Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 23 januari 2012 19:50


   

Ser ju ut som vanlig köttfärs!


Ni har säkert hört uttrycket "meat free monday" som blev stort i höstas? Att man ska dra ner på kött pga av slaktdjuren och miljön, och en del säger ju även att kött inte är bra för hälsan? Och på måndagar ska man då inte alls äta kött för att dra ner på köttkonsumtionen. En bra tanke tycker jag, dock tycker jag inte det spelar så stor roll om man tar meat free monday eller wednesday eller saturday, bara det är en gång i veckan.

    

De gånger jag har lagat vegetariskt tidigare har jag använt mig av linser, bönor, ägg och vissa mejeriprodukter (kvarg eller keso) för att få protein i maten vilket försvinner mycket annars med köttet. Quorn har jag aldrig använt mig av tidigare. För er som inte vet vad quorn är så kan jag berätta att det består av svampar, men ser varken ut eller smakar som svamp. Precis som kött är quorn proteinrikt och passar därför utmärkt att byta ut mot vanligt kött. Det finns att köpas i färsform eller bitform. Här är rätten jag lagade med tacosmak:


Quornfärs med tacokrydda (6-8 pers)


1 gul lök

2 vitlöksklyftor

600 g quornfärs (2 paket)

800 g krossade tomater

1 tsk salt

1-1,5 msk hemmagjord tacokrydda enligt detta recept:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/12/09/6832204-gor-din-egen-tacokrydda/

 

1. Hacka löken. Pressa vitlöken. Stek några minuter i olja.

2. Lägg i quornfärsen och stek den. Häll i krossade tomater. Låt puttra en stund.

3. Salta och smaka av med tacokrydda. Låt puttra en stund till.

4. Klart!

Avokado, kamutvete, rårivna morötter med frön, sallad och quornfärs


Har ni några bra tips/recept med quorn?


Förövrigt hoppas jag att ni haft en bättre måndag än jag, den här dagen har inte varit bra alls, men det kommer en ny dag imorgon och den blir förhoppningsvis bättre! :)



Av Sofie - 23 januari 2012 12:15


En fin bild bara som får mig att längta tillbaka till sommaren och färska jordgubbar till frukost... 


Jag har fått en hel del frågor till min frågestund. Så jag delar upp dem i flera inlägg, del 1 här:


Vilken är din favoritträning?
Det går i perioder, men jag gillar alla sorts pass där man får röra sig till musik


Hur ofta tränar du?

Olika efter tid och lust, det som är fast bestämt varje vecka är tennis på söndagar och 2 timmar idrott i skolan (men om dessa ska räknas som träning skiljer sig mycket från gång till gång, oftast är det inte så jobbigt), sedan har jag kort på friskis o svettis (där jag gått på olika pass senaste året, nu är jag dock så "gammal" att jag även får gymma där, så det ska jag börja göra), på sommarhalvåret blir det även en del löpning, hemmaträning är något som jag har börjat testa även på sistone, men som svar på din fråga 2-4 pass med gruppträningspass, löpning eller gym i veckan, 1 timme tennis (+ vissa veckor idrott i skolan 2 h som kan räkna som riktig träning).


Favoritfrukost?

Den är omöjlig, det finns så mycket gott att äta till frukost (vilket ni säkert sett på bloggen), det går inte att välja en sak.


Favoritefterrätt?

Jag vet inte riktigt, det finns mycket gott, något som jag nyligen gjort som blev väldigt gott är denna mangoglass:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/15/7098898-recept-mangoglass-sofie/


Har du något tips på något gott och nyttigt köpebröd?

Min favorit är Frökusbröden.

Om vi pratar knäckebröd: Wasa sportknäcke är gott, jag älskar att det är så grovt och krispigt att tugga, det äter jag alltid i skolan.

Finn Crisp älskar jag också, nu kommer ni säkert att skratta åt mig, men efter middagen tar ju ofta en bit sådannt och äter för jag älskar den där crunchiga känslan att tugga på det.

Leksands Effektknäcke med surdeg och quinoa är också gott.


Brukar du oftast använda dig av kokböcker när du lagar
mat, eller improviserar du?

Jag använder mig av kokböcker, bloggar, tidningar, recept som jag fått på andra sätt samtidigt som jag improviserar med dem och ibland improviserar jag helt!


Hur ser en matdag ut för dig på ett ungefär?
På vardagarna: Alltid frukost vid 7.15, skollunch 11.50, mellis mellan 15-16 och middag vid 19, oftast även något litet kvällsmål vid 21-22 tiden om jag tränat eller är hungrig/sugen på nåt, sen blir det självklart en del ändringar och om jag är hungrig andra tider så äter jag, men det är väl förstås självklart? Och vad jag äter är ju det ni ser i bloggens alla inlägg.


Unnar du dig nått "onyttigt" tex på helgen?
Jag tycker inte om det här med att se allt i svart och vitt. Onyttigt/nyttigt och vardag/helg. Jag äter vad jag är sugen på vilken dag det än är.


Om du skulle sätta ihop en trerätters meny, hur hade
den sett ut?

Yttligare en svår fråga...

Eftersom jag nyligen upptäckt att jag inte längre är allergisk mot avokado så tror att till förrätt skulle jag ha en avokado halva med någon röra i, typ med räkor och dill.

Till huvudrätt skulle det bli något med kyckling eller lax.

Och efterrätten skulle få bli den där mangoglassen jag skrev om i en tidigare fråga.


Vilken linje ska du välja för gymnasiet?:)
Bra blogg!:D

Tack, sam-sam tror jag att det blir :)


Jag har en fråga! är det av någon speciell
anledning som du inte äter smör på smörgåsen? alltså typ att det tillför för
mycket kalorier eller att det är för fett? tänker att det måste smaka ganska
torrt :)

Jag äter visst bregott på macka, bara inte så ofta. Jag vill ha något med mjuk konsistens på, oftast blir det keso (för det är godast), och ibland philadelphia, bregott, kesella eller någon krämig röra. Jag vet inte om syftar till någon särskild bild när det såg väldigt torrt ut? Dock om jag har kokt ägg på mackan tycker jag inte att något mer är nödvändigt att ha på, ägg är mjukt och gott. Fett har jag ingen fobi för, jag vill inte veta hur mycket min veckokonsumeration på fettrika nötter är, haha jag äter det lite då och då om dagen, totalt måste det bli ganska mycket...


Svar på fler frågor kommer upp senare i veckan!


Av Sofie - 23 januari 2012 07:44


 


x Banan/kanel risifrutti (på yoghurt+kokt mavete+mosad banan+kanel) med gojibär

x Två sportknäcken med kokt ägg och pestokrydda


Mums, längesedan jag gjorde hemmagjord risifrutti, det blev på matvete denna gång, men om ni ska göra det kan ni använda er av kokt ris/bulgur/kamutvete också, det fungerar likadant. Banan och kanel är så underbart gott tillsammans, det använder jag ofta tillsammans vilket ni säkert har sett.


Nu ska jag snart bege mig mot skolan, segt för det är ju måndag...


 


Kika in här senare, då kommer första svaren från frågestunden upp! :D



Av Sofie - 22 januari 2012 17:02

  

   


x Plommonsmoothie med några tärnade bitar äpplen och kakaonibs


Sitter och laddar batterierna efter tennisen med en mugg smoothie, nu ska det minnsann pluggas. Träningslära, göra eget styrketräningspass, läsa svenska boken, fransk grammatik och algebra och funktioner... Har någon förresten några bra tips på enkla styrkeövningar (med kroppen som vikt) som jag kan sätta in i mitt styrketräningspass i idrotten, eller en hemsida där man kan få hjälp med det?


Väldigt höftande recept på plommonsmoothien har ni här (1 mugg):

Mixa ihop...

2 rejäla nävar frysta plommon (i tärningar), 1/2 äpple, saft från 1/2 lime, 2 tsk linfrön, 1/2 dl mjölk och        1 1/2 dl kesella!

 

 Plommon är så gott, jag tackar mig själv att jag köpte en stor låda plommon när det var säsong för det och tärnade och fryste in, nu kan jag ta lite plommon ur frysen då och då...


Okej, nu måste jag börja plugga. Jag hoppas att ni ska spendera kvällen med något annat än läxor :)


 

Av Sofie - 22 januari 2012 10:05


 


Igår kväll var jag hos en kompis och vi lagade en jättegod kycklingrätt. Den är tagen ur Allt om mats Svampkokbok (lite konstigt eftersom det inte är någon svamp i receptet...). Jag fotade receptet så att jag skulle kunna lägga upp det här. Enjoy:


  

Jag hoppas att ni kan se vad som står, släng in en kommentar annars :D


Innan ugnen:



  Ni kommer väl ihåg att idag är det sista dagen att skriva en fråga till mig i frågestunden, om du inte har gjort det så gör det nu:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/16/7104981-fragestund-nu-kor-vi/



Av Sofie - 21 januari 2012 13:03



Jag älskar att till lunch äta stekt bulgur, man behöver bara kokt bulgur och sen ta det man tar hemma. Till lunch idag blev det en liten asiatisk variant med smaksättningarna ingefära och chili:


Jag stekte schalottenlök, röd chili, färsk ingefära och paprika. I med kokt bulgur, kokt broccoli och röda linser på burk. När allt fått lite färg, kastade jag i ett ägg och lätt det bli krämigt, sedan i med riven parmesan för ännu mer krämighets känsla och göra rätten lite lyxigare.


Testa nästa gång ni har rester i kylskåp: Stek vad du har kylskåpet. Kycklingbitar, grönsaker i alla former, svamp, ost, sallad, köttbitar, lök, kolhydratkälla (som bulgur, ris, quinoa, matvete) och kryddor. Häll sedan på ett ägg och allt blir till en krämig och god röra! Enkelt och snabbt :)



Förra gången jag gjorde stekt bulgur gjorde jag på detta sätt:

 http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/06/7028917-kylskapsrens-stekt-bulgur-med-gronsaker-och-julskinka/


Nu ska jag sticka iväg med pappa och köpa ett tennisrack, sedan ska jag iväg till en kompis! :D


Av Sofie - 21 januari 2012 10:35



x En variant bovetegröt med hallonkeso (keso+mosade hallon+pressad apelsinsaft) och pumpakärnor


Jag brukar oftast göra min gröt på fiberhavregryn för det är enklast och går snabbt. Bovetegröt är en sorts gröt som jag har gjort en gång och den blev sådär den gången. Men idag exprimenterade jag mig fram till en variant av gröten som blev väldigt god. Dock blev det för mycket gröt för 1 person om man inte är väldigt hungrig (typ för 1,5-2 pers) så jag sparade en bit av gröten i kylskåpet. Den kan jag steka till mellanmål någon dag. Såhär gjorde jag:


Bovetegröt (1,5 portion, eller 1 stor eller 2 små)


vatten

1 dl krossat bovete

2-2,5 dl vatten

pressad saft från 1 apelsin

3 torkade hacka aprikoser

10 hackade mandlar

1 msk kokosflingor

1/2 dl dinkelflingor (eller andra gryn/flingor som havregryn eller rågflingor)

1-2 äggvitor

 

1. Koka upp en liten mängd vatten. Lägg i bovetet och låt koka i ca 20 sek. Häll av vattnet. Skölj bovetet i nytt kallt vatten i en sil en stund. Denna punkt är viktigt att den görs annars kommer bovetet få en konstig bitter eftersmak.

2. Koka bovetet med 2-2,5 dl vatten. Blanda i apelsinsaft, aprikoser, mandlar, kokosflingor och dinkelflingor. Låt koka i sådär 8-12 min tills det inte är vattnigt utan har en grötliknande konsistens.

3. Eftersom jag inte ville ha allt så la jag det jag inte ville ha i en burk och ställde in i kylskåpet. Till dagens gröt blandade jag sedan i 1 äggvita.

4. Äts med vad som helst men jag rekomenderar min kesoblandning!


   

Mums :D


Ni får ha en trevlig lördag!  


Av Sofie - 20 januari 2012 17:30


Jag kom på att jag inte lagt ut receptet på mina gojibollar, fredagsmys godis kanske?:

    


Dessa med gojibär är fyllda av nyttigheter, gojibär är ett såkallat superbär som innehåller en massa antioxidanter, mineraler och aminosyror. Bollarna äts alltså med väldigt gott samvete. Ditt nya lördagsgodis?


Nötbollar med gojibär och pumpacrunch (ca 14 st)


1 1/2 dl cashewnötter

1/2 dl pumpafrön+ 1/2 dl pumpafrön

1 dl blötlagda gojibär

1/2 dl kokosflingor

1 krm vaniljpulver

1 tsk honung (eller agave eller sweet freedom)

ev. rulla i kakaonibs eller kokosflingor

 

1. Mixa cashewnötterna och 1/2 dl pumpafrön till grovt mjöl.

2. Blanda i gojibär, kokos och vaniljpulver och mixa. Häll i honung om du vill ha extra sötma, men det är inte nödvändigt, smaka av vad du tycker.

3. Blanda i 1/2 dl pumpafrön till, och mixa INTE, fröna gör bollarna crunchiga.

4. Forma till bollar. Jag rullade mina i kakaonibs, kokosflingor går annars bra, eller inget alls.

5. Förvaras i kylskåp eller frys!


   


Recept på nöt/fruktbollar med andra smaker:

Aprikos/citron/ingefära:

   http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/07/7040281-recept-frascha-notbollar-med-aprikos-citron-och-ingefara/

Hallon/pepparkakskrydda/dadlar:

http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2012/01/10/7040455-recept-notbollar-med-hallon-pepparkakskrydda-dadlar/


Alla varianterna är goda, men min favorit är hallon/pepparkakskrydda!

Förövrigt är jag så här glad nu, det är ju äntligen helg:

    

Precis hemkommen från träningen med iphonen i handen och håret uppsatt i en knut!

Har startat helgen på ett av de bästa sätten, tränat intensiv jympa och svettats, kört järnet så att det nästan gör ont i hela kroppen och samtidigt haft väldigt kul till bra musik. Härligt! Nu ska jag ta av mig mina ytterkläder och så väntas duschen. Efter middagen väntas fest hos en klasskompis, resten av helgen är inte särskilt planerad. Umgås och laga middag tillsammans med en kompis imorgon kväll och tennis som vanligt söndag eftermiddag.

Ska ni hitta på något kul i helgen?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards