Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 7 augusti 2012 09:55


Ja hur har ni alla hittat hit? Till min blogg alltså? Det vore kul att veta! Googlat efter recept? Via en länk på en annan blogg? På hittarecept.se (bra sida för er som inte känner till den)? Någon som tipsat er? Min artikel i SvD för hundra år sedan? Eller på något annat sätt?


Besökstatistiken har sjunkit under sommaren, vilket är helt naturligt då man inte sitter lika mycket framför datorn och jag har samtidigt inte alls bloggat lika regelbundet. Men de senaste veckorna har den letat sig upp igen. Och igår hade jag nytt läsarrekord. Över 1000 unika personer hade besökt bloggen :D De senaste dagarna har jag även fått en väldigt massa kommentarer och många extra fina som tackar mig för att jag skriver en inspirerande blogg. Det är kul att blogga, men extra kul och peppande när man får sådannt tillbaka, och det vore ju inte kul att blogga om ingen läste (och man lägger ner så mycket tid på det). Tack för det! Någon frågade även efter en frågestund vilket jag tycker låter som en bra idé. Det var längesedan sist och jag får en hel del frågor (som jag svarar på direkt under inlägget som de har kommenterat på). Vill ni ha en frågestund?


Så svara på frågan nu, hur hittade ni hit? :)


Och här kommer dagens relativt enkla frukost:

   


x Finn Crisp med kokt ägg och pestokrydda

x Naturell yoghurt med hemmagjort choklad/kaffe mandelsmör, gojibär, blåbär och kiwi


Gott som vanligt haha. Jag undrar om gott är det ord jag använder mest i mina inlägg? ;) Någon undrade hur länge hemmagjort nötsmör håller i kylen, och jag svarar ganska länge. De mandelsmöret jag använde idag gjorde jag någon gång i andra halvan av juni och det är fortfarande fräsch och gott :D


Ha en fin dag!

Av Sofie - 6 augusti 2012 21:12


 


Mat kan vara oätligt, äckligt, okej, gott, väldigt gott, superdupergott och sedan finns det de saker som är ännu bättre. Sötpotatisbitar i ugn är ett exempel. Kan jag äta typ varje kväll i en vecka utan att tröttna! Jag har skrivit om det förut, men vill bara att ingen ska missa det...


Skala och skär sötpotatis i strimlor. Lägg i en form/på en bakplåt, häll över och "massera in" olivolja och flingsalt. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 min!


Sötpotatisar kan ha ganska olika storlek men beräkna 1-2 personer per sötpotatis :)


Dagens middag (som jag inte gjorde men hjälpte till lite med):

  Lax i ugn med skagenkrydda på, strimlad sötpotatis i ugn, rivna morötter med solrosfrön och pumpakärnor, tomat med parmesan, lök och basilika och en klick turkisk yoghurt


Har även fått en idé om att göra sötpotatischips. Det borde väl bara vara att hyvla sötpotatis med en osthyvel, blanda med olivolja och flingsalt och sedan in i ugnen?

Av Sofie - 6 augusti 2012 16:21


 


Jag gjorde ett recept av Julia nu på eftermiddagen. Chaikesopannkaka i micron (jag vet, det här har blivit en micromatblogg...)! Tänkte bjuda på receptet, även fast att jag helt misslyckades när jag gjorde det. Jag glömde att blanda i bananen (så jag fick kleta den på efteråt) och tog alldeles för lite kanel och kardemumma (så jag fick hälla världens tjockaste lager på min färgglada topping som helt plötsligt inte alls var färgglad hehe).


Chaikesopannkaka i micron (1 st)


1 ägg

1 dl keso

1/2-1 mosad banan

En massa kanel

En massa kardemumma


1. Bara blanda ihop allt och hälla ut på en tallrik.

2. In i micron på nästa högsta effekt i ca 3-4 min (tills den stelnar).

3. Toppa med en massa bär/färsk frukt (ett måste) och ev. annat gott. Jag hade blåbär, hallon, mango, jordnötssmör, kokoschips och chiafrön, POWERFOOD :D


Jag åt detta som ett större mellanmål, jag var ganska hungrig eftersom jag inte åt så stor lunch! Receptet fungerar ju även utmärkt till frukost och lunch (fast då kanske dubbelsats, eller en stor keso/kesella/turkis yoghurt röra till eller en macka eller liknande)


    


Sådär påfylld med mer mat och energi. Nu ut på äventyr med pappa och bror :P Vi hörs! 

Av Sofie - 6 augusti 2012 11:19


 


Jag har bakat några omelettmuffins. Två satt helt perfekt i magen för en stund sedan som andra frukost/efterträningsmål/förmiddagsmål/eller vad man nu ska kalla det. Så gott och enkelt att göra! Funkar till dagens alla mål: frukost, förmiddagsmellis, lunch, eftermiddagsmellis, middag (med kanske en sallad till), kvällsmål och efterträningsmål. Fyllningen går att variera på miljoner sätt, bara att ta det man har hemma och är sugen på, och det kan bli en massa olika varianter.


Omelettmuffins (4 st)


4 ägg

2 msk kvarg/turkisk yoghurt/mjölk/grädde (det du nu har hemma)

salt o peppar


Valfri fyllning (fler tips nedan), jag hade:

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

3 skivor skuren kalkonpastrami

3 finhackade körsbärstomater


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Elvispa äggen i ca 1 min i en bunke. I med mejeriprodukten och kryddor, vispa en kort stund igen.

3. Häll upp i muffinsformar.

4. Hacka fyllningen och fördela sedan i muffinsformarna. Viktigt att formarna inte är fulla då de reser sig i ugnen, gör då hellre fler stycken.

5. Grädda i ugnen tills de stelnat, ca 10-20 min. Beror lite på vad du har i, i mina var det saft från tomaterna=mer vattniga=längre tid i ugnen!


Andra tips på vad du kan stoppa i dem: Fetaost, mozzarella, vanlig ost, soltorkade tomater, grön pesto, röd pesto, chili, skinka, bacon, paprika, spenat, lök, kryddor (basilika, oregano, timjan, chili, paprikapulver, curry, tacokrydda, rosmarin, pestokrydda, cayennepeppar...) Har ni några fler tips?


    Innan ugnen


Muffins är ju bra för de kan man ju ha med sig överallt. Personligen tycker jag det är svårt att hitta på recept med saker som man kan ta med sig som mellanmål (och som har hyfsatt med protein i sig). Dessa muffins känns ju då perfekta. Det enda jag kan tänka mig är att de inte är lika goda kalla och med annorlunda "svampig" konsistens som ägg brukar få efter ett tag. Men jag gjorde 4 st, och det är bara 2 som kommit i magen änsålänge, så jag spara de andra och ser hur de är kalla. Jag återkommer med rapport om det!


Ha en fin dag :)

Av Sofie - 5 augusti 2012 21:09


 


Som ni vet var inte min födelsedag i veckan någon höjdare. Middagen med mina fina vänner blev inställd, så idag har jag istället haft en födelsedaglunch. Tyvärr kunde inte alla komma, men vi blev ändå ett gäng på 4 :D Självklart bjöds det på mat som jag lagat. Kycklingpajen nedan, den råa chokladkakan som jag la upp recept på häromdagen (mååååste ni testa, alla som har testat har älskat den) med banan/vaniljkräm och hallon, jordgubbsgrottor och choklad/pistagebollar med en havssalt touch. Väldigt gott! Alla recepten kommer upp här, men vi börjar med pajen:


Paj med kyckling, pesto, soltorkade tomater och fetaost (ca 6 portioner)


3 dl valfritt mjöl (fullkornsdinkelmjöl hade jag)

1 dl kesella/kvarg

3 msk kokosolja (eller omkring 25 g smör eller annan olja)

ca 1 msk vatten


600 g kycklingfilé

1 gul lök

3-4 pressade vitlöksklyftor

300 g fryst spenat

2-3 grovrivna morötter

salt o peppar

2 dl soltorkade tomater

100 g fetaost


3 ägg

2 dl mjölk

1 dl grön pesto


1. Blanda mjöl, kesella, olja och lagom med vatten så att det blir en deg. Tryck ut i en pajform (sådär 26-28 cm i diameter). Nagga med en gaffel.

2. Förgrädda skalet i ugnen på 175 grader i 15 min.

3. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i en stekpanna.

4. Hacka löken. Fräs lök, vitlök och spenat i en annan stekpanna. Lägg över till kycklingstekpannan. Blanda i morötterna. Smaka av med salt och peppar.

5. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Skär fetaost i kuber.

6. Blanda ägg, mjölk och pesto i en bunke.

7. Lägg kycklingröran i det förgräddade skalet. Lägg över soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggstanningen.

8. Höj värmen på ugnen till 200 grader. Sätt in pajen i ugnen och grädda i ca 40-45 min. Efter ett tag kan man behöva lägg en bit aluminiumfolie över hela pajen så att inte ytan bränns. Håll utkik efter det!

9. Servera med en sallad!


  Jag serverade pajen med en sallad på grönsallad, paprika, tomat, gurka och pumpakärnor samt en sås på mosad avokado, turkisk yoghurt, vitlök, färsk basilika, salt och peppar :D



Av Sofie - 5 augusti 2012 20:33


Träningsveckan som gått:


Måndag - Gymmet: Uppvärmning 5 min crosstrainer, bulgariska utfall med hantlar i händerna, leg extensions, sittande bröstpress, latsdrag, rodd, biceps med fria vikter, dips från bänk, oblique squats, axellyft med fria vikter åt sidan + Pluurpingutmaningen: 51 burpees, 5:06 min planka


Tisdag-Fredag - Vilodagar (sjuk)


Lördag - Pluurpingutmaningen: 52 burpees, 5:12 min planka


Söndag - Vilodag


Kommentar: Startade veckan med ett grymt gympass för hela kroppen, över en månad sedan sist. Jag trodde att jag inte alls skulle känna mig stark och klara av med samma motstånd som innan jag reste bort. Men nähä i övningarna jag gjort tidigare så kunde jag klara tyngre vikter än innan sommaren. Konstigt, de få kroppsviktsövningarna jag gjort under sommaren har då kanske varit effektiva? Och all pluurpingen? :S Så kände mig superduper stark haha under och efter passet, för att sedan känna mig som världens ynkling i en vecka när jag blev sjuk. Ligga hemma i sängen och bara känna sig svag är inte kul!

Även om jag har varit ute och gjort saker i slutet av veckan så har jag inte känt mig helt på topp för att kunna träna. På lördagen kände jag dock för att se i vilket läge kroppen var i och körde lite pluurping, 10 burpees, 1 min planka, 10 burpees osv tills jag var klar. Kändes helt okej men har ändå vilat upp mig resten av veckan, har mått bra men varit väldigt trött! Men imorgon måndag ska jag börja träna igen men LUNGT, får bli en 5 km jogg i det tempot kroppen klarar av och pluurping efter det. Även om jag kommer efter en hel del nu i löpningen och pluurpingen så får det bli så, börja långsamt med träningen igen för att sedan komma tillbaka på samma nivå som jag var innan. Känns lite bittert nu när jag tränat en hel del inför tjejmilen och så bara förstörs allt av en sjukdom. Men förhoppningvis startar jag inte på ruta 1 igen.


Förresten de oblique squatsen jag testade (har länkat till en sida där de visas hur man gör) på gymmet är grymma. Jag körde 3 set till uttmattning. Hade träningsvärk i rumpan ända till fredagen.


"Veckans vill-ta-upp-ämne":

Tänkte prata det här med träning och vara sjuk eftersom det känns ganska passande. Träna aldrig när du är sjuk! Skadar bara kroppen mer än gör nytta. Och när man sedan ska komma tillbaka till sina träningsrutiner gäller det att komma tillbaka lugnt och sansat och verkligen känna efter vad kroppen klarar av. Har du legat still i sängen en vecka så är det kanske inte det bästa att första dagen du är frisk försöka springa 15 km på rekordtid. Börja med promenader och öka sedan intensiten.


Hur har er träningsvecka sett ut? Efter att ni har varit sjuka, hur tar ni er tillbaka till träningen? :D

Av Sofie - 5 augusti 2012 09:25


 


Jag älskar verkligen det här muffins/cupcakes frukostreceptet som jag gjort ett antal gånger (se här, här och här om ni har missat). Som vanligt har jag svårt för att göra samma sak utan vill exprimentera med nya smaksättningar. Dagens fick bli en choklad/kaffe/blåbär variant:


Muffins med choklad/kaffe/blåbär (5 st små)


3/4 dl fiberhavregryn

1 ägg

1 äggvita

1 skvätt mjölk

1 1/2 msk kakao

1 1/2 tsk kaffepulver

1 mosad banan

ca 3 msk frysta blåbär


ev. topping (jag hade kesella blandat med mandelsmör och så en extra klick mandelsmör på det)


1. Blanda gryn, ägg, äggvita, mjölk, kakao, kaffepulver och banan. Lägg i muffinsformar (i papper), jag tog ganska små denna gång (har haft större förut). Tryck i några blåbär i alla.

2. Micra på högsta effekt i ca 2-3 min.

3. Ta ut och toppa med ev. topping. Ät och njut!


Som ni kanske har märkt har jag haft lite olika mängd gryn och ägg/äggvita i alla recepten. Och alla olika mängderna har fungerat jättebra. Så hur mycket man ska ha som grund beror lite på hur hungrig man är. Jag har fått några frågor om det, hur många muffins som är lagom att äta till frukost/mellanmål. Och jag svarar med det svaret man nog inte vill ha, det beror på. För det gör det ju. Hur mycket man "ska" äta vid alla måltider beror ju på hur du ätit innan, hur stor du är, hur aktiv du är, en del äter förmiddagsmellis/en del gör inte det, en del är riktiga frukostmänniskor och måste äta stor frukost... Så känn efter, det kan ju även vara olika dag för dag! :D Beror ju också på vad och hur mycket man har som topping. Men idag t.ex så åt jag 4 st ovan med topping (och så fick mamma den sista).


Dessa går ju även utmärkt till mellis/fika/dessert. Dock är de ju inte jättesöta (jag vill inte ha det till frukost), men om man ska ha dem till fika kanske man vill ha några droppar honung/liknande i varje också. Vill man ha chokladmuffins men inte gillar kaffe, skippa kaffepulvret. Samma sak med blåbären, absolut inget måste, jag tycker bara att det är gott med en liten blåbärstouch tillsammans med choklad, men gillar man inte det så är det bara att skippa eller byta ut mot andra bär!


    Innan micron (kladdiga och goda, haha någon åt av smeten...)


Av Sofie - 3 augusti 2012 20:53


 


Så min aptit har varit tillbaka idag, vilket betyder en normal middag:


Torsk i kokosmjölk med citron och morötter (4 personer)


4 frysta torskfileer (vi hade 520 g totalt)

salt

400 ml kokosmjölk

saften ur 1 citron

4-5 morötter

citronpeppar

några skivor citron att ha på


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Salta fisken. Lägg i en ugnsäker form.

3. Häll över kokosmjölk och citronsaft.

4. Skala och skär morötterna i "kronor". Lägg i såsen.

5. Häll citronpeppar över hela och gärna även några citronskivor.

6. In i ugnen tills fisken är klar, ca 20-25 min!


Egentligen blir fisken godare om man tinar den först, men vi kom (som vanligt...) på att använda fryst fisk 1 min innan vi (eller jag snarare) skulle börja laga så då hann den ju inte tina.


  Till detta åt vi sallad och grönsaker, och så någon gryn/lins/ärt/vi-vet-inte-vad (kan inte italienska...) blandning som är köpt i Italien för evigheter sedan och har varit världens hyllvärmare som äntligen användes upp!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards