paprika. Blanda ner det i potatisen tillsammans med turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar!
5. Ät biffarna tillsammans med potatisen.
Sådär, nu ska jag återgå till pluggandet... Ha en trevlig kväll! :D
Oj vad fint och gott det där ser ut kanske ni tänker om bilden. Ja det är silkestofu mixat med blåbär, apelsinsaft, nötsmör och kanel, och sedan toppat med keso och pistagenötter. Silkestofun som alla hälsobloggar hyllar som så underbar och man kan mixa ihop med lite vad som helst. Men usch och fy säger jag! Jag smakade av medan jag höll på och mixade och då smakade det okej. Men sedan när jag skulle sätta mig ner och äta melliset, tog jag en tugga och sedan sa det stopp. Gick inte att äta haha. Men jag åt iallafall upp keson och pistagenötterna, och sedan gjorde jag en klassisk macka istället:
Frökuse med skinka, keso, avokado och örtsalt!
Vad vill jag säga med detta inlägg då (förutom att visa upp min goda mellismacka)? Jo att visst älskar jag nyttig mat. Men jag skulle aldrig äta något som jag tycker är äckligt bara för att det är nyttigt! Jag äter vad jag tycker är gott. Och det budskapet hoppas jag går fram genom bloggen. Här njuter vi av det som är gott, och tvingar inte i oss något bara därför att det är nyttigt.
Okej det var allt jag hade att säga :P
x Riskaka med kokt ägg, keso och pestokrydda
x Riskaka med bladspenat, keso, paprika och pestokrydda
x Naturell yoghurt med grynblandning, cashew/paranötssmör, kiwi och gojibär
Inget avancerat denna morgon, men det tog ändå lite tid att fixa ihop allt! Men som vanligt värt det, frukoststunden är en av de bästa stunderna på dagen :D Håller ni inte med?
Idag är det 15 dagar till skolavslutningen, oj vad tiden går fort, jag kan inte fatta att jag nästan gått ut hela grundskolan. Veckorna tills dess är väldigt planerade, denna vecka är det slutköret när det gäller prov och liknande innan betygen sätts. Bloggen kommer därför kanske vara lite tommare än vanligt. Att umgås med de som man umgåtts med dagligen i 10 år för de "sista" gångerna (okej flera av oss kommer hålla ihop, men ändå... det kommer aldrig bli samma sak) och att plugga det sista, det prioriteras mest just nu. Men äta kommer jag ju göra, för äta bör man annars dör man. Så det kommer att komma inlägg, kanske bara inte lika ofta eller så avancerade saker, och frukostinlägg kan jag lova kommer. Hoppas bara att ni har lite överseende med detta! :D
Och den vanliga frågan, åt ni något gott till frukost idag?
... bloggens födelsedag. Hurra hurra hurra! 1 år idag :D
Jag borde väl ha fixat ett stort och maffigt inlägg eller haft någon rolig tävling. Har jag det? Nej, jag hade nästan glömt bort det haha. Vill bara tacka alla om läst, kommenterat, tipsat och frågat på min blogg. För det hade varit väldigt tråkigt att blogga om ingen gjorde det. Kul är det iallafall att blogga. Dock skulle jag nog inte vilja veta hur mycket tid jag har lagt ner senaste året på bloggen, antagligen skrämmande mycket... Det är ju som ett deltidsjobb!
Sen har jag några frågor som jag skulle bli glad om så många som möjligt svarade på. Hur länge har ni läst bloggen? Vad var det som ni fastnade för så att ni fortsatte läsa (eller är det första gången ni är här nu)? Är det något särskilt ni skulle vilja se/läsa mer om? Var bor ni (kan vara väldigt ungefärligt om ni vill det) och hur gamla är ni (kan också vara väldigt ungefärligt)? För det vore kul att veta lite mer om vilka som läser bloggen.
Hursomhelst, ni ska få dagens frukost, denna gång tipsad av S:
x Havregrynsröra med apelsinsaft, valnötter och gojibär
Havregrynssörja (1 portion): På kvällen blötlägg 1 dl havregryn i vatten. På morgonen krama ur allt vatten. Och blanda med 1 grovrivet äpple, 1 1/2 dl keso, 1 dl naturell yoghurt. Toppa med saften ur 1 apelsin, och ev. något mer t.ex valnötter och gojibär!
Väldigt gott, påminner väldigt mycket om davosgröt, då man istället låter havregrynen svälla i yoghurt istället över natten, som man inte heller av på morgonen :)
Tänkte svara på lite frågor jag fått på sistone:
Jag har länge tänkt på begreppet " nyttigt" och insett att det är ett dåligt ord. Människor har fått för sig att "nyttig" betyder att man tar en sallad till lunch, köper skinkan eller flingorna med nyckelhålsmärket eller skippar kanelbullen man är jättesugen på. Jag skulle vilja införa det nya begreppet " hälsosam" och sudda ut " nyttig".
Nyckelhålsmärket beskriver bar fetthalten, men om man läser noga på innehållsförteckningen hittar man hemska ingredienser. Hur nyttigt är det att äta E2202 kaliumsorbat ( var är det ens?) smakförstärkare, antioxidantmedel osv? Och är det inte bättre att äta rent naturligt fett? Svar: JO!! Eller bara läs hur mycket socker och annat onaturligt skit som är i de nyckelhålsmärkta flingorna! Det är höjden av att vara " nyttig" idag. Att få i sig lite kalorier, det är det enda man tycks tänka på nuförtiden, men näringsämnen- vem tänker på det?
Ordet "hälsosam" tycker jag att man borde använda. Det innebär att man äter god, riktigt mat, utan massa tillsatser. Det betyder att man inte köper någon fabrikerad mat utan istället lagar det själv, att man tränar hälsosamt, mot ett långsiktigt mål, ett mål att hålla sig frisk och sund hela livet. Att kunna prestera på topp hela livet, att på sin 80års dag kunna göra 10 armhävningar och springa ett lopp. Att vara " hälsosam" betyder också att man tar den kanelbullen man är sugen på! Det handlar också om själen, om sitt inre. Och bakar man den själv, vet vad som är i det, rent fint vetemjöl och socker och massa annat naturlig, är det inte farligt att äta det- tvärtom det är bra. Man måste leva också. Hur " kroppssynpunkt" händer ingenting heller, man får lite snabba kolhydrater men vad gör det om du är hälsosam annars? Din själ blir glad, din kropp och du- det är det viktigaste.
Vad anser du?
Svar: Jättebra skrivet, jag håller med dig. Det är för stort fokus på kalorier, inte vad man egentligen stoppar i sig. Det har jag nämnt förut. Det viktiga är att man mår bra, inte att man är smal som en sticka. Att man hittar en balans som håller hela livet. Och precis jag äter inte kemikalbomber som andra kallar lösgodis men jag tar gärna en bit hembakat kaka om det bjuds på det.
Angående orden nyttigt och hälsosamt: Jag använder mig av båda orden när jag beskriver hur jag äter. För att för mig är ren mat nyttig och hälsosam. Men hel och halvfabrikat varken är nyttig eller hälsosam. Men visst det kanske är många som definerar nyttig mat som kalorifattig eller mycket fibrer/bra fetter (men kan vara kemikalbomber) och hälsosam mat som sådan ren mat som jag förespråkar, men jag gör inte det.
Vad tycker du om folk med ätstörningar?
Svar: Vad jag tycker om dom? Jag förstår inte riktigt vad du menar, de är ju vanliga människor. Men med problem, och jag tycker självklart synd om dom och vill hjälpa dem på bästa sätt. Det är skrämmande många (främst unga tjejer) som har ätstörningar. Jag hoppas ni som läser bloggen inser hur viktigt det är att äta, och att ätstörningar inte är bra.
Vad gör du med alla äggulor?! De innehåller ju en massa nyttigheter, jag hoppas verkligen att ni inte slänger dem :O
Svar: Jag vet att de innehåller en massa nyttigheter. Men precis som jag inte äter t.ex ostbågar för att jag inte tycker det är gott alls så har jag kommit till en period då jag inte kan äta den kokta gulan för just av den anledningen att jag inte tycker att det smakar gott. Sedan jag var liten har jag bokstavligt talat hatat kokta ägg och omelett. För ett år sedan tyckte jag helt plötsligt att det var okej att äta vitan kokt, och sedan under sommaren utvecklades till att jag även tyckte gulan var okej att äta. Så jag har ätit hela ägget senaste året, men nu har jag igen slutat tycka om kokt äggula. Så den hemska sanningen är, ja jag slänger den kokta äggulan. Men om jag använder bara äggvitan i något recept där den inte är kokad då brukar jag spara på äggulan i ett glas i kylskåp för framtida använd några dagar framåt.
hejhej. jag älskar såser och tycker det blir mycket godare med någon sås till maten. hur gör du med såser? ser inte mycket av det, och hur onyttigt är sås? några exempel på nyttiga såser?
älskar bloggen, keep up the good work! tacktack :)
Svar: Hej, tack :) Jag gör såser ibland när jag lagar mat, men jag tycker inte alltid att det är nödvändigt (om man har t.ex en massa fräscha grönsaker till). Men om man ska göra såser, tycker jag att man ska göra det på riktiga råvaror dvs. grädde, creme fraiche och inte lätt creme fraiche eller milda mini och liknande eller creme fraiche med olika färdiga smaksättningar, de innehåller bara en massa dumma tillsatser. Och kroppen mår bäst av rena produkter. Visst är det mycket mindre kalorier i milda mini än riktig grädde, men är det det viktiga?
Ibland gör jag fetare gräddsåser som jag nämner ovan. Och fett är inget farligt, mättar bara väldigt bra. Men annars brukar jag göra tomatsåser. Eller kalla såser på kesella/keso, då blir de mer proteinrika. Eller turkisk yoghurt. Gott att blanda i citrussaft, kryddor, mosad avokado och smulad fetaost.
Här en laxrätt jag åt för ett tag sedan med en sås på kesella, mosad avokado och en blandkrydda med främst chili i :D
Det här är mina åsikter, och om jag har rätt om allt är upp till er att tycka. Men om ni inte gör det får ni gärna kommentera vad ni tycker!
x Chokladpannkaka med en röra på yoghurt/keso/cashew o paranötssmör, müsli och blåbär
Yummy, blev en favorit i repris denna morgon. Recept finner ni här!
Trötter här, hade väckarklockan på (jag vet på helgen...), men ska träffa kompis strax och gå på stor loppis på andra sidan stan. Och om man vill ha godbitarna måste man vara där tidigt.
Ha en fin söndag nu, och passa på att vara ute i solen och värmen, jag såg snabbt väderprognosen idag, och det verkar som att det ska bli kallare till veckan :(
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|