Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 23 januari 2013 13:00


 


Enkla banankakor i micro har jag gjort innan i lite olika varianter. Det är verkligen enkelt, det är som bananpannkakor, man behöver bara 1 stor mogen banan+2 ägg/1 ägg+1 äggvita. Smakar inte alls ägg sålänge man har en mogen banan (den smakar sötare än lite grön/omogen) och rör ihop det hela noga. Sedan kan man ha olika saker i (som kanel, kardemumma, pepparkakskrydda, rivet äpple/morot, ingefära, vaniljpulver, bär, rivet päron, kakao, nötsmör...). I receptet nedan körde jag en basic banankaka med gjorde en underbar och lyxig varm sås till.


Mini banankaka med varm hallon/jordnöt/kokossås (1 person)


1 stor mogen banan

1 ägg

1 äggvita

ev. lite vaniljpulver


1 dl hallon

1/2 msk jordnötssmör

1 msk kokosmjölk


1. Mosa bananen och rör med ägg och äggvita. Ev. kan man ha i lite vaniljpulver.

2. Lägg i en microsäker skål och micra på högsta effekt i ca 2-3 min.

3. Mosa ihop hallon, jordnötssmör och kokosmjölk. Värm den snabbt i micro.

4. Lägg banankakan på ett fat och toppa med den varma såsen, och ev. något mer (jag hade mullbär o kakaonibs).


Bra mellanmål och frukost. Jag åt den som mellis efter träning häromdagen :D Och såsen var verkligen god, man behöver ju inte toppa den på banankaka utan den fungerar säkert även utmärkt på gröt, yoghurt, kesokvarg, pannkakor, våfflor...


Se liknande här: Mini morotskaka och Mini kanelkaka!


Av Sofie - 23 januari 2013 07:27


 


Dagens frukost:

x Hembakat bröd med skinka och pestokeso (keso blandat med en klick pesto)

x Ingefärayoghurt (naturell yoghurt blandat med lite torkad ingefära) toppat med paulúns müsli, bovetepuffar, kiwi, gojibär och hasselnötssmör


Godmorgon :D

En ganska enkel frukost då ingenting skulle bakas eller värmas, bara att blanda ihop. Pestokeso var det längesedan jag åt sist, men det är verkligen ett gott pålägg tillsammans med skinka. Ingefära i yoghurt var nytt, men även det var gott. Testa!!


Och som vanligt ska jag bege mig till skolan nu. Vill även tacka för alla fina kommentarer jag får, det är roligt att få positiv feedback (även om negativ kan vara lika viktigt ibland). Ni ställer även mycket frågor, både bland kommentarerna och i frågerutan till höger, det är förstås kul men jag hinner inte svara på dem i det tempo ni skriver dem. Jag brukar svara på dem "enkla" kommentarerna som det går under 1 min att svara på direkt, men de längre kommentarerna och alla i frågerutan lägger sig på hög. Men jag ska sätta mig ner någongång och svara på allihopa och lägga upp i ett inlägg. Så att ni vet!! :D


Ha en fin onsdag, och om ni kikar in här senare kommer ni få ett recept på en enkel banankaka jag gjort tidigare men med en ny och underbart god varm sås att ha på.


 

Av Sofie - 22 januari 2013 12:00


 


Igår kväll lagade jag en rätt med en helt underbar sås till middag. Ni bara måste testa den!!


Kyckling med en underbar jordnötssås och rostade grönsaker (4 personer)


1 squash

1 röd paprika

olivolja


500-600 g kycklinfilé


1/2 dl jordnötssmör

2 msk soja

4 msk vatten

4 msk kokosmjölk

1 pressad vitlöksklyfta


1. Skär squash och paprika i mindre bitar. Lägg på en ugnsäker form med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Sätt in i ugnen på 250 grader i 20 min.

2. Skär kycklingen i mindre bitar. När grönsakerna har varit inne i ugnen i 20 min, tar du ut plåten och lägger på kycklingen (grönsakerna har du alltså kvar på plåten). Sänk värmen till 200 grader och sätt in i ugnen igen i ca 7-10 min eller tills kycklingen är genomgjord (skär en bit itu och titta).

3. Blanda ihop jordnötssmör, soja, vatten, kokosmjölk och vitlök i en skål så att det inte blir klumpigt utan en sås (använd en gaffel för att mosa "ihop" jordnötssmöret med resten). Häll ner i en kastrull, och låt puttra upp så att den blir varm.

4. Servera kycklingen och grönsakerna med såsen, och quinoa/bulgur/ris/liknande!!


Som sagt såsen, Mmmmmmm... Det var inte sista gången jag gjorde den :D


  Med quinoa och lite avokado!!


   


Av Sofie - 22 januari 2013 07:31


 


Dagens frukost:

x Bär under ett täcke med microbakad kardemummagröt toppat med vaniljkesokvarg, raw äpplemos, cashewnötter och favoriten mullbär


Det fick bli yttligare en variant microbakad gröt till frukost. Dock inte riktigt enligt mitt vanliga grundrecept, jag gjorde en kombination av det gamla receptet med ett jag såg på instagram. Gott blev det iallfall:


Bär under ett täcke med microbakad kardemummagröt (1 person)


1 1/2 dl blåbär och hallon

2 tsk kokosflingor (kan uteslutas)


1 dl fiberhavregryn

1/2 mosad banan

3-4 krm kardemumma (smaka av)

1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)

1 dl vatten


2 krm bakpulver

1 äggvita


1. Tina bären i en microsäker skål. Strössla över kokosflingorna.

2. Blanda ihop gryn, banan, kardemumma, vaniljpulver och vatten i en annan microsäker form/skål. Micra på högsta effekt i ca 1 min tills det blir en gröt. Rör om!

3. Rör i bakpulver och äggvita i gröten. Häll gröten över bären.

4. Micra på högsta effekt i 2.30-3 min. Klart, toppa med vad du vill!!


Här är tidigare ugnsbakade/microbakade gröter:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt, Microbakad gröt med rivet äpple och kanel

Alla dessa kan bakas genom att sätta in dem på 225 grader i ca 10-15 min! Eller micra i 2-3 min på högsta effekt istället för ugnen (vare sig vad det står i receptet) :D


 


Kul förresten att ni är ett gäng som har skrivit önskerubriker. Passa på att göra det om ni redan inte har gjort det. Nu blir det iallfall skola för min del!!

Av Sofie - 21 januari 2013 19:43


 


Varför köpa äpplemos när man kan göra sitt eget på mindre än 5 min med bara 1 ingrediens???


Raw äpplemos (1 liten burk)


3 äpplen

ev. 1 tsk kanel eller någon annan krydda (som ingefära eller vaniljpulver)


1. Skölj och skär äpplena i mindre bitar. Släng kärnhuset.

2. Mixa äpplebitarna i en matberedare tills det blivit till ett mos, tar ca 3-5 min. Jag hade även i 1 tsk kanel men det kan man skippa.

3. Lägga i en burk och förvara i kylskåpet!!!


Passar på eller i gröt, yoghurt, fil, keso, kvarg... 


 


Och självklart fick dagens frukost innehålla detta mos:

 


x Fiberhavregrynsgröt med blåbär toppat med raw äpplemos, kesokvarg, hasselnötssmör och kokoschips


Hur gott som helst :D

Av Sofie - 21 januari 2013 08:45


Jag tänkte göra något jag sett andra göra på sina bloggar. Önskerubriker!!! Ni skriver i en kommentar ett ord eller en fras som skulle passa som en rubrik till ett inlägg. Det är alltså ni som bestämmer temat på inlägget och sedan tolkar jag det som jag vill. Om alla skriver ett antal rubriker, så väljer jag sedan ut några jag anser lämpliga och roliga att skriva om och så kommer de upp lite då och då. Det kan vara allt möjligt, om mat, hälsa, mig eller nåt annat...


 


Och det är måndag vilket innebär: Ny vecka, nya utmaningar, nya chanser, nya upplevelser... Nu kör vi :D Själv startar jag måndagen på gymmet som alltid, bästa starten på veckan!!

Av Sofie - 20 januari 2013 18:21


 


Jag bakade en sats bröd i fredags, det var längesedan sist. Hursomhelst, jag använde mig av detta brödreceptet jag fann som jag använde mig av senaste gången jag bakade bröd, men ändrade det en del efter vad som fanns hemma. Blev iallafall supergott samtidigt som det är nyttigt och enkelt att göra. Perfekt att skära i bitar och frysa in och ta ut när det behövs:


Goda och nyttiga brödlimpor med morötter (2 limpor)


rapsolja/olivolja

10 dl grovt rågmjöl (eller liknande mjöl)

4 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)

2 dl valfria frön (jag blandade hej vilt med solroskärnor, pumpakärnor, hampafrön, linfrön, sesamfrön, ta det du har hemma)

4 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

2 morötter

9 dl naturell yoghurt/fil

2-3 msk honung


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Olja (eller smöra) två stycken 1 1/2 liter formar.

3. Blanda mjöl, havregryn, frön, bikarbonat och salt i en stor bunke.

4. Skala och finriv morötterna. Rör i morötterna, yoghurt och honung i brödsmeten.

5. Fördela smeten i formarna.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 30 min (90 min).

7. Stjälp direkt upp ur formen (viktigt) och låt de svalna.

10. Skär i mindre bitar. Och det du inte kommer äta upp inom närmsta tid, frys in i plastpåsar (perfekt att ta fram)!


  


  


Av Sofie - 20 januari 2013 13:44


 


Gillar ni banan, jordnötssmör, kakao och kokos? Jadå är det här något för dig! Tycker du inte om kakao och kokos? Jadå är det här något för dig med, då tar du bara och brer över jordnötssmör över bananen. Och det går att variera på en massa olika sätt (se fler förslag längre ned), bara du gillar banan och någon variant nötsmör.


Varm banan med jordnötssmör, kakao och kokostäcke (2 halvor)


1 så mogen banan som möjligt som samtidigt inte är övermogen

1 msk jordnötssmör

1/2 msk kakao

1 msk kokosmjölk

några hackade mandlar eller andra nötter

honung eller agave


1. Skär av ändarna på bananen, behåll skalet på. Skär bananen längs sidan till två halvor. Lägg i en ugnsäker form.

2. Blanda ihop jordnötssmör, kakao och kokosmjölk. Bre över bananhalvorna.

3. Strössla över hackade mandlar/nötter och ringla över med honung/agave.

4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 12-15 min!!

5. Ät och njut.


Som sagt, detta går att variera väldigt mycket efter smak och tycke. Byt ut jordnötssmöret mot annat nötsmör. Eller bre bara över jordnötssmör/annat nötsmör+honung/agave och sätt in i ugnen. Eller toppa även med russin och kokosflingor. Skippa kokosmjölken och ta vatten/mjölk istället...


  Innan ugnen


Detta passar självklart som en hälsosam efterrätt eller fika. Eller som mellanmål. Till och med frukost tillsammans med något annat, det är ju bara bra saker i. Jag gjorde faktiskt detta som en del av en superlyxig helgfrukost tidigare idag:

 


x Hembakat bröd (recept kommer) med skinka, keso, tomarpure och basilika

x En kiwi

x En halv varm banan med jordnötsmör/kakao/kokostäcke (andra halvan fick resten av familjen)

x Microomelett med örtsalt och minitomater


Behöver jag säga att det var gott? :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards