Sofies Wellness

Alla inlägg under februari 2013

Av Sofie - 13 februari 2013 09:56


 


Dagens brunch:

x Grötpannkakor med kanel toppat med en apelsin/kakaoröra, apelsinbitar, kokosflingor och hasselnötssmör


Grötpannkakor med kanel (1 person)


1/2 dl fiberhavregryn/havregryn

1 dl vatten

1/2 mosad banan

2 ägg

1 tsk bakpulver

1 dl finriven morot

1/2 msk kanel


1. Koka en halvportionsgröt som vanligt, dvs koka grynen med vatten tills det blivit en grötig konsistens.

2. Under tiden blandar du ihop banan, ägg, bakpulver, morot och kanel i en skål. Rör ner gröten i resten av smeten.

3. Stek till 4 mindre pannkakor på medelhögvärme i en stekpanna/pannkaksjärn med olja/smör.

4. Toppa med vad du vill. Ni ser ovan vad jag hade, och röran bestod av en rejäl klick kvarg utblandat med kakao och apelsinsaft!!


Helt underbart goda, ett nytt favoritpannkaksrecept. Man känner grötsmaken men samtidigt är det pannkakor. Lyx på hög nivå :D Och dessa kan man ju äta till frukost, brunch, lunch, middag och mellanmål (men då kanske halva receptet om man inte är väldigt hungrig)... Kanel kan man ju byta ut mot andra kryddor som kardemumma, pepparkakskrydda, kakao, mesquite, ingefära, carob eller vaniljpulver. Och morötterna kan man skippa, eller kanske riva i någon annan grönsak?


 


     


Och hur är det med sjuklingen Sofie då? Jo jag var i skolan igår och det gick finfint. Men idag är det friluftsdag och träna det kan jag inte. Så jag har istället sovit närmare 10 timmar i natt, vilket är ovanligt för mig men jag antar att jag behövde det. Nu ska det tas igen det jag missade i måndags och annat plugg ska göras. Sedan blir det antagligen en lugnare promenad med en kompis som inte heller är helt kry för att vara med idag i skolan.


Idag är det som ni säkert vet onsdag vilket brukar betyda onsdagsutmaning här på bloggen. Men ärligt talat glömde jag helt bort det igår och skrev aldrig något fint inlägg som kom upp imorse. Jag var taggad på att köra något fysiskt denna vecka, men det kan jag ju inte göra. Så jag tror att vi istället skippar denna vecka, och så kör vi något extra HÅRT men KUL nästa onsdag :D


Av Sofie - 12 februari 2013 06:15


 


Idag är det som ni säkert vet Semmeldagen. Egentligen tycker jag att det är lite fånigt att bara för att det är en viss dag så ska ALLA äta semlor, även fast att man egentligen inte är särskilt sugen på det. Idag tänker jag äta en semla men bara om jag är sugen på en semla, inte om någon annan anser att jag borde äta en semla för att det är en vis dag. Hursomhelst igår hade jag iallafall semmelcravings, jag var ju hemma sjuk, och tänkte ringa mamma och fråga om hon kunde köpa hem några, men sen var ju så uttråkad efter att ha legat i sängen hela dagen, så jag fick för mig att exprimentera med att göra egna semlor på MITT sätt. Och de blev superbra. Så alla ni som är på jakt efter ett recept på nyttigare semlor, här har ni:


Nyttigare minisemlor med hallonfyllning (5 st mini)


Brödet:

1 dl kvarg/turkisk yoghurt/silkestofu

1 ägg

2 krm vaniljpulver

1 krm malen kardemumma

2 msk stevia (eller annan sötning som strösocker/kokossocker/agave/honung efter smak)

1 tsk bakpulver

3/4 dl havregrynsmjöl eller annat mjöl (havregrynsmjöl får man om man mixar havregryn till mjöl)

1/4 dl kokosmjöl (eller mer havregrynsmjöl eller annat mjöl, dock tror jag i lite större mängd då kokosmjöl drar åt sig mer vätska än andra mjöl)

1 msk fiberhusk

ca 1 msk av ett ägg att pensla bullarna med


Mandelmassan:

4-5 msk mandelmjöl (bara att mixa vanliga mandlar till mjöl)

1 msk mjölk

några droppar agave eller honung (efter smak)


Hallonfyllningen:

1 dl kvarg/turkisk yoghurt/keso

1 dl hallon

2 krm vaniljpulver

några droppar agave eller honung (efter smak)


ev. lite kokosmjöl som "pudring"


1. Börja med brödet. Blanda först ihop kvarg, ägg, vaniljpulver, kardemumma, sötning och bakpulver. Sedan rör du i mjöl och fiberhusk.

2. Forma till 5 mindre "bullar". Lägg på en plåt, pensla med lite ägg.

3. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min.

4. Gör mandelmassan genom att röra ihop mandelmjöl och mjölk. Söta med honung/agave och smaka av.

4. För hallonfyllningen blandar du bara ihop kvarg/turkisk yoghurt/keso med tinade hallon och vaniljpulver. Söta med honung/agave och smaka av. Om du använder dig av keso behöver du även mixa smeten med en stavmixer för att slippa klumparna.

5. Skär bröden itu, så att du får ett lock och en underdel. Bre över mandelmassan på underdelen, sedan fördelar du över hallonfyllningen och lägger på locket. För att få den klassiska vita pudringen, strössla över lite kokosmjöl.

6. Klart för servering. Ät och njuuuuut!!


Bara bra saker, de äts med gott samvete till fika, mellis, efterrätt eller varför inte frukost!?! Om du inte äter dem direkt efter gräddning, fyll dem inte förrens precis innan. Jag åt och provsmakade två till mellis direkt när de var klara. Men de tre bröden som blev kvar la jag i en påse (inte i kylskåpet, det sa det på nyhetsmorgon igår, man ska INTE lägga bröd i kylskåpet) och sparade mandelmassan och hallonfyllningen i kylskåpet. Sedan fick resten av min familj göra varsin egen på kvällen, mycket godare och fräschare än om jag gjort alla fem på direkten och ställt in dem färdiga i kylskåpet.


"Backstage" i köket innan de var färdiga och fina och godkända för att fotas:

 


 


       



Av Sofie - 11 februari 2013 20:03


 


Superenkel och lättare lunch, kan man även ha som sidosallad till vanliga maten. Jag tog inga mått utan bara blandade ihop lite men jag kan berätta hur jag gjorde och vad jag hade i:


Blandade grönsaker med pestofetaost och linser: Koka några rödbetor tills de blivit tillräckligt mjuka att äta (ca 15-20 min). Under tiden rödbetorna kokar, skala en stor morot och skär i mynt. Grovriv en bit squash. Skär en bit äpple i mindre bitar. Skölj färdigkokta linser. Mosa en bit fetaost med en stor sked grön pesto. Lägg upp morot, squash, äpple och linser på en tallrik. Skala de färdigkokta rödbetorna, skär i mindre bitar och lägg på tallriken. Toppa med pestofetaosten som du smular över!!


 


Jag har faktiskt varit hemma idag. Jag tänkte gå till skolan, men sedan imorse när jag stod där färdigklädd med väskan packad och skulle gå så kände jag att jag inte orkade, att jag var sjuk och jag gjorde bäst i att vara hemma och vila. Så det är vad jag har gjort idag, legat i soffan och i sängen, kollat på nyhetsmorgon, film, lyssnat på musik och läst. Och käkat bafucin för min stackars hals! Ganska tråkigt faktiskt när man gjort samma sak hela helgen. På eftermiddagen var jag så uttråkad och hade semmelcravings konstigt nog, så då fick jag faktiskt för mig att testa att baka nyttigare minisemlor med hallonfyllning (fast jag borde ha legat och vilat), och de blev alldeles underbart goda. Fascineras över mig själv. Att laga mat är en sak för då kan man smaka av hela tiden. Men med bakning är det ren kemi, ett litet fel kan förstöra allt. Receptet kommer upp tidigt imorgon då det är semmeldagen, så kan ni alla baka semlor!!



Av Sofie - 11 februari 2013 12:00


 


Pasta är inte riktigt min grej. Det smakar ingenting och lämnar en stor klump i magen. Men igår var jag sugen på pasta. Så då lagade jag en pastarätt åt hela familjen till lunch. För några veckor sedan var jag ju på en matshoppingrunda på Söder och kom hem med en pasta som bara var gjord på mungbönor, så igår passade jag på att testa den. God (ska skriva ett särskilt inlägg om den), men man kan såklart använda vilken pasta som helst till detta recept. Pastarätten jag gjorde blev iallafall någon form av carbonara, fast med lite gröna grönsaker i och kycklingbitar istället för bacon.


Grönare carbonara (ca 4-5 personer)


ca 400 g kycklingfilé

4 dl fryst spenat/bladspenat

ca 200 valfri pasta (vanlig pasta/fullkornspasta/bönpasta/hemmagjord pasta)

1 1/2 dl riven parmesanost

1 dl kvarg

1 ägg

3 äggulor

2 mosade avokado

salt o peppar


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Stek den tillsammans med spenaten tills kycklingen är genomstekt.

2. Koka pastan enligt förpackningen, men den ska vara al dente (ofta bör man koka kortare tid än vad som står på paketet).

3. Blanda ihop parmesanost, kvarg, ägg, äggula och avokado.

4. Rör i kyckling/spenatröran och äggsåsen i den färdigkokta pastan. Salta och peppra rejält!!



 


     


Av Sofie - 11 februari 2013 08:12


 


Dagens frukost:

x Fiberhavregrynsgröt som ligger gömnd under ett choklad/hasselnötsfluff med varma jordgubbar och kokosflingor


Choklad/hasselnötsfluff (1 person): Vispa 1 äggvita fluffigt. Rör försiktigt i 1/2 dl kvarg/turkisk yoghurt, 1 msk kakao, 1 msk hasselnötssmör (eller annat nötsmör som jordnötssmör) och 1/2 mosad banan.


Gårdagens kolafluff blev så gott så idag gjorde jag en liknande variant. Choklad/hasselnötsfluff, lite som "nutellafluff", också supergott! Skillnaden var bara att jag tog kakao iställt för carob och hasselnötssmör istället för jordnötssmör. Om ni vill göra ett liknande fluff är det nog bara att blanda lite med kakao/carob och valfritt nötsmör efter det som ni har hemma och tycker är gott.


 


Som jag skrev i lördags har jag dragit på mig en förkylning IGEN. Så himla jobbigt. Men det är många av mina kompisar och min familj som går och drar med någon liten förkylning och sen går vi runt och smittar varandra fram och tillbaka. Så den här helgen har främst spenderats i min säng, dock var jag på en födelsedagsmiddag i lördags kväll då jag kände mig bättre, men sen blev det sämre igår igen. Igår var jag något av ett monster, och grät, skrek och skrattade om vartannat, däckade sedan helt utslagen strax efter 21. Men idag vaknade jag tidigt ganska pigg av mig själv, så jag ska nog ta mig till skolan. I värsta fall får jag väl gå hem under dagen!


Ha en fin måndag :D


Av Sofie - 10 februari 2013 10:19


     


Dagens frukost:

x Morot/hallon/vaniljgröt varvat med kolafluff toppat med ett hallon och några kokoschips


Dagens frukost var helt underbart god. Jag varvade min gröt med ett kolafluff (receptet till fluffet kommer från Emma), om man inte har carob kan man byta ut det mot kakao, men då blir det mer av ett chokladfluff (men det är ju inte fel det heller...). Som ni vet älskar jag gröt, och jag varierar det på miljoner sätt, bla med olika frukter och bär. Men kan man inte då ha grönsaker i gröten? Jag har ju gjort en morotskakagröt med morötter innan men den smakade ju morotskaka inte morötter. Så jag exprimenterade lite med att ha morötter i gröten idag igen, och det blev faktiskt bra, det smakar inte så mycket men bidrar med mer mättnad och näring. Jag har läst om människor som har blomkål, pumpa och sötpotatis i sin gröt, så det blir kanske att testa det nästa gång? Har någon av er testat? :D


Morot/hallon/vaniljgröt (1 person): Koka ihop gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn och 2 1/2 dl vatten, men koka även med 1 liten riven morot (ca 1 dl), 1 dl hallon, ca 1 krm vaniljpulver och en gnutta kanel (verkligen inte mycket, det ska inte smaka kanel, men den lilla kanelen som är i ska hjälpa till och framhäva de andra smakerna).


Kolafluff (1 person): Vispa 1 äggvita fluffigt. Rör försiktigt i 1/2 dl kvarg/turkisk yoghurt, 1 tsk carob (eller kakao efter smak men då blir det mer av ett chokladfluff), 1 msk jordnötssmör och 1/2 mosad banan.


Sedan varvade jag gröten och fluffet i en skål. Kolafluffet var som sagt helt galet gott, och det kan man ju ha bara som det är till mellis eller kvällsfika med.


 



Av Sofie - 9 februari 2013 17:17



Oftast när jag lagar och äter mat lägger jag grönsakerna för sig, kolhydraterna för sig och proteinerna för sig. I denna smarriga rätt har jag istället blandat ihop allt till en stor krämig röra, liknande denna tonfiskröra.


Kycklingröra med bulgur, spenat, soltorkade tomater, fetaost, vitlök och basilika (1 person)


1 dl kokt bulgur (eller liknande som quinoa/matvete/ris)

1 liten kycklingfilé

1 stor näve fryst spenat

1 näve frysta sojabönor (kan uteslutas)

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 dl krossade tomater

1 tsk torkad basilika

3 hackade soltorkade tomater

1 bit smulad fetaost

salt o peppar


(1. Koka bulgur eller liknande om du inte har färdigkokt.)

2. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i en stekpenna. Fräs med spenat och sojabönor.

3. Pressa vitlöken och skala och grovriv moroten. Fräs tillsammans med kycklingen.

4. Rör i krossade tomater, baslika, soltorkade tomater och fetaost. Låt puttra ihop sig i några minuter.

4. Smaka av med salt och peppar! Ät precis som det är, man behöver inget till eftersom allt redan är i ;)


Även denna rätt är perfekt matlådemat!!! Jag åt min hemma till lunch en dag förra veckan när jag hade studiedag :D


Av Sofie - 9 februari 2013 09:07


 


Dagens frukost (som var mäktig så mamma fick norpa lite av den):

x Blåbär- och äpplepaj med kardemumma/kanelsmak med vaniljkesokvarg och en stor klick jordnötssmör


Emma hade gjort en mini hallon- och päronpaj till kvällsmål häromdagen som såg riktigt god ut. Så jag tog inspiration från henne men gjorde min större eftersom jag skulle ha den till frukost, bytte ut frukten/bären och tillsatte kardemumma och kanel. Helt galet gott! Som efterrätt till frukost ungefär. Passar som frukost, mellanmål, kvällsmål och fika (sedan kan man ju halvera/dubbla recept beroende på hur hungrig man är, om man äter till kvällsmål eller frukost eller beroende på hur många man är):


Nyttig blåbär- och äpplepaj med kardemumma/kanelsmak (1 frukostportion)


Pajdegen:

3/4 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)

2 msk kokosmjöl (går säkert även med andra mjöl eller mer gryn, men man missar lite god kokossmak)

1 banan

1/2 msk kardemumma

1/2 msk kanel

1/2 tsk vaniljpulver

2 tsk kokosolja (eller rapsolja eller smör)

1 äggvita


Fyllning (kan bytas ut mot andra frukter/bär):

1 1/2 dl tinade blåbär

1 mindre grovrivet äpple

kokosflingor


1. Blanda ihop allt till pajdegen. Tryck ut i en mindre form.

2. Blanda blåbär och äpple och lägg i pajdegen. Strössla över kokosflingor.

3. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 15 min.

4. Klart att ätas, om du vill kan du toppa med något också!!


 


       


   Supergott ni måste pröva :D Vaknade upp tidigt idag med ont i halsen. Typiskt, men det har släppt nu. Ska iallafall vila och ta det lugnt, och passa på att läsa en del skolsaker jag har. Sedan ikväll ska jag bort på födelsedagsmiddag hos en kompis, ska bli kul :D Vi hörs!!!


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards