Senaste inläggen
Det är ju pumpatider nu. Igår tog jag till vara på en dekorationspumpa hemma hos oss från halloween. Jag har rostat fröna. Men även gjort pumpapuré av köttet. Ni som läser många amerikanska hälsobloggar har säkert kommit i kontakt med recept med pumpapuré, perfekt i nyttiga efterrätter och kakor. I USA har de lyxen att kunna köpa det färdigt på burk, det finns tyvärr inte (än) i Sverige, men göra egen kan vi. Så nu har jag en massa recept att testa med min pumpapuré som står i kylskåpet (hoppas bara att den håller sig ett tag).
Pumpapure (1 burk)
1. Skär en pumpa i bitar. Ta bort fröna och köttet omkring fröna. Lägg pumpabitarna (med skal fortfarande på) på en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 1 timme. Ta ut och skär sedan bort skalet.
3. Mixa med en stavmixer köttet till en pure. Låt svalna.
4. Lägg i en burk och förvara i kylskåpet!
Som sagt recept på vad ni kan göra med pumpapurén kommer. Men man kan nog äta den som den är också istället för sötpotatismos/bulgur etc.
Rostade pumpafrön
1. Gröp ur fröna ur en pumpa. Skölj noga bort köttet som är kring fröna.
2. Lägg fröna på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja. Ev. kan man ha salt och kanske någon krydda som chili om man vill ha det som snacks på (istället för chips kanske). Jag vill använda mina till mycket, så jag hade bara olja på för knaprighet.
3. Rosta i ugnen på 175 grader i ca 20-30 min, kolla noga så att de inte bränns.
Det var mina tips på vad man kan göra med pumpa. Har ni några fler pumparecept/tips?
Dagens frukost:
x Mini äpplepaj med pepparkakskrydda med vaniljkeso/kvarg, hallon och kakaonibs
Ni kommer väl ihåg min hälsosamma mini äpplepaj som är perfekt till frukost och mellanmål? Om inte, kika in det receptet här. Idag gjorde jag samma till frukost bara det att jag bytte ut kanelen mot pepparkakskrydda. Också gott, här kommer receptet igen men med pepparkakskryddan:
Mini äpplepaj med pepparkakskrydda till frukost/mellanmål (1 person)
1/2 dl valfritt mjöl eller något mer gryn (jag hade 1/2 dl havregrynsmjöl)
1 ägg
1 äggvita
1 stor mosad banan
2 tsk pepparkakskrydda
2 krm bakpulver
1 stort äpple
(ev. något krm vaniljpulver, jag hade inte det i, men det hade nog varit gott, men går att skippa helt)
1. Blanda mjöl/gryn, ägg, banan, pepparkakskrydda och bakpulver i en microsäker djup skål.
2. Riv halva äpplet, rör i smeten.
3. Resten av äpplet skär du i tunna klyftor och stoppar i smeten i ett fint mönster.
4. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 3 min, eller tills hela kakan har stelnat.
5. Ta ut ur skålen och lägg upp på ett fat!
Jag använde precis som förra gången fiberhavregryn mixat till mjöl. Jag har mixat många dl tidigare, så att jag slipper hålla på att mixa varje gång jag ska ha det, ett smart tips bara. Det går säkert att ha hela gryn också, ta lite mer då eftersom grynen blir i volym mindre när man mixar dem till mjöl! Annars kan man använda "färdigt" mjöl.
Pepparkakskrydda är en färdig krydda som finns att köpa i påse. Brukar stå bland de vanliga kryddorna i mataffären. Santa Maria heter kryddmärket.
Kakan gör man i micron vilket gör att den blir klar på bara 3 min. Bra för på morgonen har man ju inte tid att vänta på en ugn som ska bli varm och ha något länge i ugnen. Men om man vill kan man säkert göra denna i ugnen istället (om man inte har micro)!
Om ni inte gillar äpplekaka, testa då istället min mini morotskaka som görs på liknande vis :D
Idag är det tisdag och det betyder som vanligt skola, men vi har en ganska lugn dag :) Och sedan ikväll/inatt blir det twinight :D Ha det bra!
Kvällens middag blev en snabblagad sådan. Hemma sent, resten av familjen hade redan ätit och inte lämnat kvar något till mig. Vilket resulterade i att jag fick göra en middag exakt som jag ville utan att ta hänsyn till någon annan. Blev faktiskt riktigt gott även om allt var väldigt improviserat, typisk "Sofie mat". Lax, mycket grönsaker, bulgur och favvokryddan basilika!!!
Basilikalax med frästa grönsaker samt snabb tomatsås med oliver och timjan (1 person)
1/3 squash
1/2 röd paprika
1 laxfilé (120-150 g)
1-2 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)
2 tsk torkad basilika
salt o peppar
1 1/2 dl krossade tomater
10 gröna oliver
1 tsk torkad timjan
salt o peppar
1. Skär squash och paprika i mindre bitar. Fräs i en stekpanna ett par minuter.
2. Skär laxbiten i mindre bitar. Fräs med grönsakerna på hög värme, så laxen genomsteks och grönsakerna får färg.
3. Fräs till slut med vitlök och basilika. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg i krossade tomater, oilver och timjan i en liten kastrull. Låt puttra ett par minuter så att den blir varm. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera laxpytten med såsen och bulgur/matvete/ris/pasta/liknande!
Idag har jag haft studiedag och den har spenderats med att just studera hemma, inte som på högstadiet när man hittade på något kul med klasskamraterna. En kompis jag inte sett pålänge var även över här på seneftermiddagen och sedan mötte vi upp fler "gamla" klasskompisar på fika, trevligt! :) Och sedan gjorde jag något jag inte har gjort på länge, gick och tränade ett jympapass, ett på nivån intensiv, jag tänkte att det skulle gå ganska bra, jag tränar ju regelbundet kondition och styrka, men något jympapass var det kanske ett halvår sedan jag senast gick på. Och usch vad jobbigt det var, och samtidigt fuskade jag mig igenom mycket haha, jag hade framförallt glömt bort vilket mentalt fokus man måste ha igenom hela passet, jag har blivit van att köra 12 reps ganska hårt och sen får man vila ett tag innan man kör igen, det gick inte alls här för då skulle man gå över till nästa övning. Dock hade inte min koordination försvunnit, iallafall något man kan vara glad för :) Jag antar att man blir bra på det man tränar, om man vill vara bra på jympa, ja då får man träna mycket jympa. Om man nu som jag hargjort senaste tiden, tränat styrka på gym och sprungit ute, ja då blir man bra på det. Ganska logiskt egentligen!
Ni får ha en fortsatt fin kväll :D Jag ska spendera resten med att läsa Odysséen tills jag dör av uttråkning...
Dagens middag, får hålla med om att det inte ser supergott ut, mer som en brun sörja haha, men det är sojan som ger färgen, men hela rätten smakade supergott och hett. Kommer jag att göra igen eller iallafall något liknande!
Stekt bulgur med kyckling på asiatiskt vis (5-6 personer)
2 1/2 dl okokt bulgur (eller matvete, ris, quinoa, liknande)
5 dl vatten
3 morötter
1 röd paprika
1/2 purjolök
ca 700 g kycklinginnefilé/kycklingfilé
2 pressade vitlöksklyftor
2 lime
4 msk soja
2 tsk sambal oelek
1 1/2 tsk malen ingefära
2 ägg
1. Koka bulgurn i vattnet enligt förpackningen.
2. Skala morötterna och skär i slantar. Skär paprika och purjolök i mindre bitar.
3. Strimla kycklingen i små bitar.
4. Genomstek kycklingen i en stekpanna, och i en annan fräser du morötter, paprika, purjolök och vitlök mjukt.
5. Medan det steker rör du ihop i en skål rivet skal från lime, saft från lime, soja, sambal oelek och ingefära.
6. Lägg över kyckling och frästa grönsaker i en och samma stekpanna (behövs en stor). Rör i kokt bulgur och sojasåsen. Låt puttra ihop sig ett par minuter.
7. Rör slutligen i två ägg, och rör noga. Smaka av med salt!
Den här veckan har vi faktiskt haft något hemma som heter Linas matkasse, det kanske ni känner till? Vi hade det för en massa år sedan innan jag intresserade mig för matlagning, och nu fick mamma något erbjudande om att få råvaror och recept hemskickat 3 gånger varannan vecka så vi har testat på det igen. Ganska bra nu när jag inte har tid att laga lika mycket mat och resten av familjen inte tycker att det är lika kul att hålla på och exprimentera i köket. Denna rätt är i grund och botten ett sådant recept vi fått hem. Men jag kunde förstås inte låta bli att ändra det lite t.ex bulgur istället för vitt ris, mer sambal oelek osv... Och hela receptet "hur man gör" har jag skrivit om så att det blir mycket bättre hihi (enligt mig iallafall).
Tillsammans med grönsallad och oliver! :D
Stekt bulgur/ris/matvete/liknande har jag gjort förut och det är verkligen perfekt restmat. Man fräser överbliven bulgur/liknande tillsammans med grönsaker, kanske lite kyckling, fisk, halloumi eller vad man nu har hemma. Sedan en massa kryddor efter vad man är sugen på och sen i med ett ägg i slutet så att det klibbar ihop och får en härlig konsistens! Ett bra tips bara :)
Trevlig kväll...
Jag gjorde en härlig smoothie till återhämtningmellis efter en löprunda nu på eftermiddagen. Egentligen skulle det ha blivit glass, för det brukar oftast bli krämigt och gott om man mixar kvarg och fryst banan + valfri smaksättning. Det blev inte riktigt det idag, dels för att min banan bara varit någon timme i frysen så den kvar knappt hård och sedan hade jag i limesaft vilket gjorde att det hela blev vattnigare. Ingen glass, men smoothie som var minst lika gott! Om ni vill använda er av samma recept men ha glass iställe skulle jag tipsa er om att se till att bananen är rejält fryst, och sedan kanske låta det hela stå en timme eller två i frysen efter mixning, då kommer det att bli smarrig glass!!!
Jordgubb och lime glass/smoothie (1 person)
1 rejäl näve frysta jordgubbar
1/2 fryst tärnad banan
1 1/2 dl kvarg
saften ur 1/2 lime
1. Bara att mixa ihop allt. Ät direkt som den är, eller frys in ett par timmar (rör om då och då) så blir det glass!
Med kokosflingor och knapriga hampafrön på toppen med det är självklart inte nödvändigt :)
Dagens frukost:
x Minipizzaomelett
x Hallon/blåbär/kanelgröt toppat med mjölk, mullbär och valnötter
Minipizzaomelett (1 person): Knäck 1 ägg i en skål, rör runt så att vitan och gulan blandar sig. Micra på högsta effekt i 1 min. Ta ut och lägg på ett fat. Lägg på 1 skiva skinka (kan uteslutas om man är vegetarian) och keso. Ringla över tomatpure (alternativt krossade/passerade tomater) och krydda med oregano. Ät!!!
Hejsan hoppsan! Vad gör ni denna söndag? Själv har jag stora delar av dagen (hitills) suttit djupt försjunken i hur Sveriges demokrati fungerar. Ganska intressant, visst skulle jag inte vilja behöva plugga alls, men om jag nu måste plugga något så är ämnet ganska kul och allmänbildande.
Bjuder iallafall på dagens frukost i detta inlägg. Som ni märker blir det inte riktigt lika många inlägg längre, framförallt inte lunch/middagsrecept, hinner sällan nuförtiden laga något nytt, blir att mina föräldrar gör det eller att jag som idag till lunch slänger upp grönsaker, bulgur och en burk tonfisk på en tallrik och äter direkt, visst skulle jag kunna ta bild på det och lägga upp men det blir inte så kul i längden ;) Bjuder hellre på färre men bra recept/inlägg :)
Denna pizzaomelett fungerar lika bra till mellis, och kör man på två ägg kan man ju ha det till lunch! Bra snabbmat...
Förresten apropå utmaningar/julkalender har jag nu bestämt mig för att jag ska ha en julkalender här. Från 1-24 december kommer ett inlägg/lucka läggas upp tidigt varje morgon. Kommer att vara olika saker varje dag, ibland något favoritrecept, en utmaning (kan vara mentalt eller med mat), kanske något träningspass, något man ska tänka på under dagen, en tävling eller annat som jag tycker vore kul. Låter det som en bra idé? :D
Hemkommen efter 7 timmar på hälsomässan, pust, nej det var jättekul :D De där 7 timmarna gick hur fort som helst. Tänkte berätta om dagen i både text och bildform, både för att jag tyckte att det var kul/intressant och vara snäll mot er som inte hade möjligheten att åka besöka mässan (men ni har fortfarande hela morgondagen på er).
Mötte upp min kompis vid mässan på förmiddagen. Först gick vi runt blanda alla montrarna. Och det tog flera timmar för det var verkligen många montrar. Det var allt från hälsokostbutiker, tidningar, massage, smink, tandvård, träningsföretag, hälsokostföretag, bokaffärer, vitaminförsäjare som ställde ut. Överallt såldes det saker och på vissa ställen hade de även smakprov (har testat hur många saker som helst idag, en del saker som jag inte skulle kalla direkt hälsosamma men det var ändå kul att få testa mycket).
En av alla montrar där man kunde testa en massa superfoods och sedan köpa hem
I de här stolarna kunde man få världens skönaste massage och samtidigt lyssna med lurar på någon som pratar om hur man ska slappna av. Vi testade det! Åh jag vill ha en sådan hemma.
Om man fick världens träningssug av att befinna sig på mässan hade de en massa klätterställningar för vuxna
Vi gick iallafall runt i hela mässlokalen och kollade i alla montrar. Förutom att bara gå runt och kolla tyckte jag att det var väldigt kul att höra hur alla sålde sina "hälsosamma" produkter/tjänster, för en persons syn på vad som är hälsosamt kan vara totalt ohälsosamt för någon annan (typ enligt mig t.ex.) Jag blev faktiskt riktigt irriterad när vi satt oss ner för att vila och några stod en bit bort och "lagade" hälsosam mat inför publik. Eller ja de blandade pulver med vatten och pratade om hur bra det var. Jag blev ännu mer irriterad när de sa att man kunde smaksätta grönsakspulversoppan med olika kryddor, så att den blev lite olika varje dag. Om man då ända ska hålla på att smaksätta och blanda saker varför inte då laga maten från grunden vilket inte tar många minuter extra? En vanlig grönsakssoppa är ju inte alls svårt att göra? Det tycker iallafall jag. Jag kommenterade detta när jag kom hem, och min kära moder sade "Men Sofie du måste ju förstå att alla inte tycker att det är kul att laga mat och bara vill ha det överstökat så fort som möjligt". Det kan jag visserligen förstå. Men om man nu inte tycker det är kul att laga mat eller inte har jättemycket tid för det, finns det faktiskt andra mycket bättre alternativ än näringsfattiga pulver vilket jag hoppas att jag kanske kan förmedla något på denna blogg. För hur lång tid tar det att skära några grönsaker och öppna en burk tonfisk medan bulgur kokar av sig själv på spisen, göra en omelett eller skära några rotfrukter och sätta in det i ugnen tillsammans med några fiskfileer/kycklingfiléer som har någon krydda på sig och medan det är i ugnen kan man ägna tiden åt något helt annat? Okej nu ska jag inte gå in mer på det.
En annan sak som snarare var rolig än irriterande var vid en monter där de sålde frystorkade bär/grönsaks/fruktchips, helt naturliga utan tillsatser (jättegoda faktiskt, ångrar mig lite nu att jag inte köpte hem några paket). Då är det en kvinna bredvid som kollar på innehållsförteckningen på frystorkade jordgubbar och utbrister förskräckt "men det är ju kalorier i det här!!!". Ärligt talat kunde jag nästan inte hålla mig för skratt, ja det är kalorier i mat, vad trodde du? Vi behöver kalorier men vi behöver bra kalorier från mat. Som till exempel jordgubbar som förövrigt inte alls är särskilt kaloririka :P
Förälskade mig i den där bollen, gick flera gånger och tog smakprov hehe och köpte med en på vägen hem till mellis. Boken till höger bläddrade jag igenom och tyckte verkade bra, kanske något att skriva upp på önskelistan till jul :)
Det var kul att gå runt där, men det jag fick ut mest av var nog seminarierna/föreläsningarna. Fanns hur många som helst att gå på, svårt att välja. Jag och min kompis gick på två, och sedan satt jag även kvar på en själv när hon var tvungen att gå. Totalt 3 timmar sittandes på en stol för min del medan någon pratade, risk för att bli trött men det var så intressant att jag höll fokus hela tiden och tiden rann iväg. Jag kan inte gå in på djupet om alla föreläsningarna men kan berätta lite kort: Först var det någon som jag inte kom ihåg vad han hette som pratade om "Optimera din träning med rätt kost". Han sa en massa intressant och jag kan inte skriva ner allt här, men det var mycket om hur man skulle äta beroende på hur man tränade och vad som var bäst hög kolhydratkost eller låg kolhydratkost om man tränar mycket osv. Sedan var det Fredrik Paulún själv (ni vet han som har egen müsli, flingor, juicer..., skrivit en massa böcker och i tidningar) som pratade om LCHQ, alltså inte LCHF utan mer kolhydrater men bra kolhydrater, jag gillar hans mattänk. Sist men inte minst hade Cecilia Duberg (Coach inom hälsa och prestation, har en spalt om mental hälsa i fitness magazine som jag gillar starkt) en föreläsning om att nå mål, drivkrafter, hinder, vilja och hur man ska göra för att klara av det man vill (dvs mål), verkligen superbra, fick med mig en massa smarta tankar som jag kommer ha användning för i framtiden.
Efter detta var det bara en halvtimme tills de stängde och jag hann ta mig förbi WorldofShapes monter där de mätte fettprocent, kul att få reda på det. Tydligen ska man som tjej/kvinna ligga på mellan 20-25 % i fettprocent (män 15-20 %) och det gjorde jag även om man får ta testet med en nypa salt.
Jag köpte i stort sett ingenting, en av tidningarna ovan, en mellisboll och en sallad att äta på språng innan föreläsningarna. Men jag fick med mig en massa av gratissakera ovan, tidningar, te och lite provtest av sukrin.
Det hela var iallafall en kul upplevelse och jag kommer säkert åka dit nästa år igen. Har ni också besökt mässan? Vad tyckte ni? Och kom ihåg, den är öppen imorgon med om ni har tid och lust att åka dit :D
Dagens lyxfrukost:
x Kokosmuffins med blåbär med frosting, gojibär och en klick mandelsmör
Kokosmuffins med blåbär (1 person)
1/2 dl fiberhavregryn (eller vanliga havregryn)
1 msk kokosmjöl
2 msk kokosflingor
1/2 msk kokosolja
1 dl blåbär
3/4 mosad banan
1 ägg
1 äggvita
valfri frosting
1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i 2-3 större cupcakesformar alternativt fler mindre.
2. Micra på högsta effekt i 3-4 min (beroende på micro) tills de stelnat till muffins.
3. Ät som de är eller toppa med valfri frosting. Jag blandade ihop en på kvarg, carob (byt ut mot kakao), en bit banan och vaniljpulver. Och sedan gojibär och hemmagjort mandelsmör på toppen.
Vilken underbar lyxfrukost det blev idag, men det är ju helg :D Grundreceptet kommer från Emma, jag ändrade lite, hade bl.a i blåbär. Egentligen är receptet samma som mina vanliga frukostmuffins, bara att man byt ut delar av havregrynen mot kokosmjöl och kokosflingor, och även tillsatt kokosolja. MUMS!!!
Passar till både frukost, mellis och fika.
Som ni märker är jag en riktig muffinsälskare, jag har lagt upp många muffinsrecept, ni hittar alla muffinsrecept under kategorin muffins här!!!
Min lördag ska spenderas på den stora hälsomässan i Älvsjö med en kompis. Hoppas att det blir kul :D Har jag några läsare som ska dit?
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|