Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2013

Av Sofie - 25 augusti 2013 09:49


 


Jag fortsatte i raw food andan och gjorde mig idag en raw food gröt på bovete med smaksättning äpplekaka till frukost. Mums filibabba! Sedan blev det en banan/kokos/jordnötssås och gojibär till det. Helt underbart gott! Raw food gröt på bovete kommer ni se mer av i framtiden.


Raw äpplekakagröt med banan/kokos/jordnötssås och gojibär (1 person)


1 dl bovete

1 stort äpple (eller 1 och 1/2 mindre äpple)

1/2 banan

1/2 msk kanel

2 krm vaniljpulver


1/2 banan

1 msk jordnötssmör

2 msk kokosmjölk


ca 1 msk gojibär


1. Blötlägg bovete under natten.

2. Häll av vattnet och skölj bovetet. Mixa bovete, äpplet tärnat i bitar, banan, kanel och vaniljpulver till en krämig gröt.

3. Mosa ihop banan, jordnötssmör och kokosmjölk.

4. Servera bovetegröten med banansåsen och gojibär på toppen.

5. Ät och njut!


 

Av Sofie - 24 augusti 2013 21:15


 


De senaste dagarna har jag känt stor lust efter att laga och baka raw food. Inspirationen till att vilja laga raw är nog en kombination av att ha lyssnat på den här podden om raw food, läst om Emmas Raw food vecka där hon bjudit på recept som raw jordnöts/banancheesecake med chokladtopping och raw pizza och Annie som ofta bjuder på spännande raw food mat. Med all inspiration bakade jag idag en Raw chokladtårta med hallon till efterrätt. Den blev minst sagt goooood. Lördagslyx på högsta nivå helt enkelt. Min familj älskade den, och det är ett bra betyg för de är ofta lite skeptiska till "nyttighetsefterrätter".


Krämig raw chokladtårta med hallon


2 dl valnötter

1 dl mandlar

3/4 dl kokosflingor

8 färska urkärnade dadlar

1/2 dl kakao

1 nypa flingsalt

1 msk vatten


Frosting:

1 avokado

1 dl frysta hallon

3 färska urkärnade dadlar

2 msk agave eller honung

2 msk kakao

1 msk hasselnötsmör (kan nog uteslutas eller bytas ut mot annat nötsmör)

1 msk kokosolja


1. Mixa valnötter, mandlar, kokosflingor, dadlar, kakao, flingsalt och vatten till en krämig smet i en matberedare. Smaka av.

2. Tryck ut smeten i en mindre form (min var 18 cm i diameter) med avtagsbara kanter. Ställ in i kylskåpet medan du gör frostingen.

3. Mixa avokado, hallon, dadlar, agave/honung, kakao, nötsmör och kokosolja. Smaka av.

4. Bre ut frostingen över kakan.

5. Låt stå i kylen minst 30 min innan servering.

6. Ta ut precis innan servering. Toppa gärna med solroskärnor och hallon!


När man äter tårtan är det svårt att tro att den är nyttig och fylld med en massa näring eftersom den är så god och krämig. Dock får jag erkänna att min tårta inte var 100 % raw, kakaon jag använder är vanlig kakao och inte den råa varianten. Men strunt samma!


Efter detta recept är jag inspirerad till att laga mer raw mat! Några bra recept eller bloggar jag bör läsa? Jag ska förresten göra en ny kategori på bloggen med namn Raw food där jag samlar alla raw food recept som jag lagt upp på bloggen. Bra va?


 


   

Av Sofie - 23 augusti 2013 11:00


- Kommit hem från en stressig dag? Ta på dig sköna kläder och ett par bra skor, lämna mobilen och allt sådant hemma. Gå till en park eller en skog och bara ta in naturen. Lyssna på hur träden svajjar i vinden och hur fåglarna kvittrar. Försök stänga ute allt och var bara här och nu. Vad känner du på in- och utsidan? Hur ser det ut omkring dig? Vad luktar det? Vad hör du? Sätt dig ner och blunda och bara njut. 


- Skriv en pepplista med bra citat som du känner stärker dig och får dina fötter att hamna på jorden när du läser dem. T.ex "Jag väljer vilken version av mig själv jag vill vara", "Jag duger precis som jag är vare sig vad som händer eller hur jag presterar", "Varje dag ger nya möjligheter", "Jag blir var jag tänker att jag är", "Jag är rolig, klok, självsäker, glad, trevlig, värdefull och intressant precis som jag är", "Jag är varken viktigare eller mindre viktig än andra personer på jorden", "Älta inte problem, lös dem istället" eller "Jag oroar mig inte för vad som komma skall. Jag litar på min egen förmåga att lösa problem när de väl inträffar". Helt enkelt citat som du känner dig peppad och inspirerad av och som du kan behöva påminna dig själv om. Lägg listan på nattduksbordet och läs den för dig själv varje morgon innan du går upp.


- Visst är det kul att hålla koll på vad kompisarna lägger upp för bilder på instagram och vad som händer på facebook och andra sociala nätverk? Men man blir lätt beroende och kollar så fort man inte har något att göra/när man är uttråkad och även ibland när man egentligen inte borde kolla utan behöver göra annat. Känner du igen dig? Bestäm dig för ett visst antal gånger per dag som du får gå in på olika sociala medier. Håll koll genom att skriva ett tecken varje gång i en anteckning i mobilen. Ett bra tips är också att bestämma en tid då mobil/dator/tekniksaker ska vara avstängda så att man hinner varva ner innan läggdags. Och något annat man alltid ska ha i baktanke med sociala medier är att de flesta visar upp de bästa stunderna i sitt liv. Det är lätt hänt att måla upp en bild i huvudet att alla andra har det så himla perfekt hela tiden.


- För att liva upp vardagen bestäm dig för att varje vecka boka in något särskilt att se framemot som ett miniäventyr. Det kan vara med dig själv, en kompis/flera kompisar eller familjen. T.ex ha hemmaspa, testa på någon ny aktivitet, åka och träna på ett nytt ställe eller testa en ny träningsform, besöka ett café som har något speciellt, åka buss någonstans där du aldrig har varit och upptäcka platsen väl på plats eller laga en tre rätters med ett speciellt tema... Skriv in det i kalendern som med allt annat och se till att det varje vecka alltid står något där.


- Ha en må bra bok! Skriv varje kväll några punkter om vad som har varit bra med dig idag. T.ex "Idag var jag modig som gjorde såhär..." eller "Idag har jag varit en bra vän". På detta sätt peppar du sig själv och stärker din självkänsla. Skriv sedan några punkter med vad du är tacksam för just idag. T.ex "Tack för min fantastiska kropp som orkar med allt jag utsätter den för", "Tack för den här kompisen/min familj", "Tack för att jag är jag"... Det kan kännas fånigt i början, men vi har alla saker vi kan vara glada för (och varje dag även de mest hemska dagarna) som vi kanske inte reflekterar över förrän vi mister dem. Skriv slutligen ner några saker du oroar dig för eller vill ha hjälp med. T.ex "Jag är orolig för hur det kommer gå imorgon med det här" eller "Hjälp mig göra det där/komma ihåg det här". Det kan också kännas fånigt, liksom hur hjälper det en att skriva ner det på papper? Men när du har det på papper är det oftast lättare att släppa det och kunna sova!


 


Det var bara några små tips som jag kommit på och några som jag snappat upp från andra. Nu vill jag höra, har ni några andra må bra tips som ni kan tipsa mig och alla läsare om?


Av Sofie - 22 augusti 2013 20:15


 


Till frukost idag blev det en enkel och god smoothie toppad med kokosflingor och hampafrön, och sedan ett par kokta ägg och en riskaka med jordnötssmör till det. Mums! Receptet på smoothien kommer nedan:


Hallonsmoothie med mango och kanel (1 person): Mixa ihop 1 dl frysta hallon, 3/4 dl fryst mango, 1 liten banan, 1 1/2 dl havremjölk (eller vanlig komjölk eller annan mjölk) och 1/2 tsk kanel. Smaka av och servera antingen i glas eller som jag gillar i en skål och äta med sked!


Fler smoothierecept finner ni HÄR!!!


 

Av Sofie - 22 augusti 2013 08:00



 


En morgon för någon vecka sedan hade jag ett extremt sug efter nybakat bröd. Så nybakat bröd fick det bli till frukost! Passande nog hade min moster som då var på besök precis vaknat och vi fick ett trevlig långfrukost tillsammans. Brödet jag gjorde var egentligen ett gammalt recept jag har på nyttigare semlor men jag gjorde om det till ett matbröd utan sötning och kryddor. Resultatet? Supergott bröd fyllt med fibrer och proteiner!


Fiber- och proteinrikt snabbakat bröd (8 st små)


2 dl kvarg

2 ägg

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl havregrynsmjöl eller annat mjöl som t.ex grahamsmjöl eller dinkelmjöl

1/2 dl kokosmjöl

3-4 tsk fiberhusk

en nypa salt

ägg till pensling

pumpakärnor


1. Blanda först ihop kvarg och ägg. Rör i en annan skål ihop bakpulver, mjöl, fiberhusk och en nypa salt.

2. Forma till små bröd. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.

3. Pensla med ägg och toppa med pumpakärnor.

4. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

5. Låt svalna en stund och ät sedan med valfritt pålägg!


  Frukostportionen nummer 1 bestod av påläggen keso+röd pesto, bregott+kalkon+tomat och bregott+ost+tomat!


Detta inlägg denna morgon är tidsinställt. Tidigare har jag ju nästan alltid bloggat om min frukost direkt på morgonen. Men från och med nu när jag börjar skolan igen kommer jag att frukostblogga senare på dagen/kvällen om jag gör någon ny frukost som jag vill dela med mig av. Hoppas att ni har förståelse för det! Efter det som hände i våras vill jag ta bort så många moment som möjligt som lätt skapar stress i min vardag. Att hinna med att blogga på morgonen är ett av dessa.

Med det sagt önskar jag er en trevlig torsdag!!!

Av Sofie - 21 augusti 2013 12:33


 


Efter träning och framförallt efter styrketräning där man strävar efter att bli starkare och få större muskler är det viktigt att få i sig snabba kolhydrater och proteiner efter träning. Om jag inte äter en måltid direkt efter träningen brukar jag lägga till ett efter-tränings-mellanmål. Favoriten är banan+keso och/eller kvarg+kakao eller banan+keso och/eller kvarg+kanel. Idag körde jag ett styrkepass på förmiddagen och när kom hem blev det en lyxigare variant av den första favoriten. Blev verkligen supergott:


Banankesokvarg med kakao, ingefära och mango (1 person)


1 mindre mosad banan

1/2-1 dl kvarg

1/2-1 dl keso

1 msk kakao

1 krm torkad ingefära

Några bitar frusen mango


1. Blanda ihop allt utan mango till en krämig sörja.

2. Lägg upp på en tallrik och toppa med den frusna mangon!!


Bananen och mangon ger snabba kolhydrater. Keson och kvargen proteiner. Och kakaon och ingefäran ger antioxidanter och andra nyttigheter samtidigt som det bidrar med god smak. Vilket är ert favorit efter-tränings-mellanmål? Tipsa mig!


 


Och nu så var detta sommarlov slut för min del. Jag ska åka iväg och möta upp några kompisarna nu innan vi sedan beger oss till skolan för upprop senare på eftermiddagen. Blandade känslor inför detta! Har er vardag startat igång än?

Av Sofie - 20 augusti 2013 21:29


 


Broccoli är en nyttig grönsak och enligt mig även väldigt god. Tidigare har jag bara kokat buketterna av grönsaken men jag har nu upptäckt att stammen också är god om inte godare samtidigt som den har en crunchig konsistens. Det är bara att skära stammen i mindre bitar och koka med buketterna i ca 3 min. Ringla över lite olivolja och sen är det klart!


Här är en enkel och god veggosallad med bla broccoli:

  Grovriven morot, kokade broccolibuketter, kokade bitar av en broccolistam, en hackad tomat, röd pesto och röda linser blandat med smulad fetaost!!


Av Sofie - 19 augusti 2013 20:16


 


I födelsedagspresent av ett par vänner fick jag en kokbok som heter "Matiga sallader" av Caroline Hofberg. Den är verkligen jättefin med många vackra bilder och recept som låter jättegoda. Inspiration på högsta nivå att bläddra i boken! Denna kväll lagade jag en lyxig rätt med stor inspiration från ett av recepten i boken. Supergott!!


Lyxig kräftsallad med fänkål, citron och västerbottenost (4 personer)


1 1/2 dl matvete (eller liknande)

1/2 dl röda linser (eller mer matvete)

4 dl vatten

salt

1 fänkålsstånd

100 g sockerärter

1 stor morot (2 1/2 dl grovriven)

50 g babyspenat

1 1/2 dl färsk dill

1 citron

2 burkar kräftstjärtar

1 dl grovriven västerbottenost+mer att toppa med


1. Koka matvete, linser, vatten och en nypa salt under lock i ca 15 minuter. Häll av ev. överflödigt vatten.

2. Skölj och hacka fänkålen i små bitar. Skölj och strimla sockerärterna. Skala och grovriv moroten. Hacka babyspenaten.

3. Fräs fänkålen, sockerärterna och morotsrivet i en större kastrull i ett par minuter. Rör i kokat matvete och linser, babyspenat, dill och saften ur citronen.

4. Häll av skyn från kräftstjärtarna. Grovriv västerbottenosten.

5. Rör ihop nästan alla kräftstjärtarna och all riven västerbottenost med resten av salladen. Smaka av.

6. Lägg upp salladen i en stor skål. Toppa med de sista kräftstjärtorna och mer riven västerbottenost. Ät och njut!!!


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards