Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 3 augusti 2012 12:00


   


Tänkte ta upp det här med socker, honungar och sötningsmedel. Det är ett ganska intressant ämne samtidigt som det är en djungel och råder väldigt delade meningar. Tänkte skriva lite tankar och sedan får ni gärna skriva vad ni tycker och tror! Inget är rätt eller fel :)


Att vi människor dras till saker som smakar sött. Det har vi alltid gjort i mer eller mindre grad och det är väl inget konstigt med det. Men vad ska man välja då mellan alla dessa söta saker, riktigt strösocker, sötningsmedel och sedan finns ju honungar i massa varianter?


Det finns ju vanligt strösocker som har använts jag vet inte hur länge och som nuförtiden framställs som något "dåligt" att äta. Vad är det för fel på det? Det är ju en helt naturlig ren produkt (som visserligen är kaloririk, får blodsockret att gå upp och ner och inte alls är särskilt mättande)! Men ändå varför så smutskastad? Antagligen pga överkonsumtion och att sockret smygt sig in i en massa vanliga matprodukter (som många inte ens har en tanke på att det kan finnas i) vilket har gett många ett beroende. Jag menar kollar man tillbaka några generation i tiden så åts det ju både kanelbullar, sockerkaka, sylt och saft fyllda med strösocker och vetemjöl, men de led ju inte av dessa övervikts och sockerberoende problemen som finns idag? Skillnaden är väl det stora och lättillgängliga utbudet på godis, glass och läsk och sådant som finns nu. Okej nu kom jag på sidospår det var inte detta (hur det var för längesedan jämfört med nu) jag skulle prata om haha. Vad jag tror om strösocker: ät det och baka med det men med måtta. Lider du av sockerberoende, sätt upp sockerförbud på sådär 4-6 veckor och då menar jag inte bara godis/glass/läsk utan även tillsatt socker från t.ex såser på flaska med några mg socker i, tufft och jobbigt (och folk kommer hacka på dig) men du blir av med det. Kanske värt mödan?


Sedan finns det ju då honung och det är ju också naturligt. Jag vet inte riktigt skillnaderna mellan honung och strösocker om man pratar näringsinnehåll och energimängd. Någon som vet? Vad jag vet iallafall är att jag själv tycker om att söta med honung eftersom det är gott och det känns nyttigare (fast det kanske det inte är?). När jag tog bilderna till detta inlägg (vilket var hundra år sedan) var jag inne på en megastor affär och upptäckte att här fanns det inte bara vanlig honung utan blomsterhonung, akaciahonung, klöverhonung, eukalyptushonung, lindelshonung... Hjälp vad ska man välja och är det några direkta skillnader? Och är ekologisk/fairtrade så mycket bättre än vanlig? Jag har ingen aning faktiskt. Jag har bara prövat vanlig honung. Har ni testat någon annan får ni gärna berätta.


 


Även om jag inte testat alla dess honungar så står det en flaska sweet freedom och en flaska agave i vårt skafferi här hemma (som jag har lyckats få mina stackars föräldrar att köpa hem för att testas) och båda dem är honungsliknande både till smak och utseende. Dock utlovar de på förpackningen att de ska vara bättre än honung då de har lägre gi och behövs mindre mängd för att ge samma söta effekt. Låter ju bra när man köper det, men är det egentligen en så stor skillnad eller vill de bara sälja sin produkt?


Sedan sist men inte minst har vi då sötningsmedel. Vid nämning av ordet får jag negativa tankar. Antagligen för att mina föräldrar brukar säga att ska man äta sött så ska man äta sött på riktigt och inget kemiskt. Håller med dem, så jag har faktiskt inte stoppat ett litet korn sötningsmedel i min mun än. Jag har lyckats lära mig (efter att ha kommit in på bloggar som använder sötningsmedel) att det finns något som kallas sukrin som finns i både strö och flor form och canderel och lite andra märken. Och sedan finns det ju då också stevia som har blivit väldigt populärt det senaste året. Jag kan inte säga att jag är jätteinsatt men det jag har läst är att detta ska vara helt naturligt och kommer från en växt. Så då är det väl bra? Och det innehåller inga kalorier heller? Jag vet inte riktigt vad man ska tro, men eftersom jag älskar att testa nya saker så köpte jag senast jag var i affären hem en påse stevia strö (förlåt mamma och pappa jag vet att mitt skafferiet redan är överfullt). Vill liksom testa, men jag säger inte att det är det bästa att äta! Har någon några bra recept med stevia får ni gärna tipsa :)


   


Det här var mina tankar kring detta. Som ni märker är jag inte så insatt i detta, och detta är mer mina funderingar. När det gäller mat (och massa andra saker i livet såklart också) får man vara kritisk, testa sig fram och använda det sunda förnuftet. Det kommer alltid vara företag som vill sälja sina produkter till dig och försöka få dig att tro att de har det bästa. Det kommer alltid vara folk som går efter det mest kalorifattiga men inte bryr sig om vad de stoppar i sig. Man får vara lite smart och tänka efter sina egna förutsättningar. Vad passar bäst för mig och de jag har omkring mig? Ekonomiskt, miljömässigt, äta för att gå ner i vikt/slippa sitt sötsug eller äta så "rent" och naturligt som möjligt. Det finns inget rätt och fel för alla!


Och slutligen så vill jag höra era tankar om detta. Vore ganska intressant! Som sagt det är en djungel. Bakar ni på socker, sötningsmedel eller honung/liknande? :)

Av Sofie - 3 augusti 2012 11:27


Så efter två dygn med "jag vill inte nämna vilka udda kombination" måltider jag ätit, mycket mindre matintag, ingen hunger och ingen aptit så vaknade jag iallafall idag hungrig och nästan normalt pigg i kropp och huvud. Så ser framemot en lite mer normal dag idag. Ska träffa en kompis senare som jag inte träffat på evigheter, trevligt att ses, och härligt för mig att vara social och komma ut i friska luften efter att vara "instängd" i flera dygn. Startade dagen med denna frukost:


 


x Naturell yoghurt blandat med kesella toppat med kanel, pauluns müsli, blåbär, gojibär och torkade äpplebitar


Det här med toppingar tycker jag är fantastiskt när man inte riktigt vet vad man ska göra. Man behöver bara någon grund som t.ex gröt, naturell yoghurt med kesella, naturell yoghurt med keso, naturell yoghurt enbart som den är, turkisk yoghurt eller enbart keso att utgå ifrån. Sedan är det bara att gå loss i skafferiet efter vad som finns hemma och vad man är sugen på. Blir alltid olika varje gång för det går att variera på så många sätt. Olika sorters bär, frukt, kryddor, nötter, nötsmör, frön, müsli, gryner, kokosflingor, kakaonibs, vaniljpulver osv. Att säga en favorit kombination är omöjligt. Dock finns det vissa produkter som förekommer oftare än andra, för mig är det nog kanel, gojibär, vaniljpulver och hallon. Och mina kokoschips älskar jag, dock var det längesedan sist...


  Har ni någon särskild favorittopping eller kör ni bara efter vad skafferiet tillåter och smaklökarna suktar efter? :)


Jag tänker inte så mycket på vad det är jag stoppar på och vilka mängder, bara jag är sugen på det, men jag har ett krav, alltid någon frukt eller bär på och om det inte blir på så till. Jag kommer inte ihåg min senaste frukost då det inte ingick något sådannt. Äh kanske något år sedan eller två? Eller nej igår, så dum jag är, men det räknas inte haha. Förutom när jag är sjuk så är jag både fruktoman och bäroman (och grönsaksoman för den delen med). Är ni?

Av Sofie - 2 augusti 2012 21:58


 


Min födelsedagstårta som skulle ha ätits igår. Lyckades iallafall få i mig en liten bit av den denna kväll istället. Supergod (fick toppbetyg av mina föräldrar också), smakar som sagt lite som chokladbollssmet... Jag äter inte enligt raw food men jag tycker många av recepten kan vara roliga (och goda) att testa som en del av en rätt. Jag åt vaniljkesella (och några hallon) till min bit, väldigt raw hahaha...


Raw Chokladkaka  (ca 12 bitar)


3 1/2 dl sötmandel

12 st dadlar (urkärnade)

3 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

1 dl kakao

3-6 msk vatten (så att det blir lagom konsistens)

Kokosflingor


1. Mixa sötmandel en stund till "mjöl".

2. Tillsätt övriga ingredienser (utom kokosflingor) och mixa till en slät kladdig deg.

3. Tryck ut i en lagom stor form. Strö över kokosflingor.

4. Ställ in i frysen en stund så att den stelnar.

5. Förvara den i kylen eller frysen, men glöm inte ta fram den en stund innan den ska ätas så att den inte är stenhård!


Receptet kommer från någon raw food blogg jag inte kommer ihåg namnet på (annars skulle jag givitvis länka den), receptet hamnade på min "att-testa-recept-lista" för längesedan och har bara inte blivit av att göra (som många andra recept på den där listan för den är låååång)! Enligt receptet blir det 12 bitar av kakan. Jag skulle säga ca 8-30 bitar, det beror helt enkelt på om du vill ha mega bitar eller små söta mini "brownies".


   


   


Till alla chokladälskare, testa denna! :D Och njut med gott samvete, bara good stuffs i!

Av Sofie - 2 augusti 2012 13:59


 


Tack för gratulerationer och krya på dig hälsningar :D Idag mår jag bättre, inte alls frisk men på bättringvägen. Sitter just nu och sipprar på en kopp grönt te med vaniljsmak och äter en persika, och det är väl typ dagens lunch eller något. Borde väl egentligen få i mig något mer, jag har bara fått i mig ett par sådanna där hällekaka/prusciutto mackor annars idag och det var väl för sådär 7 timmar sedan. Men inget aptit och ingen hunger!


Jo juste jag har också nyss smakat en sked av den där raw chokladkakan som det var tänkt att vi skulle fika på igår. Tänkte att jag borde smaka lite och se att den smakmässigt var okej så att jag har något nytt recept att lägga upp här. Och den var faktiskt väldigt god, smakade lite som chokladbollsdeg... Håll utkik efter det magnifika receptet som kommer upp här inom närmsta dygnet :D


Igår på min födelsedag fick jag en massa roliga presenter av min familj; pengar, kläder och annat som en tonåring kan tänka sig behöva. Fick även en del grejer som rör det som bloggen främst handlar om; mat/hälsa och de tänkte jag visa här:

Isglasspinnar med formar, en bok med glassrecept till formarna (men om jag känner mig själv rätt kommer jag nog mer använda boken till att finna inspiration och sedan modifiera alla recepten på mitt sätt), två raw food böcker (en amerikansk och en svensk, inte för att jag äter någon raw food diet, men fina bilder och mycket frukt/grönt/nötter recept att testa och få inspiration ifrån även fast att jag inte bara äter sådannt), silikon muffinsformar (bra när jag är frisk igen och ska testa detta recept), en prenumeration på Fitness Magazine (min nya favorit hälsotidning, perfekt när min gamla prenumeration på topphälsa nu tar slut denna månad (som jag tröttnat på, bara en massa snack om kilon hit och dit nuförtiden, inte inspirerande och känns som att den nu passar mest för kvinnor 40+) och dessutom ingår det en enklare variant pulsklocka med prenumerationen (fitness magazine alltså), tack tack tack!


Så nu ska jag sluta med mitt skrivande och återgå till att växla mellan att klättra på väggarna och ligga i sängen, bläddra i tidningar, lyssna på spotify, få impulser som att måla naglarna och börja städa/sortera för att sedan bli alldeles trött i huvudet så att jag måste lägga mig igen, dricka en massa vatten, bläddra igenom HM:s höstkatalog där alla kläderna ser likadana ut, slötitta på någon film som man inser efter halva att den är så dålig att man inte har orkat hänga med i handlingen och titta om det hänt något på mobilen sådär 1 gång i minuten MINST. Ni vet sådannt som man gör när man uttråkad ;)

Av Sofie - 1 augusti 2012 17:40


Idag fyller jag 16 år. Wiho! :D


Men denna dag har inte direkt blivit som jag hade tänkt mig. Jag vaknade mitt i natten av att illamåendet som jag hade i måndags kom tillbaka. Jag ska väl inte gå in på detaljer men jag och kräkhinken var kompisar under natten. När jag väl vaknade på morgonen var det bättre. Familjen var inne hos mig och sjöng och jag fick en hel del roliga presenter. Men att fira som planerat med familjen under dagen och sedan skulle ett gäng kompisar komma hit på kvällen var det inte tanke på. Kroppen är seg, en del av illamåendet är kvar och jag blir yr av att resa mig upp. Verkligen passande dag att bli sjuk!


Så min födelsedag har spenderats i sängen helt enkelt, tittat på OS, tv-serier, läst, sovit och pratat med flera på telefon. Fira min födelsedag får jag väl göra någon annan dag. Och middagen som jag har planerat och bakat en massa för får skjutas fram. Det dumma är bara att det står en massa färdiggjort i kyl/frys som kommer att bli dåligt... Och jag kommer inte att kunna äta det, men jag har iallafall flera nya recept som kommer upp här :P


Om vi ska prata mat då eftersom detta är en matblogg. Jag har ingen aptit alls vilket inte är så konstigt. Mycket av det som jag i vanliga fall älskar att äta mår jag bara sämre av genom att tänka på det (typ nötter, grönsaker, kyckling, ägg...) De få gånger jag är sjuk får jag alltid cravings efter samma sak. Naturell yoghurt med skivad banan, hällekaka med bregott och prusciutto (bild nedan), mammas vanliga vetemjöl pannkakor och fiskbullar i dillsås med ris och det måste vara vitt ris. De tre förstnämnda sakerna har jag fått i mig, men inte alls i stora mängder. Kanske en knapp dl yoghurt, några cm banan, en macka och två tunna pannkakor och några få hallon.


Får ni också konstiga cravings när ni är sjuka?


Annars försöker jag få i mig mycket vatten, vilket jag tror är viktigt.


 


Så nu fick ni en liten uppdatering varför bloggen stor tom här idag. Jag ska stänga av datorn nu och koncetrera mig på att vila istället. Vi hörs! :)


ps. Såg att jag fått en hel del kommentarer. Jag ska svara på dem, jag orkar bara inte med det nu...

Av Sofie - 31 juli 2012 20:19


 


Här är det full rulle och har varit hela dagen. Jag har fixat, städat, handlat, gått hem igen för jag hade glömt plånboken hemma (smart jag är va?), vadat i regnvatten på gården (flera gånger dessutom eftersom jag kom tillbaka för att hämta plånboken) pga kraftigaste skyfallet jag någonsin sett, ringt runt till affärer för att hitta kokosmjöl, burit tungt och framförallt bakat en massa. Trött men fortfarande inte klar haha!


Jag testade idag att göra min egen variant på pizza efter att jag sett så många andra blogga om det. Blev perfekt och kommer därför även att göras imorgon fast i mini varianter med olika fyllningar. Men dagens pizza gjordes iallafall såhär:


Nyttig Pizza (1 portion)


1 ägg

1 äggvita

2 msk fiberhavregryn (eller mjöl)

1/2 dl philadelphia

1 msk fiberhusk

1-2 dl krossade/passerade tomater

1 liten pressad vitlöksklyfta

1 näve färsk bladspenat

salt o peppar


Valfri topping, jag hade:

2 skivor strimlad skinka

Smulad fetaost

Oregano

Pesto


1. Elvispa ihop ägg och äggvita till skum i ett par minuter.

2. Rör försiktigt i havregryn och philadelphia. Och sist men inte minst fiberhusk, när fiberhusken är i börjar det svälla så rör snabbt men försiktigt ihop allt till en smet.

3. Bre ut på en bakplåt med bakplåtspapper tunt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 10-12 min. Höj tempraturen till 225 grader.

4. Värm tomater, vitlök och spenat till en sås i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.

5. Fixa/skär toppingen.

6. Bre tomatsåsen över pizzadegen. Lägg på toppingen.

7. Grädda i ugnen till osten smält och ev. fått lite färg. Ha gärna på grillvärme i slutet. Ät och njut!


Detta var verkligen såååå gott :D Ni måste testa! Ni vet vanlig pizza brukar man bli alldeles tung i magen av, det blir man inte av denna.


   


Servera gärna med en sallad till!


Av Sofie - 31 juli 2012 09:47


   


Gjorde en ny variant av mina frukostmuffins som jag gör i micron:


Apelsin/kanel (frukost) muffins med hallon, chokladtopping och pumpakärnor (3 st)


Muffinsen:

1 dl fiberhavregryn

1 ägg

1 äggvita

skalet från 1 apelsin

saften från 1/2 apelsin

1/2 msk kanel

1/2-1 mosad banan

1 krm vaniljpulver

9 st hallon


Toppingen:

En klick kesella

Naturell yoghurt

Kakao

Mosad banan

Agave/honung


Pumpakärnor

3 hallon


1. Blanda ihop allt till muffinsen utom hallonen till en smet. Lägg i muffinsformar (i papper) eller koppar (som tål micron), fyll ca 1/2 fulla. Jag hade 3 muffinsformar. Stoppa ner 3 hallon i varje.

2. Micra på högsta effekt i micron tills de stelnar, ca 3 min.

3. Blanda ihop allt till toppingen, smaka av.

4. Lägg toppingen på muffinsen och ha ev. lite pumpakärnor och hallon på (jag hade det mest för utseendets skull)!


Morgonlyx! Alldeles lagom söta för frukost, om man vill ha de till fika skulle jag blanda i någon msk honung/agave eller mer banan. Mamma som kom upp precis när dessa var klara fick smaka, och de fick klart godkänt av henne :)


Förresten så är jag riktigt glad av att jag vaknade såhär pigg, normal och med matlust idag efter gårdagens andra halva. Det är efter sådanna stunder som man inser hur glad och lycklig man borde vara varje dag för att man har en fullt fungerande och frisk kropp. Igår var jag nämligen på stranden med mina kusiner och hade det allmänt bra i solen. Fast i slutet började jag må något illa, jag mår i stort sett aldrig illa och jag har ont i huvudet typ max 1-2 gånger på år. Jag förstod ganska snabbt vad det rörde sig om, matförgiftning, det har skett 2 gånger tidigare under den perioden som jag har gillat att hålla på med mat (jag antar att desto mer man håller på med det, desto större risk är det att man råkar få i sig något dåligt). Som tur var hann jag hem innan helvetet bröt ut. En sak som är bra med matförgiftning jämfört med vanlig magsjuka är att när man väl fått ut det så blir man ganska snabbt som vanlig, och det brukar gå ganska fort. Men jag låg iallafall helt utslagen i sängen och kollade på OS resten av kvällen. Mat var det först inte att tänka på, även fast att kroppen var helt tom på näring. Men sent på kvällen lyckades jag få i mig en hög spagetti med herbaremare på (jag fick en konstig craving efter det), och en lite köttfärssås och en bit fetaost, det var det enda min kropp kunde tänka sig att äta. När man är sjuk är det extra viktigt att lyssna på kroppen! Okej vad vill jag säga med detta då? Jo förutom att berätta om min gårdag, tycker jag att ni idag ska tänka lite extra på att ni har en stark och frisk kropp som klarar att leva. När man ligger där i de värsta smärtorna och rent av tror att man kommer dö vissa stunder (fast man vet innerst inne att man inte kommer att göra det) så är det det enda man tänker på. Och vi behöver nog tänka på det lite oftare än när vi är sjuka. Uppskatta din kropp du fått och ta hand om den!


 


     


Så idag ska jag ta det lite lugnare även fast att jag i stort sett mår som vanligt. Dock har jag en massa att fixa inför morgondagen, mitt kök ska förvandlas till en bakstuga, för imorgon är det inte en vanlig dag...


Av Sofie - 30 juli 2012 13:51


 


Sådär nu ligger även lunchen i magen. Lagade kyckling vilket känns som hundra år sedan sist och sedan en massa gott till det. Det gillade mina (och resten av familjens) smaklökar!


Oreganokyckling: Skär kycklingfiléer i bitar. Salta/peppra och en massa oregano på det. Genomstek i en stekpanna med olja/smör.


Het mango/chilisås: Finhacka en bit mango och en bit färsk röd chili(ha i kärnorna för hetare smak). Blanda med turkisk yoghurt. Smaka av!


Till detta kokt bulgur (rest från gårdagens lunch), kokt broccoli och sedan en sallad på salladsmix, pumpakärnor och en bit överbliven persika :D


       


Gymmet avklarat, nu la beach i det fina vädret, kanske ett dopp i Mälaren men främst solande och degande på stranden :)

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards