Senaste inläggen
Blir mycket "gottis" och bakning här på bloggen, men det är vad jag tycker är kul just nu, hoppas ni inte har något emot det :D Gårdagens expriment, raw gottisbollar med smak av morotskaka:
Raw Morotskaka Bollar (ca 16 st)
1 dl morotsbitar (skalade morötter hackade i mindre bitar)
1 dl valnötter
10-12 st torkade aprikoser
1 dryg msk kanel
3-4 krm ingefära
4 krm vaniljpulver
1 msk honung
2 msk hampafrön alternativt pumpakärnor
kokosflingor att rulla i
1. Bara att mixa ihop allt förutom hampafrön/pumpakärnor och kokosflingor i en matberedare. Smaka av. Mer krydda, morotssmak eller söta med honung?
2. Mixa även i hampafrön/pumpakärnor, men en kort stund, de ska inte bli helt "mixade/söndermalda" utan ge lite crunchighet.
3. Rulla till bollar som du sedan rullar i kokosflingor.
4. Njut direkt som de är, och förvara sedan i kylskåpet!
Recept av mig, länka som vanligt hit om ni använder det. Perfekt lördagsgodis :D
Tillsammans med rester från övriga familjens lunch; bulgur, halloumi, keso och tomat/basilika sallad
Till lunch idag blandade jag bara snabbt ihop något, blev på quorn och därför passar det bra som veckans veggorätt på bloggen. Jag måttade inte, utan bara kastade ner allt på fri hand i stekpannan. Såhär gjorde jag:
Quorn med squash och röd pesto: Bryn quorn i en stekpanna, behövs ganska mycket olja för att det inte ska bränna fast. Tärna squash och stek med quorn så att även den får fin färg. När quornen är genomstekt, rör i en stor klick röd pesto (alternativt grön). Smaka av med salt och peppar, och ev. lite basilika om man gillar det! Klart, inte svårare än så :D
Supergott!!!
Vad passar bättre en lördagmorgon än nybakat varmt bröd till frukost? Jag testade en variant avokadofrallor från Annies blogg. Supergott:
Avokadofrallor (6-8 st)
1 ägg
1 mogen avokado
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl havregryn
2 tsk linfrön
1 msk sesamfrön
2 krm salt
2 tsk rosmarin
toppingen: Lite flingsalt o rosmarin
1. Blanda ägg, avokado och turkisk yoghurt i en skål. Blanda i bakpulver och fiberhusk noga.
2. Rör sedan i resten.
3. Forma till bollar som du plattar ut på en bakplåtsklädd bakplåt. Toppa med lite flingsalt och mer rosmarin.
4. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min!
Dagens frukost fick alltså bestå av:
x En varm avokadofralla med bregott, ost och tomat
x En varm avokadofralla med kalkonpastrami och keso
x En skål naturell yoghurt med pauluns müsli, kiwi, gojibär och mitt nya hemmgjorda mandelsmör med valnötscrunch (recept kommer på det sistnämnda)
Underbar start på helgen :D Bra uppladdning inför höstpremiären av mitt favoritpass intervallflex. Älskar det! Sedan blir det hem fort som attan för att få i sig lunch, för att sedan vandra runt på stan med en kompis efter kläder till insparksfesten för att sedan slutligen åka hem till en annan kompis för att ha tjejkväll och övernattning. En härlig aktivitetsfylld lördag helt enkelt :D Vad har ni för roliga planer?
Ben and Jerry´s cookie dough glass. Den känner väl alla till? Inte den nyttigaste men väldigt god. Och ingenting är för onyttigt för att man aldrig ska kunna äta det samtidigt som ingenting är så nyttigt att man kan äta hur mycket som helst av det. Ett uttryck som jag älskar! Så visst slinker det ner ben and jerry glass i min mage då och då också. Men mitt konstiga (?) beteende/intresse att vilja nyttighetsmodifiera recept gjorde att jag förra fredagen testade på att göra min egen Cookie Dough glass. Och resultatet blev väldigt bra. Visst smakade den inte precis som ben and jerry´s variant, men den hade liksom en god smak på ett annat sätt. Svårt att förklara men ni får väl testa själva!
Nyttigare "Cookie Dough" glass (1 portion)
50 g kokta och noga sköljda kikärter
1 msk jordnötssmör
1 msk kakaonibs/hackad mörk choklad
1 tsk kakao
1/2-1 msk honung/agave
ev. lite vatten
1-2 fryst skivad banan
1 msk kokosmjölk
1-3 tsk kakao
ev. 1/2-1 tsk mesquitepulver (inte nödvändigt)
1. Stavmixa/mosa ihop med en gaffel kikärter, jordnötssmör, kakaonibs/choklad, kakao och honung/agave. Späd ev. med lite vatten om det är smuligt.
2. Rulla till ca 12 st små bollar. Lägg in i frysen ca 20 min så att de stelnar något.
3. Låt bananen ligga framme några minuter innan du börjar mixa så att den inte är helt stenhård.
4. Mixa samman i stark mixer banan, kokosmjölk och kakao så att det blir glass.
5. Rör i nästan alla cookie dough bollarna och lägg upp på en tallrik. Toppa med de sista cookie dough bollarna och ev. något mer. Jag hade kokoschips och hallon!
Annars om man inte orkar hela "göra och rulla cookie dough bollar processen" så kan man göra jättegod glass på en enda sak: Fryst banan. Sedan kan man exprimentera med miljoner saker. En skvätt kokosmjölk eller kvarg eller skippa och köra på ren sorbet. Kakao och/eller hackad choklad. Annan fryst frukt/bär som hallon, persika, mango, blåbär... Olika kryddor. Och sedan en maffig topping på det, just kokoschips/kokosflingor passar jättebra! Och du har en supergod glass på bara bra saker att äta till frukost, mellanmål, kvällsmål eller efterätt.
Utan toppingen! Ät fort innan det smälter, ett tips bara :)
x Naturell yoghurt blandat med en klick kesella med en stor topping bestående av kanel, fiberhavregryn, quinoapuffar, kokosflingor, hampafrön, mandlar, gojibär, halvtinade tranbär, fryst banan och kiwi
x Ett kokt ägg
x Några små skivor bananbröd
Gotteligottgott :) Jag behöver plugga lite denna morgon innan skolan, så jag tänkte jag kör på något enkelt dvs yoghurt och sedan toppar jag det bara med lite saker som jag är sugen på. Sagt och gjort, problemet är bara att det finns så mycket gott och det tar lite tid att lägga på allt. Men som vanligtvis så brukar den där extra tiden vara värd att lägga ner. Frukost måste jag nog säga är den bästa måltiden på dagen :D
Vad äter ni denna morgon till frukost?
Nu en kort stunds plugg dvs stå och prata med mig själv framför spegeln haha innan skolan :) Ha en fin fredag och helg!
Mamma gjorde supergod pizza denna kväll med deg och tomatsås enligt detta recept (klicka här)! Vi körde alla olika toppingar och jag hade denna gång kalkonpastrami, champinjoner, fetaost och några bitar mozzarella. Till detta en stor fräsch sallad på bladspenatblad, tomat och solroskärnor, och så klart den obligatoriska klicken keso till :)
Denna deg (som jag länkade recept på ovan) tycker jag är väldigt god och grunden på den är dinkelfullkornsmjöl. Den passar bra när man ska laga mat åt hela familjen! Annars tycker jag också extremt mycket om denna variant pizza (klicka för länk här) som har mindre mängd mjöl (eller det är utbytt till gryn) och sedan ägg, philadelphia och fiberhusk (men det smakar man inte). Den är lättare att göra om man gör bara till sig själv eller till två. Helt enkelt två varianter på supergod pizza, kanske något att testa i helgen? :D
Igår innan träning fylldes jag på med ny energi. Ett äpple, en mellanmålsmuffins kokosstyle, några få nötter och sedan en ny variant pannkaka: lime och kokos. Egentligen är det i grunden vanliga bananpannkakor som har limesaft och kokosflingor i sig. Men oj så goda det var! Underbar smaksättning, kommer jag definitivt att göra igen. Dock ville de inte riktigt hålla ihop i stekpannan, blev snarare plättar, kanske blanda i lite fiberhusk nästa gång? Men jag tyckte inte alls att det gjorde något att det lite "bitiga" och inte hela och fina, smaken var bäst.
Pannkakor med lime och kokos (1 person om vi snackar mellanmål, annars skulle jag dubbla allt till lunch eller middag)
1/2-1 mosad banan
1 ägg
1 äggvita (eller ett helt ägg till)
2 msk kokosflingor
saften ur 1 lime
1. Blanda ihop och stek som vanliga pannkakor på medelhögvärme.
2. Nu hade jag med mina i mellanmålslåda så då åt jag de naturella. Men om jag hade varit hemma hade jag nog toppat med bär/frukt, keso och hackade nötter/frön!
Tänkte även göra ett inlägg med mer tips på saker som man kan ta med sig till mellanmål :) Jag har även tänkt på hur mycket jag äter på en dag, jag har aldrig och kommer aldrig räkna kalorier. Men det vore intressant att räkna några enstaka dagar bara för att se hur mycket jag äter. Jag vill slå hål på den här myten om att äta nyttigt är samma sak som att äta lite, om ni frågar mig är det snarare tvärtom. Dock vet jag inte om jag skulle orka hålla på att mäta och väga, gud vad jobbigt, hur orkar/hinner folk med det? Uppdate (eftersom jag direkt fick en kommentar om det som verkar ha missförstått mig): Jag ska verkligen inte börja med att räkna kalorier. Bara testa en dag eller max två till tre för att se hur mycket jag äter en helt vanlig dag, och bevisa att nyttigt inte är samma sak som att lite. Att även fast att jag är ganska kort och liten behöver äta mycket. Att man inte ska vara rädd för att äta mycket och äta sig mätt och många mål varje dag. Mat är inte farligt! För jag vet att det är många som tänker i dessa banor, och säkert en del som läser denna blogg. Jag tycker Annie gjorde ett bra inlägg om detta, hon ser på bild ganska kort ut och är snyggt vältränad, äter bra och MYCKET!!! Hon tog sig närmare 3000 kalorier en dag när hon bara skulle kolla ungefär hur mycket hon ligger på en helt vanlig dag för att bevisa att mat inte är farligt :D
Till frukost idag gjorde jag yttligare en variant av mina frukostmuffins/cupcakes:
Snabba och nyttiga frukostmuffins/cupcakes med lingon och kanel (1 person)
3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn
1 ägg
1 äggvita
1 dl halvtinade lingon
1 1/2 tsk kanel
1 mosad banan
Valfri topping, men jag hade:
1 dl kesella blandat med turkisk yoghurt
vaniljpulver
agave/honung
och sedan 1 mandel på toppen på varje
1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i muffinsformar i papper, denna gång tog jag 6 st mindre.
2. Micra på full effekt i ca 2-4 min, beroende på hur stora muffinsformar du har.
3. Blanda ihop valfri topping eller gör den som jag gjorde. Tryck i en mandel i varje!
Första gången någonsin jag använder lingon i mat. Självklart har jag ätit lingon innan, men jag har aldrig själv lagat med det tidigare. Goda men syrliga, en hel banan och en del sprut agave/honung gick åt för att balansera upp så att det blev sötare! Men gott blev det :)
Morgonlyx :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|