Senaste inläggen
För ett tag sedan gjorde en frukostblogg jag läser Ugnsbakad ballerinagröt dvs gröt man gör i ugnen med smak av de där ballerinakexen man åt när man var liten. Kreativ idé tycker jag :) Nu gjorde jag enligt mitt vanliga "grund" ugnsbakad grötrecept och jag ändrade även toppingen lite, men inspirationen fick jag iallafall från den bloggen. Och det blev verkligen jäääättegott, ganska lätt att göra men lyxigt, perfekt frukostavslutning på jullovet. Dessutom väldigt mättande med bara bra ingredienser. Här har ni receptet så som jag gjorde det:
Ugnsbakad ballerinagröt (1 person)
Gröten:
1 dl vanliga havregryn
1 tsk bakpulver
2-3 krm vaniljpulver
1/2 mosad banan
1 ägg
3 msk kvarg/kesella/turkisk yoghurt
ev. en skvätt honung
Toppingen:
1/2 mosad banan
1 msk hasselnötssmör
1 msk kakao
2 msk kvarg/kesella/turkisk yoghurt
ev. en skvätt honung
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser. Mosa i bananen. Rör i ägg och kvarg/kesella/turkisk yoghurt. Om du vill ha det sötare kan du ha i en skvätt honung.
3. Lägg i en ugnsäker form/skål. Sätt in i ugnen i ca 10 min.
4. Under tiden gröten är i ugnen gör du toppingen. Blanda mosad banan med hasselnötssmör, kakao och kvarg/kesella/turkisk yoghurt. Om du vill ha det sötare kan du ha i en skvätt honung också.
5. När gröten är klar tar du ut den och lägger på toppingen. Jag hade även på lite kokoschips (fast det var mest för att det skulle se lite bättre ut på bild hihi).
6. Ät och njut!!!
Se tidigare ugnsbakade gröter: Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt Jag har gjort fler ugnsbakade gröter innan men med andra "grunder", men de har inte alls blivit lika bra som enligt detta grundrecept jag använder i de ovan :D
Idag är det sista dagen på lovet. Var borta igår kväll med några kompisar, i säng vid 1 så idag har jag sovit ut länge för sista gången. Jag ska försöka bara ta det lugnt hemma, kanske måste jag ta fram och jobba lite naturkunskap, men vi får se om jag orkar motivera mig till det. Och sen ska jag även träffa några kompisar på eftermiddagen. Låter som en härlig söndag!
Ska ni hitta på något roligt idag? Och vad njuter ni av till frukost denna söndagsmorgon?
Den absolut vanligaste frågan jag får på bloggen är var jag köper/hur man gör jordnötssmör/annat nötsmör. Tänkte klargöra det här i ett inlägg. Just jordnötssmör brukar jag köpa eftersom det är svårt att komma över naturella jordnötter och det är inte alls lika dyrt som andra nötsmör. Favoritmärket är definitivt Green Choice, Monkis är också ganska gott och Kung Markattas är okej smakmässigt. Det finns säkert fler bra/goda märken, men kom ihåg att smöret ska bestå av främst nötter och sen bara en gnutta salt och ev. lite olja, då är det ett bra och nyttigt nötsmör (hejdå till skippys variant). Dessa "braiga" jordnötssmör kan man hitta i många vanliga mataffärer (inte alla), annars finns det att beställa hem på nätet eller i hälsokosten.
Men det finns ju en massa andra nötsmör som också är goda, och de brukar jag alltid göra själv, det är verkligen superenkelt. Du tar några nävar valfria nötter, mandlar eller frön, lägger på en plåt och rostar i ugnen på 225 grader i ca 5-15 min (beroende på nötter), håll noga koll så att de inte bränns. Låt svalna något och sedan mixar du dem i en matberedare tills det blir smör (tar några minuter) tillsammans med en nypa salt och ev. en skvätt naturell olja (som rapsolja eller kokosolja) för att få rinnigare konsistens. Förvara i en burk i kylskåpet, håller många veckor.
Tidigare idag gjorde en burk med hasselnötssmör och en burk med mandelsmör, så himlans gott, jag har till och med fått min lillebror att älska det. Bäst på riskaka, frysta bananskivor, som topping på gröt eller tillsammans med äppleklyftor och keso.
Brukar ni göra eget nötsmör? H
Dagens lunch blev krämig pestokyckling toppat med fetaost, quinoa, kokta rödbetor och morotsslantar. Det kanske inte ser sådär magiskt gott ut men det var det. Pesto, fetaost och rödbetor är bland det bästa jag vet!
Krämig pestokyckling med fetaost (1 person): Skär 1 kycklingfilé (ca 125 g) i mindre bitar. Bryn i en stekpanna och låt genomstekas. Ganska precis innan servering drar du ner värmen, och rör i 1 msk turkisk yoghurt och 2 tsk grön pesto. Låt bli varmt och ev. salta/peppra! På tallriken toppa med en bit smulad fetaost.
Och vad händer i mitt liv idag då? Ja det är fortfarande lov :D Jag hade jättesvårt att sova igår vilket gjorde att jag sov ovanligt länge idag. Sedan på förmiddagen tog jag fram några skolböcker för första gången på väldigt länge, var tvungen att jobba i kapp matte. Lunch och sen har jag bakat lite: rostat nötter, gjort två varianter nötsmör och gudomligt goda kokosmuffins som jag fyllde med bär som vid provsmakning påminde om mazariner (recept kommer). Sedan ett rygg/bicepspass på gymmet och sen hem för att städa köket som såg ut som ett bombnedslag efter att jag hade bakat hehe. Nu dusch och kanske en tv-serie, och sen senare ikväll ska jag träffa några kompisar. Även om jag är ledig hela dagarna så svischar tiden förbi bara sådär, ni vet nog vad jag snackar om ;)
Ha en fin lördagskväll!
Crunch med varm hallonsylt och kesokvarg (1 person): Hacka några valnötter och mandlar, torrrosta på högvärme i en stekpanna (håll noga koll), sista minutrarna rosta även med någon msk havregryn och sista minuten några tsk kokosflingor. Ev. smaksätt med kanel, kardemumma eller pepparkakskrydda, och om man vill kan man söta med några droppar honung. Mosa en bit banan med en näve hallon i en skål, värm i ca 30 sek på högsta effekt i micro. Blanda ihop lika delar kvarg med keso. Toppa kesokvargen med hallonsylten och crunchet.
Perfekt som frukost, mellis eller som jag åt det, efterträningmål. Valnötterna och mandlarna går självklart att byta ut mot vilka nötter/frön man vill. Havregryn och kokosflingor kan man skippa. Kryddor kan som sagt tillsättas. Så himlans gott! Man kan självklart byta ut kesokvargen mot yoghurt eller fil, men just nu är jag i en period då jag älskar kesokvarg, det blir mycket av det :) Fast jag försöker hålla igen lite, det blir ju ganska dyrt i längden!
Idag satte jag klockan betydligt tidigare än jag gått upp på lovet. Jag är en morgonmänniska i grunden, och jag har märkt att jag bara blir seg av att sova tills jag vaknar för jag sover för mycket än jag behöver. Så upp strax efter 7, kastade i mig förfrukost, på träningkläder, tog mig till gymmet som var ovanligt tomt, körde ett benpass med en hel del nya övningar, hem igen och så åt jag det som jag bloggar om i detta inlägg. Sen blev det lite fix hemma, och nu ska jag ut igen. Lunchträff på stan, och eftersom det är så fint väder tänkte jag gå dit. Sen hem igen för farmor kommer på besök. Det är dagens planer änsålänge! Och juste gladiatorerna på tv ikväll, men annars får vi se vad som händer. Ha en fin fredag!
Gårdagens middag blev underbart god och lyxig. Detta måste ni testa. Jag testade även att rosta fänkål och palsternacka i ugn för första gången, blev supersmarrigt.
Inlindad balsam/rosmarinkyckling med ugnrostade grönsaker (4 personer)
2 palsternackor
1 fänkål
1 röd lök
1 squash
3 vitlöklyftor
olivolja
4 lagom stora kycklingfiléer (ca 600 g)
salt
1 msk torkad rosmarin
4 skivor lufttorkad skinka
4 msk balsamvinäger
mathavre/matkorn/bulgur/kamutvete/liknande
ruccola
1. Skala palsternackorna och skär i strimlor. Strimla fänkålen. Skär röd löken i klyftor. Skär squashen i mindre bitar. Pressa vitlöken. Blanda ihop palsternacka, fänkål, röd lök, squash och vitlök på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och lite salt över allt.
2. Krydda runt kycklingfiléerna med salt och rosmarin. Vira runt en skiva lufttorkad skinka runt varje kycklingfilé. Gör plats på plåten för kycklingfiléerna. Häll över 1 msk balsamvinäger på varje filé.
3. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 min.
4. Koka mathavre/matkorn/bulgur/kamutvete/liknande. Skölj ruccola.
5. Lägg upp en kycklingfilé och ugnsrostade grönsaker på varje tallrik. Lägg på ruccola med en bädd av mathavre/liknande. Försök få upp en del av den varma balsamvinäger från plåten och häll över på mathavre/liknande.
Dagens frukost:
x Hallon/blåbärsdavos med choklad/kokos/jordnötssås, mullbär och ett par hallon
x Ett kokt ägg
Hallon/blåbärsdavos med choklad/kokos/jordnötssås (1 person): Blanda ihop i en skål 3/4 dl havregryn/fiberhavregryn, 2 dl naturell yoghurt, 1/2 dl hallon och 1/2 dl blåbär, låt stå och gegga ihop sig medan du gör resten. I en mindre skål blanda ihop 2 msk kokosmjölk, 2 tsk kakao och 2 tsk jordnötssmör. Häll kokossåsen över davosgröten.
Godmorgon :D
Startade dagen med denna underbara frukost. Testa! Idag ska mamma och jag utnyttja hennes födelsedagspresent från mig, nämligen gå på lyxigt bad och lunch på restaurangen där. Mysigt!
Jag gjorde en härlig superenkel sås till dagens lunch. Helt vegansk dessutom!
Grön sås till fisk/kyckling/kött (en liten skål, för ca 2 personer som tillbehör)
1 avokado
saften ur 1/2 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm torkad ingefära
1. Mosa avokadon och blanda ihop med resten. Smaka av och ät!
Passar säkert perfekt som grönsaksdip eller på knäckebröd som snacks/förrätt också.
Lax i ugn, bulgur, riven squash med balsamvinäger, morot, vanlig sallad och den gröna såsen
Jag gjorde ett par snabba chokladmuffins i micron idag till eftermiddagsmellis/fika. Goda och fyllda med näring! Egentligen mitt grundmuffinsrecept men i en mindre sats eftersom jag inte äter lika mycket till mellis som till frukost, vi hade inga ägg hemma heller så det fick bli äggvita på dunk och så ville jag ha de mer "fikiga" och söta så jag hade i lite stevia strö men man kan skippa det eller söta med mer mosad banan eller honung.
Hälsosamma chokladmuffins till mellis/fika (2 st, 1 person)
2 msk fiberhavregryn (eller valfritt mjöl)
1/2 dl äggvita (ca 2 st, eller 1 helt ägg)
4-5 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
1 krm kaffepulver
1 krm bakpulver
2-3 tsk stevia strö (eller mer mosad banan/honung/agave/annan sötning)
1/2 mosad banan
valfri topping (jag hade kvarg, blåbär, jordnötssmör och kokoschips)
1. Bara att blanda ihop allt i en skål. Smaka av med kakao och sötning.
2. Fördela i två muffinsformar. Sätt in i micron på högsta effekt i 1.30-2 min (beroende på micro) tills smeten har stelnat.
3. Toppa med vad du vill. Jag gjorde en röra på kvarg+blåbär som jag bredde över muffinsarna och toppade med kokosflingor och en klick jordnötssmör!
Jag tror att om man mer vill ha dem som kladdmuffins kan man ha i en/ett par/tre msk kokosolja i smeten. Om man inte har micro kan man grädda dem i ugnen på ca 200 grader tills de stelnat (kanske tar 8-20 min?).
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|