Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2012

Av Sofie - 11 november 2012 21:30


 


Dagens middag, får hålla med om att det inte ser supergott ut, mer som en brun sörja haha, men det är sojan som ger färgen, men hela rätten smakade supergott och hett. Kommer jag att göra igen eller iallafall något liknande!


Stekt bulgur med kyckling på asiatiskt vis (5-6 personer)


2 1/2 dl okokt bulgur (eller matvete, ris, quinoa, liknande)

5 dl vatten

3 morötter

1 röd paprika

1/2 purjolök

ca 700 g kycklinginnefilé/kycklingfilé

2 pressade vitlöksklyftor

2 lime

4 msk soja

2 tsk sambal oelek

1 1/2 tsk malen ingefära

2 ägg


1. Koka bulgurn i vattnet enligt förpackningen.

2. Skala morötterna och skär i slantar. Skär paprika och purjolök i mindre bitar.

3. Strimla kycklingen i små bitar.

4. Genomstek kycklingen i en stekpanna, och i en annan fräser du morötter, paprika, purjolök och vitlök mjukt.

5. Medan det steker rör du ihop i en skål rivet skal från lime, saft från lime, soja, sambal oelek och ingefära.

6. Lägg över kyckling och frästa grönsaker i en och samma stekpanna (behövs en stor). Rör i kokt bulgur och sojasåsen. Låt puttra ihop sig ett par minuter.

7. Rör slutligen i två ägg, och rör noga. Smaka av med salt!


Den här veckan har vi faktiskt haft något hemma som heter Linas matkasse, det kanske ni känner till? Vi hade det för en massa år sedan innan jag intresserade mig för matlagning, och nu fick mamma något erbjudande om att få råvaror och recept hemskickat 3 gånger varannan vecka så vi har testat på det igen. Ganska bra nu när jag inte har tid att laga lika mycket mat och resten av familjen inte tycker att det är lika kul att hålla på och exprimentera i köket. Denna rätt är i grund och botten ett sådant recept vi fått hem. Men jag kunde förstås inte låta bli att ändra det lite t.ex bulgur istället för vitt ris, mer sambal oelek osv... Och hela receptet "hur man gör" har jag skrivit om så att det blir mycket bättre hihi (enligt mig iallafall).


  Tillsammans med grönsallad och oliver! :D


Stekt bulgur/ris/matvete/liknande har jag gjort förut och det är verkligen perfekt restmat. Man fräser överbliven bulgur/liknande tillsammans med grönsaker, kanske lite kyckling, fisk, halloumi eller vad man nu har hemma. Sedan en massa kryddor efter vad man är sugen på och sen i med ett ägg i slutet så att det klibbar ihop och får en härlig konsistens! Ett bra tips bara :)


Trevlig kväll...

  

Av Sofie - 11 november 2012 18:27


 


Jag gjorde en härlig smoothie till återhämtningmellis efter en löprunda nu på eftermiddagen. Egentligen skulle det ha blivit glass, för det brukar oftast bli krämigt och gott om man mixar kvarg och fryst banan + valfri smaksättning. Det blev inte riktigt det idag, dels för att min banan bara varit någon timme i frysen så den kvar knappt hård och sedan hade jag i limesaft vilket gjorde att det hela blev vattnigare. Ingen glass, men smoothie som var minst lika gott! Om ni vill använda er av samma recept men ha glass iställe skulle jag tipsa er om att se till att bananen är rejält fryst, och sedan kanske låta det hela stå en timme eller två i frysen efter mixning, då kommer det att bli smarrig glass!!!


Jordgubb och lime glass/smoothie (1 person)


1 rejäl näve frysta jordgubbar

1/2 fryst tärnad banan

1 1/2 dl kvarg

saften ur 1/2 lime


1. Bara att mixa ihop allt. Ät direkt som den är, eller frys in ett par timmar (rör om då och då) så blir det glass!


  Med kokosflingor och knapriga hampafrön på toppen med det är självklart inte nödvändigt :)


Av Sofie - 11 november 2012 13:47


 


Dagens frukost:

x Minipizzaomelett

x Hallon/blåbär/kanelgröt toppat med mjölk, mullbär och valnötter


Minipizzaomelett (1 person): Knäck 1 ägg i en skål, rör runt så att vitan och gulan blandar sig. Micra på högsta effekt i 1 min. Ta ut och lägg på ett fat. Lägg på 1 skiva skinka (kan uteslutas om man är vegetarian) och keso. Ringla över tomatpure (alternativt krossade/passerade tomater) och krydda med oregano. Ät!!!


Hejsan hoppsan! Vad gör ni denna söndag? Själv har jag stora delar av dagen (hitills) suttit djupt försjunken i hur Sveriges demokrati fungerar. Ganska intressant, visst skulle jag inte vilja behöva plugga alls, men om jag nu måste plugga något så är ämnet ganska kul och allmänbildande.


Bjuder iallafall på dagens frukost i detta inlägg. Som ni märker blir det inte riktigt lika många inlägg längre, framförallt inte lunch/middagsrecept, hinner sällan nuförtiden laga något nytt, blir att mina föräldrar gör det eller att jag som idag till lunch slänger upp grönsaker, bulgur och en burk tonfisk på en tallrik och äter direkt, visst skulle jag kunna ta bild på det och lägga upp men det blir inte så kul i längden ;) Bjuder hellre på färre men bra recept/inlägg :)


  Denna pizzaomelett fungerar lika bra till mellis, och kör man på två ägg kan man ju ha det till lunch! Bra snabbmat...


Förresten apropå utmaningar/julkalender har jag nu bestämt mig för att jag ska ha en julkalender här. Från 1-24 december kommer ett inlägg/lucka läggas upp tidigt varje morgon. Kommer att vara olika saker varje dag, ibland något favoritrecept, en utmaning (kan vara mentalt eller med mat), kanske något träningspass, något man ska tänka på under dagen, en tävling eller annat som jag tycker vore kul. Låter det som en bra idé? :D

Av Sofie - 10 november 2012 21:00


 


Hemkommen efter 7 timmar på hälsomässan, pust, nej det var jättekul :D De där 7 timmarna gick hur fort som helst. Tänkte berätta om dagen i både text och bildform, både för att jag tyckte att det var kul/intressant och vara snäll mot er som inte hade möjligheten att åka besöka mässan (men ni har fortfarande hela morgondagen på er).


Mötte upp min kompis vid mässan på förmiddagen. Först gick vi runt blanda alla montrarna. Och det tog flera timmar för det var verkligen många montrar. Det var allt från hälsokostbutiker, tidningar, massage, smink, tandvård, träningsföretag, hälsokostföretag, bokaffärer, vitaminförsäjare som ställde ut. Överallt såldes det saker och på vissa ställen hade de även smakprov (har testat hur många saker som helst idag, en del saker som jag inte skulle kalla direkt hälsosamma men det var ändå kul att få testa mycket).


  En av alla montrar där man kunde testa en massa superfoods och sedan köpa hem


  I de här stolarna kunde man få världens skönaste massage och samtidigt lyssna med lurar på någon som pratar om hur man ska slappna av. Vi testade det! Åh jag vill ha en sådan hemma.


  Om man fick världens träningssug av att befinna sig på mässan hade de en massa klätterställningar för vuxna


Vi gick iallafall runt i hela mässlokalen och kollade i alla montrar. Förutom att bara gå runt och kolla tyckte jag att det var väldigt kul att höra hur alla sålde sina "hälsosamma" produkter/tjänster, för en persons syn på vad som är hälsosamt kan vara totalt ohälsosamt för någon annan (typ enligt mig t.ex.) Jag blev faktiskt riktigt irriterad när vi satt oss ner för att vila och några stod en bit bort och "lagade" hälsosam mat inför publik. Eller ja de blandade pulver med vatten och pratade om hur bra det var. Jag blev ännu mer irriterad när de sa att man kunde smaksätta grönsakspulversoppan med olika kryddor, så att den blev lite olika varje dag. Om man då ända ska hålla på att smaksätta och blanda saker varför inte då laga maten från grunden vilket inte tar många minuter extra? En vanlig grönsakssoppa är ju inte alls svårt att göra? Det tycker iallafall jag. Jag kommenterade detta när jag kom hem, och min kära moder sade "Men Sofie du måste ju förstå att alla inte tycker att det är kul att laga mat och bara vill ha det överstökat så fort som möjligt". Det kan jag visserligen förstå. Men om man nu inte tycker det är kul att laga mat eller inte har jättemycket tid för det, finns det faktiskt andra mycket bättre alternativ än näringsfattiga pulver vilket jag hoppas att jag kanske kan förmedla något på denna blogg. För hur lång tid tar det att skära några grönsaker och öppna en burk tonfisk medan bulgur kokar av sig själv på spisen, göra en omelett eller skära några rotfrukter och sätta in det i ugnen tillsammans med några fiskfileer/kycklingfiléer som har någon krydda på sig och medan det är i ugnen kan man ägna tiden åt något helt annat? Okej nu ska jag inte gå in mer på det.


 En annan sak som snarare var rolig än irriterande var vid en monter där de sålde frystorkade bär/grönsaks/fruktchips, helt naturliga utan tillsatser (jättegoda faktiskt, ångrar mig lite nu att jag inte köpte hem några paket). Då är det en kvinna bredvid som kollar på innehållsförteckningen på frystorkade jordgubbar och utbrister förskräckt "men det är ju kalorier i det här!!!". Ärligt talat kunde jag nästan inte hålla mig för skratt, ja det är kalorier i mat, vad trodde du? Vi behöver kalorier men vi behöver bra kalorier från mat. Som till exempel jordgubbar som förövrigt inte alls är särskilt kaloririka :P


   


Förälskade mig i den där bollen, gick flera gånger och tog smakprov hehe och köpte med en på vägen hem till mellis. Boken till höger bläddrade jag igenom och tyckte verkade bra, kanske något att skriva upp på önskelistan till jul :)


 


Det var kul att gå runt där, men det jag fick ut mest av var nog seminarierna/föreläsningarna. Fanns hur många som helst att gå på, svårt att välja. Jag och min kompis gick på två, och sedan satt jag även kvar på en själv när hon var tvungen att gå. Totalt 3 timmar sittandes på en stol för min del medan någon pratade, risk för att bli trött men det var så intressant att jag höll fokus hela tiden och tiden rann iväg. Jag kan inte gå in på djupet om alla föreläsningarna men kan berätta lite kort: Först var det någon som jag inte kom ihåg vad han hette som pratade om "Optimera din träning med rätt kost". Han sa en massa intressant och jag kan inte skriva ner allt här, men det var mycket om hur man skulle äta beroende på hur man tränade och vad som var bäst hög kolhydratkost eller låg kolhydratkost om man tränar mycket osv. Sedan var det Fredrik Paulún själv (ni vet han som har egen müsli, flingor, juicer..., skrivit en massa böcker och i tidningar) som pratade om LCHQ, alltså inte LCHF utan mer kolhydrater men bra kolhydrater, jag gillar hans mattänk. Sist men inte minst hade Cecilia Duberg (Coach inom hälsa och prestation, har en spalt om mental hälsa i fitness magazine som jag gillar starkt) en föreläsning om att nå mål, drivkrafter, hinder, vilja och hur man ska göra för att klara av det man vill (dvs mål), verkligen superbra, fick med mig en massa smarta tankar som jag kommer ha användning för i framtiden.


Efter detta var det bara en halvtimme tills de stängde och jag hann ta mig förbi WorldofShapes monter där de mätte fettprocent, kul att få reda på det. Tydligen ska man som tjej/kvinna ligga på mellan 20-25 % i fettprocent (män 15-20 %) och det gjorde jag även om man får ta testet med en nypa salt.


 


Jag köpte i stort sett ingenting, en av tidningarna ovan, en mellisboll och en sallad att äta på språng innan föreläsningarna. Men jag fick med mig en massa av gratissakera ovan, tidningar, te och lite provtest av sukrin.


Det hela var iallafall en kul upplevelse och jag kommer säkert åka dit nästa år igen. Har ni också besökt mässan? Vad tyckte ni? Och kom ihåg, den är öppen imorgon med om ni har tid och lust att åka dit :D

Av Sofie - 10 november 2012 09:30


 


Dagens lyxfrukost:

x Kokosmuffins med blåbär med frosting, gojibär och en klick mandelsmör


Kokosmuffins med blåbär (1 person)


1/2 dl fiberhavregryn (eller vanliga havregryn)

1 msk kokosmjöl

2 msk kokosflingor

1/2 msk kokosolja

1 dl blåbär

3/4 mosad banan

1 ägg

1 äggvita


valfri frosting


1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i 2-3 större cupcakesformar alternativt fler mindre.

2. Micra på högsta effekt i 3-4 min (beroende på micro) tills de stelnat till muffins.

3. Ät som de är eller toppa med valfri frosting. Jag blandade ihop en på kvarg, carob (byt ut mot kakao), en bit banan och vaniljpulver. Och sedan gojibär och hemmagjort mandelsmör på toppen. 


Vilken underbar lyxfrukost det blev idag, men det är ju helg :D Grundreceptet kommer från Emma, jag ändrade lite, hade bl.a i blåbär. Egentligen är receptet samma som mina vanliga frukostmuffins, bara att man byt ut delar av havregrynen mot kokosmjöl och kokosflingor, och även tillsatt kokosolja. MUMS!!!


Passar till både frukost, mellis och fika.


 


 


Som ni märker är jag en riktig muffinsälskare, jag har lagt upp många muffinsrecept, ni hittar alla muffinsrecept under kategorin muffins här!!!


 Min lördag ska spenderas på den stora hälsomässan i Älvsjö med en kompis. Hoppas att det blir kul :D Har jag några läsare som ska dit?

Av Sofie - 9 november 2012 12:00


      


Det är ett tag kvar till våffeldagen (den är väl i mars någongång?), men inte långt kvar till jul. Jul i matväg för mig är allt som smakar saffran och pepparkaka hehe. Så dessa våfflor smakade jul. När jag skrev om saffransugnpannkaka häromdagen fick jag ett tips om att göra saffransvåfflor och det lät gott så jag var tvungen att pröva det till middag igår. Egentligen är det bara mitt favoritrecept bananpannkakor (+saffran) men man gör det i ett våffeljärn. Om ni nu inte av någon anledningen har/tycker om saffran, kan ni bara skippa det så får ni vanliga våfflor som smakar som bananpannkaka.


De var väldigt goda, men dock inte frasiga som våfflor kan vara (vad är tricket med det egentligen?). Mer som konsistensen på bananpannkakor men i våffelform.


Saffransvåfflor (2 st)


2 ägg

1 banan

1 paket saffran

kokosolja/smör/kanske rapsolja


1. Mosa bananen och rör med äggen och saffran.

2. Sätt på våffeljärnet. När det är varmt ligger du i en rejäl klick kokosolja/smör/smakfri olja (det du har hemma helt enkelt, dock inte olivolja eftersom den kommer ge just olivsmak).

3. Häll i halva smeten, och låt gräddas till en våffla med fin färg. Lägg på en tallrik och gör samma med andra halvan av smeten.

4. Ät med vad du vill. Jag lyxade till det med hallon/keso/en gnutta kanel-röra, mullbär, russin (kanske man även kan ha i våfflorna för mer lussebullssmak), hampafrön och kokosflingor!


Passar till dagens alla mål. Frukost, förmiddagsmellis, lunch, eftermiddagsmellis, middag, kvällsmellis och fika. Man kan ju anpassa mängden beroende på vad det är för måltid och om man har någon topping på osv.

Minnesregeln: 1 ägg+1/2 banan=1 våffla


 


     


Enjoy, skapar även en ny kategori nu som får heta Jul. Då blir det lättare att hitta alla juliga recept. Dock kommer det ta ett tag för mig att föra över alla tidigare recept in i kategorin som är juliga eftersom det är massor av recept och allt måste göras manuellt (och jag har en massa månaders inlägg som jag inte ens har sorterat sedan tidigare, men det tar en hiskelig tid).


Av Sofie - 9 november 2012 10:00


Jag har tänkt att jag skulle vilja ha små utmaningar på min blogg precis som en del andra bloggar har. Något man ska göra en viss dag i veckan, eller hela veckan eller kanske under helgen/vardagarna. Och sedan är det olika saker varje vecka. Det kommer främst röra mat/hälsa/träning/inre hälsa som är temat på min blogg. Tycker ni det låter kul? Skulle ni vara med varje vecka i det?


Annars nu när det närmar sig jul och december funderar jag på att ha någon sorts julkalender. Antingen att jag har någon form av utmaning som kommer upp på morgonen och som man ska genomföra under dagen. Eller att jag i slutet av november presenterar vad ni ska göra till en viss dag i december och skicka in till då, och sedan kommer det upp ett inlägg den dagen där ni alla som är med presenterar vad ni gjort eller hur det gick (t.ex. om ni ska göra något med kiwi, testa på en helt ny maträtt, genomföra något jag kommit på, tänka över något eller skicka in er favoritfrukost...). Det roliga är om ni bidrar med hur det går/ni tänker i utmaningarna i form av text, bild eller liknande. Kanske att man taggar något särskilt på instagram och så sparar jag alla de fotona och lägger upp här. Vore det en smart idé?


Dock vet jag inte exakt vad jag ska ha för utmaningar, vad skulle ni orka/ha lust att utmanas i? Det jag känner är att det ska vara både kul och inspirerande (och kanske lite jobbigt ibland). Laga något med en viss matprodukt, tänka igenom något inom mental hälsa, genomföra kanske ett kort träningspass som jag kommit på, testa något helt nytt, visa något av era favoritrecept...? Eller så kommer det bara upp ett inlägg varje morgon och så är det helt vilt olika varje dag, med roliga och konstiga "uppgifter" och så har ni dagen på er att utföra den, och sedan presenteras allt nästa dag. Vore det bra? Eller så har jag bara dagens "tanke"  eller recept eller liknande från 1-24 december. Nu vill jag att ni skriver vad ni tycker om hela den här idéen. För jag tänker bara göra det om många hakar på och är delaktiga :D Annars är det verkligen ingen vits!


Vad tycker ni??? Kommentarbomba mig tack :D

Av Sofie - 8 november 2012 20:30


 


Jag har tidigare lagt upp recept på en variant müsli och en variant granola. De två är verligen supergoda och slår alla köpevarianter lätt. Så när jag häromdagen skulle göra en ny sats müsli/granola vore väl det smartaste och enklaste att följa något av de recepten. Men icke! Konstiga jag vill alltid göra på ett nytt sätt. Därav en ny variant, och även den blev supergod. Nu har jag tre favoriter. Om ni nu vill göra müsli/granola och inte vet vilket recept ni ska välja, ska jag guida er lite. Den nedan smakar mycket kanel, lite äpple och har knapriga valnötter i sig. Den granolan jag gjorde för ett par månader sedan har förutom kanel även kardemumma i sig, aprikoser som ger en söt smak och de hackade nötterna i är mandel och cashewnötter. Müslin som också är en favorit skiljer sig med att det är just en müsli så den är inte lika crunchig som granolorna (i plural??), den smakar mycket äpple, kanel och mandel och innehåller även gojibär och kokoschips. Alla är supergoda, här kommer iallafall receptet på granolan jag gjorde häromdagen:


Granola med kanel och valnötter (en sats)


2 dl vanliga havregryn

3 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl valnötter

1 dl pumpakärnor

1 dl kokosflingor

3 msk kanel

3 dl grovrivet äpple (1-2 st äpplen beroende på storlek)

1/2 dl kokosolja/rapsolja

3 msk agave/honung

1 dl vatten


1. Blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i resten av ingredienserna.

2. Fördela över en bakplåtsklädd bakplåt.

3. Sätt in i ugnen på 200 grader, i ca 30-45 min (beroende på ugn). Rör om var 15 minut. Håll noga koll så att den inte blir bränd.

4. Låt svalna och förvara i en tät burk!


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
<<< November 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards