Sofies Wellness

Alla inlägg under februari 2013

Av Sofie - 5 februari 2013 15:20


 


Kokt broccoli är gott, men ibland kan det bli lite tråkigt. Här kommer ett tips hur du kan "piffa upp" din broccoli till maten:


Broccoli med pesto och fetaost


Koka broccoli som vanligt i vatten, se till att den inte blir överkokt. Häll av vattnet och rör i en stor sked grön pesto, en bit smulad fetaost och en nypa flingsalt. Smaka av och servera till maten!!!


  Till dagens lunch :D


Jag älskar verkligen grönsaker och fyller ofta på tallriken så att det finns för lite plats kvar för resten av maten haha. Grönsaker och sallader är ofta kallade för äckliga, något som man är tvingad att stoppa i sig. Det är så fel!! För många innebär grönsaker/sallad ett isbergshuvud med hackad gurka och i bästa fall en tomat. Det finns så mycket annat gott att välja på bland grönsaker, och isbergssallad är för den delen inte heller särskilt nyttigt (inte onyttigt heller dock), det innehåller inte så mycket näring, det är bättre med andra salladsblad. Självklart kan man inte tvinga någon att tycka om grönsaker, MEN angående grönsaker tror jag det mycket handlar om inställning. Enligt många SKA grönsaker vara äckligt och något man plåga sig att äta. Det handlar om att våga prova och hitta sina egna favoriter. Jag tycker inte om alla grönsaker, men jag äter alla som jag tycker om. Hursomhelst, jag lägger då och då upp hur man tillagar grönsaker på olika sätt i olika recept eller i separata inlägg, dock har jag inte haft någon bra bloggkategori för detta så nu skapar jag en som heter GRÖNSAKSTIPS (se till höger en bit ner), där jag samlar tips på hur man kan tillaga grönsaker på ett gott och nyttigt vis.


Äter ni mycket grönsaker? Har ni några roliga tips/recept på hur man kan tillaga någon särskild grönsak? Kommentera gärna :D

Av Sofie - 4 februari 2013 17:10


 


Dagens lunch blev ett ihopblandande av vad som fanns hemma, men det blev väldigt gott:


Lax i tomatsås med champinjoner, squash och rosmarin (1 person - ca 15 min)


3 champinjoner

1 schalottenlök (eller en bit av en gul lök)

5 cm squash

1 vitlöksklyfta

1 dl krossade tomater

1 laxbit (ca 120-140 g)

1 tsk torkad rosmarin

salt o peppar


1. Skiva champinjonerna. Skala och hacka löken. Riv squashen. Pressa vitlöken.

2. Börja med att fräsa bara champinjonerna på hög värme så att de får färg. Sedan sänker du värmen och fräser med lök, squash och vitlök.

3. Tärna laxbiten. Häll i krossade tomater, lax och rosmarin. Låt puttra ihop sig några minuter så att laxen blir genomkokt.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera med vad du vill!!


Som ni ser har jag skrivit ut att det tar ca 15 min att laga. Det var nämligen någon som undrade om jag inte kunde börja göra det. Jag tycker det låter som en jättebra idé att jag skriver ut hur lång tid allt tar att laga. Jag ska försöka göra det till alla recept jag lägger upp framöver, dock finns det nog en risk att jag kommer att glömma det ibland i början.


 

Av Sofie - 4 februari 2013 08:44


 


Dagens frukost:

x Blåbärsgröt med mjölk, äpple/morotsröra, jordnötssmör och cashewsmör


Kommer ni ihåg mitt raw äpplemos jag gjorde för några veckor sedan? Jag älskade det, och har nu gjort en ny variant:


Raw äpple/morotsmos med ingefära, kanel och vanilj (1 burk)


2 äpplen

2 mindre morötter

2 krm torkad ingefära

1/2 tsk kanel

1 krm vaniljpulver


1. Skölj och skär äpplena i mindre bitar. Släng kärnhuset. Skala morötterna och skär i mindre bitar.

2. Mixa äpplebitarna och morotsbitarna i en matberedare tills det blivit till ett mos, tar några minuter och jag behövde pausa då och då för att ta ner från kanterna på matberedaren. Mixa även med alla kryddorna.

3. Lägga i en burk och förvara i kylskåpet!!!


Passar på eller i gröt, yoghurt, fil, keso, kvarg, som pålägg...


 


Idag har jag varit uppe och sjungit för lillebror som fyller tonåring idag. Nu blir det lite plugg, träning efter en himlans massa vilodagar, lunch hemma, utvecklingssamtal i skolan, plugg i skolan, en lektion på seneftermiddagen, plugg när jag kommer hem och sen gå ut på middag för att fira lillebror, förhoppningsvis hinner jag andas lite däremellan ;) Ni får ha en fin måndag :D


Av Sofie - 3 februari 2013 16:36


Detta inlägg har legat alldeles för länge i utkast, jag kommer inte ens ihåg när jag åt det, för några veckor sedan tror jag :D Här publicerar jag det iallafall: 



Testade att göra en fin liten apelsinkladdkaka/chokladkaka häromdagen. Gott! Receptet är direkt taget härifrån. Den är ganska mäktig, bra som ett större mellanmål. Men passar även som frukost (om man gillar sött direkt på morgonen) och fika. Jag åt den som ett sent och större eftermiddagsmellanmål. Vill du inte ha så mycket? Gör hälften!!


Apelsinkladdkaka (1 person)


1 ägg (går kanske att byta ut mot 2 äggvitor?)

1 msk stevia strö (honung/agave/annan sötning kanske också fungerar?)

2 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)

1 msk hackade mandlar

2 msk kakao

1 krm vaniljpulver

2 krm bakpulver

2 tsk skal/zest från 1 apelsin

1 dl kvarg


valfri topping men jag hade: kvarg, vaniljpulver, blåbär, mango och flera "sprut" agave


1. Vispa ägg och stevia strö i några minuter.

2. Blanda i en annan skål mjöl, hackade mandlar, kakao, vaniljpulver, bakpulver och apelsinskal. Rör försiktigt ner i äggsmeten. Rör även försiktigt ner kvargen.

3. Häll upp i en microsäker skål. Micra på högsta effekt i ca 1-3 min (beroende på micro). Den ska stelna men fortfarande vara lite mjuk i mitten. (enligt grundreceptet kan man även grädda den på 200 grader i ugnen i ca 20 min om man hellre vill det)

4. Toppa med vad du vill och njut!!


Av Sofie - 3 februari 2013 09:43


 


Dagens frukost:

x Jordnötspannkakor med vaniljkesokvarg, hallon och kiwi


Jordnötssmörspannkakor/plättar (1 person)


1/2 dl havregrynsmjöl (dvs havregryn som mixats till ett mjöl, alternativt något annat mjöl)

1 ägg

1 äggvita

1 mosad banan

1 tsk bakpulver

1 tsk kakao

drygt 1 msk jordnötssmör


1. Mosa ihop allt utom jordnötssmöret noga i en skål. Rör i jordnötssmöret, gott om det blir lite jordnötsklumpar i smeten (därför blandar man inte ner det på direkten).

2. Stek till 3-4 pannkakor/plättar på medelhögvärme i olja/smör.

3. Toppa med vad du vill! Jag hade vaniljkesokvarg, hallon och kiwi!!


Godmorgon alla fina läsare. Fick för mig att steka pannkakor till frukost = söndagslyx :D Använde mig av ett gammalt havrepannkaksrecept, men tillsatte lite kakao och framförallt en massa jordnötssmör. Gotteligott!! Det godaste jag vet är Green Choices jordnötssmör, och efter att inte ha haft det hemma på några veckor köptes det hem igår. Matlycka...


Detta recept fungerar utmärkt till dagens alla mål, frukost, lunch, mellanmål och middag :D


 


Idag är det söndag men det känns inte som söndag för jag går bara en lektion per dag i skolan måndag och tisdag. Men det kanske blir det vanliga "söndagsplugget" iallafall så kan jag vara mer ledig på måndag och tisdag, vi får se. Först ska jag iallafall träffa en kompis för promenad och lunch på stan. Och sen har jag lite ärenden som måste fixas. Vi hörs!!!


Av Sofie - 2 februari 2013 13:08


     


Dagens lunch. Supersnabb och superenkel att göra. Dessutom väldigt god och nyttig. Perfekt snabbmat och mat att ha med sig i matlåda:


Färgglad tonfiskröra med rödbetor och pesto (1 person)


1 dl kokt bulgur (eller liknande som kamutvete/ris/quinoa)

2 rödbetor

1/2-3/4 burk tonfisk (beroende på hur hungrig du är)

1/2 dl kokta kikärtor

1 msk grön pesto

2 msk turkisk yoghurt (creme fraiche eller kvarg fungerar nog lika bra, man kan nog skippa detta helt men det ger krämighet till röran)


ruccola, 1 morot, pumpakärnor


(1. Koka bulgur/liknande om du inte redan har färdigkokt)

2. Skala och grovriv rödbetor. Blanda ihop det med kokt bulgur, tonfisk, kikärtor, pesto och turkisk yoghurt. Smaka av!

3. Lägg ruccola på en tallrik/i en matlåda. Lägg över tonfiskröran. Toppa med en morot som du har skalat och skurit i halva mynt och pumpakärnor.


Alltid när jag/vi kokar bulgur/ris/matvete/liknande kokar vi för mycket, lägger i matlådor och förvarar i kylskåpet. Håller över en vecka, perfekt att bara snabbt ta fram och ha till maten, så slipper man koka nytt varje gång. Idag t.ex behövde jag inte ens röra spisen för att laga den här rätten eftersom jag redan hade kokt bulgur färdig. Bara ett grymt tips!!


    

Av Sofie - 2 februari 2013 11:33


Här kommer några matbilder tagna hos min kompis Hedda från gårdagen och imorse. Oftast brukar jag inte fota och lägga upp bilder när jag är borta, men vi åt en massa gott som jag bara var tvungen att fota:


  Middagen bestod av en matig sallad (se nedan), laxburgare och keso med en klick pesto


Laxburgarna (2 personer) gör ni lätt på 2 portionsbitar lax som ni mixar tillsammans med 1/2 gul lök, 1 ägg och salt/peppar. Klicka ut smeten i klickar på en varm stekpanna (med olja/smör) och stek till biffar. Man kan ha kryddor som basilika, timjan och rosmarin i med om man vill. Även pressad vitlök, fetaost och soltorkade tomater är gott.


  Den matiga salladen bestod av grön sallad, gurka, små tomater, avokado, stekt squash, stekt halloumi och rostade frön


   Det blev över smoothie från mellis innan, så vi frös ner den och på kvällen tog vi fram den (=frozen smoothie) och toppade med hackade nötter, frön, mullbär och hackad mörk choklad till efterrätt


   Min frukosttallrik idag bestod av naturell yoghurt blandat med keso och toppat med dinkelflingor, kanel, äpple, mandlar, valnötter och krossade linfrön


  Slutligen vill jag visa denna smarta och roliga skafferilösning min kompis har hos sig. Ett helt skåp (hylla) med gamla burkar som de fyllt med frön, nötter, gryn, torkade bär och andra nyttigheter. Jag vill också ha det, men vi får inte plats med det hos mig!! Hur förvarar ni era grejer? :D

  

Av Sofie - 1 februari 2013 13:19


Senaste veckan har jag känt mig lite halvkrasslig från och till. En dag i veckan gjorde jag en dryck som jag proppade med alla nyttigheter jag kunde komma på. Jag tänkte att vi kunde ta ett inlägg nu i sjukdomstider om vad man ska boosta sig själv med om man vill motverka att bli sjuk/börjar känna sig sjuk/redan har blivit sjuk:




Den "magiska" drycken jag gjorde bestod av en stor kopp grönt chai te. Jag rev i färsk ingefära, hällde i kanel, citronsaft, honung och gojibär.


Förra året skrev jag ett liknande inlägg och då tipsade jag om denna dryck:

Ta en minst 2x2 cm stor färsk ingefära bit, skala och hacka i mindre bitar. Koka vatten (lagom för en stor mugg) i ca 10-15 min med ingefäran och en hel kanelstång. Sila bort ingefära/kanelrester och häll upp drycken i en mugg. Droppa i citronssaft och honung.


Annars kan ni testa mina ingefära/kanel kesoplättar som jag toppade med mängder av näringsbombad frukt en annan gång när jag kände mig krasslig!


Annars är väl de klassiska tipsen att man ska äta mycket vitlök, ingefära, chili, frukt med C-vitamin, bär (och annat mat) med mycket antioxidanter... Sedan att vara ute i solljuset en stund varje dag tror jag är viktigt och regelbunden motion (men inte när man är krasslig förstås, bara för att motverka innan)!

Sedan om alla dessa tipsen verkligen stämmer är väl en annan femma. Annars tror jag att de kan fungera om man verkligen tror att det fungerar. Förstår ni vad jag menar?


Nu vill jag ha era tips! Vad knaprar, dricker och gör ni för att motverka sjukdomar? Eller tror ni att det hela bara är "bullshit"?


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards