Senaste inläggen
Jag får en del frågor var jag köper mina "konstiga"/annorlunda saker som jag använder i olika recept. Omkring där jag bor finns flera bra mataffärer som jag och resten av familjen handlar i och där kan man hitta mycket. Fast självklart inte allt, när ni frågar brukar jag tipsa om Gryningen på Folkkungagatan eller Pierias Livs i Hötorgshallen.
Men det var inte de ställena jag skulle skriva om nu. Utan om Dagslivs på Fridhemsplan. Jag har sett att många matbloggare har tipsat om affären. Jag har gått förbi där en massa gånger och tänkt "den kan väl inte var så märkvärdig, så stor ser den inte ut att vara". Men på vägen hem idag kom jag förbi där och tänkte att jag kunde kika in en snabbis. Fast det blev inte en snabbis, affären var superstor och hade en massa roligt att kolla på. De hade t.ex världens längsta gryn/flingor/bönor/frön hylla. En massa frukter/grönsaker som jag aldrig har hört talas om tidigare. Massor "konstiga" saker som mandelmjölk i olika smaksättningar, rismjölk, kokosvatten... Kokosmjöl, mandelmjöl för den som vill ha det. Och så mycket mycket mer. De hade verkligen allt!
Så om ni är matnördar och har vägarna förbi kan jag tipsa er om att kika in där. Sveriges största mataffär (eller med störst utbud) tror jag det stod på några skyltar utanför :)
Hem kom jag med dubbelt av vaniljpulver då det har varit slut i alla våra närmsta affärer de senaste veckorna och de kostade dessutom bara 2/3 av priset, och mandelmjölk, det har jag länge velat testa, jag tror att jag har testat att göra det själv någon gång (måste kolla tillbaka i bloggarkivet) men aldrig färdigköpt. Återkommer med vad jag tycker om den!
x Davosgröt med kakao/kaffe/blåbärsmak toppat med hemmagjord granola, mango, kokoschips och gojibär
Davosgröt (1 portion): Blanda ihop 3/4 dl valfria gryn (t.ex. fiberhavregryn, rågflingor...), 1 dl yoghurt, 1 dl kesella (alternativt mer yoghurt), 2 msk kakao, 1 1/2 msk kaffe, 3/4 dl blåbär och 1/2 mosad banan. Toppa med vad du vill, eller ingeting alls!
Kombinationen kakao/kaffe/blåbär tycker jag är väldigt god, jag har tidigare gjort frukostcupcakes och gottisbollar med de smakerna ihop. Jag kanske även har gjort davosgröt tidigare bara att jag inte kommer ihåg det.
För er som är nya här och inte vet vad davosgröt är kan jag berätta det. Grunden är gryn+yoghurt som du blandar ihop och ställer i kylskåpet under natten så att det geggar ihop sig. Godast är det självklart om du smaksätter blandningen och toppar med något. Vill ni ha mer inspiration på davosgrötkombinationer, sök bara på davosgröt i sökfältet till höger. Davosgröten är en perfekt frukost för dig som har bråttom på morgonen eftersom du gör den på kvällen och det är bara att ta ut på morgonen och äta direkt. Den fungerar även att blanda i en burk och sedan kan man ta med den och äta på bussen/tåget till skolan/jobbet. Dock måste man inte blanda den kvällen innan, det går att göra på morgonen också om man låter den stå och gegga ihop sig någon minut. Det gör jag ibland då jag kommer på på morgonen att jag vill ha davosgröt till frukost!
Har ni någon favoritkombination på davosgröt?
Idag då börjar jag strax innan tio och slutar tidigt, superskönt till skillnad från igår då det var tvärtom. Men självklart hade jag en tandläkartid kl. 7.45 Så jag var tvungen att gå upp tidigt iallafall :S Nu är jag iallafall hemma igen, ska fixa till mig lite, försöka fila på en no-rapport och frukostblogga vilket jag gör nu!
Vad passar bättre att värma sig med i höstmörkret än en rykande varm soppa? Här kommer flera tips på några riktigt goda soppor som jag tidigare har lagat:
Linssoppa med timjansmak och fetaoströra
Morots- och ingefärssoppa med dragon och linsröra
Har ni några goda sopprecept att dela med er av? :) Jag letar efter nya favoriter!
Inget märkvärdigt nytt recept, men minst lika gott för det:
x Effektknäckes surdeg och chiafrö knäckebröd med keso, kokt ägg och basilika
x Effektknäckes surdeg och chiafrö knäckebröd med keso, avokado och basilika
x Naturell yoghurt med kanel, granola, kiwi, äpple, mango, hallon, blåbär och en klick jordnötssmör
Godmorgon! :D
Testade på en ny sorts knäckebröd idag, ska skriva mer om det senare. Gott iallafall!
Jag vaknade vrålhungrig så det fick en rejäl frukost. Jag har även kommit fram till att stora frukostar är bäst för mig nu, jag orkar inte hålla på med förmiddagsmellis i skolan och man vet aldrig hur mycket man kommer att kunna äta av skollunchen, därför satsar jag på stora frukostar istället. Inte mig emot, jag älskar frukosten mest av alla måltider!
Ni får ha en fin dag. Själv har jag min längsta dag i skolan, börjar tidigt och slutar ganska sent :S
Lagade middagen här hemma ikväll. Blev en annorlunda variant på biffar, jag hade egentligen tänkt göra köttbullar, men smeten blev för lös så det gick inte haha, så det fick bli biffar som jag formade i stekpannan istället. Minst lika goda för det :) Jag använde mig av kycklingfärs, men om man inte har det i sin affär kan man nog mixa kycklingfiléer till färs (eller använda nötfärs). Till detta körde jag in en stor plåt med en massa olika rotfrukter in i ugnen. Vilket jag älskar. Idag testade jag även för första gången med rödbetor, oj vad gott det var. Även ett paket fetaost i kuber fick åka med resten för första gången, men absolut inte sista :D
Kokoskycklingbiffar med citron och timjan/rosmarin (3-4 personer)
400 g kycklingfärs
1 ägg
3/4 dl kokosmjölk
1 finriven morot
2 msk sesamfrön
saften ur 1/2 citron
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
lite salt
1. Bara att blanda ihop allt i en bunke.
2. Smeten var för kladdig för att forma till köttbullar/biffar. Så jag satte på en stekpanna med olja, och sedan la jag i en massa "klumpar" av smeten i stekpannan och trycka ut till biffar med en stekspade. Det fungerade jättebra, då höll de ihop perfekt och det var inga problem att vända på dem.
3. Genomstek biffarna!
Rotfrukter i ugn :Bara att ta valfria rotfrukter, skrubba och ev. skala och skära i mindre bitar. Denna dag använde jag mig av potatis, sötpotatis, morötter och rödbetor. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Häll över olivolja, flingsalt, torkad rosmarin och torkad timjan. Skär ett paket fetaost (150 g) i mindre kuber. Fördela över rotfrukterna. Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 25 min!
Mitt liv då som ni tyckte var kul om jag fortsatte att kommentera? Jag har verkligen ingenting att märkvärdigt att berätta haha, direkt när jag kom hem från skolan satte jag mig med en stor kopp te på golvet med skolböcker och anteckningsblock som täckte halva sovrumsmattan och pluggade. Och det är vad jag har hållit på med sedan dess, det är väl så gymnasielivet kommer att se ut framöver. Dock idag med avbrott för att laga och äta middag, och nu kollar jag på Svenska Hollywoodfruar för att få dagens skrattattack :D
Vi hörs imorgon med morgondagens frukost, jag börjar visserligen tidigt men jag tror att jag hinner blogga :)
Jag gjorde en supersmaskig sak idag till frukost som även skulle passa utmärkt som mellanmål. Kanske t.o.m som nyttig fika/efterätt, men då skulle jag nog ha i mer banan och kanske en skvätt honung eller agave. Grunden/inspiration till receptet hittade jag på ett instagramkonto, men jag ändrade så mycket att jag tycker att jag kan kalla det för "mitt recept" haha. Enligt receptet skulle det mer bli som bröd, mitt blev som en alldeles mjuk kaka. Jag smaksatte min med blåbär och kardemumma, men det går säkert att variera i mängder efter smak och vad man har hemma. Receptet har jag skrivit är för 1-2 personer, och det beror lite på om du har något till eller inte, hur hungrig du är och om du äter det till frukost eller mellanmål (jag vet inte hur ni gör, men jag äter större frukost än eftermiddagsmellanmål).
Frukost/mellanmåls banankaka med blåbär och kardemumma (1-2 personer)
2 ägg
1 stor mogen banan (alternativt 1 1/2 mindre)
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl) eller något annat valfritt mjöl
1/2 msk malen kardemumma
3/4 dl frysta blåbär
Kokosflingor till toppen
1. Mixa ihop (med en stavmixer) ägg, banan, havregryn och mjöl.
2. Rör i valfri smaksättning, alternativt ingen alls. Jag hade kardemumma och blåbär.
3. Lägg i en mindre ugnsäker form/skål. Jag strösslade över kokosflingor men det är inget måste.
4. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 25 min.
5. Ta ut och ät varm antingen bara som den är eller med något till. Jag gjorde en "sås" på naturell yoghurt, en liten klick kesella (för krämighet) och lite citronsaft. Det hela toppades med gojibär!
Som sagt supergott och verkligen med en konsistens som en mjuk fikakaka. Testa! Detta recept ska iallafall jag använda igen och testa andra smaksättning. Hallon/kardemumma? Äpple/kanel? Choklad/kaffe?
Ni kanske undrar hur jag orkar hålla på och göra saker som ska vara i ugnen i 25 min på morgonen? Jo som jag har nämnt har jag 4 sovmorgonar i veckan, vilket jag älskar. Men jag utnyttjar inte mina sovmorgonar till att sova så länge som det går. Jag sover ett tag längre än min "tidiga" morgon, men tar mig ändå upp vid kl. 7-7.30 eftersom jag ändå vaknar. Jag gör en ordentlig frukost och njuter av den härliga lugna morgonstunden, hinner frukostblogga och försöker även få lite plugg gjort för på morgonen är man så pigg i huvudet! Så det är vad jag har gjort denna tisdagsmorgon. Dock tog frukoststunden och tiden att skriva detta inlägg lite väl lång tid idag, så det kommer inte bli pluggning alls haha. På måndagsmorgonen hinner jag även ta en sväng till gymmet innan skolan och ändå få sova ut 1 timme extra :D Jag skulle nog även hinna träna på tisdagar, men då skulle det bli upp "tidigt" och ingen frukostbloggning!
Så nu ska jag då bege mig mot skolan, klockan halv tio :) Ha en fin dag!
Jag sa ju att det inte skulle dröja länge förrän ni fick se wrapen igen. Denna gång med en avokado/fetaoströra, linser och grönsaker. Så himlans gott!
Avokado/fetaoströra (1 person att ha i wrap)
1 mosad avokado
50 g smulad fetaost
1/2 dl kvarg/turkisk yoghurt/creme fraiche
saften ur 1/2 citron
färsk/torkad basilika efter smak
1. Bara att blanda ihop alla ingredienserna i en skål och bre på den färgdiggräddade wrapen.
Jag hade även i 1 riven morot, 1 tärnad tomat och 1 dl färdigkokta linser i min wrap :D
Wrap receptet igen för er som missade det:
Hemmagjord Wrap (1 st, 1 person)
2 äggvitor
2 1/2 msk valfritt mjöl (t.ex. dinkelfullkornsmjöl, havremjöl, mandelmjöl, sojamjöl)
1 krm salt
olivolja
1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör i mjöl och salt.
2. Olja ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt. Bre smeten på det oljade bakplåtspappret till en rund cirkel.
3. Grädda i ugnen ca 5-6 min på 200 grader.
4. Fyll med valfri fyllning och vira in i aluminiumfolie!
Steg för steg:
För fler idéer på vad man kan i wrapen, läs mitt förra wrapinlägg!
x Persika/basilika gröt med hallonkeso (några mosade hallon+keso), pumpakärnor och kokoschips
Persika/basilika gröt (1 person): Koka gröt på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, lite salt, 1 finhackad persika, ca 10-12 st hackade färsk basilikablad och 1 tsk kanel. Rör ev. i 1 äggvita efteråt för mer protein. Toppa med vad du vill!
Basilika i gröt? Ja om man aldrig har hört talas om det innan kan det låta konstigt. Jag har ätit det innan och vet att det är gott. Men det ska vara färska basilikablad och inte torkade. Testa!
Jag är så otaggad på en ny skolvecka som man kan vara, jag vill ha en till helg nu. Men jag inser att det inte är möjligt, så jag ska försöka vara så positiv som det går inför denna vecka :P Som de flesta måndagar får jag en stunds sovmorgon och hinner ändå och gå och köra ett rejält gympass innan skolan börjar, måndagslyx på högsta nivå :D Och när jag får starta veckan på detta sätt, då kan den väl inte bli så dålig? Och efter skolan ska jag idag få träffa denna tjej på fika, hon som driver en av mina favoritbloggar :)
Då bär det av mot gymmet :P Eftersom jag har varit sjuk har jag inte kunnat tränat på 2 veckor, så jag ska ta det lite försiktigt och se vad kroppen klarar!
Ni får ha en fin måndag (och vecka) :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|