Sofies Wellness

Alla inlägg under juli 2013

Av Sofie - 19 juli 2013 10:28


 


Dagens frukost:

x Vanlig fiberhavregrynsgröt varvat med mango/blåbär/kardemummafluff toppat med jordnötssmör och mandelsmör


En period i vintras gjorde jag olika sorters fluff till gröt var och varannan dag. Idag fick jag för mig att göra en variant till dagens gröt. Blev supergott:


Mango/blåbär/kardemummafluff (1 person)


2 dl fryst mango

1 dl fryst blåbär

1 äggvita

3/4 dl kvarg eller turkisk yoghurt

3 krm kardemumma


1. Tina mango och blåbär. Mosa med en gaffel till "sylt".

2. Vispa äggvitan fluffig med en elvisp. När bunken med äggvita går att vända upp och ner utan att äggvitan rinner ner är det klart.

3. Rör i mango/blåbärsylten, kvarg/turkisk yoghurt och kardemumma med den fluffiga äggvitan.

4. Ät som det är eller varva med gröt!


Se tidigare fluff här: Kolafluff, Choklad/hasselnötsfluff, Vanilj/päronfluff, Mangodrömfluff med basilika och hasselnötssmör


Alla dessa fluff är goda att äta som topping till gröt men passar även utmärkt som de är till mellanmål eller en del av ett mellanmål!!


 


Idag beger jag mig av söderut men som sagt i tidigare inlägg kommer jag att blogga efter humör där nerifrån med :D Trevlig fredag!

Av Sofie - 18 juli 2013 19:24


 


   På sommaren passar jag på att äta stora mängder färska svenska jordgubbar. Det är så himla gott, och det är jag nog inte ensam om att tycka. Jordgubbar är inte bara gott utan väldigt nyttigt också. Jag tänkte därför skriva fakta om jordgubbar och varför de är så nyttiga:


- Jordgubbar är fyllda med antioxidanter, ca 5-10 gånger mer än i äpplen. Desto rödare jordgubbar, desto mer antioxidanter i bäret.

- Jordgubbar innehåller även en stor mängd C-vitamin.

- I jordgubbar finns något som heter ellagsyra, detta ämne har visats motverka flera former av cancer samt motverkar hudskador av UV-ljus vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor.

- Jordgubbar innehåller även folat (en sorts B-vitamin) vilket är viktigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Om man inte får i sig tillräckligt med folat (eller fosfat som är samma sorts B-vitamin men i konstgjord form till skillnad från folat som finns naturligt i maten) ger det blodbrist. Det är extraviktigt att få i sig detta om man är gravid. 

- Jordgubbar sägs även ge vitare tänder.


Helt enkelt inga dåliga anledningar till att äta jordgubbar!


Nu undrar jag, bästa sättet att äta färska jordgubbar? Bomba mig med kommentarer! Om jag får många tips gör jag ett inlägg med alla tipsen ihop.


Mina 5 bästa jordgubbstips:

- Äta dem precis som de är utan något till.

- Doppa de i smält choklad och rulla i kokosflingor.

- Jordgubbar tillsammans med vaniljkesella (antingen färdigköpt variant, eller blanda kvarg+vaniljpulver+agave/honung)

- Som topping på gröt tillsammans med kanel, valnötter och mjölk

- Mixa jordgubbarna med kvarg och limesaft, låt stå i frysen några timmar och det blir jättegod glass. Alternativt bara jordgubbar och limesaft och det blir sorbet istället.


Av Sofie - 17 juli 2013 15:01


 


   Idag till lunch kastade jag in några laxbitar i ugnen, tog fram färdigkokt överbliven bulgur ur kylskåpet och pappa gjorde sallad och skar avokado. För att piffa upp rätten lite gjorde jag en snabb tomatsås på bara några få ingredienser. Alltihop superenkelt men supergott, precis som man vill ha det på sommaren. Självklart kan man servera tomatsåsen till en bit kyckling, vit fisk, halloumi, linser eller någon form av pasta också.


Superenkel tomatsås med oliver och vitlök (4 personer)


1 stor vitlöksklyfta

5 dl krossade tomater

20-25 st gröna oliver (med röd paprikafyllning i)

salt o peppar


1. Pressa vitlöken och fräs i en skvätt olivolja i en kastrull i ett par minuter.

2. Häll i krossade tomater. Låt det puttra upp.

3. Skär oliverna på mitten. Lägg i oliverna i tomatsåsen.

4. Låt allt puttra ihop i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med vad du vill.


 


Har ni några andra tips på vad man kan ha i tomatsås? Något bra recept att dela med er av? Kommentera gärna!

Av Sofie - 16 juli 2013 15:00


 


Dagens frukost:

x Kesogröt med päron och jordnötssmör toppat med en jordgubbe


Kesogröt med päron och jordnötssmör (1 person): Koka gröt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn, 2 dl vatten och 1 grovrivet päron. När det kokat ihop till en krämig gröt, ta bort kastrullen från plattan och rör i 1 dl keso och 4 tsk jordnötssmör. Ät och njut!


Idag fick det bli en enkel gröt till frukost, men bara för att den var enkel var den inte mindre god. Jordnötssmör- och päronälskare testa!!! 


 

Av Sofie - 15 juli 2013 20:40


Hej fina läsare!

Idag har det varit en riktigt bra måndag och jag tänkte skriva om den i ett inlägg. Jag började med sovmorgon till 9 då jag vaknade av mig själv. Det blev sedan en massa sidor dagboksskrivande. Förutom att äta bra och träna är mitt bästa hälsotips att skriva i någon form av bok. Skriva ner egna tankar, skriva mål, skriva vad som sker i ditt liv just nu, skriva peppande saker till dig själv, tacka för saker du har i ditt liv och reflektera kring dig själv. Hur kan du bli en bättre människa? Vad vill du fokusera på i ditt liv? Vad är du tacksam för just nu? Jag älskar att rensa i mitt huvud och diskutera med mig själv på papper, det är så skönt för själen.

 Sedan blev det denna goda frukost idag som jag redan har bloggat om och slapp hemma innan jag satte mig på ett tåg till Uppsala. Väl i Uppsala träffade jag denna bloggtjej. Vi promenerade, åt lunch och snackade en massa mat/hälsa/träning. Kul med någon likasinnad i samma ålder!


  God kycklingsallad i Uppsala


Jag köpte med mig en massa svenska jordgubbar, gott tåggodis... När jag kom hem blev det ännu fler jordgubbar och riskaka med jordnötssmör. Har ni inte testat riskaka med jordnötssmör måste ni det. Det finns mycket mat som är god, men just riskaka med jordnötssmör är bland det godaste som finns. Jag äter det lite var och varannan dag till efterrätt.

 


Förra veckan skrev jag om yoga på Yogobe. Idag körde jag ett pass på 50 min! Visst det är inte döjobbigt som att springa intervaller, men kroppen får jobba en hel del och det är mycket psykiskt också. Är ni nyfika på yoga tycker jag att ni ska kika in på Yogobe, ange koden yoga30d och ni får 30 dagars gratis medlemsskap på hemsidan.


Efter yogan hade mamma lagat middag. En röd curry/kokos fiskgryta med bulgur, morötter och sallad. Supergott! Självklart frågade jag mamma hur hon gjorde. Fyra portionsbitar torsk skurna i mindre bitar som kokat i en liten burk kokosmjölk, en skvätt grädde, en sked creme fraiche, en sked röd curry pasta och en skvätt fiskfond:


 


Det var min dag, och nu ska jag kasta mig i sängen och kolla på någon tv-serie (och jag är lite sugen på att göra mitt chokladfluff till, supergott kvällsgott när man är lite sugen på något, testa testa testa om ni inte har gjort det).


En bra ledig dag på sommarlovet helt enkelt, jag tror att det blir en lika bra dag imorgon. Är det något som jag har lärt mig de senaste månaderna är det att man i stort sett själv bestämmer hur ens liv ska vara eftersom dina tankar bestämmer allt. Om jag bestämmer mig för att se mitt liv ur den positiva synvinkeln (dvs. tänker positivt) och försöker att tränga bort alla mina negativa tankar då blir livet mycket roligare, enklare och jag blir mycket lyckligare. Om jag inte jämför mig med alla andra, utan fokuserar på mig själv och uppskattar allt fint jag har i mitt liv, då blir också livet mycket roligare, enklare och jag blir mycket lyckligare. Samma sak när jag fokuserar på att vara här och nu, inte tänker för mycket på framtiden eller ältar det som hänt utan är i det som händer just nu och fokuserar på att just nu ska vara så bra som möjligt enligt hur jag vill ha det just nu. Hänger ni med? Jag lovar, tänk mer som ovan och ni kommer att må mycket bättre. Allting är möjligt så länge dina tankar tycker att det är möjligt. Dina tankar blir din verklighet av livet... 

Av Sofie - 15 juli 2013 11:21


 


Dagens frukost:

x Persikasmoothie med bär och kryddor toppat med hampafrön och kokosflingor

x Ett par stekta ägg med salt och peppar


Persikasmoothie med bär och kryddor (1 person): Mixa 1 färsk urkärnad persika, 1 dl frysta hallon, 1 dl frysta blåbär, 1/2 dl frysta bananskivor (eller en bit färsk banan), 1 dl mandelmjölk (eller vanlig mjölk/annan mjölk/yoghurt), 1/2 tsk kardemumma och 2 krm torkad ingefära till en krämig smoothie med en stavmixer. Häll upp i ett glas eller en skål!!


När jag var i England blev jag alltid serverad toast med någon form av ägg (oftast stekta) till frukost. Just stekta ägg har jag inte ätit så mycket innan, men det är faktiskt väldigt gott, särskilt om äggulan blir lite rinnig. Nu har jag fortsatt äta stekta ägg då och då till frukost. Men jag har fortfarande problem med att få äggulan lite rinnig, antingen vänder jag inte på äggen och då blir äggulan helt flytande (för rinnig) eller så vänder jag på dem och då hinner äggulan stelna för mycket. Tips?


Till äggen idag gjorde jag en väldigt fräsch och god smoothie. Passa på att göra denna nu när det finns persika i butik.


Idag ska jag på lite äventyr till Uppsala över dagen. Ska bli kul! Ni får ha en fin måndag vad ni nu gör och är. Kramar till er alla!


 

Av Sofie - 14 juli 2013 20:37


 


Idag lagade jag en god köttfärssås till middag. Som vanligt hade jag inte bara färs och krossade tomater i utan smaksatte/fyllde ut med grönsaker, svamp, kryddor och soja.


Sofies goda köttfärssås (ca 6 personer)


1 morot

1 dm squash

5 champinjoner

500 g nötfärs

1 förpackning krossade tomater (ca 500 g)

5-6 soltorkade tomater

1 msk torkad timjan

2 tsk torkad basilika

1/2 dl soja

2-3 tsk sambal oelek

salt o peppar


1. Skala moroten. Riv både morot och squash. Skiva champinjonerna.

2. Fräs morot, squash och champinjoner i några minuter i en större stekpanna. Lägg fräset på en tallrik åt sidan.

3. Bryn färsen i samma stekpanna.

4. Häll i grönsaksfräset och krossade tomater. Låt puttra upp.

5. Lägg soltorkade tomater på ett hushållspapper som suger upp den överflödiga oljan, skär sedan i mindre bitar. Smaksätt sedan köttfärssåsen med soltorkade tomater, timjan, basilika, soja och sambal oelek. Låt puttra ihop sig i ca 5-10 min.

6. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.

7. Servera med en sallad och bulgur/pasta/ris/quinoa/liknande!!


 


Av Sofie - 14 juli 2013 11:55


 


Topping som smakar kanelbulle, går det? Japp det var vad jag experimenterade fram till frukost idag. Gott, nyttigt och enkelt! Självklart kan man använda kanelbulletoppingen som topping till vilken gröt som helst, på pannkakor eller kesokvarg... Annars smakar hallongröt aldrig fel:


Hallongröt med kanelbulletopping (1 person)


1 dl fiberhavregryn/havregryn

2 dl vatten

1 1/2 dl frysta hallon

ev. lite vaniljpulver (kan uteslutas)

ev. 1 äggvita (kan uteslutas)


3 msk kvarg (eller yoghurt)

1/2 mosad banan

1 msk mandelsmör

1/2 tsk kanel


1. Koka gröt som vanligt på gryn och vatten, men koka även med hallon och ev. vaniljpulver till en krämig gröt. Om du vill kan du röra i en äggvita eller två efter kokning för mer protein och mättnad.

2. Mosa ihop kvarg, banan, mandelsmör och kanel. Smaka av.

3. Toppa gröten med kanelbulletoppingen. Ät och njut!


 


Den här sommaren är jag ganska mycket på resande fot. Igår kom jag hem efter en solig vecka i Frankrike, därav ingen blogguppdatering senaste veckan. Jag har iallafall haft det superbra i Frankrike, dock lyckades jag bli förkyld vilket inte var det roligaste. Värmen i kombination med förkylning gjorde mig helt matt och jag hade ingen energi alls. Det blev mycket slapp i skuggan med en bok eller en podcast eftersom det var det jag orkade vilket förstås inte var helt fel men jag hade önskat att var lite piggare. Men förutom förkylningen har resan varit toppen. Nu är jag hem några dagar innan jag ska iväg igen, men då kommer jag vara i Sverige och ha både dator och wifi så då kommer bloggen uppdateras mer kontinuerligt sålänge jag har något att uppdatera med vill säga ;) Trevlig söndag!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards